Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
novak
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 04. Jan 2009. 06:09

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od novak »

Reci da android nije napredovao u zadnjih 10ak godina je bas ono lupetanje. Ne gotivim sistem, al poredeci onaj krs s kraja 2000ih i ovaj sad, samo slijep ne vidi napredak.
Tebi se mozda cini napredak na win veci, a kako i nece kad prva verzija skoro nista nije podrzavala. Win je bio solidno zamisljen sistem koji je upropasten. Da je bio revolucionaran, i nije. Bar ne s ove tacke gledista.

Sent from my iPhone using Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Tako je, to što si napisao za rezanje diska je nemoguće uraditi sa Lumije, ali osoba koja je to uradila je daleko od prosečnog ili tipičnog korisnika Androida.

I da, sada već to baš i ne mogu da govorim, u međuvremenu su počele da se pojavljuju i razne dodatne aplikacije za Android (tipa za taksi u Novom Sadu), a aplikacija za Windows je sve manje, i sve manje može da se uradi. To sam mogao s pravom da kažem pre godinu dana, sada ne.

Koji je bolji od ova dva OS-a? Ubedljivo Android. Tu sad nema dileme. Windows i dalje nudi nešto što mi Android ne nudi, ali veća je šteta od njegovih nedostataka nego što je korist od tih njegovih prednosti.

I opet da podsetim na problem cene, iako mi je jasno da za to nikoga ovde nije briga. U pouzdanim radnjama telefon sa 2GB RAM-a i 16GB interne nije ni malo jeftin! Ne govorim o "Mađarima", "šupicama", ili nekim oglasima. Ko se ne razume dovoljno u telefone, on ne treba preko oglasa da kupuje. Dobro, i kad izbacimo matore modele od pre godinu, dve dana. Za te detalje velik broj članova ovog foruma boli uvo jer ih to ne dotiče. Eto sad tek ima Xiaomi 4A za 16.000 kod nas da se kupi...

Za vas je Android dobar, super, bolji je sada od Windowsa, OK, ali nije dovoljno dobar. Nije dobar kao što nam je Nokia recomo bila dobra, koja je softver svakog telefona prilagođavala svom hardveru, ali to je zato što su ljudi ovce. Dobro, ne ovce, neobavešteni, i nasedali su na prevare od strane proizvođača jeftinih Androida.

knezevic76
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 13:35
Kontakt:

Post od knezevic76 »

Da se malo uključim u diskusiju posle dugo vremena. Imam oba OSa, I tužno je da je WIN, koji me je zarazio svojim servisima, dozvolio da ja sad sa androida bolje baratam istim.
One note, one drive, office i ostalo, mnogo, mnogo bolje radi sa androida. Počevši od uploadа, baratanjem datotekama i da ne širim dalje.
Pa ta HERE navigacija me oduševila na 925, a sad, na androidu fercera bez problema, na lumiji radi po želji, ako hoće da proradi.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Pri čemu HERE na Windowsu 10 ne radi čak ni tako. Ne radi uopšte.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

HERE nema više na WP i to već neko vreme ... Ali win mape koje postoje su sasvim korektne, verzija windowsa (AU), da i dalje je broj aplikacija oskudan, a čini mi se da će biti sve manji jer w10 mobile je prestao da se razvija i većina develepera je prestalo da razvija svoje app za ovu platformu ...

Razumem ja šta je Gari hteo reći, cene telefona su visoke za naše uslove govorim o ljudima koji zarađuju do 40.000 i manje (namerno sam izostavio bogataše i njihovu decu ali i one kojima firma kupuje telefone) i koji imaju gomilu redovnih troškova tako da ta cena kod operatera u paketu do 3.000 je dodatno opterećujuća za kućni budžet, rekao bih da je nekom misaona imenica. Naravno druga je stvar ako neko zarađuje prosečno ali nema drugih izdvajanja osim za telefon i eventualno neka druga povremena izdvajanja.

