Slicnost izmedju Symbian-a i Windows-a?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Kontakt:

Slicnost izmedju Symbian-a i Windows-a?

Post od Koren »

Iako je symbian u poslednje vreme poceo dosta da mi se svidja, ipak ima jedna sitnica koja me neprestano kopka. Dodavanje programa na symbian telefone se istice kao prednost (sto i jeste) ali ga ta ista prednost i malko pokopava! Tu se uplice ova analogija sa windows-om (mislim na PC verziju) Svako ko malo vise vremena provodi za racunarom i eksperimentise sa raznim programima primeti da posle par meseci racunar vise ne radi kako je radio kada je instaliran "svez" win. Racunar se uspori, pojavljuju se razni bagovi zbog instaliranih i obrisanih programa itd... Tada je najjednostavnije resenje formatiranje C particije i instaliranje win-a od pocetka, posle cega racunar opet radi kao da je nov! 8) E sad ta procedura iako je delotvorna strasno smara, jer mora sve iz pocetka da se podesava, i da se prilagodjava licnom ukusu...
Ono sto sam primetio je da je kod vecine "symbian" problema resenje format, flesovanje, stavljanje nove verzije... I jednostavno mi deluje da ce symbian isto smarati kao windows! Koliko sam primetio, to nije neka teska procedura, ali ako se radi na svakih mesec dana, postavlja se pitanje da li sva ta funkcionalnost symbiana vredi tog cimanja i smaranja oko njegovog "reinstaliranja" svaki put kada nesto ne valja!

Da li i symbian kao i windows treba voleti i pored svih njegovih mana? ;)

PozZ 8)

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Treba,jer si skroz pogresno shvatio poentu!!Nije poenta u tome sto ti treba da formatiras telefon ako nesto ne radi,vec je poenta sto se to NE radi tako cesto i sto Symbian SAM to odradi!U tome se razlikuje od Symbian-a!
Pozdrav 8)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

Pa da Lomnica_city, je u pravu.... samo treba stisnuti par dugmica i fon je formatiran, cist......ostaje samo da se instaliraju programi a za toti treba nekih pola sata da sve dovedes u normalu.... 8)
5130+Koss the plug....

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ma koji pola sata,pre neki dan uzeh N72 i pre nego sto je poslah bratu napunih je gomilom programa za PET MINUTA!!
Pozdrav 8)

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

treba voleti symbian! nego jedan info. nisam isprobao ali su mi rekli.dakle o cemu se radi. ako se instalira novi win na na fonu a baterija nije puna on pri novom OS detektuje onu bateriju kao punu koja je bila npr polu prazna ili pak slično. dakle baterija da bude puna kada se install novi os
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

gargamel
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 24. Avg 2006. 09:36

Re: Slicnost izmedju Symbian-a i Windows-a?

Post od gargamel »

Koren napisao:Svako ko malo vise vremena provodi za racunarom i eksperimentise sa raznim programima primeti da posle par meseci racunar vise ne radi kako je radio kada je instaliran "svez" win. Racunar se uspori, pojavljuju se razni bagovi zbog instaliranih i obrisanih programa itd... Tada je najjednostavnije resenje formatiranje C particije i instaliranje win-a od pocetka, posle cega racunar opet radi kao da je nov! 8)
Pa u pravu si, ali svako ko instalira programe u nasoj okolini (barem 90 % ljudi) stavlja programe koji su krekovani. Pa tako imas na racunaru nekih 20ak programa koji su krekovani. Normalno da ti se upori racunar. Obrises neke, stavis druge, pise ti u registry ko sta hoce, mozda sa nekim krekom dobijes nekog trojanca, worma ili bilo kakav malware. Naravno da ti je najbrzi nacin "format c". E sada XP moze takodje da radi koliko toliko zadovoljavajuce, ako mu titras. Ja ne branim XP (skoro da ga i ne koristim, sada ga jedino malo vise palim zbog nokia pc suita). Instaliran je pre 14 meseci i radi skoro kao da je sveza instalacija.
Sto se symbiana tice koristim ga tek malo vise od mesec dana i do danas nijednom mi se nije zakocio ili bilo sta drugo. Jedino mi se zbog FullScreen callera resetovao. Imam jedno 10ak instaliranih programa i samo jedan crackovan.
Poenta je da ne treba da se bas SVE instalira, a ne pogotovo od jednom. Ako vodis racuna sta stavljas na telefon, da se ne cackas sa virusima, pretpostavljam da ne mora da se radi format tako cesto.
Sto se flasha tice tu se menja firmware koga stavlja proizvodjac mobilnog, jer naravno da je tesko da iz prve izbaci nesto sto nikad nece imati bug.
Pa i Xp ima SP2 i hiljadu zakrpa bas zbog toga, a ova Vista nova ima 3000 bugova. 8)
Da ne davim vise, posto sam tek malo vise od pocetnika sa symbianom, ali posmatrajuci kao analogiju sa racunarima, treba se samo voditi racuna, maziti i paziti OS (bilo kompa ili nokie) i on ce da ti tu ljubav uzvrati visestruko :)
Symbian je jos koliko toliko nov, a kada se jos malo usavrsi, u tel stavi malo veci ram i jaci procesor, symbian ce biti stvarno jedna od najbitnih stvari u IT svetu.
Poz :)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ma gde nov,rade ga vec nekih 8 godina ako se ne varam,nije on uopste maciji kasalj i prelezao je decje bolesti!
Jao bas dobro sto ste pomenuli te promene softvera i reinstalaciju,bas sad na Bench forumu vodimo rat sa PDA Windows Mobile-ovcama (slucajno ispade"ovcama") :D oko toga,kao nasi Symbian telefoni su krsevi jer moraju non stop da se formatiraju,stalno nesto koce i zezaju... napravise ljudi od njihovih WinMobile-va savrsenstvo!
E tu je caka,sto Symbian NIJE takav,i recimo jezik Symbian-a se vrlo lako menja,udjes u nekoliko foldera i promenis,dok oni moraju da menjaju CITAV Windows!!A reistalacija,ako nedaj boze bude potrebna mada je uradih mozda dve u 2005 i 2006-oj godini sve skupa,je vrlo laka sifrom *#7370# i nakon nekoliko trenutaka Symbian je NOV NOVCIJAT!!E takve stvari ne idu tako lako kod Windows-a!
Pozdrav 8)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Pa naravno da ne idu...... symbian je integrisan..... jednostavniji je za upotrebu, koliko se ja razumem mi sa symbian telefonima nemamo opciju da biramo da li cemo da instaliramo symbian 7 ili 9, a ovi sa windowsom mogu da instaliraju i 2003 i 2005 win.
Steta za Symbian.... ali moce to jednog dana nadam se. 8)
5130+Koss the plug....

