iPhone 6

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

iPhone 6

Post od Azimuth »

bonanza napisao:Nemoj mi reci da baterija ode posle 2g? .. Mozda sam ja glup ali stv nzm sta to toliko kosta na iPhonovima kada je baterija em aj da kazem ne bas dobra ,ekran ode dok kazes keks, stalno menjaju iOS pa pola app nece raditi posle nekog vremena msm pre svega na one 3 party app .. prave se u Kini za konta djuture mozda 2-300e a kostaju ................ne znam.

Da su lepi telefoni jesu ,ali je preterano...
Cvrc. Citaj pazljivo sta sam napisao.
Za menjanje se odnosilo na to da imas garanciju na sve pa i na opremu 2 godine. Da, posle toga ako nesto crkne iz dzepa placas popravku.
Delovi za Apple i sami uredjaji jesu skuplji ili kostaju barem jednako koliko i neki drugi brendovi, ali onaj koji ga je imao zna i zasto je toliko para dao, drugi to nece razumeti.
Baterija kod 6 je iznad proseka za uredjaje iz 2015. godine, verovao ili ne ;) drzi duze nego vecina aktuelnih modela. Opet, sve je u optimizaciji i tome kako su uklopljeni softver i hardver.
Ekran ode? Gde ode? Pukne? Puca na svakom ako znas kako ga da bacis. Meni evo za prethodnih 16-17 godina nikada nije pukao displej na mobilnom telefonu.
Ios se menja, svakih mesec ili dva izbace neku od podverzija ali sve u cilju da uredjaji jos bolje rade. Jednom godisnje stize veci apdejt tj nova verzija iOS-a i to je to. Nadji mi neki drugi brend gde imas telefon star 5 godina koji gura trebutno aktuelni softver ;) Nema ga ;)
Koje aplikacije nece raditi i zasto? Navedi mi konkretan primer.
I sad opet da se vratimo na pocetak ovog mog posta, svaki flagship u proizvodnji kosta otprilike koliko si naveo, pa na to dodas marketing, sve one koji su mozgali da ga naprave, transport i jos svasta nesto pa na kraju dodjes do krajnje cifre. Ip6s platis koliko bi platio i npr S6 ili Z5 ili L950 ili 6P ali dobijes ono nesto sto skontas da imas tek kad posedujes aparat. To nesto je ono zbog cega se uvek vracas ajfonu.

Da ne bude da svaki ciga svoga konka hvali, nema savrsenog telefona, pa tako ni ajfon nije savrsen, ali obavlja sve zadatke na zavidnom nivou. Kao jednu od vecih mana bih uzeo nedostatak ir porta, nfc koji ne radi kao sto radi na androidu, nemogucnost vracanja na neku prethodnu verziju iOS-a i jos neke sitnice kao sto je npr skupa dodatna originalna oprema.

novak
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 04. Jan 2009. 06:09

Re: iPhone 6

Post od novak »

Ma tacno je da ima aplikacija koje ne rade na iOS7, al to je iP4 koji je star 6 godina i kojeg je vec prije 2 godine bilo vrijeme zamijeniti ako nista za 5/5c koji su pristupacni ako se bas zeli iOS ekosistem.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

To jeste istina, ali i na drugim sistemima je identicna situacija. Meni tu nista nije cudno, prosto nemaju vise podsku, a i jos jedan od nacina da te nateraju da promenis telefon posle 5-6 godina.

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

Ip5 sada kosta oko 200e a radi odlicno na 9.2... Izasao je 2012te i samo je jos jedan plus mojoj teoriji da je najoptimalnije menjati apple na 2 godine...

Jorda
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 12. Jan 2010. 22:42
:: Prism Blue S10

Post od Jorda »

Azimuth napisao:Ip6s platis koliko bi platio i npr S6 ili Z5 ili L950 ili 6P...
Pogledaj malo cene, ja sam dugo razmisljao da uzmem IP6 i konacno predjem na iOS, bio je 100+ eur skuplji od S6 koji je stariji od njega. Kamo li IP6S sada. I isto tako mogu da kazem da sam napravio dobar izbor, skontao sam to kada sam uzeo fon. :)

Azimuth
Moderator
Moderator

iPhone 6

Post od Azimuth »

