Windows 10 mobile i univerzalne aplikacije
Pravila foruma
Prilikom postavljanja nove teme o nekoj aplikaciji, potrudite se da date što kompletniji opis, zajedno sa sličicama.
Prilikom postavljanja nove teme o nekoj aplikaciji, potrudite se da date što kompletniji opis, zajedno sa sličicama.
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
- :: Xiaomi Mi A2 Lite
Re: Windows 10 mobile i univerzalne aplikacije
Mislim da bi autor aplikacije bilo malo bolje nego da kažem razvijač. Programer u ovom slučaju možda i nije odgovarajuće, jer ovde imamo i osmišljavanje/dizajniranje aplikacije, i u nekom slučajevima može možda da učestvuje u izradi aplikacije i neko ko nije programer nego dizajner... Zato sam rekao razvijač, ali priznajem da je autor bolje. A developer mi je glupo kad neko kaže, neko se tu očigledno nije potrudio da prevede stranu reč na naš jezik, i onda ti pravda činjenicom da se ne može sve od termina iz tehnologije prevesti. To je tačno, ali je glupo usvajati strane reči za nešto za šta mi imamo već reč (autor), a da pri tome ni ta reč koju ta osoba nudi (developer) ipak nije ustaljena u našem jeziku.
Autor jeste reč koju smo uvezli, ali ta reč je već u našem jeziku, i nisam za to da se na silu vrši revizija jezika. Pričamo tako kako pričamo, a ako ćemo da izbacujemo strane reči - onda bismo mogli da dođemo i do staroslovenskog na kraju - kad izbacimo i sve turcizme, i reči iz mađarskog koje su postale deo našeg jezika.
Sent from mTalk on Windows 10 phone
Autor jeste reč koju smo uvezli, ali ta reč je već u našem jeziku, i nisam za to da se na silu vrši revizija jezika. Pričamo tako kako pričamo, a ako ćemo da izbacujemo strane reči - onda bismo mogli da dođemo i do staroslovenskog na kraju - kad izbacimo i sve turcizme, i reči iz mađarskog koje su postale deo našeg jezika.
Sent from mTalk on Windows 10 phone
- m@c|-|oR
- Expert
- Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
- :: Samsung Note 20 Ultr
Viđel' ti jado ono
u mojoj poruci?

Eto, glasam i ja za AUTOR aplikacije (pazi sad novi rebus - kako prevesti to aplikacija
)

Eto, glasam i ja za AUTOR aplikacije (pazi sad novi rebus - kako prevesti to aplikacija

"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
E, jeste, iz tvoje poruke mi je to "autor", nisam to ranije uzimao tako u obzir kao zamenu za englesku reč developer. 
A za "aplikaciju", kao i za "program", mislim da mi nemamo dovoljno adekvatne prevode, i da je bolje da se pomirimo sa ovim tim rečima koje su se već odomaćile u našem jeziku. Sve drugo bi mi nekako zvučalo glupo - kao ono što su za reč "digitalizacija" kao našu adekvatnu reč odabrali "ubrojčavanje".
I sa praktične strane mislim da je bolje usvojiti jednostavnu stranu reč za nešto novo, nego da izmišljamo svoje neke izraze. A ako već imamo svoju reč za to nešto, onda bih možda mogao reći da je korišćenje strane reči umesto naše i malko znak nepismenosti. To mi onda liči kao na ono kad gledam neku seriju, juče izašla epizoda, pa naletim negde na neki deo prevoda gde vidiš da ovaj nije znao kako da se izrazi na svom maternjem jeziku ili nije znao ni da prevede, pa je nešto sklepao tako da ti koji već znaš engleski znaš o čemu se radi. Tako i ovo, naleti čovek na "developer", pa ne zaključi da bi "razvijač" ili "autor" bilo adekvantije, i da bi "uspeo" nešto da prevede on ubaci u naš jezik novu reč.
Onda tu imamo i one reči kao što su šrafciger, šraf, i slično, i onda nas uče da umesto toga govorimo "odvijač" i slično - što bi bilo OK, ali s jedne strane, svi već govore šrafciger kod nas pa je s te strane šteta već napravljena, a s druge strane - iz praktične strane je bolje da se govori šrafciger i šraf, jer je time uvek jasno na šta se misli - ne nameće se ni u kom kontekstu "a čega je to odvijač".
Azimuth, izvini zbog ovo malo offa, smanjujemo doživljaj i nadamo se neće biti obrisano ovih par postova.

A za "aplikaciju", kao i za "program", mislim da mi nemamo dovoljno adekvatne prevode, i da je bolje da se pomirimo sa ovim tim rečima koje su se već odomaćile u našem jeziku. Sve drugo bi mi nekako zvučalo glupo - kao ono što su za reč "digitalizacija" kao našu adekvatnu reč odabrali "ubrojčavanje".

