Nokia gubi trziste?!
Nokia gubi trziste?!
Ovu tezu sam negde na forumu procitao nedavno i mislite li da je to istina? Znam da je kao kompanija i dalje prva, ali secam se da su nekda davno maltene svi koji su imali mobilne imali Nokiu, a danas su to vecinom SE ili Samsung. Ako neko prati te stvari ne bi bilo lose da da misljenje. Rekao bih da Nokia ipak ima previsoke cene i pored visokog kvaliteta, dok su se sa druge strane razvijale komapnije tek nesot malo losije ali uz modele nize cene.
- Andrijano
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
- :: Iphone
- Kontakt:
Evo malo statistike:
Nokiam je lider smartphone prodaje i isporučuje polovinu od ukupnog broja pametnih telefona (smartphone), prema podacima istraživačke firme Canalys. U prvom kvartalu 2005. ovaj gigant je udvostručio tržišno učešće u odnosu na prošlu godinu, sa preko 5 miliona prodatih jedinica. (13.05.2005) U drugom kvartalu 2006 nije bilo nikakvih značajnih promena na globalnom tržištu mobilnih telefona, a jedini značajni pomak zabeležio je Sony Ericsson (veliki doprinos tome jesu novi telefoni iz Walkman serije) koji je zamenio LG Electronics na četvrtom mestu. Prva trojka ostala je ne promenjena, a predvodi je,naravno, Nokia, koja drži 35 posto ovog tržišta i zabeležila je rast od jedan posto u odnosu na predhodni kvartal. Broj mobilnih telefona koje je ova kompanija isporučila u drugom tromesečju ove godine iznosi oko 78 miliona. Najveći porast zabeležila je Motorola koja je napredovala za dva posto i drži sigurno drugo mesto sa 23 posto tržišta i 52 miliona isporučenih mobilnih telefona. Treći Samsung beleži pad za jedan posto te sad drži 20 posto tržišta, a sve mu je bliži već spomenuti Sony Ericsson koji drži 7 posto tržišta dok je LG zabeležio manji pad isporuka mobilnih telefona i nalazi se na petom mestu.
pa nokia je prema ovim podacima prva i drzi 35% trzista,a SE 7%,pa vi uporedite.
Nokia rules
Nokiam je lider smartphone prodaje i isporučuje polovinu od ukupnog broja pametnih telefona (smartphone), prema podacima istraživačke firme Canalys. U prvom kvartalu 2005. ovaj gigant je udvostručio tržišno učešće u odnosu na prošlu godinu, sa preko 5 miliona prodatih jedinica. (13.05.2005) U drugom kvartalu 2006 nije bilo nikakvih značajnih promena na globalnom tržištu mobilnih telefona, a jedini značajni pomak zabeležio je Sony Ericsson (veliki doprinos tome jesu novi telefoni iz Walkman serije) koji je zamenio LG Electronics na četvrtom mestu. Prva trojka ostala je ne promenjena, a predvodi je,naravno, Nokia, koja drži 35 posto ovog tržišta i zabeležila je rast od jedan posto u odnosu na predhodni kvartal. Broj mobilnih telefona koje je ova kompanija isporučila u drugom tromesečju ove godine iznosi oko 78 miliona. Najveći porast zabeležila je Motorola koja je napredovala za dva posto i drži sigurno drugo mesto sa 23 posto tržišta i 52 miliona isporučenih mobilnih telefona. Treći Samsung beleži pad za jedan posto te sad drži 20 posto tržišta, a sve mu je bliži već spomenuti Sony Ericsson koji drži 7 posto tržišta dok je LG zabeležio manji pad isporuka mobilnih telefona i nalazi se na petom mestu.
pa nokia je prema ovim podacima prva i drzi 35% trzista,a SE 7%,pa vi uporedite.

