Tacno je da je Nokia prvo proizvodila gumene cizme, a i danas postoji firma Nokian koja proizvodi gume za automobile
Tesko je reci koja je marka opcenito najbolja, svaka firma pravi dobre i lose telefone. Covjek mora da isproba vise modela raznih proizvodjaca pa da sam ocjeni koji je najbolji i to je opet subjektivno misljanje.
Recimo Nokia ima tradiciju i ime i cim je godinama najprodavanija znaci da vrijedi.
Naravno stalno izbacuje nove modele jer je to primarni produkt firme i na kvantitetu se dobije kvalitet. Ja licno nisam ljubitelj Nokie ali ne mogu reci da je losa.
Po mom iskustvu najsolidnija kucista pravi Motorola, zaista rijetko koji model da skripi ili klacka. Sto se tice menija i lakoce upravljanja Siemens je za dlaku ispred Nokie. Imaju ubjedljivo najbolji organizer, imenik i logiku opsluzivanja, otvoreni file sistem, lak za prilagodjavanje licnim potrebama.
O nestabilnosti softvera ne mogu reci jer nikad nisam imao problema sa Siemensima, vjerovali ili ne, a imao sam i pet razlicitih modela

Naravno cim se ljudi zale znaci da problemi sa softverom postoje.
Naravno tu je i SE koji je zadnjih godina napravio veliki bum i sada su u samom vrhu, u svim segmentima.
Isto tako postoji masa japanskih i korejskih proizvodjaca za koje skoro da nismo culi a vjerovatno prave bolje telefone nego ovi poznatiji.
Nokia ima dobar i stabilan softver, solidna kucista....Danas prave dobre telefona ali su daleko od kvaliteta starijih modela. U kuci imam 6610 koji ponekad koristim i evo sljaka skoro tri godine bez greske.
Evo sad sam citao, covjek je kupio N80 i iako se slajder klima, ekran nije najbolji, zna da zabaguje i zamrze, on je zadovoljan. Ja to ne bih ocekivao od tako skupog telefona a pogotovo ne od Nokie.
Sve u svemu postoje dobri i losi modeli a nikako proizvodjaci.