Nokia N73

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

Da, kao sto si ti rekao, da budemo realni a430 ne bi "uvatio" ni pola od ovih stvari. Evo sta ja imam: -- http://img86.imageshack.us/img86/184/903foto1gnn1.jpg -- (ovo je valjda na najmanju ISO vrednost i ako se gleda 100% crop moze se reci da nema mnogo shuma (tj. verujem da nijedan digitalac ispod 150evra nema manje shuma od ovog (a ni vishe), sve je to otprilike tu). Boje su jako "zive", slika "prija ocima", izanaliziraj 100% crop slike i nadji mi ako joj nesto 'fali i btw a430 ne bi izvukao bolje od ovog! GARANT!.

Pod dva, pogledajte onu macu u macro modu, izanaliziraj dobro tu mrezu kod prozora, skontaj kako je dobro 'uvatio taj prednji deo koji je fokusiran. Slika je isto bombona prava (a430 bi mogao da izvuce isto nesto slicno, ali verujem da ova i dalje ce lepse da izgleda "na oci".

Pod tri:
-- http://img247.imageshack.us/img247/680/903foto2gzf2.jpg --
Pogledajte koliko shuma ima na maksimalnoj ISO vrednosti (nadam se da je maksimum), ne znam koja je brojka, ali ovako nesto (pa cak i vishe) ima moj digitalac A620 na ISO 400, a ovo na slici je sigurno ISO 400 ili ISO 800, tako da u ovom "testu" moze slobodno da se poredi i sa mojim A620 (nije daleko od njega u ovom pogledu). A ovde naravno digitalci do 150evra nemaju sta da traze pored 903 u ovom testu.

Dalje:
Moze da koristi opticki zum dok snima (ovo ne mogu vecina kompaktnih digitalaca pa ni moj a620 a kamo li oni do ~150evra.) Digitalci moraju prvo da zumiraju (dokle im je potrebno) pa onda da pocnu da snimaju i dok se snima samo digitalni zum moze da se koristi!)

Josh dalje: Hromatke aberacije se naravno javljaju (ali to je karakteristika vecina kompaktnih digitalaca). Ovo sto se moze videti na slici sa b_udder-ovog linka (ona shuma) nije za pohvalu (naravno), ali ni digitalci do 150evra se ne snalaze nesto mnogo bolje sa tim. (cak i fuji F30 koji kosta oko 300evra ima problema sa tim!).

Next:
Te prve slike one zene nemam vishe zivaca da ih otvaram (jer sam na 64k!) pa ne mogu nista da kazem o tome.

Zakljucak:
Ne kazem da je bolji od a430 (a ni da je losiji) iz poznatog razloga sto 903 nema "pravi" blic tako da slikanje u zatvorenim prostorijama gde ima malo svetlosti nece biti bash veselo. Sve ima svoje prednosti i mane, kao prvo 903 je TELEFON! a ovo je digitalac ali gledajuci slike od 903 ne bi se reklo da je to telefon (ali jeste). Bash bih voleo da imam i 903 i a430 i da napravim jedan "uporedni test" kamere (iako se to ne radi, ali eto...) i da vidite lepo o cemu je rec.

I da, ovaj...I dalje vazi da 903 je bog nad bogovima i da nokia moze samo da sanja o takvoj kameri (za sada, ali i u duzoj buducnosti).

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Nisam nigde video da ste rekli da sharp 903 i 904 imaju CCD cipove kao kod digitalaca,a kod ovih svih telefona su CMOS cipom,a plus ti sharp telefoni imaju opticki zum,tako da ce uvek biti u prednosti. :) :wink: Tako da mislim da ne treba raspravljati i uporedjivati sa nekim drugim telefonima.Da se vratimo na N73 koga interesuje koji telefon pravi bolje slike n73 vs k800i neka uzme casopis Mobi i nek pogleda,ja sam gledao i mogu reci da pobedjuje k800i,ali oni su rekli da je izjednaceno,ali da pobedjuje N73 zbog symbian os.Ali da je k800i brzi u radu,znaci brze se odvija ulazak i kretanje kroz meni,da k800i radi na 210MHz a N73 na 220MHz.Aj kad neko uzme ili mozda ima casopis da pogloeda sliku sa balonima,ta slika sa n73 slikana je po danu,a sa k800i je slikana nocu i naravno da ce biti malo losija,i oni napisu da je tu pobedila n73.
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Kamera od n73 nema sta da trazi pored k800. Evo crno na belo:
http://www.newmobile.nl/eur/en/news.php?news_id=caf44d
I slike sa foruma sa jednim i drugim telefonom:
http://img166.imageshack.us/my.php?image=k800av1.jpg
http://img291.imageshack.us/my.php?image=n73lt3.jpg

