Zracenje mobilnog

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

milan91, ali Lobachewsky i jeste doktor! :D :D

OFF:
Lobachewsky, ja stalno tvrdim da slip gace nisu dobre jer podizu temperaturu .... dakle: telefon u dzepu + slip gace i moracete da usvajate decu :P ;) :D .....

pozdrav...

Kuzman
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 22. Nov 2004. 22:16

Post od Kuzman »

Razmisljao sam, i smislio sam jedan eksperiment.

Da se uporedi zracenje telefona i npr radio stanice od 300w...

Nije problem izolovati neki predmet( u nasem slucaju nekuvano jaje).

Staviti predajnik(antenu) stanice u izolovani prostor zajedni sa jajetom(vise komada). Pustiti radio stanicu da emitue konstantno bilo sta(npr ton od 440mhz). Na jaja zapisati markerom vreme pocetka izlaganja, i vreme prestanka, tako da moze vremenski interval da bude drugaciji(da raste).
I beleziti stanje u kom se jaje nalazi po vadjenju(zivo, rovito ili pak kuvano).
Sada za mobilni je malo teze ponoviti eksperiment(citaj nemoguce), jer da bi smo proverili samo zracenje telefona morali bi smo da ga izolujemo od radio talasa pa samim tim i mreze. Zato bi moglo da se nadje jacina nekog telefona i da se eksperiment ponovi sa parom toki-vokija duplo manje jacine(da bi kada se sabere bilo isto koliko i SAMO ZRACENJE TELEFONA, A O ZRACENJU REPETITORA NIKO NE PRICA(koje je mnooogo vece)).

P.S. Ne mislim da je skuvati jaje moguce telefonom jer bi ispadalo da telefon radi na mikrotalase(kao mikrotalasna) posto je za tu frekvenciju zabelezeno najace takvo dejstvo. Naravno proveriti koliko vremena treba regularnoj mikrotalasnoj da skuva jaje(naravno da vreme varira od snage izvora).

Pozdrav
Black Sabbath!!!

vlaki
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 20. Maj 2006. 00:22
:: SG Note II
:: Nokia 6630

Post od vlaki »

Lobachewsky, priznajem da je bio glup primer, ali hteo sam da kazem da komp jedino uspostavlja vezu preko neta...
Hvala na ispravci! :D
Ti si doktor, ne ja!!! :D :lol: :D
Mislim da shto je Miskoni napisao (shto je i tachno) sasvim dovoljno! :wink:
Nego shta je sa UV zracima!?... :blinky:
Stalno ste na suncu (postoji ogromna rupa iznad nas...) i vi se brinete o zrachenju mobilnog... :uhuh:
Inache za kompom ste verovatno stalno, tako da... Mozete samo da se pomolite! :D hehehhe

Pozz! 8)
"Trgovanje bez oglašavanja je kao namigivanje devojci u mraku - vi znate šta radite, ali drugi ne." - Salvador Dali

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

nabavite svi olovnu zastitu za prepone i nema problema ..... samo nemojte da se otrujete od olova jer i ono izaziva sterilitet :D :wink: ...... ostali delovi tela i nisu toliko bitni da se bez njih ne moze :P

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ovo štoje je Miskoni rekao je garant.tačno.
Ova priča je 100% istinita.
Pre 3 god.tata moje drugarice je zamolio bivšeg kolegu da oni to izmere, bila je neka kampanja o štetnosti pa hajde kao da vide. E sad, on je radio za DB (to nije bitno, ali je bitno da imaju tu opremu). Čovek izmerio (šta - sa čim - nemam pojma) ali joj je rekao da odmakne telefon prilikom uspostavlj.veze a sve ostalo je OK.
Liči na ono "CIA snajka, CIA" ali nije.

Ja mob.kad nosim pozadi u džepu osetim neko, kakosadtonazvati, bridenje na, jel, guz-u. Prebacim s levog na desni, evo ga na desnom g.
Sad, da li je to trip... Ima tu nešto, i taj SAR<2, ko to odredi i kad, prošlog veka. I što paziti ako si trudan???
Nije paranoja ali opet ne mogu ni da budem siguran da nije štetno.
Nije bitno vreme, neko reče "eto, koliko pričamo pa ništa", nije to arsenik.
Za par godina - teflon - ćao iz EU. Pa sad ti budi pametan.
;)

