Da,jesmo se malo udaljili od teme,ali prosto moram da odgovorim.
Prvo,moram da primetim da mnogi ljudi ovde imaju rezon kao da zivimo u 1960. godini.Ako je SARTID i bilo isplativo graditi,to je bilo u neko potpuno drugacije vreme.Sada vise nije 1950,1960, pa ni 1990!Berlinski zid je pao odavno.
Sto se tice ogromnih profita koje prave "giganti",nisam bas siguran.Procitao sam negde da se npr. u Izraelu po jednom zaposlenom proizvede oko 6 puta vise struje u (u njihovom EPS-u

).
Ono sto u stvari pokusavam da kazem je da u zemljama kao sto je nasa a i mnoge druge privatni kapital ima mnogo prednosti u odnosu na drzavni-fleksibilniji je,efikasniji,agresivniji,sposobniji da se odupre politickim pritiscima.
Evo par primera koji su svima bliski:
1. Skoda (Volkswagen vlasnik)=odlicni automobili
Zastava (Drzava vlasnik)=Yugo
2. Pivara Celarevo (Carlsberg)=Tuborg
BIP (Drzava)=nesto sto samo lici na pivo
3. Proizvodnja Mile Dragic (privatni kapital)=odlicna oprema
Beko,Yumco,Kluz i ostali "giganti" (Drzava)=krpe u koje oblace vojsku
4. DHL (privatni kapital)=isporuka posiljki svuda u svetu za 24 h
PTT (Drzava)="sta je to isporuka paketa?"
Ima jos mnogo ovakvih primera,ali mislim da je i ovo dovoljno da pokaze zasto mislim da je dobro sto je privatni kapital konacno usao i u nase telekomunikacije.
Plasim se da ce rezultat u buducnosti biti:
Mobi63 (Telenor)=dobra usluga,nize cene,stabilan sistem
Telekom (Drzava)=ne postoji
I jos jedna stvar-nas korisnike ne bi ni trebalo da zanima ko je ciji vlasnik vec kakvu uslugu i za koliko novca dobijamo.
Takodje postoji nesto sto se zove Antimonopolski zakon,a on vazi i za drzavu.
Miskoni,ako mislis da je drzavno upravljanje kapitalom tako sjajno,zasto ne predate ovaj sajt na vodjenje drzavi na neko vreme?U roku od dva minuta bi vam se nakacili raznorazni ministri kapitalci sa svojim zahtevima,snajama i portparolima koje treba da zaposlite i sinovcima koji "mnogo dobro znaju engleski i racunare,majke mi!",tako da uskoro ne bi imali ni jednog posetioca!
Eto!!