Koliko kosta npr S6 ili edge? 500-550€? Toliko je i 6s, a godinu dana stariji 6 je 100€ jeftiniji. Poenta je da iP nije nista skuplji od ostalih, prosto su to te neke cene koje oni drze a mi placamo.
Nisam ni rekao da je los izbor bilo koji od nabrojanih, vec da oni koji koriste iPhone znaju zasto toliko placaju i sta sve dobijaju ;) ali ti si definitivno napravio los izbor :P

Salu na stranu, necemo vise u off da idemo. Ajde ovde da stanemo ili prosto otvorite temu u poredjenju modela pa da tamo nastavimo ;)

Jorda
Mobil fan
Mobil fan

Post od Jorda »

Nije tacno. S6 je bio kada sam ja kupovao 450 eur osnovna verzija (ja sam moj platio 465), iP6 je bio minimum 100 eur vise na oglasima, tada jos nije izasao 6s. Edge ne gledamo u ovoj situaciji. Pogledaj malo sta pisu Baraba i Zoreli o modelima, oni mi dodju kao najobjektivniji momci ovde. :)

Fize94
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 03. Jul 2015. 22:37
:: 0694448087

Post od Fize94 »

Cena novih s6ica je sad od 400-420e .. :) za ip6ice idalje traže više od 450e za vakuum :)

dachakragujevac80
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 16:44
:: Iphone 11 pro

Post od dachakragujevac80 »

Pa realno jedino i edge moze da parira sestici po izgledu i donekle kvalitetu! A edge je,ako ne skuplji,onda bar minimum iste cene kao i 6s!

bonanza
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 30. Nov 2015. 13:43
:: Samsung J5 2016

Post od bonanza »

[quote="novak"]Znam da android ima drugaciju politiku po pitanju aplikacija, al ja sam misljenja da je sasvim ok da nakon 5-6 godina mijenjas telefon. Tehnika napreduje i model iz 2016 ce 2021 biti slab, radit ce sporo,

Nole slazem se skroz , jedino se bojim da se mozda nisam dobro izrazio pa da na kraju nisam reko ono sto ustvari zelim.
Naravno da necu drzati neki fon kod sebe 6 godina.. Ono sto sam hteo reci je ipak po meni nenormalno velika cena , barem za nase uslove.
Ja nisam nikada imao iP ,i zeleo bih da probam naravno sto da ne,ali cvrc! Pare.. :disgust:
Sada je uz odredjen paket u Telenoru najpovoljnija varijanta za 5s ,mesecno cirka 3700 na dve godine.
Na zalost meni je to previse ,ne u smislu da je to puno pare nego jednostavno nemam...pa sam shodno tome hteo reci da mi je nenormalno da dajes 700-1000e za telefon kojem ce pri prvom padu puci displej u parcad a za novi ces platiti nzm ni ja koliko puno..pa majku mu ako vec toliko kosta onda nek naprave taj displej od necega sto se ne lomi pa da znas zasto si dao 1000e ako vec imas tolko da dajes za telefon..kontas.

E sad iako znam da admine nervira kada se u pogresnoj temi pita nesto ,ali budte tolerantni malo ako nije greda ,mozete prebaciti ovo u drugu temu al otkud cu ja znati u kojoj je pa opet necu videti odgovor.

Neko napisa dole da 5ica sada kosta 200e .. mislis na novu ili..?
I dal bi mi se isplatilo uzeti krajem ove godine 5s ako bude u ponudi jos ..? u smislu dal cu biti miran aj 3 godine da nemam sranja sa app zbog iOSa?

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

@Jorda, ajd da ti odgovorim i da zaista vise ne idemo u off.
Ip6 kosta oko 420€. Sta dobijas? Aparat na kojem imas 2 godine garancije od kojih je jedna godina internacionalna. U slucaju nekog kvara ili prosto kozmetike (ja sam primer za ovo drugo), dobijas nov telefon i novu garanciju. Konkretno, posle godinu dana koriscenja, dobio sam novi telefon i garanciju na nova 24 meseca. Dobijas takodje telefon na kojem sve radi od momenta kad si ga upalio. Znam sta se pise po temama, zato ovo i govorim. Njih dvojica su dobrano morali da nasviraju telefone kako bi baterija sastavila radni dan, a pri svemu tome Zoreli je okinuo knox pa nema vise ni garanciju, sto opet povlaci i nizu cenu sutra kod prodaje jer ako bi se ne daj Boze nesto pokvarilo ta popravka bi kostala poprilicno. Pored svega toga, to su odlicni telefoni, sam vrh ponude i tu nema diskusije. Ko ce sta da kupi i koristi, to je individualno. Ja znam zasto sam kupio ovaj koji sam kupio.
Nije iP6 100€ skuplji, necemo preterivati. Za kraj, telefoni su generalno preskupi, to je prilicno skup hobi.