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

ala ste sad zakomplikovali pricu :D ..... kupis Symbian fon, probas desetine (ili stotine?) aplikacija, razmislis sta ti treba i onda formatiras fon, instaliras nekoliko onih koje ti trebaju i sve radi bez problema ..... naravno, povremeno probas neku novu aplikaciju, ali nije istina da fon treba formatirati svakih mesec-dva... a ta prica Symbian VS WinMobile mi je kao Win VS Linux - unosi se suvise strasti, a premalo argumenata...

pozdrav...

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Re: Slicnost izmedju Symbian-a i Windows-a?

Post od Dario »

gargamel napisao:Ja ne branim XP (skoro da ga i ne koristim, sada ga jedino malo vise palim zbog nokia pc suita)
A koji OS koristish? 6630 moze da se poveze i sa linuxom pa te zato pitam zasto koristish win samo zbog pc suita.

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

Samo da pomenem vezano za Windows na PC-ju - formatiranje je ekstreman zahvat (za razliku od Symbiana na telefonu) zbog memorijskog hardwarea: kad se "ispegla" hard disk, ne preporučuje se odmah ponovna instalacija... vidio sam savjete gdje se kaže da bar deset dana odleži tako formatiran disk da bi kompjuter bio zdrav. Kao što je ovdje rečeno, Symbian software je modularnog karaktera, i lako se dodaje i skida s telefona, a "formatiranje" nije kao Windows. A usporavanje i konflikti između programa dolaze s neznanjem: ja na mom PC-ju imam na stotine programa koji su pažljivo ukomponovani i ni jedan se ne "sudara" s drugima, a na Symbian Nokiji desetak i petnaestak igara, i ista stvar... nije stvar u OS-u, nego u useru.
Sony Ericsson W950i + Motofone F3 + Acer Aspire One 6-cell + ARCHOS 404

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ti saveti su GLUPOST!!Ja ni ne formatiram posebno HD,pokrenem instalaciju Windows XP Media Center Edition,obrisem C: i opet napravim novu particiju,stavim da se instalira na C: i gotovo,znaci ni minut ne stoji"da odlezi"!! :D :lol:
Svasta ce covek da cuje,ali mislim da malo skrecemo sa teme,nije u pitanju Symbian vs Windows XP,vec smartphone vs smartphone pa je jedino logicno uporedjivati Symbian vs WinMobile,pa se prešaltujte na njih!!
Pozdrav 8)