Sve ovo nema neke veze sa WP ali ima sa pričom da si mogao (neko prošlo vreme) kupiti nov telefon koji radi korektno bez bojazni da će ti vremenom usporiti i praviti probleme. Obzirom da se u proseku telefoni menjaju na svake dve godine logično je da ćeš prilikom obnavljanja ugovora uzeti najbolje šta se nudi kod provajdera u tom trenutku, ovo govorim iz ličnog iskustva, a čini mi se da je takva situacija i kod većine ljudi (tu mislim na one koji ne kupuju telefone preko oglasa niti u radnjama gde se prodaju telefoni). Obzirom da sam obnovio ugovor uz taj ugovor sam uzeo i nov telefon koji radi brže nego stari (aplikacije koje koristim otvara brže) stim da iako star tri ipo godine wp radi OK.
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

гари, za sta to Android nije dovoljno dobar, majku mu jbm vise?! Ti bi stvarno treb'o malo apstinirati od pisanja gluposti. Ranije je bilo smesno, sad je zaista zalosno...

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

ciklon, vecina vas prica o Win phonu a takav fon ste vidjeli na TV-u... Ja ne krijem da imam drugi telefon koji je Android i to je to. Vi kad budete imali drugi telefon Win mozete da pricate sta vam je volja. To je Ok? S druge strane, nisam li u ranijim postovima rekao da je Win sr.nje ?!
Evo sad da se obratim cijelom auditorijumu... Naime, ja koristim i android i Win telefon... O Win-u nesto znam o Androidu nista, kao i vi sto kazete da imate Android i pisete da je najbolji, tako i vi nemate pojma o Winu i pisete. I ko vam brani ?!

Green meni moj Win phone odradi posao, samo sto ja kazem da je sr.nje zbog drugig stvari koje nisu ispeglane i koje nikad nece biti ispeglane ?! Vjerujem, ali mislim da sam u pravu da isto tako i tebi tvoj Android odradi posao, zar ne ?! Da li ti imas zamjerke na Android ?! Naravno da imas... jel ?! Uvijek nesto moze bolje, zar ne ? Da li imas Win phone ?!
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

@Gari, toliko napisanog, a ništa konkretno rečenog. Mislim da se polemika vodi oko nečeg besmislenog.

Da li se slazeš da je razvoj Win 10 mobile u stanju kakav je trenutno, napušten i da se isti ne razvija i da developeri trenutno ne kreiraju aplikacije za isti?
Ako se slazeš sa gore napisanim onda u ovom trenunutku za potpuno funkcionalan smartphone izbor je samo između Androdi uređaja ili iOS uređaja, da li se slazeš sa ovim?

Ako slažeš sa gore napisanim konstatacijama, čemu onda ovoliko pisanje bez ikakvog cilja i svrhe?

Sent from my Samsung Galaxy S8 using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

znemanja, pitacu tebe isto sto i Green... Da li tebi tvoj S8 zavrsava posao ?! Iako nema developera i nema buducnosti za Win 10 ja ga i dalje koristim jer mi odradjuje zadatke koji mi u tom trenutku trebaju. Ako tebi tvoj isto to radi, onda... cemu tvoja pitanja ?!

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Green, ne kažem da nije dovoljno dobar, nego da mi se neke stvari kod njega ne sviđaju. Konkretno, nekonzistentniji interfejs mi se ne sviđa.

Kada bi Android imao neki standardni dizajn za vidžete, nešto kao što su pločice kod Windowsa, onda bi to bila druga priča. Ne mora da izgleda kao pločice, ali da bude jedan dizajn.

I kada bi na jednom mestu imali podešavanja koja bi se odnosila na sve aplikacije. Kao što na Windowsu funkcioniše izbor svetle ili tamne teme, i boje, a koja se provlači kroz ceo sistem, i sve aplikacije koje to podržavaju.