Taj njihov test kamere je bullshit (a to dokazuje da su rekli da su k800 i n73 izjednaceni po pitanju kamere). Jeste da su mozda koristili drugi softver nego na tom review-u sa newmobile-a, ali ipak k800 ima pravi blic (sto je velika prednost) a i ne moze sa jednom noviom verzijom softvera da se kamera toliko poboljsa. Ono sto ja mislim, a dobro sigurno dobro mislim da su oni radili test (kao na vecinu sajtova gde testeri za telefone testiraju kamere!) tako sto su slikali isti kadar sa jednim i sa drugim telefonom i gledali su koja slika je "lepsa" (kako se radilo pre sa onim telefonima od 1-1.3mpix koji su jedva uspeli da "uhvate" nesto i tu se odmah videlo ko sta ume jer je razlika bila ogromna (npr. siemens s65 vs nokia 6630 ili slicno). Jedino tako su mogli da dodju do zakljucka da su kamere skoro iste u tim telefonima, ali zato hvala bogu postoji jedan normalan review (taj sa newmobile-a) gde se vidi o cemu je rec.

Drugo: "ta slika sa n73 slikana je po danu,a sa k800i je slikana nocu i naravno da ce biti malo losija,i oni napisu da je tu pobedila n73.", ako je to stvarno tako onda oni nemaju pojma (a ni nemaju!).

Trece: ne mozesh u casopisu da gledash koja je kamera bolja (jer ne mozesh da vidish sliku u full rezoluciji i da gledash sta valja i sta ne valja) a to sto oni pishu to mozesh da okacish macki o rep. Isto tako sam citao neki review od N90 i umro sam od smeha sta su tamo sve napisali.

Cetvrto: Zakljucili su da je bolji n73 jer (ako se gleda na papiru) dobijesh k800 + symbian (jer su im specifikacije skoro identicne), ali poenta cele price je u tome sto k800 kosta ~300evra a N73 ~400evra (sto nije mala razlika!). A takodje sa druge strane nekome ce biti bolji k800 od n73 (npr. meni! iz dosta razloga...). Tako da, ne moze koji je telefon bolji, isto kao kad te neko pita "sta ti je bolje, dan ili noc". Sve ima svoje prednosti i mane, danju mozesh da radish neke stvari (npr. ici na kupanje, shetanje na breg... itd...) a nocu (diskoteka, grad ... itd..) pa ne moze da se kaze OVO je bolje ili OVO nije bolje, zavisi sta kome vishe odgovara!

Itd... itd... nadam se da ima 100 karaktera :D .
Poz 8)

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Vratimo se na temu... :)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

Dario, iza machke ima dosta shuma, ona pozadina na cvecu koja je izvan fokusa je isto losa ..... onu Azijatkinju necu da racunam jer je indoor .... ali isto me ne odusevljava ..... ostajem pri tome da su te slike ok, ali nista posebno (ako ih poredimo sa digitalcima, ali ne sa telefonima) ... sa druge strane slika onih aparata za sokove je odlicna .... to je 100% crop? ...... nazalost na dpreview.com nema testa a430, tako da ne mogu da vidim kako se snalazi na pravim foto testovima, ali ove slike sa stevesdigicams.com nisu lose http://www.steves-digicams.com/2006_rev ... mples.html .... slika jeste mozda malo umeksana, ali koliko vidim h.aberacije nisu toliko izrazene.... sto se tice optickog zuma za vreme snimanja klipova na digitalcima, interesantno je da je moj stari Fuji 4700 Zoom (prvi model sa SuperCCD-om) imao tu mogucnost (kao i u makro modu), dok sadasnji Fuji E550 nema ..... mada nije da mi toliko nedostaje :) ...

Dexter, da, vratimo se ;)

pozdrav...

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

milan91 napisao:Nisam nigde video da ste rekli da sharp 903 i 904 imaju CCD cipove kao kod digitalaca,a kod ovih svih telefona su CMOS cipom,a plus ti sharp telefoni imaju opticki zum,tako da ce uvek biti u prednosti. :) :wink: Tako da mislim da ne treba raspravljati i uporedjivati sa nekim drugim telefonima.Da se vratimo na N73 koga interesuje koji telefon pravi bolje slike n73 vs k800i neka uzme casopis Mobi i nek pogleda,ja sam gledao i mogu reci da pobedjuje k800i,ali oni su rekli da je izjednaceno,ali da pobedjuje N73 zbog symbian os.Ali da je k800i brzi u radu,znaci brze se odvija ulazak i kretanje kroz meni,da k800i radi na 210MHz a N73 na 220MHz.Aj kad neko uzme ili mozda ima casopis da pogloeda sliku sa balonima,ta slika sa n73 slikana je po danu,a sa k800i je slikana nocu i naravno da ce biti malo losija,i oni napisu da je tu pobedila n73.
To sto je CCD chip tamo a CMOS ovamo nije neka velika razlika,mislim da je cak CMOS naslednik CCD-a,samo sto je to jos na nekom nivou koji,jos uvek,nije vrhunski ali je buducnost (kao recimo"TFT"ekrani sa PVA panelima),kao onaj nivo kvaliteta na kom su CCD chipovi a da mogu ako hoce da naprave dobar telefon sa CMOS-om... to je bar jasno kad se pogleda kakve slike prave K750/K800!
A N73 NEMA procesor na 220MHz,neki kazu da radi na okruglo 200MHz a nekih da radi na 206MHz,sto je sitna razlika,ali je vazno da je ~200MHz! ;)
Pozdrav 8)
Poslednja izmena od Lomnica_city u Sub, 07. Okt 2006. 20:45, izmenjeno 1 put ukupno.

