Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
NSX
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Avg 2013. 12:18
:: Nokia N8

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od NSX »

glavni problem Nokie je što nije uvidjel da tržište traži telefone koje krasi što veći šareniš (kako na ekranu tipa Samsungovih šljaštećih AMOLEDa tako i na slikama sa kamere sa što više napucanim bojama) tako i mogućnost da ih koriste najveći debili

za pravilno korišćenje i podešavanje Symbiana je trebalo i danas treba bar neko osnovno predznanje o računarima, recimo za flešovanje Delight moda koje je gotovo svima nama na forumu jednostavna operacija za 99% ljudi to je viša matematika iako postoji jasno uputstvo na netu onda su iskomplikovali sa signed aplikacijama itd. itd.

da nije MS upao da rasturi Nokiu gotovo sigurno bi odradili tranziciju na Android i možda ne bi bili ona stara Nokia ili bili u nivou Samsunga ili Apple ali bi bili bar tu negdje kao i LG što bi opet bilo daleko bolje nego čitavi MS i Nokia danas zajedno (govorim o mobilnom odjeljenju)

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Inače, daleko pre Nokie, prvi touchscreen telefon je bio neki Ericsson, koji je ujedno bio i prvi "smartphone" sa nečim što je bila preteča Simbijana, koliko se ja sećam. Da me ubijete, ne mogu da se setim sad modela, ali imao je naizgled standardnu formu, a tastatura se preklapala slično kao na P900 modelu, pa ispod celom dužinom bude ekran.

Imala je doduše Nokia već negde oko 1999 svoj prvi komunikator sa onim uzdužnim preklopom pa qwerty tastatura i veliki ekran budu unutra. To je ujedno i prvi telefon koji je imao faks.

Inače, kada je u pitanju Apple i njihov iPhone koji je "doneo revoluciju smartfona", bitno je shvatiti sledeće: apsolutno ništa od svega što je Apple naveo kao sopstvenu inovaciju, nisu oni zaista uradili prvi. Oni su samo spakovali sve na malo upotrebljiviji način.

Nisu napravili prvi smartphone, kao što ljudi misle. Nisu napravili prvi telefon koji ima mail i šta ti ja znam. Nisu prvi koji su imali OS i aplikacije. Čak, prvi iPhone nije ni imao app store kad je lansiran.

Nokia je u to vreme već uveliko imala sve gore navedeno. To jeste činjenica. Sećam se kad su na poslu neke kolege i koleginice zamenile svoje Simbijane prvim iPhone, pa odjednom pričaju "smartphone, aplikacije, bla bla". Onda im pokazah kako sve to mogu i na N70 koji su do dan pre toga koristili, a ono muk i neverica. Jasno vam je šta želim da kažem.

Ne mrzim ja Apple, koristim njihov uređaj i zadovoljan sam. Ali činjenica je da su spin majstori.

Da se vratimo na Nokiu: iskreno se nadam da će uspeti da nešto urade sa ovim što je ostalo od firme nakon prodaje mobilnog dela. Koliko god mi se dopada logika i izgled WP, nadam se da će sa Androidom postići neki uspeh, ali da će staviti neki svoj spin na taj Android, a pritim ne mislim na onaj njihov launcher, koji nije loš, ali nije to dovoljno. Što pre, to bolje. Ako tu bude trunke od nekadašnjeg kreativnog dizajna, biće super. Nokia je postala dosadna tek kad su počeli da prihvataju konvencije i da izbacuju dosadne pravougaonike sa ekranom. Mada, i tada su N8, C7 (valjda) i slični bili nepogrešivo njihovi telefoni. A E7 dostojni naslednik komunikator koncepta.

Seća li se neko čuvene 3650? Ja sam obožavao taj telefon, i dušu mu vadio. Sve što je moglo da mu se nabudži, nabudžio sam. E, o takvom dizajnu pričam. Ne bukvalno, već o toj sposobnosti koju su imali da naprave nešto sasvim drugačije od trenutnih standarda. Nadam se da im je još istalo nešto od toga.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

araphel napisao:Inače, daleko pre Nokie, prvi touchscreen telefon je bio neki Ericsson, koji je ujedno bio i prvi "smartphone" sa nečim što je bila preteča Simbijana, koliko se ja sećam. Da me ubijete, ne mogu da se setim sad modela,......
Ti verovatno misliš na Ericsson R380, ali svi ti stari uređaji koje nabrajate su imali resistive touchscreen uz koji je obično išla neka olovčica sa kojom bi se izdavale komande, što nije baš bilo tako precizno i funkcionalno. Zato se i smatra da prava era smartphon-a počinje sa capacitivnim ekranima.

Prvi model koji se pojavio sa capacitive touchscreen-om je LG Prada (KE850) početkom 2007. godine, pa je tek sredinom te godine predstavljen iPhone koji je takođe imao capacitive touchscreem. E sad, LG Prada se nije baš proslavio zbog svog skromnog softvera, pa je svu slavu pokupio iPhone koji je za to vreme imao zaista ozbiljan OS.

Nokia svoj prvi telefon (X6) sa capacitive touchscreen-om predstavlja tek u jesen 2009. godine. Svi ovi modeli pre toga (N97, N900, 5800,....) su imali resistive touchscreen i nisu ni blizu nudili takvo iskustvo kao što je nudio iPhone. Sve ovo je istorija, standardi su postavljeni, a kako je dalje teklo verovatno već znate.
Poslednja izmena od 1808 u Sre, 20. Jan 2016. 11:43, izmenjeno 1 put ukupno.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

Da, da. Nisam se ograničio samo na kapacitivne ekrane. To je taj Ericsson, koliko se sećam.