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

Nije u pitanju poredjenje Symbian vs Win mobile! Nego slicnost u ponasanju symbian-a na telefonu i windowsa na PC-u. Oba uzivaju veliko poverenje korisika, ali da li je to stvarno zasluzeno!?
U drugoj temi naleteo sam na post koji savrseno opisuje ono sto sam zeleo da kazem:
milan91 napisao:Evo i ja sam juce uradio format mem.kartice i telefona i sad je sve dobro ali nemam nista u telefonu :D I sad me mrzi da ubacujem sve programe i muziku i slike i video.Juce je krenuo nesto da me zeza prvo zablokira pa onda stavi onu temu od TIM mreze ja stavim drugu on nista ja ga ugasim pa upalim on jedva da udje u meni i ja reko odavno nisi dobio jedan format ajd da se malo osvezis pa sam posle podesavao sva podesavanja koja su mi se vratila na fabricka,smorio sam se zivi :D
Takodje sam primetio da je odgovor na vecinu problema sa symbian telefonima formatiranje, dok kod telefona sa fabrickim softverom to nije toliko zastupljeno. (bar nisam primetio)

Nemojte ovo shvatiti kao napad na "symbian instituciju" ;) vec samo kao zelju da se malo prokomenterisu njegove prednosti i mane! Jer retko gde sam video da se spominje neka njegova mana! ;)

PozZ 8)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Svasta....Koren, ti imas 6230i zar ne? Ajde kazi nam molim te sta ti to mozes da instaliras na obican fon sem java aplikacija? One su toliko sitne i nemaju toliki uticaj na fon kao sto je to kod symbian telefona....
5130+Koss the plug....

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

Masterokrata, slazem se, i OGROMNA prednost symbian telefona je dodavanje programa! Kada budem menjao telefon definitivno cu uzimati neki sa symbianom, ali me svejedno kopkaju neke stvari. Pa nemoguce da nema bas nijednu manu? :unsure:
PozZ

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ima naravno,koliko puta smo pominjali vece dimenzije i slabiju autonomiju baterije kod ovakvih uredjaja!Naravno to se menja dolaskom nekih novijih modela,na primer moje voljene i buduce N73 koja nije prevelika,ima jos veci ekran nego ove do sada,20MHz sporiji procesor nego moja sadasnja N70 ali kazu toliko dobro je prilagodjen Symbian 9.1 da radi mnoooogo brze i jos ima bateriju od preko 1000mAh (negde procitah 1170mAh) koja traje li traje,znaci ni to vise nije problem!!
Pozdrav 8)

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Koren, jeste da je to dosadno stvarno da posle sve namestas ali zavrsi se za jedno 10min,tako i kad reinstaliras windows opet moras se zezas,evo ja sam pre jedno 10 dana to uradio i dok sam sve vratio kako mi je bilo na prethodom windows-u doslo mi da poludim.Jeste to mana symbian telefona ali i da sam uradio master reset i na k750i isto bih morao posle sve da vracam kako meni odgovara.A inace veoma mi je tesko da sad opet instaliram programe kojih sam imao oko 50 i jedno 70 igrica,a pogotovo sto mi je kartica od 1gb bila puna.Ali i mana symbiana je sto je malo lenj i spor ali nije to toliko ja sam se navikao brzo,ali ako si se navikao toliko na neki brz telefon i predjes na symbian vrlo tesko ces se navici na brzinu.Onda sto me malo nervira kod symbiana je to kad npr.imas neku aplikaciju koja ti stoji u meni ili u nekom folderu i ti oces da je izbrises ne mozes da pritisnes C i da izbrises nego moras da ides u manager pa iz njega dok nadjes tu aplikaciju da je izbrises.Ja sad planiram da uzmem da probam mpx220 i windows mobile. :wink:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Boze milane,pa nije to drugacije ni kod Windows-a,tj kod njega mozes da obrises aplikaciju sa desktopa ALI samo sa desktopa!!Da bi je deinstalirao ti moras da ides na Start->Kontrolna Tabla->Dodaj ili ukloni programe pa da deinstaliras jer brisanjem ikone sa desktopa brises SAMO precicu,program ostaje instaliran i dalje!
Pozdrav 8)

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Pa dobro to ali ja kazem da kod obicnih telefona moze odmah ides C i izbrises,a kod telefona sa OS pa cak i kod Windowsa na kompu moras tako da brises :) :wink: Koristis srpski windows i ja sam sad ubacio kad sam reinstalirao windows :) :wink: i mogu reci da sam se brzo navikao i da je dobro mislio sam da ce biti gresaka,ono kao grijeska,moje racunalo ili tako nesto gde je pomesan i srpski,i hrvatski i bosanski uh kad to vidim najezim se :uhuh:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ne,uglavnom je lepo preveden!Ma nekako mi je lepse da mi stoji Srpski svuda (pogledaj potpis) a nije da ne znam Engleski,vi koji me znate i sa stranih foruma znate koliko znam doticni ali eto... cak cu ubuduce samo zbog njega da se igram sa Phoenix-om jer je nemoguce za nase Nokie iz inostranstva dobiti Srpski jezik preko Nokia Update Service-a!? :angry: :x
Pozdrav 8)

Odgovori