Nokia rules

drugi kvartal se zavrsio pre 6 meseci ,zasto se mora da pije puno mleka da bi dostigao nokiju.pricate,a nemate pojma
nokija je pocela da koristi nekvalitetne materijale(n80,n73,6280,6270),a se uveo kvalitetne(k800,p990,w950),se nudi mnogo vise od nokije za iste pare i ima mnogo primera(koristi pretrazivac na ovom sajtu pa ces se iveriti),kvalitetnija kamera+daleko kvalitetniji zvuk,samo jos da uvedu jeftinije symbian fonove(p990,5 praznih mesta pa ostale nokije)
verovatno postoje kvalietni fonovi ostalih proizvodjaca(philips,lg,panasonic,sagem,alcatel),ali ljudi su sigurni sa nokijom,a nije nista bolja od konkurencije,vec ima samo ime,jer je prva ulozila pare i kontrolisala trziste,dok su se ostale marke formirale(to je razlog)
do pre 7-8 godina ericsson je bio broj 1. u svetu,a ne nokia
zato ce se uspeti za razliku od ostalih koje sam naveo u zagradi
setite se da iza se-a stoji sony(sony vs nokia) ko je jaci
moram da dam jedan primer(k510 kosta oko 110e i nudi 1.3 mpx,28mb,bluetooth,ic,nenormalno dugotrajnu bateriju i mali je da nemoz manji,nokia 6070 nudi vga,3.2mb,ic,i veca je od k510) dosta sam rekao
nokija je pocela da koristi nekvalitetne materijale(n80,n73,6280,6270),a se uveo kvalitetne(k800,p990,w950),se nudi mnogo vise od nokije za iste pare i ima mnogo primera(koristi pretrazivac na ovom sajtu pa ces se iveriti),kvalitetnija kamera+daleko kvalitetniji zvuk,samo jos da uvedu jeftinije symbian fonove(p990,5 praznih mesta pa ostale nokije)
verovatno postoje kvalietni fonovi ostalih proizvodjaca(philips,lg,panasonic,sagem,alcatel),ali ljudi su sigurni sa nokijom,a nije nista bolja od konkurencije,vec ima samo ime,jer je prva ulozila pare i kontrolisala trziste,dok su se ostale marke formirale(to je razlog)
do pre 7-8 godina ericsson je bio broj 1. u svetu,a ne nokia
zato ce se uspeti za razliku od ostalih koje sam naveo u zagradi
setite se da iza se-a stoji sony(sony vs nokia) ko je jaci
moram da dam jedan primer(k510 kosta oko 110e i nudi 1.3 mpx,28mb,bluetooth,ic,nenormalno dugotrajnu bateriju i mali je da nemoz manji,nokia 6070 nudi vga,3.2mb,ic,i veca je od k510) dosta sam rekao
nokia c7
- napalm death
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47
moje misljenje je da je nekad Se bio ispred nokie a sad je iza.. na zalost, samo uporedite modele sa recimo modelima SE t230, t610, t630 sa drugim markama, pa i Nokia.. tada im nije niko bio ravan, prvi su imali reecimo snimljenu melodiju kao diktafon, postavi za zvono, postavi sliku za kontakt, theme, imali su bolje displeje, vece i sa vise boja od nokie dok priznajte nokia je kaskala za njima...
sad gledam i neverovatno kako me nervira, razlika izmedju t230 i k800 i nije velika, samo bolje prerformanse... isti meni, isto sve, isti poredak foldera slike, igre, theme, muzika, itd.. potpuno isto,
vise ne mogu gledat u taj meni, SE je postao ne zanimljiv mobitel i dosadan, displeji su im katastrofa, davno tek kad sam dosao na forum postavio sam temu zasto SE ima losije displeje, i po velicini, i po bojama i po osvetljenju ..... to je za ostale bilo normalno
.. a da ne spominjem video klip, koliko zaostaju za ostalim kompanijama
dakle ne verujem da Nokia gubi trziste, po meni, s pravom su skupi i to se da primetit da SE kaska po tome da je recimo k800 naj bolji trenutni adut a gledajte kolika mu je cena.. (izuzecemo w950 i P seriu, spominjem telefone recimo K serija vs N itd.. )
sto se tice SAMSUNG-a ...ocito ima puno sminkera i manekena jer se samo njima moze svidet... jedinoi njima ne smetaju razni bagovi
sorry ako sam nekoga uvredio
sad gledam i neverovatno kako me nervira, razlika izmedju t230 i k800 i nije velika, samo bolje prerformanse... isti meni, isto sve, isti poredak foldera slike, igre, theme, muzika, itd.. potpuno isto,
vise ne mogu gledat u taj meni, SE je postao ne zanimljiv mobitel i dosadan, displeji su im katastrofa, davno tek kad sam dosao na forum postavio sam temu zasto SE ima losije displeje, i po velicini, i po bojama i po osvetljenju ..... to je za ostale bilo normalno

