Android OS *generalna diskusija*

Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AcerAlcatelAsusDellHuaweiHTCLGMotorolaSamsungSony EricssonZTE
Odgovori
гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Re: Android OS *generalna diskusija*

Post od гари »

* KADA je aplikacija imala update
Ah, dobro je, ne dešava se samo meni. :D

Šalu na stranu, lepo izgleda, preglednije i informativnije. Nisam primetio do sad tu promenu, tek sad sa tvog screenshota.

Sent from mTalk on Windows 10 phone

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

@Azimuth, da, danas primetih kada sam vršio update app, zaista fina promena, pregled instaliranih app sada deluje preglednije.

Sent from my Galaxy S7 edge using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

Da li se ova poruka: "Sign in to wifi network" moze nekako blokirati ili je neki bug rom-a ? Pojavi se svakih par minuta.

http://pokit.org/get/img/68356d5a2e41d9 ... 38feb4.jpg

Lino
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 10. Mar 2011. 14:36
:: Samsung Note 9

Post od Lino »

Jel i dalje tako da nakon sto se uradi root android ne moze dobiti nadogradnju?

Samsung A5 2016

Ivan Cirkovic
Banned
Pridružio se: Sre, 19. Jul 2006. 08:49
:: LG G5 SE
Kontakt:

Post od Ivan Cirkovic »

To nisam znao da ako se rutuje nema nadogradnje? Svaka im se dala ako su i to uspeli da naprave... 8) 8) 8)

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Pa naravno da se ne može dobiti nadogradnja nakon root-a. Tako je oduvek bilo.
Otključan bootloader​, izmenjeni recovery, naravno da se OTA update neće instalirati...

Послато са Nexus 7 уз помоћ Тапатока
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Kako se beše Google Assistant aktivira? Treba da je telefon na srpskom, i da je minimum Android 6.0 na telefonu koliko se sećam? I nema nikakvog uslova? I onda da zadržim prst na home dugmetu da mi se pokrene, i onda bi trebalo da mi se pojavi opcija da počnem da koristim Google Assistant? Nema ništa više, ili ipak nije to sve?

Sent from mTalk on Windows 10 PC

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@Gari

znemanja napisao:Ne znam da li znate, ali možete već sada da aktivirate google asistenta na vašem smartphone-u ako ga pokreće verzija marshmallow ili nougat.

Sve što treba da uradite jeste da setujete pod Language sekcijom u telefonu English US. Zatim na Play Store pronađite Google, prijavite se na beta program (skrolujete skroz pri dnu stranice i tu imate opciju da se priključite beta programu, kliknite na" i'm in" i sačekajte par minita).

Nakon toga dugim pritiskom na home taster aktivira se google asistent.

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

To, jeste, baš jednostavno, hvala. :) Samo sam prebacio na engleski telefon, Google je već bi instaliran, pa je sve na tacni. :)

Šteta što nisu još napravili da se dodaje podsetnik recimo i na srpskom. Tj. na engleskom da komuniciram sa asistentom, a da mu diktiram na srpskom. Google bi to lako mogao da uvede, kao što mu i pretraga radi dvojezično. :)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Google announces Android Go for devices with 1GB of RAM or less
Ovo mi se čini baš super, šta vi mislite o tome? Da napokon može i da se kupi i jeftin Android telefon, i da on radi kako bi se očekivalo od njega. Bolje i da ti telefoni manje mogu, a da imaju dobre performanse, nego da kao može sve, a u praksi ne može dve stvari istovremeno.

Naravno, dosta zavisi i od developera... Nadam se da ne bi ovo bilo doduše postignuto baš prevelikim ogoljavanjem aplikacija. Naravno, i ostaje pitanje da li će ovo zaživeti...

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

To bi moglo a radi taman toliko a ti ogadi jeftin telefon i da te natera da kupiš skuplji
8)
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Šta znam... Ako bi ga napravili da se manje oslanja na RAM kao što je to sad slučaj, tj. da malo više funkcioniše kao Windows Phone, onda bi to bilo dobro.

Ok je i ako bi takav sistem radio sporije, ali da radi.

No ja svakako ne verujem da će tako nešto zaživeti. Sad već za par hiljada može da se nađe telefon kod operatera uz neku sitnu tarifu, a koji će raditi osnovne stvari. Ali sve zavisi od toga koliko bi taj Android bio osakaćen.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Iskreno zaista ne vidim poentu sakaćenja OS da bi radio na slabom hardveru. Android telefoni nikada nisu bili pristupačniji. Za 150 € može da kupi androdi sa 2GB RAM-a i pristojnim procesorom koji će raditi sasvim OK. Nije ni realno da smart telefoni budu ekstremno jeftini, nije to paklo cigareta pa da se kupuje svaki dan. Dosta realnije je izdvojiti recimo oko 200€ i kupiti pristojan smart uređaj koji će služiti sigurno 2 godine. Za one koji žele više od telefona tu je i premium klasa uređaja.
Po meni je suludo očekivati išta upotrebljivo a da to novo košta 100€.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ovo za 100€ što si rekao - grešiš. Ako smo pre dve godine imali Lumiju 532 koja je za svojih 100€ radila SAVRŠENO, a odlično radi i dan danas, onda nego šta nego da možemo očekivati da je moguće da imamo jeftine telefone koji dobro rade. Drugo je ako misliš da je tako nešto nerealno očekivati jer Google i ostali prave svoj OS za bogate.

Pa mnogo je 200€ za jedan telefon. Pa ako imaš četvoročlanu porodicu to je 800€ na svake dve godine. To ako nije puno, ja ne znam šta je.

Ja u ovome vidim poentu, ali opet - zavisi koliko i šta bi mu sakatili.