Ti ćeš reći da je ovo nebitno, i razumem te. I sad ako kupuješ telefon i biraš između sistema koji je konzistentniji, a ima bagova i umire, i sistema koji je nekonzistentiji ali ima manje bubica i još se razvija, jasan je izbor. Android.

Ja ni jednom nisam rekao da sam nepristrasan po pitanju Windowsa, ali sam i govorio da je i to šta ti se dopada veoma bitan faktor, i da i to treba uvažiti.

I mene ni jednom niste videli da nekome predlažem da kupi Windows, a da mu ne iznesem sve probleme na Windowsu za koje znam.

I da, Znemanja, odgovor na sva tvoja pitanja je da. :) Ali sam pristrasan, koristim trenutno ono što se meni više sviđa, i nadam se da će i Android napredovati po pitanju interfejsa.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

zavodnick, odradi ti posao? Onaj isti win phone koji si pre par dana razbucao? :roll:
Te zamerke koje ja licno imam na android su skoro pa uvek kozmeticke prirode. Ne secam se kad sam imao neki ozbiljniji problem u samom radu.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

zavodnick napisao:znemanja, pitacu tebe isto sto i Green... Da li tebi tvoj S8 zavrsava posao ?! Iako nema developera i nema buducnosti za Win 10 ja ga i dalje koristim jer mi odradjuje zadatke koji mi u tom trenutku trebaju. Ako tebi tvoj isto to radi, onda... cemu tvoja pitanja ?!
Tebi odrađuje posao Win, ali meni i milionima drugih ne moze da završi posao. Dok S8 ili bilo koji Androdi može da odradi posao bilo kome, bez obzira kakvi su mu zahtevi i poslovi. Androdi može da odgovori na sve zahteve i da se prilagodi svačijim potrebama, dok Win 10 ne moze da odgovori na svačije zahteve niti može da zadovolji sve potrebe.

Sent from my Samsung Galaxy S8 using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

Green napisao:гари, za sta to Android nije dovoljno dobar, majku mu jbm vise?!...
Green, džabe priča, vidiš da on ne može da zapamti šta je napisao 2-3 sata ranije i sad tvrdi da to nije napisao, a postovi stoje tu i dalje. Eno na prethodnoj strani napisa da je sramota imati dobro pamćenje,... kome to treba? Sve u svemu, glupost na prvom mestu, mozak na pašu i piši budalaštine do mile volje.

U tu čast, evo od mene jedna pesma za gospodina....
https://www.youtube.com/watch?v=Z2nfvtbqEYI

ciklon
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2014. 07:03
:: Mi Note 10 Lite

Post od ciklon »

ciklon, vecina vas prica o Win phonu a takav fon ste vidjeli na TV-u...
Ja sam, za tvoju informaciju, imao WinPhone i to dva modela i to ne na par dana, već sasvim korektno dug period, a o čemu sam već pisao na jednoj temi u MS sekciji:
Sa Lumije 630 (korišćena oko 16 meseci) pređoh na LG G2. Paralelno sa G2 je tu bila Lumija 640 nekih pola meseca. Posle pola godine korišćenja LG-a (otišla mu navigacija) sam prešao na Huawei P8 Lite kojim sam generalno prezadovoljan.
Pre Lumije 630 sam imao ZTE Blade G, pre toga Nokia Asha 201 i tako dalje... Dakle, ja veomo dobro znam šta pišem i o čemu pišem.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od TosaNS »

