e-book readers
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
e-book readers
Kao što tema kaže, otkako su iPodovi i tableti upali na forum, a počeli smo da pričamo i o knjigama, stripovima, muzici, serijama i čestitamo rođendane, slave i praznike, verujem da ima mesta i za temicu o (u Srba) ne toliko popularnim e-book reader-ima.
Osnovno (ko ne zna) je da imaju crno-bele ekrane, u početnim verzijama fizičke tastature i kursore za upravljanje a od skoro i TouchScreen verzije, neki i WiFi podršku, 2+GB interne memorije, neki i integrisan mp3 plejer, i ono glavno e-ink ekran koji ne zamara oči više od običnog papira, što ni sa jednim ekranom sa pozadinskim odsvetljenjem nije slučaj (TFT, IPS, Amoled....). Preživeli su već nekoliko generacija u par godina a najpoznatiji brendovi su: Amazon - Kindle, Barns&Noble - Nook, Kobo, Sony - Digital Book, a na domaćem tržištu skoro jednu mogućnost - Prestigio (kažu ljudi relativno solidnog kvaliteta ali ipak ne na nivou prethodno pomenutih).
Osim što ne naprežu (toliko) oči, iako predstavljaju "još jedan gadget" u već prepunoj torbi, mogu da skladište dosta materijala u pdf, e-pub, txt i drugim formatima. Zbog prirode ekrana potrošnja baterije je minimalna pa uz sat vremena čitanja dnevno mogu bez punjenja da izdrže po 1 do 2 meseca. Naravno za čitanje je potrebno veštačko svetlo, a najnoviji Nook kao dodatak ima pozadinsko kakvo su imali stari Casio satovi. Ali ono što je najbitnije, postali smo pretrpani sadržajem sa svih strana i sve je (pre)lako dostupno, sve je "na klik daleko", i samim tim konzumacija sadržaja postaje brza, ali i odbacivanje svega što nije u fokusu je takođe brzo. U odnosu na tablete koji su odlična kućna igračka kad nas mrzi da palimo komp za osnovne stvari i igranje, i zaista odlične ekrane u poslednje vreme, mogućnost dužeg gledanja u statičnu sliku im je jedini nedostatak, a količina dostupnog sadržaja traži da idemo dalje i dalje i da ni za šta nemamo mnogo vremena. Ovi uređaji vraćaju knjigu na velika vrata i stavljaju je u centar pažnje time što jedva da imaju drugih funkcija osim te osnovne, a za nju su odlični.
Ja na jesen planiram jedan, a relativna nedostuonost domaćih naslova kao i nedovoljno dobri prevodi će svakako povećati moj fond engleskih reči i izraza.
Za sad nisam video ni jedan uživo ali planiram da se razletim, čisto informativno, a svakako bih ga nabavljao tamo gde je najjeftiniji, tj. u USA.
Šta vi mislite i da li neko već ima neki?
Osnovno (ko ne zna) je da imaju crno-bele ekrane, u početnim verzijama fizičke tastature i kursore za upravljanje a od skoro i TouchScreen verzije, neki i WiFi podršku, 2+GB interne memorije, neki i integrisan mp3 plejer, i ono glavno e-ink ekran koji ne zamara oči više od običnog papira, što ni sa jednim ekranom sa pozadinskim odsvetljenjem nije slučaj (TFT, IPS, Amoled....). Preživeli su već nekoliko generacija u par godina a najpoznatiji brendovi su: Amazon - Kindle, Barns&Noble - Nook, Kobo, Sony - Digital Book, a na domaćem tržištu skoro jednu mogućnost - Prestigio (kažu ljudi relativno solidnog kvaliteta ali ipak ne na nivou prethodno pomenutih).
Osim što ne naprežu (toliko) oči, iako predstavljaju "još jedan gadget" u već prepunoj torbi, mogu da skladište dosta materijala u pdf, e-pub, txt i drugim formatima. Zbog prirode ekrana potrošnja baterije je minimalna pa uz sat vremena čitanja dnevno mogu bez punjenja da izdrže po 1 do 2 meseca. Naravno za čitanje je potrebno veštačko svetlo, a najnoviji Nook kao dodatak ima pozadinsko kakvo su imali stari Casio satovi. Ali ono što je najbitnije, postali smo pretrpani sadržajem sa svih strana i sve je (pre)lako dostupno, sve je "na klik daleko", i samim tim konzumacija sadržaja postaje brza, ali i odbacivanje svega što nije u fokusu je takođe brzo. U odnosu na tablete koji su odlična kućna igračka kad nas mrzi da palimo komp za osnovne stvari i igranje, i zaista odlične ekrane u poslednje vreme, mogućnost dužeg gledanja u statičnu sliku im je jedini nedostatak, a količina dostupnog sadržaja traži da idemo dalje i dalje i da ni za šta nemamo mnogo vremena. Ovi uređaji vraćaju knjigu na velika vrata i stavljaju je u centar pažnje time što jedva da imaju drugih funkcija osim te osnovne, a za nju su odlični.