Ovo je nenormalno kako su proizvođači navikli ljude da kupuju skupe telefone... Tužno mi je to da gledam.

Ako Google ovo ne uspe, ili odradi na loš način, samo se nadam da ćemo u budućnosti ipak imati bar Windows telefone. Lumia 550 ganc nova je 100€, a u Nemačkoj recimo je (bila) 80€... Da je nije pravio Microsoft takav telefon bi sigurno bio i jeftiniji. Može se to kad se hoće.

Nadam se mi nećete zameniti pominjanje Windowsa i Lumija 532 i 550, ali to su čisti dokazi da se mogu napraviti pouzdani i jeftini smart telefoni - i to na koje možeš da cepneš aplikacija koliko ti duša ište. (Ehm, tj. kolika ti je interna memorija i koliko tih aplikacija možeš da štediš staviš na memorijsku karticu. :D )

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

гари napisao:Google announces Android Go for devices with 1GB of RAM or less
Ovo mi se čini baš super, šta vi mislite o tome?
Ovo je samo dokaz da je sistem odavno postao pretežak za najjeftiniji hardver koji proizvođači koriste, i ovim potezom je to na (ne)posredan način i priznato.
O tome kako će raditi nemam mišljenje dok ne vidim u praksi, ali zato mislim da je razlog za nešto ovakvo čisto kapitalističke prirode: uvaliti siromašnim masama jučerašnji hardver sa (osiromašenim) sutrašnjim softverom po, siguran sam, ne tako pristupačnoj ceni kakva bi zaista mogla da bude.
O ovoj vesti sam čitao pre par dana, ali je nisam delio na forumu baš iz osećaja da je pokrenuta iz kapitalističkih, a ne tehničkih razloga.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Jeste sigurno tako nešto motiv za razvijanje ovog sistema, ali mislim da je prosto motiv što većem broju ljudi uvaliti Android u džep. Jer trenutno dosta ljudi nosi dumb telefon jer nije hteo da baca pare na skup Android. A ovakav Android koji bi obavljao nekoliko elementarnih stvari bi bio daleko bolja opcija od tako nekog dumb telefona - koji koštaju po nekoliko hiljada a inače su slepo crevo - nemaju ni mejl klijent, ni WiFi, ni ništa tako ključno, ali imaju eto prednju kameru.

Recimo, ako bi ovakav telefon mogao da otvara mape, obavlja Skype i Viber pozive, i da proverava mejl, bio bi odličan za gomilu klinaca i ljudi kojima ne trebaju sve one raznorazne opcije koje dolaze sa Android telefonima.

A sad, siguran sam da će neki odustajati od ovakvog telefona i rešiti da ipak kupe skuplji, ali trebaju ljudi da imaju izbor.

I kao što rekoh - Windows je dokaz da se zapravo i ne mora mnogo sakatiti OS. Možda samo da se dovede u red način na koji sistem koristi resurse.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Slažem se da je 200-300€ dosta para kad ih gledaš u novčaniku, ali sa druge strane pogledaj cene svega ostalog, npr patike su oko 10-12k, cipele 20tak, a niko nema samo jedan par (niko ko radi u toj obući) ali zato jedan par godišnje uništi. Kad tako postaviš stvari, onda dati te pare za telefon koji će ti raditi normalno barem 2 godine i ne izgleda toliko mnogo, zar ne? Sa druge strane, izguglaj malo kako je pravljen android kao sistem i zašto traži resurse/hardver.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ipak mislim da je puno. Iskren da budem, ja sam faks završio noseći patike od maksimum 2.000... Isto tako znam da dobar deo ljudi kupuje sebi garderobu u jeftinijim buticima, ili kod Kineza, pa i na Najlonu (to je nama Novosađanima kao neki buvljak, neka me neko ispravi ako se nisam dovoljno dobro izrazio). Sada jeste drugačije, mogu sebi bolje patike da priuštim, ali patike su nužni trošak a telefon nije. Ako gledamo šta koliko košta - jeste, tako deluje, sliku ako gledamo sa koliko novca raspolažemo - onda je tih 200€ puno za telefon ako neko ima i porodicu.

Barem ja teško gledam za te stvari kao za telefon - koliko mi treba taj novac da uštedim, a ne koliko brzo taj novac potrošim. A ako bi sagledao koliko brzo ga potrošim - mogu da sednem i plačem, hahaha... :lol:

Ovo kako je pravljen Android, bio bi zahvalan ako bi mi podelio neki link. :) Ja ovako kad o nečemu malo znam moram da pročitam dosta toga dodatno da bi skontao tačno šta je istina koja često bude neka sredina. Ali nije neophodno da se cimaš ako ti je nezgodno, mogu i ja da vidim sam kasnije.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@Gari, pre svega pominješ Lumiu koja radi na Win OS koji je nefunkcionalan. To što tebi taj telefon završavao posao, ne znači da će i nekom drugom. Dodatno, ta Lumia košta toliko jer ima jako loš hardver.
Generalno, smart telefoni su postali ne stvar luksuza već stvar potrebe, kao što ćeš da izdvojiš 250-300€ za veš mašinu, oko 200€ za električni šporet, oko 150€ za usisivač i sl. tako isto i smartphone predstavlja uređaj koji je nužan i koji pomaže pri obavljaju posla i olakšava život, stoga je besmislno štedeti na istom i očekivati da dobar smartphone košta ispod 100€.
Jeftine stvari nisu ekonomične, kupi cipele za 3000-4000 din i nosićeš ih jednu sezonu/jednu godinu posle toga će se pohabati, pućiće veštačka koža i sl. A ako uloziš 200€ u kvalitetne cipele služiće te preko 5 godina.

Odgovori