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

A znači zato su oni dizeli koji su imali telefone sredinom devedesetih, a nisu znali za caku sa 1-2 sec, bili tolike usijane glave :P :P :P

A bridenje na guzi je zato što nosiš tesne pantalone, kao ona riba u reklami, pa ti se useče i nervira te, pa se ti tripuješ. :P :P :P

Danas se poeriše sa znatno manjim snagama nego što je to nekad bio slučaj. Drugar koji mi je radio adapter za sluške, je imao samsunga, model iz '95-te, koji je imao vratanca, i antenu na izvlačenje, i valjda 3 ili 0,3 W. E to je zračilo. Ali sad su repetitori na svakom ćošku, i nije potrebna tolika snaga.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Jes vala, a zato i ovi novi evrodizeli još uvek sijaju, eto, zbog 2 sekunde :P :P :P :P

gargamel4 a šta, tebi u helankama kao ne bridi? :P :P :P :P

Samo se vi zezajte, kad počnemo da se raspadamo, biće
"Hitno potreban kažiprst, desni, može zamena za zdrav nožni palac uz doplatu" :P

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

:) :) :)
Najbolje bi bilo da se novoosnovana firma Nokia Siemens pozabavi tom "dodatnom opremom" protiv zracenja bitnih i osetljivih :) organa.
@"za one koje koji se plase zracenja mobilnih telefona, a ne znaju zasto" :P
Verovatno jedini strah i jedina stvar zbog koje se digla buka je pojava tumora nastala zracenjem telefona. E, sad... kako nastaju tumori :) ukratko- greskama na molekulima DNK. Greske mogu da izazovu razni mutageni. Od elektromagnetnih talasa, promene na molekulu DNK mogu da izazovu samo oni koji imaju jonizujuci efekat.
Mobilni telefoni zrace manjom frekvencijom tako da imaju samo toplotni efekat., samim tim nemaju direktnog uticaja na molekul DNK Pa sto je onda stetno? Proteini, koji su osnova za funkcionisanje organizma rade na temperaturi od 37 stepeni, a povecana temperatura temperatura smanjuje njihov rad, a temperatura od preko 60 stepeni ih denaturise (naravno neki bivaju unisteni na manje, neki na vise...). Primer denaturacije je kuvano jaje :) Zato je stetno preterano izlaganje zracenju mobilnog telefona, ne zato sto cemo zavrsiti kao kuvano jaje, vec zbog toga sto toplota moze da poremeti rad bitnih belancevina u nasem telu...(a neke od njih sluze da sprece tumor)
Poslednja izmena od Lobachewsky u Čet, 06. Jul 2006. 18:53, izmenjeno 2 puta ukupno.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Lobachewsky pa nemoj da si tako shkrt na informacijama .... daj malo vise "tehnickih" detalja... :P ;) :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

...'ajde i ovo da napisem, pa da zaokruzimo temu... :) :P
Jedino dugo i hronicno izlaganje zracenju telefona moze da izazove opasne posledice. Ali sobzirom da se telefoni koriste sve vise i najverovatnije ce se koristiti dugo godina u buducnosti, desice se bas to dugo i hronicno . Telefoni ne postoje dovoljno dugo da bi se sada uocile ikakve posledice, tako da ce se prave posledice pokazati u nekoj buducnosti...
Jos jedna bitna stvar je da postoji veliki broj drugih frekvencija koje nas okruzuju (koje su takodje stetne), samim tim telefoni zauzimaju mali udeo u celoj prici. Ne sme da se zaboravi i da se sva savremena dostignuca civilizacije baziraju na frekvencijama.
Mozemo da biramo- da se vratimo u pecinsko prastaro doba i da umremo zbog nedostatka tehnologije koja ce da nas leci, ili da zivimo u tehnoloskom dobu gde cemo uzivati u svemu sto nam savremena tehnologija pruza, ali koja ce na kraju mozda i da nas ubije :) ;) :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

Pa ako je tako...mislim da je bolje umreti slavno i zadovoljno... nego ziveti kao pecinski covek... :cry:

:D :lol: :D
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Toplota je u pitanju. Znači, ćao i tesne pantalone, helanke... :P

E,
Lobačevski pošto si ovako, "skromno" informisan, samo mi odgovori, najozbiljnije, pošto puno slušam (a ima i drugih) FM radio sa mob, pa ono - slušalice antena - ja isto antena - jel'to štetno, talasi ili (i) toplota??? Toplota verovatno ide i kad slušaš sa MP3-ja, ali taj radio talas...??? Baš me zanima, bilo je nekih priča...
;)

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Pa da toplota, jeste ste mislili da nosite Černobil(j) u džepu?