Ja na jesen planiram jedan, a relativna nedostuonost domaćih naslova kao i nedovoljno dobri prevodi će svakako povećati moj fond engleskih reči i izraza.
Za sad nisam video ni jedan uživo ali planiram da se razletim, čisto informativno, a svakako bih ga nabavljao tamo gde je najjeftiniji, tj. u USA.
Šta vi mislite i da li neko već ima neki?
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Re: e-book readers
Ja nemam ebook ali isto kao i ti planiram da nabavim jedan u skorije vreme. Posle kraceg istrazivanja sam se odlucio za nook simple touch jer mi lici na najelegantnije resenje za ono sto je meni potrebno,eink,baterija traje mesec dana,lep,kompaktan,dobra podrska formata,integrisan engleski recnik,novija vrsta ekrana sa boljim refresh-om
ima cak i browser na starijoj verziji softvera. Ovo je cist ebook,samo osnovne mogucnosti za citanje knjiga i to je to. Kada se prica o ovim uredjajima lako se predje u pricu o tabletima i onda sve gubi smisao,njega treba shvatiti iskljucivo kao e citac i to je to,ko pocne da trazi mp3,surf,video,omasio je poentu u startu
vidjao sam par njih po oglasima ali nisam bio pri parama,bili su novi,oko 100e je bila cena. Ja ne znam kako cu da nabavim,nemam nacin niti bilo koga u Americi a ne placa mi se shipping, sve ostalo sto bi se napakovalo...

12 godina na forumu!
Slažem se za izbor modela, i meni je baš on zapao za oko. Ovaj noviji "prosvetljeni" je skuplji a nije baš da ću stalno da čitam u mračnom autobusu, mada ne bi bilo loše ali........ ustvari videćemo. Na njihovom sajtu u USA je 99$, a ovaj skuplji 149$. U Beogradu ako nešto i ima a da nije Prestigio to je ona po 17.000 + din. E sad podrška formata i nije bogznakakva, čita samo pdf i e-pub, ali ima besplatnih konvertera tako da u suštini ni to nije problem.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Mene zanima da li pored e-book, txt, pdf i drugih formata za tekst, podrzavaju i cbz, cbr, cb7 "comic book archive" formate? Za citanje istih trenutno koristim Prestigio PMP5080C tablet koji je sasvim OK, ali ekran ipak nije dovoljno dobar za visesatno citanje.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
e-book readers
Ne znam, generalno jurim najkvalitetnije što može da se kupi za pare koje sam spreman da dam za nešto. Koliko shvatam kod ove vrste ekrana ne postoji refresh rate, tj. osvetljenje koje radi na odredjenoj frekvenciji nego je slika statična i ekran ne troši bukvalno ništa do sledeće promene sadržaja.
Koliko sam gledao neka poređenja, nemaju cbr i cbz, a za konvertere sam generalno načuo, još nisam ništa konkretnije jurio, ali evo malo sad što pogledah po netu ima ih i free, ali native podrška ne.
Koliko sam gledao neka poređenja, nemaju cbr i cbz, a za konvertere sam generalno načuo, još nisam ništa konkretnije jurio, ali evo malo sad što pogledah po netu ima ih i free, ali native podrška ne.
Poslednja izmena od gargamel4 u Pon, 13. Avg 2012. 17:20, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ja za to ne bih nikada dao pare, bez ljutnje, na Prestigio mislim. Konvertera ima krs boziji, lako je prbaciti, ja cu cekati neki Nook da naleti ili cu sacekati da ja zapalim za USA pa cu ga sam kupiti, ne zuri mi se 

12 godina na forumu!
- tomas.hokenberi
- Moderator
Freyr, sto ne bi dao pare za prestigio? Za ~140 evra dobijas 8" (4:3), 1 GHz CPU, 1 GB RAM, 8GB flash, Android ICS 4.0.3. Za citanje knjiga nije ni u rangu e-book readera ali to nije ni 90% drugih tableta, medjutim zato u startu podrzava cbr/cbz/cb7 i naravno bilo sta drugo sto radi na Android platformi.
Sto se tice podrske za cb formate meni je to veliki nedostatak, kod akutelnih ebook readera, posto mi konvertori ne znace puno. Imam hiljade i hiljade cb fajlova i konvertovanje istih bi mi bio previse zamoran posao (+sto je sve drugo sto bih skinuo bilo u redu cekanja za konverziju).
