Dilema, trilema... sta li vec

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
Zaključana tema

Na koji nacin kupiti Lumiu 950XL?

Opcija 1> preko oglasa
7
39%
Opcija 2> preko Telenor paketa
2
11%
Opcija 3> preko Telenora na rate
3
17%
Opcija 4> nesto cetvrto?
6
33%

Ukupno glasova: 18

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Doslo je vreme da se polako menja telefon. O novom se sve manje vise zna, u pitanju je Lumia 950XL, nista drugo ne priznajem da postoji na trzistu. ALI, koje devojci srecu kvari, problem su novci (njih nema).

Opcije koje mi se nude su sledece, a ja racunam i ne umem da sracunam sta mi je najbolje ciniti.

Opcija1: Kupovina uredjaja preko oglasa, za sada najjeftiniji, 570€, teoretski moze da se desi da nadjem i za 10-20€ jeftinije. Garancija na ovakav uredjaj je fiktivna, 6-12 meseci u zavisnosti od oglasivaca, i zavisim od dobre volje pomenutog. U pitanju su uredjaji iz inostranstva (citaj Magyarorszag), koji dolaze ko zna kakvim kanalima ovamo. Znam da postoje i posteni preprodavci, ali oni svoju reputaciju umeju i da naplate malo vise, a ja ne volim da dajem vise neg' sto moram.

Opcija2: uzmem na suprugin broj u Telenoru preko paketa, onaj Duo recimo, 1595 pretplate i 66-67k kosta uredjaj. Nesto malo manje nego preko oglasa, ali jos i pretplata (njoj je to nepotrebno), i na to sve 2 godine. U Telenoru su mi objasnili da moze i na rate, 6 meseci.

Opcija3: kupovina u Telenoru, bez ugovora, 102-103k, ali moze na 24 rate, sto mu rekne, oko 4 tisuce mesecno.

Da napomenem, da opcije 2 i 3 imaju full garanciju 2 godine. Takodje, ne zelim da dajem vise novaca nego sto moram, a i ne bih da pljunem odjednom veliku zivu lovu. Nekako sam najblizi opciji 3.
I tu dolazi moje pitanje, je li to pametno, i sta mi je ciniti?

Pa ako vam nije problem da glasate i istovremeno obrazlozite svoj glas. Takodje, otvoren sam za svaku drugu mogucnost kupovine ovog uredjaja. Sve ostale komentare, molim zaobidjite, ne interesuje me nista drugo, kako je i vrapcima na granama poznato.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ja bih u ovom slučaju išao sasvim drugom rutom: sam bih skoknuo gde je najbliže van granice, pazario uređaj i vratio PDV. Ove domaće opcije po meni nikako nisu dobre. Dvojka bi jedino imala smisla ako se koristi navedeni paket, ovako je bacanje para.

Nisam proveravao cene u okruženju, ali vidim iz naslova po portalima da generalno padaju.

Ja generalno na kupovinu bilo kog telefona gledam ovako: ako mogu da opravdam cenu uz paket koji svejedno koristim, onda kupujem tako. Ako to ne mogu, gledam koja je cena po regularnim prodavnicama sa važećom garancijom. Ako ni to ne pije vodu, na nekom od putovanja pogledam cene i ako su ok, kupujem.

Oglasi, divlje radnje i šverceraj me ne zanimaju. To nikom ne preporučujem.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Dilema, trilema... sta li vec

Post od Evindzer »

Ta 950xl - je li ti to Android? :D
Prvo, unapred čestitke. I red je da se obnoviš. Drugo, ja bih gledao da ga uzmem na mesečne rate, s tim da rata bude što manja, radije bih tako, pa i da me ukupno malo više košta, nego da dam odmah i odjednom gomilu živog novca. Naravno, tu je i pitanje regularne i potencijalno ostvarive garancije - dakle, opcija 2 ili 3, pa koja ti je isplativija.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Čekao bih M$ da izbaci njihovu novu liniju koju najavljuju.

Ledjo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 05. Feb 2014. 15:03
:: G2

Post od Ledjo »

Kakav Nexus 6p mozes da uzmes za te pare I da te bog vidi...

Edit: Ali s obzirom da si guru, za te pare samo prava garancija, a onda od dva zla biraj manje, sto mislim da je preko paketa...