Tesne pantalone, helanke, i untercigeri ne valjaju zbog onoga što je Lobachewsky, još u prvom ili drugom postu o ovoj temi napisao. A i ružno izgledaju na muškarcu.
E,
Lobačevski pošto si ovako, "skromno" informisan, samo mi odgovori, najozbiljnije, pošto puno slušam (a ima i drugih) FM radio sa mob, pa ono - slušalice antena - ja isto antena - jel'to štetno, talasi ili (i) toplota??? Toplota verovatno ide i kad slušaš sa MP3-ja, ali taj radio talas...??? Baš me zanima, bilo je nekih priča...
Šta bre??? Zračnje o kome smo do sad pričali dolazi direktno iz one male nekada externe, a sada interne antene, koja je ionako okrenuta OD tebe a ne KA tebi. Slušanje radija na bilo kom uređaju je jednako opasno kao i neslušanje. Kod telefona, on je promopredajnik. Znači on određenom snagom treba da pošalje signal na jednu određenu baznu stanicu, i primi sa nje podatke, a radio samo prima signal koji postoji i koji slabi što si udaljeniji od repetitora.

Ne znam da li sam sad ovo dobro objasnio, ali poenta je da radio samo prima signal koji postoji u urbanim sredinama, i ne pravi nikakvo magnetno polje (ili skoro nikakvo). Kod FM-a frekvencija na kojoj se emituje signal je oko 9 puta manja od GSM, a dužina kabla-antene zbog talasne dužine treba da bude oko 1m. :)

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Ko o cemu Gorance o 3G-u. Shalim se u ovom post-u necu :) . Sa svakim novim modelom telefona proizvodjaci se sve vishe trude da proizvedu antene kojima je indeks zracenja u pravcu korisnika manji i to iz "dva valjanja razloga"
1. shto je usmerenje antene vece, manja energija je potrebna za komunikaciju => manja potroshnja => duze trajanje baterije.
2. Shto je usmerenje antene od korisnika vece, manje ce se korisnik brinuti o zracenju i telefon ce vishe koristiti.
Zakljuchak 1. vreme radi za nas. :lol:
Zakljuchak 2. Ako se vec nismo nazrachili na nashim voljenim "ciglama" od pre 5-6 godina ovi novi nam nece doneti nkakvo vece ozracenje (shteta nam je vec ucinjena).

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

ooooo,Goranche!dobrodoshao nazad na forum!moram priznati da si (barem meni) nedostajao sa svojim struchnim i pametnim(razumnim) objashnjenjima!

pozdrav! :wink:

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Gargamel4 dobro je, slowdown.
Svašta napisa ali mi ništa ne kaza.
Mene samo zanima
imaš FM prijemnik - slušalice=antena - na glavi, normalno
To je kao kad bi u ruci držao antenu i hvataš signal, da li to zrači,
to me zanima, kakva bre exter/inter antena na mobu???
Savet: nemoj se obraćati nekome kao da je debil jer on to možda i nije.
:P
:wink:

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Gargamel4 sorry, moje nepoznavanje :? :? , you are wright!
pooozdrav.
:oops: :oops:
a jel sad prekratko, a
;)

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Eeeeeeee??? Nisam mislio da te podcenjujem, iako je tako možda tako zvučalo. Sorry. Poenta je samo da FM zračenje postoji oko nas, i da radio prijemnik samo to hvata. I nikakvo didatno el.mag. polje se ne pravi. Samo hvata postojeći signal. Nothing elese. :)

Nisi debil sigurno. U to duboko verujem. :)

Gorance, drago mi je da si se vratio. Baš sam se pitao gde najobrazovaniji i najiskusniji deo foruma nestade. :)

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ako su radio talasi stetni,stetan je i mobilni telefon u manjoj ili vecoj meri.Sam mobilni telefon je u stvari dvosmerni radio aparat...Zracenje je jos uvek mit koji ceka da ostane mit ili da bude istinita legenda. :) :)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

Zato ja lepo iskljucim mrezu na telefonu pa tek onda igram igrice... nema zracenja... trebala je nokia neku reklamnu kampanju za n-gage da raspali, u fazonu "igrajte se zdravo" :lol: :lol: :lol:
5130+Koss the plug....

Odgovori