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Lomnica_city, upravu si za sve ja sam cak cuo da procesor na n73 radi na 179MHz po nekom testu koji je instalirao korisnik neki.Mozda i ti testovi lazu ko zna koliko je ali tu je negde oko 200MHz kao sto si rekao. :wink:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Ne bih rekao,video sam negde neku sliku na kojoj je pisalo i 138MHz ili tako nesto!?Mozda je novi procesor uradjen u slicnoj tehnologiji kao i Pentium M (SpeedStep) pa obara takt da sacuva bateriju!?
Pozdrav 8)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@b_udder: macka je super ispala (ne vidim kakav ti veliki shum tu vidish, a430 ne bi bolju sliku izvadio). Kod macro slike izrazen je DOF (http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field) i taman prilika da se vidi koliko shuma ima. Nije za pohvalu ali ni a430 ne bi se proslavio tu! Evo ti josh jedna dobra slika: >>>> http://img209.imageshack.us/img209/2698 ... o4gco8.jpg <<<<

Meni su slike "bash posebno" (ne znam sa kojim programom ti gledah slike (pogledaj dole, napisao sam nesto o tome) ali to je jako bitno. Jer ih imam u jednom folderu i kada ih listam tako bash mi se svidjaju sve (kao da nisu slikane sa telefonom).

Slika sa sokovima (pa sve slike koje ja imam su tako lepe :)) nije 100% crop (naravno, jer ne moze da bude 100% crop a da bude tako dobra, skontaj onda kakva bi bila onda cela slika, koliko bi detalja imala & stuff). Inace ako bi bila 100% crop, pa onda a430 ne bi mogao ni na kilometar da mu pridje :lol: (a kamo li blize) :lol: . Inace a430 ovakvu sliku nece da napravi nikad!

Evo josh jedna slika (dok pishem stavim da se uplouda i opusteno mi je :)):
http://img132.imageshack.us/img132/6190 ... o3gnc6.jpg <<<<

>>> VEOMA BITNO >>> Ne znam u kom programu gledash slike jer ako je u ACDSEE stavi da ti prikaze slike sa maksimalnim detaljima (kao ono: for fastest computers, jer po mislim da nije po defaultu to ukljuceno i slike su malo blurovane). Ja preporucujem FastStone Viewer, tu se sve lepo vidi i mozesh lepo da zumirash sliku prostim kliktanjem na deo koji hocesh da vidish.

P.S. Opticki zum u macro modu :blinky: . Ja bih rekao : :uhuh: :uhuh: :uhuh: (ne da ne moze (jer ne znam da li moze), ali nemoj to raditi! (jer ne moze i opticki zum i macro mode!!!).

Inace 903 >>> a430 :P :P (ne uvek, ali jeste... ja bih pre shetao slikao sa 903 nego sa a430. Jedino sto ne znam sta ima od manualnih podesavanja kod 903, ali ipak :) sharp rulles :))

@lomnica: tacno je da nema veze da li je ccd ili cmos (zavisi od kvaliteta istog) i da cmos ume da bude mnogo bolji od ccd-a! btw koliko rama ima n73 i koliko je imao 6630 ? (jer ram memorija glumi ekstremno veliku ulogu tu).
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

Dario, imam ACDSee 2.2 tako da njega koristim za brzo pregledanje slika posto ih imam jako mnogo.... inace PhotoShop ...... (a i firefox sasvim realno prikazuje slike).. iza machke u senci ima suma .... a i nedostaju detalji .... kao da je u pitanju interpolirana slika (ne kazem da je slika losa ali sada je posmatram po kriterijumima za pravi digitalac).... sto se tice onih sokova .... zato sam te i pitao da li je 100% jer sam mislio da me zezas :oops: ......

opticki zum u makro modu - da! ...... jedna od zamerki mom Fuji-ju je ta sto mu se u makro modu objektiv "zakljuca" na wide ..... na starom aparatu mi je zum dosta znacio + sto kada je na wide-u zbog realtivno sirokog objektiva (32mm) dolazi do distorzija, a to mi nikako ne odgovara kada slikam modele (ne fotomodele ;) ) ...... i da, dubinska ostrina nema toliko veze sa makro modom koliko sa otvorom blende ..... pretpostavljam da na tom Sharp-u nije moguce uticati na istu...

cmos vs ccd - ima nekih profi aparata koji koriste cmos .... vecina koristi ccd ...... teoretski bi trebalo da je najbolji X3 (Foveon) ali u praksi... ;)

pozdrav i jos jednom se izvinjavam na offtopic-u ... .........Dario , mozemo da nastavimo na pp ako hoces da nam se ne bi brisali postovi i da ne bismo smarali ostale...