Kao što rekoh gore, Nokia je dugo živela u zabludi da rezistivni ekran može da parira kapacitivnom. Pričalo se o prednostima tipa upotreba sa rukavicama, bilo kojim drugim predmetim...bla bla. Prihvatili su stanje na terenu tek kad su svi već dobro zagazili u te vode. Setimo se samo 5800, koji je trebalo da bude iPhone killer i dolazio je sa onom trzalicom na pertli umesto olovčice.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

araphel, 5800 je imao olovčicu. :wink:

Ali opet skrećete sa teme. 8)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

Ninolina napisao:araphel, 5800 je imao olovčicu. :wink:
Imao je i olovčicu i trzalicu....
http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpre ... s-2537.php
araphel napisao:....Setimo se samo 5800, koji je trebalo da bude iPhone killer.....
To se pisalo i kada se pojavila Nokia X6 sa capacitivnim displejom (koju sam odmah pojurio da kupim), ali ni to nije bilo na nivou iPhone-a koji je u to vreme već predstavio model 3GS. Hardver je na papiru bio vrlo sličan, ali je značajnu razliku pravio softver,.... iOS je bio mnogo moćniji od Symbiana.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

1808 napisao: Imao je i olovčicu i trzalicu....
;) Znam vrlo dobro šta je imao. 8) Araphel je napisao da je imao trzalicu umesto olovčice, a imao je i jedno i drugo. :roll:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

Eto, ja od sve buke oko trzalice, olovčicu nisam ni primetio :)

Doduše, nisam taj model imao, samo mi je prošao kroz ruke.

Sve u svemu, poenta je da rezistivni ekran sa bilo kakvim karabudžama nije mogao da se meri sa kapacitivnim.

Symbian dok je od OSa nakalemljenog da radi sa touchscreen unosom kao primarnim evoluirao do nečeg malo boljeg, bilo je već ihahaj prekasno. Moglo se i to ispeglati da su na vreme rešili da zapnu i rade, ali lakše bi bilo da su uposlili MeeGo. Ako se dobro sećam, i tu su pucali sebi u nogu, jer su izbacili super telefon koji je bio ubijen u startu.

Elem, mislim da treba da se vratimo nazad na temu. Novi promotivni spot Nokie prikazuje ljude u raznim varijantama, i tu se prošvercovao neki tablet nalik na N1, a vidi se i neki telefon na jako kratko. Sad ceo internet bruji o tome da li je to nova Nokia, da li je od plastike ili nije, čiji renderi su najbliži onom što se vidi na klipu, i tako dalje...

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10

Post od filip89x »

araphel, Jel moze link od tog klipa, spota?

simbijanac
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 17. Jan 2015. 20:12
:: Sony XA2 Ultra
:: Sony XZ2 / Nokia E7

Post od simbijanac »

I mene zanima link od toga klipa...ja taj spot nisam vidio...

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

simbijanac
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od simbijanac »

Sveu svemu,Stivena Elopa treba izvesti na vjesala za najvecu legalnu prevaru 21.vijeka :D Majkrosoft boli uvo za mobilne telefone.Iako ja stvarno volim windows sistem on nikada nece dostici prakticnost funkcionalnost i popularnost Androida.To je jasno kao dan.Boli njih uvo da se bakcu sa telefonima,njima je to sporedni segment kad prave sisteme za vojsku SAD.Nova Nokia,kakva god da se vrati,pa cak i sa Androidom...samo neka se vrati.

PetarI
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 02. Feb 2011. 15:41

Post od PetarI »

Ako je to ovo o čemu ste se raspisali,onda je to još jedan od kineskih plastikana,sa karakteristikama koje već svi poseduju,a ne neka nova šljašteća munja sa imenom Nokia.Pogledajte klip,sa jutjuba.Znači ništa novo već ne rečeno.Neznam zašto se uzbudjujete.Jedan je bio simbian.Ovo... 8) :
https://www.youtube.com/watch?v=Mi2fP09TJbw

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10

Post od filip89x »

araphel, Hvala!

Ne znam dal su svi ovde upuceni al Nokia je sada najjaca kompanija u proizvodnji "Hardvera za telekomunikacije" ili ti " telecommunication equipment". Za sada je sustinski Nemacka firma, a ima ponesto i u Finskoj i Americi. Sediste im je u Minhenu.
Glavni konkurenti su im Ericsson, Huawei, ZTE. Alcatela su se resili tako sto su ga kupili (spojili se), a time su postali daleko jaci od sve ostale konkurencije! Vrh organizacije Nokije je mesovit i poreklom je iz Pakistana, Indije, Nemacke i Finske.

Trenutno jako dobro stoje i na dobrom su putu. Malo podataka i reklame ima, pogotovo po netu, zato sto se ne mirisu ni sa Googlom ni sa MS-om...

Prijatelj iz nemacke radi u consultantskoj firmi koja radi za Nokiju pa mi otud informacije.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

Mysterious all-metal Nokia resurfaces in a new set photos

http://www.gsmarena.com/mysterious_allm ... -16213.php

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Ufff... Meow! :D Kockasto lepotanče. Samo je zadnji deo malo previse iPhone/htc sa tim lajnama. :)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Long live Nokia android. :D
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

simbijanac
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od simbijanac »

Meni se ne svidja :/ otpozadi kao HTC,displej rekao bih oko (samo) 4 inca,i da nema logo Nokia ja nikada ne bih pomislio da je to zaista Nokia telefon.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Hvala lepo ali radije cu kupiti pravog kineza, Xiaomi npr.

Vaša poruka sadrži 58 karaktera. Minimalni broj karaktera koji morate uneti je 60.
Festina lente.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Apolo, Xiaomi mi nema neki interesantan dizajn ni na jednom modelu... Ali zato Meizu M2 (Note). :D

Odgovori