Ljudi, kakve crne bakterije pominjete, zar mislite da su kućni ljubimci krivi za to?
Naravno da lutalice (psi i mačke) mogu da budu nosioci potencijalno opasnih bakteriji, ali kućni ljubimci koji se redovno i kvalitetno hrane i kojim se održava higijena ne mogu nikako da prenesu neku bakteriju svom vlasniku.
Pošto živim u BG, u stanu, imam jednu mačku, obožavam je, ima svoj krevet, ali pola noći prespava na mom krevetu. Jedino za šta žalim što ne mogu da joj obezbedim dvorište da može slobodno da trči, penje se na drveće i sl.
U kući mojih roditelja, oni žive na periferiji grada, pa shodno tome imaju ogromno dvoriše, imam 6 mačaka, 3 mačeta, jednog mešanca terijera i jazavičara i 4 šteneta, prosto je uživanje gledati ih vesele kako trče, skaču...Inače vlada potpuna hramonija između mačaka i pasa

navikli su se jedni na druge

Iako svi imaju svoje kućiće, obožavaju da spavaju u kući, mačke pogotovo, i ne vidim ništa loše u tome.
Od malih nogu sam odrastao sa životinjama, uz mačku sam prohodao i nikakvih zdravstvenih problema nisam imao. Naravno sve ljubimce redovno održavam, kupam ih, mačke ne kupam, ali na svakih 6 meseci vodim ih kod veterinara i stavlja im neko sredstvo protiv svih parazita tako da je opasnost od bakterija zaista minimala ili nepostojeća.
Mnogo su veće šanse da bakterije ili bolest dobijete od rukovanja sa ljudima koji su te ruke ko zna gde stavljali nego od životinje. Lišavati sebe radosti koje životinje mogu da pruže zbog neosnovanog straha od bakterija i sl., sa moje tačke gledišta je apsurdno.
Samo da napomenem da nipošto ne podržavam zatvaranje životinja u neki maleni boks (metar sa metar gde oni ne mogu da se kreću), a da ne pominjem vezivanje za lanac, što smatram ravno krivičnom delu.