dakle ne verujem da Nokia gubi trziste, po meni, s pravom su skupi i to se da primetit da SE kaska po tome da je recimo k800 naj bolji trenutni adut a gledajte kolika mu je cena.. (izuzecemo w950 i P seriu, spominjem telefone recimo K serija vs N itd.. )
sto se tice SAMSUNG-a ...ocito ima puno sminkera i manekena jer se samo njima moze svidet... jedinoi njima ne smetaju razni bagovi
sorry ako sam nekoga uvredio
- napalm death
- Mobil manijak
- Masterokrata
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Ne samo to, radi se i o tome da je meni sam UI jednog SE telefona blagi uzas. A tek Motorolin, tu se ne mogu snaci ni pod tackom razno. Promenio sam dosta telefona, imao sam pre svega Nokie, ali i S(hlj)amsung, Ph(u)ilips, Motorolu, Mitsub(r)ishi Trium, Panasonic... Samo na Nokiji sam se osecao da kazemo prirodno. Jednostavno, nisam imao zamerki za telefone. Sa ostalim proizvodjacima je situacija bila drugacija. Najbrzi odziv tastera ima Nokia, nijedan drugi proizvodjac ne moze da pridje tome, sto se najbolje vidi pri kucanju poruke. SE mi je sav nelogican, a i displej je kataklizma. Nedavno sam se igrao sa W850, i naspram E61 je nula. Motorola sa onim obrnutim tasterima... (exit je na mestu logicne potvrde, i obrnuto) da se najezis.
Ne bih da me iko shvati pogresno, to je samo moje vidjenje stvari, nikoga ne primoravam da moje stavove i prihvati. Na kraju krajeva De gustibus et coloribus non est disputandum!
Ne bih da me iko shvati pogresno, to je samo moje vidjenje stvari, nikoga ne primoravam da moje stavove i prihvati. Na kraju krajeva De gustibus et coloribus non est disputandum!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- napalm death
- Mobil manijak
kako mozes da predis w850 sa e61,w850 se poredi sa 6288,5300,6270miodrage napisao:Ne samo to, radi se i o tome da je meni sam UI jednog SE telefona blagi uzas. A tek Motorolin, tu se ne mogu snaci ni pod tackom razno. Promenio sam dosta telefona, imao sam pre svega Nokie, ali i S(hlj)amsung, Ph(u)ilips, Motorolu, Mitsub(r)ishi Trium, Panasonic... Samo na Nokiji sam se osecao da kazemo prirodno. Jednostavno, nisam imao zamerki za telefone. Sa ostalim proizvodjacima je situacija bila drugacija. Najbrzi odziv tastera ima Nokia, nijedan drugi proizvodjac ne moze da pridje tome, sto se najbolje vidi pri kucanju poruke. SE mi je sav nelogican, a i displej je kataklizma. Nedavno sam se igrao sa W850, i naspram E61 je nula. Motorola sa onim obrnutim tasterima... (exit je na mestu logicne potvrde, i obrnuto) da se najezis.
n serija se ne poredi sa k serijom i to zapamtite,,kako mozete toliko slepo da verujete u nokiju kad npr. n73 puca pri padu sa pola metra,softver je bagovit(tu i tamo),kakav crni najbolji odziv,to su price za malu decu,pricate o necemu ,a nemate pojma
imao sam siemense(davno kad su bili extra),nokije i sonyericssone i u od novembra 2005.imam se i nepada mi napamet da menjam marku,do avgusta sam imao k750,pa sam mislio da zamenim za n70,pa sam pomislio sta bi dobio a sta izgubio i jos da doplatim 100e
dobio bi strasno spori symbian sa kojim sam se upoznao na 6630(pre k750),losiju kameru i ciglu u dzepu+koliko sam ja upoznat nokija ima isti izfled menija na svim telefonima(s40 i s60 se razlikuju,ali to je to u sustini,tako da razmisli pre nego sto nesto napises),samsung uvodi novi izgled i nije los.ono sto hteli da kazu oni koji su posovali u ovom topicu je ona stara "nokia je nokia" i lepo mi je muka od takvog stava i smejem se kad cujem argumente na kojima pluta takvo mishljenje
nokia c7
- McLaren F1
- Ex-Moderator
- Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
- :: LG G2
- napalm death
- Mobil manijak
llulle, kad se sve sabere i oduzme, tu su negde i SE i nokia ali ja dajem velikui prednost nokiji zbog symbian - a
ne kazem da nisi u pravu, i ako mene ima u tvojum napadima
ali opet nista nisi argumentovao, opet se to nekako svodi na tvoje misljenje...