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Uff.... meni je nekako van pameti davati sad toliko para na Win uređaj. Možda najsigurnije je da
Baraba napisao:Čekao bih M$ da izbaci njihovu novu liniju koju najavljuju.
...
Ok da je u pitanju 550 pa ti i nije toliko žao para, ali kako sad stvari stoje, bolje se drži ovog što imaš jer je svakako odličan uređaj, a sačekaj da vidiš šta će biti uopšte sa Win-om danje.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

sugarcoated_ass, pisao je da mu je slomljen ekran na 930, pa i to može da bude razlog više za brzu kupovinu. Drugo, sumnjam da će u sledećih 10-12 meseci izaći (iz MS-a) nešto bolje od 950xl (samo da srede softver :wacko:), tako da računam da je njemu ipak najbolje da sad uzme uređaj, jer sumnjam da je rad da čeka još oko godinu dana na novi telefon.

kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Post od kvaka33 »

S obzirom da stalno napominjes da ti je ios neka vrste prihvatljive solucije, predlozio bih ti njega umesto wp,recimo 6+ posto je 6s + jos uvek preskup
Odlican model moze se.naci za pristojne pare sa garancijom operatera ,mozda ne bas nov ali star par meseci
Lako ces ga zameniti za bilo sta kasnije ako ne ispunI tvoja ocekivanja i uz njega mozda docekati da padne cena 950 xl ili se pojavi neki prihvatljiv model
Ono sto WP nema,znaci da ti i ne treba

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

miodrage, Moja savet je da pređeš na iP6 plus, koristio si iOS, simpatišeš ga, verujem da ćeš biti zadovoljan sa istim. Kupiti sada Windows telefon je loša ideja, pogotovo što je sudbna samog OS pod znakom pitanja.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Evindzer, to nisam zapazio. :)
Onda ako tako stoje stvari, definitivno
kvaka33 napisao:recimo 6+
znemanja napisao:iP6 plus
jer zaista je ludost sada odvajati toliko novca za Win. :smutny:

Jbg, ja sam se pomirio sa tim da kad budem uzimao drugi telefon ovaj ili neću moći nikome da uvalim ili će otći budzašto... šta bi tek onda sa 950XL?

Tako da od mene ide glas za "nešto četvrto" - iPhone.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

sugarcoated_ass, ti i ostali ste u pravu, naravno, posebno ako se neutralno sagleda stanje stvari.
Međutim, pošto je gore jasno napisao šta želi ("Sve ostale komentare, molim zaobidjite, ne interesuje me nista drugo, kako je i vrapcima na granama poznato."), zbog toga sam mu odgovorio da predlažem opciju 2 ili opciju 3, pa šta je jeftinije na mesečnom nivou. Svi (verovatno) znate koliko sam lično razočaran odnosom MS-a prema nama kupcima, kao i koliko sam svestan lošeg stanja i žalosne sudbine koja se WP (W10M) OS-u zbog toga sprema - ali ga, isto tako, u potpunosti razumem zašto želi baš Lumiju, a ne Ajfon ili neki Android: njemu se sviđa sistem i odgovara mu, poznaje ga više nego odlično i radi mu posao, tako da mane i nedostaci koje ima njemu nisu presudni; takođe, imam utisak da bi ga koristio na duže staze (bar dok ne izađe eventualni naslednik) i da ga ne bi prodavao, pa i taj razlog za zaobilaženje WP telefona kod njega otpada.
Dakle, u ovom trenutku su neki Neksus ili Ajfon po pitanju OS-a i (brojnosti i funkcionalnosti) aplikacija neuporedivo zaokruženiji proizvodi - ali za Miodraga nisu i bolji izbor, i ja to poštujem. Ako grešim, on će me, naravno, ispraviti.

niko1a
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jan 2015. 23:46
:: android

Post od niko1a »

ako je ovo jedini uredjaj koji zelis i otpada "nesto drugo" pod 4, zelis legalan i sa full garancijom otpada i pod 1 opcija, a od preostale dve 3-ca opcija bi po meni otpala takodje momentalno jer mi je van pameti davati preko 50% visi za neku stvar pa na koliko god da je rata (a opet ta rata nije neka zanemarljiva), znaci opcija 2 kao najlogicnije resenje, paket za te pare je neki prosek i nije nista preterano, ako mozes i tako na par rata bez povecanja cene dobiti jos bolje.

btw mislim da ono sto je kvaka33 predlozio ispada najbolja solucija po meni, ali posto ti tako nesto ne zelis nego samo 950xl odma i sada onda glas za opciju 2.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Evindzer, ne znam... kako god ako baš gori pod nogama da se menja, može se opet privremeno uzeti iP jer će se on lakše prodati kasnije i može uzeti Win telefon ako ovi malo stanu na noge... obrnuto neće baš ići. :smutny: Ali dobro... nisu moje pare tako da... :roll:

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

miodrage, sačekaj bar da izađe zvanična verzija 10ke,
nisi probao ni insider build, ne znaš kako izgleda i funkcioniše,
sačekaj da vidiš kako će da reaguju developeri, novih aplikacija nema a neke ne rade na W10.
Strpi se još mesec-dva, da W10 legne, a do tada ćeš uštekati još neki evro za učešće.

