Gdje mi je memorija ???!!!!
- Koren
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
- :: Samsung Note 2
- Kontakt:
Malo sam googlao i evo linka koji (valjda) sve objasnjava! Od cetvrtog pasusa pisu bas o memorijama...
http://www.pcguide.com/intro/fun/bindec.htm
PozZ
ps Sad tek videh opasku o instalaciji windowsa, i iako sam time poceo da se bavim tek od 98-ice, mogu reci da sam svasta experimentisao po tom pitanju, tako da mi je izmedju ostalog poznata i materija pojavljivanja dela "unpartitioned space" hdd-a ali se to posle instalacije (uz pomoc partition menager-a) lako pridruzi ostatku hdd-a...
http://www.pcguide.com/intro/fun/bindec.htm
PozZ
ps Sad tek videh opasku o instalaciji windowsa, i iako sam time poceo da se bavim tek od 98-ice, mogu reci da sam svasta experimentisao po tom pitanju, tako da mi je izmedju ostalog poznata i materija pojavljivanja dela "unpartitioned space" hdd-a ali se to posle instalacije (uz pomoc partition menager-a) lako pridruzi ostatku hdd-a...
- Lomnica_city
- Expert
- Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
- :: Alcatel Idol Ultra
- :: Nokia N82
ALI to i nije bas pozeljno,znas i sam verovatno (da ne kazem verovatno neznas kao tamo neki)
da je pri baratanju particijama posebno Partition Magic i njemu slicni zaj... za rad i cesto napravi vise stete nego koristi pri premestanju fajlova,a pored toliko prostora na novijim hardovima,zar STVARNO nekom toliko trebaju tih bednih 7MB da toliko rizikuje?
Pozdrav

Pozdrav

- Lomnica_city
- Expert
To je onaj deo koji vam ostane AKO vi sami ukucavate neki odredjen broj MB koji ce particija da ima i kad napravite 2 particije velicine koje zelite,ostane vam deo koji je Windows"odsekao"jer ako napisete,na primer,50 000 MB,on ce to da promeni i dobicete novu particiju sa,recimo 49 994,na primer,jer on to posle zaokruzi na neku njemu odgovarajucu cifru (mislim da su"koraci"po 8MB pa on vrati na nizi"korak") i onda imate dve particije koje ste sami odredili,i jedan mali deo od par desetina MB koje je odsekao i od kojih ce on uzeti 7MB za MBR a ostalo ostaje nedodeljeno!
E ali ima cika Zoki i za to resenje,ja odredim primarnu od 20GB,onda jednu za multimediju od 50GB i od preostalog prostora napravim trecu (u mom slucaju oko 5GB) a onda on meni sam,pri pravljenju trece particije,oduzme tih 7MB za MBR a ostatak dodeli trecoj particiji i tako ne ostane NISTA neiskorisceno!
Anything else? 
Pozdrav
E ali ima cika Zoki i za to resenje,ja odredim primarnu od 20GB,onda jednu za multimediju od 50GB i od preostalog prostora napravim trecu (u mom slucaju oko 5GB) a onda on meni sam,pri pravljenju trece particije,oduzme tih 7MB za MBR a ostatak dodeli trecoj particiji i tako ne ostane NISTA neiskorisceno!

Pozdrav

Procesori su toliko precizna tehnologija da niko više nema tako dobru kontrolu nad njima, tj. prvo ih naprave u tehnologiji u kojoj bi terbalo da ima određen takt odnosno brzinu, a zatim im izmere realnu, i tako ih klasifikuju, i određuju cenu. I što su bliže jezgru silicijuma bolje su im performanse dok se određeni deo čak i reciklira. Zašto ovo pričam, zato što su i jedinice i nule (upis) na disku, već toliko sitne da je teško imati kontrolu nad tim. Što bi kad bi se u bajt merilo (kad bi postojala dovoljno precizna metoda) značilo da ne postoje dva diska istog kapaciteta. A i kraj diska se stavlja malo ranije jer čitanje više nije pouzdano. Plus na svakom disku (kažem SVAKOM), kad već pominjete veličinu MBR, ima i bad sectora, na koje je upis moguć, ali ne i čitanje, što znači da su neupoterebljivi, pa se tačne pozicije tih sektora ubacuju u memoriju diska da se ne bi koristili. I ovo je sitno ( u MB) ali postoji. Hard je jedini preostali mehanički deo u kompu. Ali ono o čemu ovde pričamo je ipak marketing proizvođača. Svi mi u životu životu volimo malo da se hvalimo, a proizvođači još i od žive od toga.
A što se ovog poslednjeg tiče, moj drugar je kupio komp sa SATA diskom, windowsom&stuff. I kaže znam da sam platio 200 GB a prijavljuje 100 + 60. E tu je onda Partition Magic odradio lep posao, na živo.

A što se ovog poslednjeg tiče, moj drugar je kupio komp sa SATA diskom, windowsom&stuff. I kaže znam da sam platio 200 GB a prijavljuje 100 + 60. E tu je onda Partition Magic odradio lep posao, na živo.