I sa praktične strane mislim da je bolje usvojiti jednostavnu stranu reč za nešto novo, nego da izmišljamo svoje neke izraze. A ako već imamo svoju reč za to nešto, onda bih možda mogao reći da je korišćenje strane reči umesto naše i malko znak nepismenosti. To mi onda liči kao na ono kad gledam neku seriju, juče izašla epizoda, pa naletim negde na neki deo prevoda gde vidiš da ovaj nije znao kako da se izrazi na svom maternjem jeziku ili nije znao ni da prevede, pa je nešto sklepao tako da ti koji već znaš engleski znaš o čemu se radi. Tako i ovo, naleti čovek na "developer", pa ne zaključi da bi "razvijač" ili "autor" bilo adekvantije, i da bi "uspeo" nešto da prevede on ubaci u naš jezik novu reč.

Onda tu imamo i one reči kao što su šrafciger, šraf, i slično, i onda nas uče da umesto toga govorimo "odvijač" i slično - što bi bilo OK, ali s jedne strane, svi već govore šrafciger kod nas pa je s te strane šteta već napravljena, a s druge strane - iz praktične strane je bolje da se govori šrafciger i šraf, jer je time uvek jasno na šta se misli - ne nameće se ni u kom kontekstu "a čega je to odvijač".
Azimuth, izvini zbog ovo malo offa, smanjujemo doživljaj i nadamo se neće biti obrisano ovih par postova.

- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Phone Pins
Aplikacija ako hocete da stavite da vam stoji neki kontakt na pocetnoj strani tako da kad tapnete na plocicu, odmah pozivate tu osobu. Doduse, mozda je zgodnije onda staviti takve plocice u onaj kao folder, pa da ne mozete slucajno da jednom tapnete i pozovete nekoga, a da to ne zelite. Ko zeli moze da procita i tekst sa Windows Central o ovoj aplikaciji.
Live Tile Calendar 10
Moze da se stavi na lock screen.
Moze na lock screen da stavi nekoliko podsetnika, ne samo jedan kao sto je slucaj sa Outlook kalendarom.
Moze da se stavi njegova plocica za kalendar umesto plocice Outlook kalendara, a postoji opcija da se kad tapnete na plocicu kalendara otvori Outlook kalendar, pa ako vise volite u njemu da radite.
Zanimljiva aplikacija.
Aplikacija ako hocete da stavite da vam stoji neki kontakt na pocetnoj strani tako da kad tapnete na plocicu, odmah pozivate tu osobu. Doduse, mozda je zgodnije onda staviti takve plocice u onaj kao folder, pa da ne mozete slucajno da jednom tapnete i pozovete nekoga, a da to ne zelite. Ko zeli moze da procita i tekst sa Windows Central o ovoj aplikaciji.
Live Tile Calendar 10
Moze da se stavi na lock screen.
Moze na lock screen da stavi nekoliko podsetnika, ne samo jedan kao sto je slucaj sa Outlook kalendarom.
Moze da se stavi njegova plocica za kalendar umesto plocice Outlook kalendara, a postoji opcija da se kad tapnete na plocicu kalendara otvori Outlook kalendar, pa ako vise volite u njemu da radite.
Zanimljiva aplikacija.
- srđan obradović
- Mobil fan
- Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
- :: microsoft lumia 532
Pins nakon zavrsetka poziva crn ekran sa kvadratom u sredini o iksićem pa mora da se rucno zatvori. Prob'o - Deinstalir'o
Sent from lumia532ds
Sent from lumia532ds
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Da, ja nisam probao da telefoniram sa tom aplikacijom, samo onako krene poziv, pa odustane. Bezveze onda.
I za Live Tile Calendar 10 nije da nemam zamerki - pločica kalendara mi je njihova bezveze, a i mogao je bolje da uradi na lock screenu te podsetnike. Ako ti je malo duži opis te neke obaveze. ni ne vidiš kako bi to nešto trebalo da uradiš, ili u koliko sati i kog dana imaš tu neku obavezu.
Napisao sam autoru mejl povodom toga, i kaže kao da i sam planira da neke stvari ažurira, ali ovo sad ovako i nije baš skroz dobro. Jedino mi se sviđa taj pristup da kad tapneš na pločicu on automatski otvara Outlook kalendar, tj. on sa svojom aplikacijom ti pušta da koristiš preko njihove pločice originalnu aplikaciju, pa da njihovu aplikaciju držiš samo zbog pločice i lock screena. No ne bi ni mene to zanimalo da mi se pločica kalendara uredno ažurira, i da ne moram stalno ja ručno da je osvežavam. Ono za lock screen mi je ipak zanimljivo, ali moraju to da dorade.
I za Live Tile Calendar 10 nije da nemam zamerki - pločica kalendara mi je njihova bezveze, a i mogao je bolje da uradi na lock screenu te podsetnike. Ako ti je malo duži opis te neke obaveze. ni ne vidiš kako bi to nešto trebalo da uradiš, ili u koliko sati i kog dana imaš tu neku obavezu.
Napisao sam autoru mejl povodom toga, i kaže kao da i sam planira da neke stvari ažurira, ali ovo sad ovako i nije baš skroz dobro. Jedino mi se sviđa taj pristup da kad tapneš na pločicu on automatski otvara Outlook kalendar, tj. on sa svojom aplikacijom ti pušta da koristiš preko njihove pločice originalnu aplikaciju, pa da njihovu aplikaciju držiš samo zbog pločice i lock screena. No ne bi ni mene to zanimalo da mi se pločica kalendara uredno ažurira, i da ne moram stalno ja ručno da je osvežavam. Ono za lock screen mi je ipak zanimljivo, ali moraju to da dorade.
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Probajte ove dve aplikacije ako vas zanima nešto sa tom namenom, iznenađujuće su dobro urađene!
- Extreme Music - muzički plejer, bolji od onih koje sam ranije preporučivao. Mislim da radi i na WP8.1.
- TinyDo - odlična je za neki spisak obaveza, ili za spisak šta treba da se kupi u radnji. Ima živu pločicu, i lepo radi aplikacija, nešto obavite, samo ga povučete desno, i onda to padne na dno i bude precrtano. Imate mogućnost i da malo zatresete telefon (sigurno bih mogao bolje da se izrazim), i da sve označeno kao urađeno nestane sa spiska, mada i tada ne nestaje skroz.
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Za Apola. Odokativnom metodom mi se čini da je ovo jedna od boljih aplikacija za praćenje stanja baterije.
Battery X
Ima i opciju da se podesi obaveštenje kad se baterija napuni do kraja, i slično kad bude blizu pražnjenja.
Battery X
Ima i opciju da se podesi obaveštenje kad se baterija napuni do kraja, i slično kad bude blizu pražnjenja.
Hvala,sreća pa imamo testera za app.
Ja ne postigavam ubih se da privedem neku pristojnu(koliko to može biti) 10-ku za moj fon, još dok vredi to raditi. A možda i bolje što ne stižem jer bih bio samo"levo smetalo" s obzirom na trenutno znaje o istim, kako o OS-u 
Sent from my L925 using mTalk