neznam, ja sam SE fan dugi niz godina ali... nisam slep
llulle priznaj da duzi niz godina, SE postaje monoton sa svojim menijem koji je prestar.. pruza java programe koji su diskutabilni, neznam ni jedan da je posebno koristan.. za razliku sta pruza nokia
i da, kad smo kod nokie, kako to da od vas fanova niko ne spominje njene bagove, pa jos malo pa kod symbian soft. moraces imat program za taster 5 pa za taster 6 pa program za opcije poziva itd itd.. zar nije malo glupavo, drugo, telefoni su jako tihi, zvucnici 0 bodova.. kao mp3 playeri.. ako bas moras, a kucista i njihov kvalitet spram SE ne mogu ni izbliza
kako niko ne spominje njuhovu kameru, kvalitet slika, gde im je auto fokus koji ne mozes dobit ni kod n80 koja kosta 350€ a vamo ga imas kod k750 za 150€.. kako niko ne spominje njihov izvestaceni efekat koji se pridodaje uslikanim predmetima, pa nije vise plavo neo ljubicasto, bije nenormalno neprirodne.. i kod n70, kod poziva, treba joj 3-4 sec da zazvoni.. naslanja se na samsung...
kad sam rekao da se n i k serija mogu poredit, mislio sam recimo n73 vs k800 ka osto je i bilo dosta reci i govora o tome
zunam da zvucim podeljeno, i tamo i vamo ali ja sam barem iskren i nemojte da se ova tema svodi na "svaki cigo hvali svoga konja" ..barem ako nista, budite realni
---------------------------------------------
offtopic
llulle zar bas ne vredi prelazit sa k750 na n70.. sad si me malo zbunio posto vec treba da odem i da ga uzmem
ne kazem da nisi u pravu, i ako mene ima u tvojum napadima

neznam, ja sam SE fan dugi niz godina ali... nisam slep
llulle priznaj da duzi niz godina, SE postaje monoton sa svojim menijem koji je prestar.. pruza java programe koji su diskutabilni, neznam ni jedan da je posebno koristan.. za razliku sta pruza nokia
i da, kad smo kod nokie, kako to da od vas fanova niko ne spominje njene bagove, pa jos malo pa kod symbian soft. moraces imat program za taster 5 pa za taster 6 pa program za opcije poziva itd itd.. zar nije malo glupavo, drugo, telefoni su jako tihi, zvucnici 0 bodova.. kao mp3 playeri.. ako bas moras, a kucista i njihov kvalitet spram SE ne mogu ni izbliza
kako niko ne spominje njuhovu kameru, kvalitet slika, gde im je auto fokus koji ne mozes dobit ni kod n80 koja kosta 350€ a vamo ga imas kod k750 za 150€.. kako niko ne spominje njihov izvestaceni efekat koji se pridodaje uslikanim predmetima, pa nije vise plavo neo ljubicasto, bije nenormalno neprirodne.. i kod n70, kod poziva, treba joj 3-4 sec da zazvoni.. naslanja se na samsung...
kad sam rekao da se n i k serija mogu poredit, mislio sam recimo n73 vs k800 ka osto je i bilo dosta reci i govora o tome
zunam da zvucim podeljeno, i tamo i vamo ali ja sam barem iskren i nemojte da se ova tema svodi na "svaki cigo hvali svoga konja" ..barem ako nista, budite realni
---------------------------------------------
offtopic
llulle zar bas ne vredi prelazit sa k750 na n70.. sad si me malo zbunio posto vec treba da odem i da ga uzmem
Ajde za LG ali nema sanse da to vazi za Samsung. Svi ce ti reci da Samsung sa sobom vuce visok kvalitet.Masterokrata napisao:gallee, jeste njima ciljda prodaju telefone po sto vecim cenama, ali treba cenu opravdati...mislim da samsung i LG nemaju ciljnu grupu kupaca, a i ako je imaju hvataju kupce na dizajn i izgled telefona a kvalitet nula![]()
Jako nisko s njihove strane
- Masterokrata
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10
Najlogicniji i najjednostavniji telefon je Siemens, ali s druge strane on pored lakog OS ima losu bateriju i cudan izbor modela...