Sto se tice podrske za cb formate meni je to veliki nedostatak, kod akutelnih ebook readera, posto mi konvertori ne znace puno. Imam hiljade i hiljade cb fajlova i konvertovanje istih bi mi bio previse zamoran posao (+sto je sve drugo sto bih skinuo bilo u redu cekanja za konverziju).
Ne znam ni sam, za tablet bih dodao jos malo i jurio nesto kvalitetnije, mada mi tablet ne treba a kao ereader nije adekvatan, jer mu to nije primarna funkcija. Sad i ja pricam napamet, nisam probao tablet, ali nije mi ni potreban, trazim ebook za citanje iskljucivo, eink, kompaktan i da uzivam u knjizi, to je sve 

12 godina na forumu!
Tablet je za istu namenu: čitanje i pregledanje svakakvog sadržaja iz kreveta ili za bilo šta za šta nije neophodan sav komfor koji pruža PC, a pružaju exe-candy programčići, ali za čitanje nisu baš, osim ako nije neophodna boja ekrana.
tomas.hokenberi, ne razumem zašto bi morao da konvertuješ sve što imaš odjednom. Kad smeštaš muziku na plejer ili u telefon, oni imaju ograničenu memoriju i moraš da praviš nekakvu selekciju. Isto i s ovim, konvertuješ ono što ti u nekom momentu treba, i koliko u sam reader može da stane. Istina ako ga opremiš 32GB karticom to onda stvarno može da bude sve što imaš ali čisto sumnjam u to.
Ljudi jel ima neko od vas neki ovakav uređaj?
Evo ga jedan koji može da se nađe kod nas: http://www.tehnomanija.rs/ebook-reader/ ... 3162b.html koji ima slabiju rezoluciju a izgleda i bateriju, a cena je mlao previsoka.
tomas.hokenberi, ne razumem zašto bi morao da konvertuješ sve što imaš odjednom. Kad smeštaš muziku na plejer ili u telefon, oni imaju ograničenu memoriju i moraš da praviš nekakvu selekciju. Isto i s ovim, konvertuješ ono što ti u nekom momentu treba, i koliko u sam reader može da stane. Istina ako ga opremiš 32GB karticom to onda stvarno može da bude sve što imaš ali čisto sumnjam u to.
Ljudi jel ima neko od vas neki ovakav uređaj?
Evo ga jedan koji može da se nađe kod nas: http://www.tehnomanija.rs/ebook-reader/ ... 3162b.html koji ima slabiju rezoluciju a izgleda i bateriju, a cena je mlao previsoka.
- tomas.hokenberi
- Moderator
gargamel4, moja kolekcija stripova ima jedno 200-300 GB. Kartica je od 16 GB (+8GB "interne"), ali nije stvar u gigabajtima vec u broju datoteka. Vecina konvertora ili nema batch mod ili nema dobar batch mod, sto znaci da je procedura najcesce: - izaberi fajl, klik-klik, konvertuj fajl, klik-klik, izaberi sledeci fajl, .... i tako hiljadu puta za hiljadu fajlova.
Freyr, kvalitetniji tableti nisu nesto nego dosta skuplji, a kako tablet koristim iskljucivo za citanje knjiga i stripova i lezeran surf nije bilo potrebe za nekim dodatnim funkcijama tipa GPS koje mi vec obezbedjuje SII.
Freyr, kvalitetniji tableti nisu nesto nego dosta skuplji, a kako tablet koristim iskljucivo za citanje knjiga i stripova i lezeran surf nije bilo potrebe za nekim dodatnim funkcijama tipa GPS koje mi vec obezbedjuje SII.
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
Dobio sam amazon kindle touch, prvi, ne ovaj paperweight. Fina spravica, a posto sam nov da postavim par pitanja, koji konverter mi preporucujete za prebacivanje pdf u mobi format. I neki izvor knjiga na srpskom, tesko se nalaze a gde nadjem linkovi su odavno obrisani, ovo drugo naravno na pm.
Zligor, ovde imas zanimljivih knjiga,samo ako te to interesuje..
http://www.ask.rs/ASK_sr_projekat.aspx
http://www.ask.rs/ASK_sr_projekat.aspx
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
acamatic, malo kasnim ali puno hvala, dosta dobrih stvari. I word se lako prebacuje u mobi format.
Zanimaju me misljenja: tablet vs. E-book
sa stanovista upotrebljivosti za citanje. Ocigledno je da je tablet dosta upotrebljiviji ali me zanima kakva je situacija kada ga treba koristiti za citanja (tu mislim na ozbiljnije citanje) knjiga.

12 godina na forumu!