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Nije mi nimalo jasno kakav macro mode pod optickim zumom. Kada ti bacish opticki zum (i macro mode) onda morash da budesh dosta dalje od predmeta jer ti se fokus udalji malo. Evo ja kada ukljucim macro imam focus od 1mm (milimetar) do 5m (metara), a kada bacim opticki zum onda mogu da fokusiram od 30cm-5m.

Btw DOF ima mnogo veze sa macrom kod ovih bullshit aparata do 300evra koje mi imamo (a naravno i sa otvorom blende).

I to sto ima iza macke, ja to ne nazivam "shumom" jer je to sasvim normalno za vecini digitalca do 300evra. Meni je ta macka bash fina, stvarno ne znam sta vidish ti :( .

@all: vec smo otisli u veeeeeeliki off a i tema je propala tako da sada je gotovo, moze da ide samo pod lock.

Poz 8)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

Nije propala,moze da se podeli u 2 dela....Al da je otishla u off,to svakako... :)

albumag
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 08. Okt 2006. 23:13
Kontakt:

Post od albumag »

Ljudi pozdrav! Po meni su slike na N73 bolje od K800 ili vetjina slika. Zavisi od situatzije,negde ispadnu bolje na N73 negde na K800, tako da su dobre i jedne i druge. Naravno da mi je u globalu bolji N73 jer koristim symbian. Preporuchujem i jedan i drugi,definitivno je stvar ukusa i onako uzmesh telefon koristish ga neko vreme pa ajmo i ovo na novo :) Pozdrav !!!

6630 app
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 28. Mar 2006. 15:15

Post od 6630 app »

popste, da li si probao TomTom 6 na N73? :)
Kako si zadovoljan video zapisom? :D :D :D :D :D

popste
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 12. Dec 2003. 09:48

Post od popste »

6630 app napisao:popste, da li si probao TomTom 6 na N73? :)
Kako si zadovoljan video zapisom? :D :D :D :D :D
Nisam probao, video zapis je dosta bolji nego na n80. Na zalost, u drugoj temi sam napisao... slomio mi se display :smutny: i sad mogu samo da se ubijem...Ako neko zna gde moze da se nabavi, bilo bi mnogo dobro da napise :)

6630 app
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 28. Mar 2006. 15:15

Post od 6630 app »

popste, zao mi je zbog gubitka,pokusacu da se raspitam ali mislim da je mrka kapa,ako budes imao srece i moze da se nabavi tesko da ces imati srece sa cenom.Sutra uvece cu znati i pustam ti por. na pp.
Video zapis mu je odlican(tu K800 nema sta da trazi sa njim :lol: ) kao i TomTom,radi bez greske.

popste
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od popste »

6630 app napisao:popste, zao mi je zbog gubitka,pokusacu da se raspitam ali mislim da je mrka kapa,ako budes imao srece i moze da se nabavi tesko da ces imati srece sa cenom.Sutra uvece cu znati i pustam ti por. na pp.
Video zapis mu je odlican(tu K800 nema sta da trazi sa njim :lol: ) kao i TomTom,radi bez greske.
Aj molim te, pa javi... Znaci spasavas me :)
Ako ne bude nista, videcu u grckoj da to sredim, samo pitanje je koliko ceme odrapiti... Ja mislim da ni ovde ne mogu bez 100e da prodjem

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

U Grchkoj da popravish to? Pa tamo ce da te ogule poshteno za to... 8)

popste
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od popste »

Dexter napisao:U Grchkoj da popravish to? Pa tamo ce da te ogule poshteno za to... 8)
Pa znam, al ako ovde ne moze, onda nemam bas izbora
A tamo cu lako naci ovlascen nokia servis, tako da...

kocapro
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 10. Avg 2006. 00:06

Post od kocapro »

popste,,,,,, Stvarno mi je zao sto ti se to desilo sa ekranom , zar je moguce da je toliko osetljiv ekran NEVEROVATNO .Opisi mi kako se to sve stvarno desilo.Misllio sam da ga kupim narednih dana i sada sam u velikoj dilemi,,, pomagaj
Forever !!!

Odgovori