I šta zameraš wp? Nisam razumeo osim što si nabrojao telefone koje si imao. I dalje imam L630 kao i Lumiju 735 jedina zamerka je ta što nemam aplikaciju banke za e banking, drugo šta nemam da zamerim wp. Sve što radim na p 10 light to isto mogu i na wp razlika je u brzini otvaranja app. Rekao bih da su mi oba telefona sasvim funkcionalna, možda sam ja jedan od milion drugih ali neću reći da je wp loš samo zato da bih se uklopio u masu koja pljuje wp, a da nije uopšte koristila-probala wp. Nekom je koncept živih pločica sranje meni je ok, vidžete na Androidu ne koristim sem vremenske prognoze ne bunim se i ne patim za gomilom vidžeta. Prednost kod p10 light što se može optimization prema sebi mnogo bolje ima bezbroj tema i u podešavanjima puno opcija I detalja ali me i dalje nervira vibracija prilikom javljanja na poziv ili što dok gledam video na fb ili instagramu se ekran gasi sam od sebe na youtube radi ok. To su sitnice koje nisu za zameriti.

Poslato uz pomoć Tapatoka
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Nije to pljuvljanje WP već realna situacija. Ja sam jedan od onih koji je koristio nekoliko WP telefona i mogu samo reći da je sistem hendikepiran, da se ne ponavljamo zašto, kako itd. Live plocice i minimalistički dizajn mi se i dalje svidjaju kod WP, ali kako nisam prosečan korisnik u svemu ga Android šije za moje potrebe, a da ne pominjem da nemam vremena da čekam 3 dana da otvori neku od aplikacije ili da mi je tako iz čista mira zatvori. Ali da WP nekima završava posao i radi zadovoljavajuće, to verujem. Kome je to dovoljno, super. Kome nije ti je Android i iOS.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Festina lente.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od TosaNS »

Obzirom da nisi prosečan korisnik zanima me šta propuštam tj ne bih da mi telefon stoji dovoljno ne iskorišćen ako nije problem u kratkim crtama šta radiš na njemu ne zezam ozbiljno te pitam. Fb ne koristim na wp loše radi, instagram zna da uspori.. To su portovane aplikacije pa je to možda razlog lošeg rada, a inače fb pregledam preko edge-a, dok mi viber i vp rade ok u otvaranju ovih aplikacija je sporiji nego huawei.

Poslato uz pomoć Tapatoka

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

Evo jedna stvar kod MM androida, i staliram fb, messenger, viber, skype, wa, sync svega, sat widget i radi ok sa 1gb RAM (pod ok smatram da nema zakucavanja, restarta, nesto sporiji rad mi ne smeta i razumljiv je). E onda instaliram AliExpress app i sve se raspadne, restarti, nasumicno vibriranje, gutanje baterije... Deinstaliram Ali, sve radi normalno. E to me nervira kod androida, sve k'o na pijaci, masa besplatnih stvari, reklama...pravi divlji zapad, da se pet puta razmislim da li da instaliram neku Notes app. Fali mu malo te zatvorenosti i cenzure koju je imao wp. Kako li je tek neiskusnim korisnicima...

Sent from wp10 again
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Ma više nije ni bitno da li nekome windows završava posao ili ne kad nema novih telefona. Da izlaze novi telefoni mogli bi da ga upoređujemo sa androidom, ovako kao da upoređujemo symbian i android.

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

staff, potpuno se slazem.
srđan obradović, ma pff... to je samo kozmetika ;)
Green, tacno je! Ja sam prvi koji sam rekao da je WP nije nista. Zalosno ali je tako! Kako mi se cini kod vas sve savrseno radi. Drago mi je da je tako (ako je tako) ali cisto sumnjam!
ciklon, brate ja sam imao i imam jos od WP 2 high-end uredjaja a to su Nokia Lumia 1520 i Lumia 950, a to sto si imao to su uredjaji koji su jako slabi po kvalitetu tako da njih ne mozes da uzmes kao relevantne... Ovdje ljudi spominju i S8 ali opet kazem 1520-ica koja je napravljena prije nekoliko godina moze jos sa njima da se parira. Steta je, prava steta, sto WP nije u nekom boljem polozaju pa da se napravi jos jedan takav telefon, a garantujem da iz SLJAMSUNGA za 5 godina da bude bolji... :angry:

Odgovori