MP3 <=> AAC

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Schkomi
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 21. Sep 2004. 11:53

MP3 <=> AAC

Post od Schkomi »

Surfujući po netu, video sam da većina ljudi konvertuje svoje mp3 pesme u novi, AAC, format

U čemu je stvar?! Čak i Nokijin Multimedia program, manager, whatever :) kada pokušate da prebacite neki mp3 u telefon, vam ponudi da konvertuje pesmu u AAC . . .

Upoređivao sam kvalitet muzike - i nisam uspeo da provalim razliku , čak ni na compu...

Ovo me sve interesuje čisto onako... :roll: :roll: , pa ako neko zna u čemu se razlikuju mp3 i aac format, nek napiše :) :)

Inače, pesme u aac formatu su manje za oko 1mb! od istih u mp3 formatu ?! (160kBps) :?

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Re: MP3 <=> AAC

Post od gargamel4 »

Schkomi napisao: Inače, pesme u aac formatu su manje za oko 1mb! od istih u mp3 formatu ?! (160kBps) :?
Jel tebi ova tvoja rečenica logična? Da si ubacio i vreme u jednačinu, bilo bi logično. Manje memorije zauzima ali to direktno zavisi od vremena trajanja, i bitrate-a. Mislim da je ovaj format kao i ATRAC, razvio Sony, i da je u pitanju bolje pakovanje (kompresija/kvalitet). Ono malo što sam ja imao priliku da čujem na WinAmpovom Media Lybrariju je da je (da ne preteram) 64kbps AAC+, kao 128kbps MP3a. E sad to je subjektivno. Probaj sam pa nađi balans.

:)

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ja sam recimo pokusao da testiram cujnost oba formata sa istim Bit-rate-om.Ista pesma,razlicit format Mp3 vs. AAC i dosao sam do zakljucka da se AAC pesma cuje jedva za nijansu bolje (na telefonu,na kompu nisam mogao da uocim razliku). Da li je AAC+ ili cak eAAC jos bolji po tom pitanju,a i po pitanju manjeg Bps uz isti ili cak dosta bolji kvalitet od Mp3,nisam imao priliku da proverim.
Inace AAC (ili Advanced Audio Coding) je "default" format usvojen od Nokie i Apple-a :) Licno podjednako koristim i jedan i drugi format (Mp3-160 Bps,AAC-128 Bps).

Schkomi
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 21. Sep 2004. 11:53

Post od Schkomi »

gargamel4, nije mi logično, zato sam i otvorio ovaj post. Stavio sam 160 kbps AAC pesmu koju imam i u mp3 formatu i uporedio kvalitet zvuka kao i veličinu fajla.

AAC je manji za oko 1mb, a ne vidim nikakvu promenu u kvalitetu :| :? :unsure:

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

aac format nudi vecu kompresiju uz zadrzavanje kvaliteta.neki kazu da je razlika duplo tojest da ce aac u 64kbps zvuchati isto kao i mp3 u 128kbps,ali mi tu neshto smrdi,ne mogu bash da poverujem,mada mozda treba da probam.chinjenica da ce aac fajlovi u istoj kompresiji kao i mp3 zauzimati za oko cetvrtinu manje mesta......koristio sam ovaj format dok sam imao samsund s410i koji je imao drm zashtitu za mp3 pa mi je to bio nachin da je zaobidjem,i mogu reci da su se melodije za zvono jasnije i chistije chule nego mp3,a kod slushanja muzike nisam primetio neku razliku u kvalitetu,shto nemora da znachi da je nije bilo,prosto samsung ima jad i beda slushalice koje nisu nizashta! :lol:

Odgovori