Prvo, prednost stock Androida je mesecni update/brzi update glavne verzije Androida i sve drugo sto sam naveo za Samsung, a da mu fali. Dakle otvoren je za sve i mozes sta hoces da radis. I neke app sa playstore-a su dosta bolje od fabrickih. Bilo da je Nexus/HTC/Sony/LG/Samsung u pitanju.
Drugo, kroz GPU rendering, running services, setovanih CPU/GPU/Kernel parametara, meris tu optimizovanost. Postavis bilo koji ss, cisto da se ne pravimo ludi.
Trece, multitasking je dosta bolji sa MM, a tek od S7 Exynos modela je sasvim ok i meni odgovara. To malo detaljno proveri sledeci put ako koristis S7.

Cetvrto, kao sto rekoh... Vise korisnih stvari = veci system usege => "Nikad necu biti kao stock Android". Sto ne treba da odbija ljude ako vole TW, jer ce uz jak hardver uzivati. Evo na "klotari" sa 2GB rama zna da skoci na 1GB usage, za TW da ne pricam.
Peto, otvaranje aplikacija u potpunosti nije identicno. A ni app nisu sve optimizovane. S7 je uz OnePlus3 jedan od najbrzih telefona u otvaranju, UFS 2.0 memorija zasluzna. Npr. HTC 10 dosta kaska za njima u citanju, ali je write, tj. brzina upisa bolja (emmc 5.1).
Sesto, o software-u ne treba da daju sud korisnici koje ne zanima software, vec strucnije lice koje nema povrsno znanje.
Npr. zasto neko mora da slusa mog ortaka kome je G3 sasvim optimizovan uredjaj, a covek ne zna za bolje. Dakle ne zanima ga Android. Nema tu nista lose, ali znam kako taj uredjaj radi.
Onaj ko ne razume, pa taj ne zna za bolje.
Niti velicam Nexus niti Samsung/HTC i ostale OEM uredjaje.