Evo par prvih utisaka. Telefon mi je stigao u ponedeljak, dok sam ga raspakovao i prekopirao stvari sa starog iPhona, ispodesavao sve sto ima i podesio eSIM, ovo su neki zakljucci.
Velicina telefona je zaista prvo sta upada u oci, navikli smo se mahom na ogromne telefone i ovo je pravo osvezenje za ruku i dzep. Posle dugo vremena mogu da koristim telefon jednom rukom, da svajpujem notifikacije bez rucne gimnastike i prilagodjavanja drzanja telefona. Ekran je primetno svetliji od iPhone X ( u daljem tekstu cu njega koristiti za poredjenje) a i zvucnici su glasniji i bogatiji tonovima. Kockasti dizajn mi je jedan od najlepsih na trzistu i aluminijumske stranice izgledaju fino i ne prljaju se kao celik prstima, iako se zadnja strana moze lakse razmrljati. Dugmici su takodje malo bolji, veci su povrsinom i malko bolji klik osecaj imaju, ali zato onaj switch za zvono je znatno lakse aktivirati jer su ivice ravne i dugme nije zaobljeno.
Sto se softvera tice, iOS ko iOS, nista nema novo vredno pomena, cak je i cinematic mode na kameri vise gimmick, nisam neki fan bio ni portret moda na X-u tako da mi nije vredno pomena.
Kamere su mi takodje primetno unapredjenje, pogotovo sirokougaona u poredjenju sa X-om. Senzorska stabilizacija radi mnogo bolje nego opticka na proslom i bez problema mogu da uhvatim nocnu sliku sa ekspozicijom od po 3 sekunde iako mi se ruke poprilicno tresu. U video modu takodje radi bolji posao i konacno mogu da snimam 4k 60FPS u mracnijim uslovima gde je X znao da pobaci (1080 60 je bio ok u tim situacijama) zbog nedostatka svetlosti, 13ka cini mi se prima vise svetlosti na senzor i/ili moze da se izbori sa vecom ISO vrednoscu pa se video moze koristiti i kad padne mrak, tako da sam podesio 4k 60 kao default podesavanje dok sam na X koristio 1080p 60FPS.
Evo jedno kratko poredjenje kamera:
iPhone X gore - 13mini dole
Svidja mi se takodje sto je telephoto zamenjen ultrawide objektivom jer je po meni korisniji u slucajevima kada ne nosim svoj DSLR sa sobom.
Sto se baterije tice, kad sam ga raspakovao oko 14h imao je oko 60%, preziveo je citav dan podesavanja i igranja bez problema pa sam ga preko noci stavio na punjac a sutradan sam odlucio da napravim neki mini stres test u realnim uslovima. Pokusao sam da simulisem jedan zahtevniji dan u mom slucaju koriscenja i ovo su rezultati:

Telefon sam skinuo sam punjaca u 11 sati i koristio tokom dana za Instagram, Reddit, napravio sam par video snimaka, koju sliku, gledao YouTube par sati i obavio jedan video poziv preko Vibera u trajanju od 1h. Na kraju dana mi je ostalo 20% baterije, legao sam da spavam i ostavio ga van punjaca pa kad sam se probudio imao je i dalje 15%. Stari telefon sam morao dopuniti sredinom dana jer bi mi inace crko oko 18-19h ali doduse bio je na 77% zdravlju baterije. Rekao bi da mi je za ovaj prvi dan utisak da je baterija ipak bolja nego na X kad sam ga kupio novog. 6-7h SoT je neka realna cifra sto moze da se napravi tokom dana po meni.
Ukljucen mi je auto 5G, tu i tamo moze da se nadje 5G signal u Nemackoj, tako da sam uradio speedtest kada sam primetio da sam povezan i 300mbit down i 70 up je zanimljivo iako je to teoretski 4G brzina, ali mi u Evropi ne dobijamo mmWave antene na iPhone svakako.
Sve u svemu, zadovoljan sam kupovinom, posle 24h koriscenja sam se navikao na manji ekran i maltene ne primecujem razliku izmedju X i mini kad legnem u krevet i uzmem da ga cackam, ali tokom dana je dosta jednostavniji za rukovanje.
Ako imate nekih pitanja, tu sam