E sad bih vas sve redom zaista zamolio da ne idemo vise u off. Otvorite temu pa nastavite dalje tamo. Ovde cu poceti da brisem ili premestam postove i onda ce se izgubiti prica, a to ne zelimo ;)

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Samo po pitanju cene za ip6. Nov od operatera je i dalje preko 450e. Preciznije jedva ispod 500e. 6s isti takav svega 50ak evra skuplji. Jel tolika razlika uvek između običnog i s modela ili samo sad? Baš pre neki dan gledam oglase i ne verujem. 6s 16gb od operatera čak i za 500e naleti.

bonanza
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 30. Nov 2015. 13:43
:: Samsung J5 2016

Post od bonanza »

Azi jel mi mozes ti ako znas odg na ovo zadnje sto sam napisao pitanje ,pa ti javim ovde da sam procitao pa posle brisi tebra sve zivo lol.

Jorda
Mobil fan
Mobil fan

Post od Jorda »

Azimuth, opet nisi u pravu za mnostvo stvari koje si naveo al davno sam digao ruke od raspravke jos dok me miodrage prozivao (sve dok nije dobio opomenu od admina) davnih vremena dok sam imao S2.
dachakragujevac80, lupio si za medalju i ostao ziv. :)

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ma jok, nikakve prozivke i rasprave. Ja sam uvek za objektivnu razmenu misljenja i stavova.
Da li sam u pravu ili nisam, recimo da pratim i da sam ispratio sve sto se desava. Licno ne robujem brendu ni os-u, niti volim kada neko to radi. Svestan sam svih vrlina i mana telefona koji su meni zapali za oko, a ima ih. Bas iz tog razloga sam napisao ono gore. Cena jeste tu negde, svi ce oni raditi normalno, ali sa tom razlikom sto neki radi od samog starta, druge moras cackati da bi radili, a kod trecih zbog tog cackanja ostanes bez garancije pa si u problemu ako se nesto desi.
I ajd sad ozbiljno. Zaista svaki naredni post koji je off brisem pa makar bio odgovor ovom off-u od gore.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Jorda, a razmisljas o iOS-u? Lepo lepo, dosla maca na vratanca :D
E sad malo ja da napisem koju o mom dojucerasnjem omiljenom brendu, koji i sada rado pratim koliko mogu :D
Elem, svaki S model je evolucija prethodnog, pri cemu su mnoge stvari ispravljene. Non-S modeli donose revoluciju (kao).
Nadalje, da li se isplati? Pa to svako najbolje zna za sebe - ako zelis uredjaj koji radi kako treba po vadjenju iz kutije, kome mozes da radis sta god zelis, on ce da radi kako pise da treba. Ako nesto nije kako treba, odnosno specifikacija koja je data ne odgovara uredjaju, uredjaj ce biti zamenjen. To je Apple.
Ko opet voli da se igra, papka, prcka po sistemu, menja ikonice, pozadine i sl. neka uzme Android, i neka se zabavlja sa time. Ja sam davno napisao da niti imam vremena ni volje da se akam sa glupostima.
Sto se tice lomljave - imate razne zastite, pa zastitite svoga ljubimca, ako ste trapavai, nepazljivi, ili samo imate potrebu da on bude robusniji nego sto je predvidjeno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Jorda
Mobil fan
Mobil fan

Post od Jorda »

miodrage, RazmisljaO, proslo vreme. ;)
Zeznuo bih se opasno da sam presao.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Jedno pitanje informativnog karaktera... Sedim sa koleginicom i gledam njen iPhone 6 i vidim oko slusalice samo dve tackice, proximity sensor i selfie kameru. To sam u specifikacijama video da telefon poseduje, a zanima me sta je sa automatskom regulacijom osvetljenja odnosno gde je light sensor?
Festina lente.

Chobby88
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 12. Jun 2012. 22:27
:: LG Nexus 5X

Post od Chobby88 »

Verovatno pored proximity,u sklopu iste rupice.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Kod mene pored zvucnika vidi samo prednja kamera. Zapravo, ovo mi je treci po redu i samo se to vidi.
Automatsko osvetljenje radi normalno, tu je senzor, bez brige.

Odgovori