Motorola je najnelogicniji i najkomplikovaniji telefon, pa evo na pr. E398 morate kad saljete blutooth-om izabrati opciju copy, jer ako izaberete send on prenese ceo fajl na drugi uredjaj i vi na telefonu nemate vise taj fajl...
Motorola je najnelogicniji i najkomplikovaniji telefon, pa evo na pr. E398 morate kad saljete blutooth-om izabrati opciju copy, jer ako izaberete send on prenese ceo fajl na drugi uredjaj i vi na telefonu nemate vise taj fajl...
5130+Koss the plug....
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Kao sto sam napisao, o ukusima i bojama ne vredi raspravljati.
Sto se mene tiche, ostajem pri svome "Nokia je Nokia"
U kamere mobilnih telefona se zaista ne razumem ni najmanje zato sto mi NE TREBA. Treba mi samo obilje funkcija.
madness99 bedni ekrani kazes? Pa nesto nisam ubedjen. Pogledaj onda SE ekrane. Uporedi mi SE telefone sa Nokiama samo sto se ekrana tiche. Necu da stavljam nijedan SE u isti kosh sa E61 jer po pitanju ekrana jednostavno ne mogu da se porede. To je kao da poredim Yuga i Ferrari.
llulle ja nisam ni spomenuo N73, imao sam prilike da se malo proigram sa njime i nisam siguran da li sam ikada u zivotu drzao u ruci tako krhak telefon, izuzev mozda d900. Prosto sam se bojao da mi se ne polomi u ruci. Pa onaj rasklimani 52(3)00 , koji god, je kao tenk u odnosu na N73. Od N serije smatram da je dobar N70 i N91 (steta za slabu bateriju)
Jasno mi je da ne mogu svoje stavove da gradim na osnovu E61, ali tu je i 5110, i 3210 i 3310 i 3300 sa kojima sam svima bio jako zadovoljan. Moj neki antagonizam prema SE potiche jos iz vremena kad je bio Sony i Ericsson. Sony je bio ono, nit' smrdi, nit'mirishe. Ericsson je bio KATAKLIZMA. Kad su se spojili, mozda sam ocekivao cudo, makar da dodju na nivo Nokije, ali jok... Sada im priznajem da su K i W serije dobre, igrao sam se sa ovim telefonima, i zaista nisu loshi, ali kako kazu, stara ljubav (u ovom slucaju Nokia) zaborava nema.
Sto se mene tiche, ostajem pri svome "Nokia je Nokia"

U kamere mobilnih telefona se zaista ne razumem ni najmanje zato sto mi NE TREBA. Treba mi samo obilje funkcija.
madness99 bedni ekrani kazes? Pa nesto nisam ubedjen. Pogledaj onda SE ekrane. Uporedi mi SE telefone sa Nokiama samo sto se ekrana tiche. Necu da stavljam nijedan SE u isti kosh sa E61 jer po pitanju ekrana jednostavno ne mogu da se porede. To je kao da poredim Yuga i Ferrari.
llulle ja nisam ni spomenuo N73, imao sam prilike da se malo proigram sa njime i nisam siguran da li sam ikada u zivotu drzao u ruci tako krhak telefon, izuzev mozda d900. Prosto sam se bojao da mi se ne polomi u ruci. Pa onaj rasklimani 52(3)00 , koji god, je kao tenk u odnosu na N73. Od N serije smatram da je dobar N70 i N91 (steta za slabu bateriju)
Jasno mi je da ne mogu svoje stavove da gradim na osnovu E61, ali tu je i 5110, i 3210 i 3310 i 3300 sa kojima sam svima bio jako zadovoljan. Moj neki antagonizam prema SE potiche jos iz vremena kad je bio Sony i Ericsson. Sony je bio ono, nit' smrdi, nit'mirishe. Ericsson je bio KATAKLIZMA. Kad su se spojili, mozda sam ocekivao cudo, makar da dodju na nivo Nokije, ali jok... Sada im priznajem da su K i W serije dobre, igrao sam se sa ovim telefonima, i zaista nisu loshi, ali kako kazu, stara ljubav (u ovom slucaju Nokia) zaborava nema.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!