Sent from my L925 using mTalk
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Pa svako radi svoj posao, i tvoje iskustvo će meni biti dragoceno kad se dohvatim u nekom momentu devojkine Lumije 630, pa da napacim desetku i na taj telefon.
I ne bi bio levo smetalo - uvek može neko da naiđe na neku dobru aplikaciju na koju nisu drugi naleteli, jedino što se ja u nekom momentu uzvrtim, pa hoću da probam nešto i izoprobavam gomilu aplikacija i iscedim bateriju kao sunđer,
mada se na kraju obično ipak vraćam na ono prvobitno. 

- srđan obradović
- Mobil fan
- Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
- :: microsoft lumia 532
jedna stvar su opcije u app a drugo je da li dobro radi. isto je i na android i wp. treba koristiti neku app mesec dva da radi dobro pa reci da je dobra. daily picture koristim oko nedelju dana i wallpaper menja redovno ali lock screen nece, promeni dan dva i pojavi se default pozadina. dobra je Modern timer, stoperica, dugo je imam i radi super i bez reklama. ne znam kakav je map factor navigator. na androidu bio super za navigaciju, ne znam na wp. backgrounds hd isto stabilan. contacts+message backup radio odlicno na 8.1.
Sent from lumia532ds
Sent from lumia532ds
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Slažem se, a ja recimo ni ne koristim tu opciju da mi aplikacija automatski menja pozadinu, jer volim da imam tamniju pozadinu na kojoj jasno vidim sadržaj pločica kao i sadržaj lock screena, pa to eto nisam ni primetio. Ali baš s obzirom na moje potrebe, ta DailyPic aplikacija je za mene najbolja. Ti verovatno u tu aplikaciju ni ne želiš da ulaziš, nego hoćeš samo da ti se menja pozadina i lockscreen.
Mada, ima u sistemskim podešavanjima opcija da se za pozadinu lock screena postavlja slika sa Binga. Jel si to probao?
A ove aplikacije koje imaju svojstvo štoperice i sličnog ne koristim jer sad to sve imamo u Alarmu, samo swipeuješ levo-desno.
Ovo za navigaciju ne znam, ja koristim Windows mape, i lepo me služe.
A contacts+messages backup nisam koristio na 8.1, a sad na desetki imaš mogućnost da ti se to sve sinhronizuje, ali sam ja tu sinhronizaciju isključio. Inače, kad ti je uključena sinhronizacija, onda možeš sve svoje (stare) poruke i na kompu da čitaš. Naravno, ako želiš, meni to nije bilo nikad bitno, čak sam pomislio "šta ovo traži tu?".
Nekako mi se čini da je nezgodno imati w10m telefon, i imati isti nalog i na kompjuteru, a da taj korisnički nalog na kompu deliš sa još nekim. Čim sedneš za kompjuter i uloguješ se na svoj korisnički nalog koji je povezan sa tvojim Microsoft nalogom, sve se uloguje u taj tvoj Microsoft nalog i u najmanju ruku - može toj drugoj osobi da to dosađuje. A i iako ne radim ništa loše,
ipak ne želim da kad mi neko sedne za komp, počnu da mu iskaču poruke sa mog Skypa, a sa druge strane - odgovara mi to tako kad samo ja koristim taj korisnički nalog.
Mada, ima u sistemskim podešavanjima opcija da se za pozadinu lock screena postavlja slika sa Binga. Jel si to probao?
A ove aplikacije koje imaju svojstvo štoperice i sličnog ne koristim jer sad to sve imamo u Alarmu, samo swipeuješ levo-desno.
Ovo za navigaciju ne znam, ja koristim Windows mape, i lepo me služe.
A contacts+messages backup nisam koristio na 8.1, a sad na desetki imaš mogućnost da ti se to sve sinhronizuje, ali sam ja tu sinhronizaciju isključio. Inače, kad ti je uključena sinhronizacija, onda možeš sve svoje (stare) poruke i na kompu da čitaš. Naravno, ako želiš, meni to nije bilo nikad bitno, čak sam pomislio "šta ovo traži tu?".

- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Ja nasuprot gariju imam ukljucenu kompletnu sinhronizaciju svega izmedju telefona i kompa.
Za pozadine ima sad neka app WinScreens se zove. Ne menja automatski pozadine, ali nije losa. Ubaci neki nazovi widget za kalendar i vremensku prognozu. Awesome Lock - steta sto ne radi kako treba posle AU
Za pozadine ima sad neka app WinScreens se zove. Ne menja automatski pozadine, ali nije losa. Ubaci neki nazovi widget za kalendar i vremensku prognozu. Awesome Lock - steta sto ne radi kako treba posle AU
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Da me ne shvatite pogrešno, koristio bih ja i tu sinhronizaciju samo da imam Windows 10 kompjuter (desktop, laptop, 2in1...) koji mi je stalno dostupan, i koji je moj lični kompjuter. Pošto kod kuće svugde imam Windows 7, jedini dodir sa desetkom mi je na kompjuteru na poslu, pa bi mi one sinhronizacije samo suvišno trošile po koji megabajt.
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Ovo nije univerzalna aplikacija, ali slučajno sam je primetio, pa reko - možda neko ko koristi Facebook bude hteo da je testira, možda je dobra zamena za ovu Facebookovu što kažu da ništa ne valja.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p ... zdncrfj0zs
Explorer for Facebook.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p ... zdncrfj0zs
Explorer for Facebook.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
гари, a sto ne stavis 10 kuci na komp? Mislis da je slab ili sta?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Apolo
- Expert
- Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
- :: Sony Xperia 5 II
- :: Samsung A6+ (2018)
Sta se desilo sa Mondo i Benchmark aplikacijama, ne mogu da ih nađem na store?
Sent from mTalk
Sent from mTalk
Festina lente.
Ja ih vidim na store-u.
- гари
- V.I.P. MobilniSvet.com
Moji kod kuće u glavnom igraju ili igre iz 2001-2004. godine, sa par izuzetaka koje su izašle "nedavno", tj. od 2009. Verovatno ne bih imao problema, ali nisam instalirao desetku na te kompjutere vođen politijom "ne diraj ono što nije pokvareno", a ako nešto ne bi valjalo ne znam da li bih imao vremena da popravljam. To je glavni razlog, i jasno mi je da je glupo što je samo zbog toga nisam prelazio na sedmicu pored onoga "neka oni to još peglaju", a inače bi mi baš godilo da imam desetku na kompjuteru. Onda bih omogućio te sinhronizacije kao i što si ti rekao da imaš kod sebe. Ovako kako je - sinhronizujem bookmarkove, reading list, history, i slično, pored onih standardnih stvari.miodrage napisao:гари, a sto ne stavis 10 kuci na komp? Mislis da je slab ili sta?
Sviđa se i meni ta fora sa sinhronizacijom.

- Apolo
- Expert
- Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
- :: Sony Xperia 5 II
- :: Samsung A6+ (2018)
kinkel, Bice da nisam uspeo da se snadjem u pretrazi, sada sam ih i ja pronasao.
Festina lente.