I naravno, nikad ne kupovati jeftine Androide i skupe Lumije.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Prvo, hvala svima na odgovorima. Drugo jasno sam napisao, samo 950 XL, ostalo me ne zanima.
znemanja, kvaka33, iPhone je odlican uredjaj, to ne mogu da sporim, stavise koristio sam 2 razlicita tokom 4 godine, odlicno poznajem i taj sistem. Jednostavno, smorio me, dosadio mi, i nije mi privlacan kao Win (razliciti ljudi, razliciti ukusi).
Nesto cetvrto sam stavio kao jos neka opcija za nabavku ovog uredjaja (ne bas da klepim nekoga po glavi za isti, ali ako se neko seti necega sto ja nisam, otvoren sam za sugestije)
Napisao sam i da ne bih odjednom da pljunem zivu lovu, ma koliko opcija preko paketa bila "povoljnija" - da li je? Moze na 6 rata a li je i to preko 100€ mesecno, tokom 6 meseci, a 4k mesecno necu preterano da osetim. Zato sam i napisao da sam najblizi opciji 3. Sto se davanja vece kolicine novca tice, teoretski moze i to, ali moram da dobijem uverenje da je to zaista najbolja varijanta. (cisto da napomenem da je mojoj supruzi dovoljno 150-200 min, max 100 SMS, i 300-500MB Interneta)
cvoruga, caletu sam vec uzeo 550, i video sam kako Win10 radi, i ne mogu da kazem da sam nezadovoljan. OK, ima sitne neke bugove (mozda features, ne znam) na koje se treba navici, ali racunam to je i slabiji uredjaj u odnosu na flagship.
Baraba, a dokle da cekam sa izlomljenim telefonom? Kako stvari stoje gospodo, nakon ovog uredjaja, svaka dalja nabavka ce biti misaona imenica :D O tom, neki drugi put :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

somi92
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2014. 03:15
:: xperia p

Post od somi92 »

Cene kod operatera se nece menjati, takve su kakve su pa kome odgovara. Licno ne bih isao na tu opciju jer je bezobrazno skupa, ma koliko da je tebi povoljno na rate, digni kredit 500e pa ga vracaj 12m banci i uzece ti 50e prelo, pa ced opet dobiti telefon na rate, a po realnoj ceni. Ako imas uslova skokni do madjarske, kupi tamo, uzmi pdv nazad i resen problem.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Nisam znao za taj momenat sa diplejem. Onda iP, ako uzmeš nešto drugo zjebaćeš se, računaj na podršku u svakom smislu, kako OS tako i app, a na duže staze sa iOS nemaš zime. Pogotovo jer taj uređaj nećeš zameniti duži vremenski period. Uzmi 6s (ne moraš 6s+ jer ti ni 930 nije phablet) na rate preko operatera i zdravo. Tu je jedina mana ako ne uzimaš preko svog operatera, jer su zaključani, možda da prodaš taj i odmah uzmeš nov za tvoju mrežu ili dodaš odmah u startu i kupiš sim free.

kvaka33
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 11. Sep 2010. 19:34
:: Samsung S6 Edge Plus

Post od kvaka33 »

Barabetino,nece covek iphone,napisao gore
Ono sto WP nema,znaci da ti i ne treba

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Odmah savet za odvracanje od kupovine, kao sto je neko napomenuo mislim da nije pametno sad kupovati Windows, posebno flagship. Ali posto si se zainatio onda je moja preporuka opcija dva. Ta pretplata od 1500 i kusur nije puno, a svakako trosis neku pretplatu pa trosis. Izaci cete nesto jeftinije preko oglasa, mozes na rate a imas full garanciju. Trecu opciju bih iskljucio jer iako nisam fan iPhone-a mislim da bi ti isti bio bolja kupovina za te pare. Jednostavno niko vise ne zna ni kad ce Windows izbaciti konacno upgrade koji svi iscekuju, a i licno sam sumnjicav koliko ce to sinhronizovano da radi, pa ne bi bilo za cudjenje da i nakon upgrade-a mora da prodje nekoliko meseci do godinu dana dok sam sistem "ne legne". Eto toliko od mene :)
Festina lente.

rock9855
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 15. Jan 2014. 20:23
:: MS Lumia 950
:: OnePlus 7T

Post od rock9855 »

Moje misljenje je da ako vec hoces tel sa garancijom da je tebi najbolje da skoknes do segedina ili gdd vec i.a najblize da se kupi u madjarskoj. Tebi je to blizu posto si iz Subotice ako se ne varam. Tamo ce ti tel sa povracajem pdv-a izaci oko 550e ako ne i jeftinije. Imas garanciju ako se nesto ne daj boze hardverski pokvari. Ako je kesh problem bolje uzmes kao sto vec neko tece kesh kredit 500e i kamata ce to biti max jos 50e. Uzeti preko telenora na rate je najveca glupost jer je precenjen telefon. Kosta 900e. A IP6+ je dobar uredjaj ali se slazem da je interfejs jako jako dosadan. W10 izgleda 10x modernije.

Zaključana tema