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- Lomnica_city
- Expert
Ma dao si nam screenshot koji prikazuje kapacitet koji je prikazao proizvodjac,verovatno ima databazu serije doticnog HD-a pa"zna"koliki je HD a skoro nijedan program koji drzi do sebe ne prikazuje tako budjavo kapacitet (200GB wow) vec je to mnogo detaljnije i ne vidim kako je 83% od 200GB HD-a 167GB,promasio je za citav GB,nego ti lepo uzmi NAJBOLJI program za te stvari a to je Acronis Disc Director v10 i proveri!
Pozdrav
Pozdrav

-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
- Kontakt:
Aman covece, lepo sam ti objasnio o cemu se tu radi, i to nije nikakva novost: diskovi nemaju deklarisani kapacitet, stvarni kapacitet im je uvek manji od deklarisanog! I to ne vazi samo HHD-ove nego i za mem kartice i USB flash doskove.
Evo ti link:
http://www.sk.co.yu/2004/04/sktd01.html
ako te mrzi da citas ceo test diskova, pogledaj samo tabelu sa kapacitetima. Lepo se vidi koliki je deklarisani a koliki je je stvarni kapacitet
Sta jel se i oni mozda ne razumeju? Gde nestade ovom prvom maxtoru 13GB?
Evo ti link:
http://www.sk.co.yu/2004/04/sktd01.html
ako te mrzi da citas ceo test diskova, pogledaj samo tabelu sa kapacitetima. Lepo se vidi koliki je deklarisani a koliki je je stvarni kapacitet

Sta jel se i oni mozda ne razumeju? Gde nestade ovom prvom maxtoru 13GB?
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Upravu ste vi koji mislite da proizvodjaci ne zaokruzuju na pravilan nacin. Proizvodjaci ne gledaju na kilobajt kao na 1024 bajta vec kao na 1000 bajta.
Objasnjenje za zaokruzivanje sledi: Moj HDD (particija) ima kapacitet (kako kazu proizvodjaci) 20Gb. Ali kad izmerim (desni klik pa propertis) kompjuter prikazuje realni kapacitet od 18,6 GB.
Kako to? Sobzirom da se memorija izracunava u bajtima pretvoricemo 20Gb u bajte, ali na proizvodjacki nacin: 20 X 1000 X 1000 X 1000= 20 000 000 000bajta.
Ali kompjuter (windows gleda na drugi-pravi nacin): Detektuje 20 000 000 000 bajta, a li stim sto je 1kb=1024 bajta i 1Mb=1024kB... i izracunava da je 20 000 000 000 bajta= 18,6 GB.
Pozdrav
Objasnjenje za zaokruzivanje sledi: Moj HDD (particija) ima kapacitet (kako kazu proizvodjaci) 20Gb. Ali kad izmerim (desni klik pa propertis) kompjuter prikazuje realni kapacitet od 18,6 GB.
Kako to? Sobzirom da se memorija izracunava u bajtima pretvoricemo 20Gb u bajte, ali na proizvodjacki nacin: 20 X 1000 X 1000 X 1000= 20 000 000 000bajta.
Ali kompjuter (windows gleda na drugi-pravi nacin): Detektuje 20 000 000 000 bajta, a li stim sto je 1kb=1024 bajta i 1Mb=1024kB... i izracunava da je 20 000 000 000 bajta= 18,6 GB.
Pozdrav

Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
Lobachewsky, to je sve u redu i tačno, ali da to nije vlajche objasnio na prethodnoj strani, samo ne ovako lepo i postupno, ja bih (se potrudio). Samo poenta je u tome da su u eri tako malih diskova (neki ih još imaju) stvari tako stajale, a sada još malo više krajcuju. A posebno je bezobrazno kupiti: flash disk, mem. karticu, ili MP3 player, koji imaju deklarisanih 512 (npr.) a u stvari ima 495MB. Tu nema ovog zaokruživanja. To je čist bezobrazluk. 1MB je 1MB, 512MB je 512MB, a ne 495

- Lomnica_city
- Expert
- MilančeBGD
- Expert
- Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
- :: Sony Xperia U
- :: SE K800i
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Dobro, cela priča se vrti oko decimalnog i binarnog računanja kapaciteta. Potpuno je nebitan operativni sistem, fajl sistem i bilo kakvo prisustvo softvera. Koren je dao odličan link, tamo vam sve piše.

Megatrone, ti izmisli potpuno novu PC arhitekturu...Some companies and software packages use binary megabytes and gigabytes, and some use decimal megabytes and gigabytes. What's worse is that the percentage discrepancy between the decimal and binary measures increases as the numbers get larger: there is only a 2.4% difference between a decimal and a binary kilobyte, which isn't that big of a deal. However, this increases to around a 5% difference for megabytes, and around 7.5% for gigabytes, which is actually fairly significant. This is why with today's larger hard disks, more people are starting to notice the difference between the two measures. Hard disk capacities are always stated in decimal gigabytes, while most software uses binary. So, someone will buy a "30 GB hard disk", partition and format it, and then be told by Windows that the disk is "27.94 gigabytes" and wonder "where the other 2 gigabytes went". Well, the disk is 27.94 gigabytes--27.94 binary gigabytes. The 2 gigabytes didn't go anywhere.

● PRAVILA FORUMA ●