WLAN
-
- Novajlija
- Pridružio se: Sre, 06. Dec 2006. 00:31
WLAN
za pocetak,da se odmah izjasnim da nisam upucen u ovo,zato se i obracam za vas pomoc.Jel se WLAN placa kod nas?Kakva je pokrivenost sa WLAN-om i koji je protok?Ja sam postpaid korisnik kod telenora,planiram neko putovanje u Evropi kakva je tamo pokrivenost sa WLAN-om da li WLAN ima samo po gradovima ili i na otvorenim putevima........?Da li bi se to tamo meni naplacivalo posto sam u romingu.....?Zeleo bih neki opsirniji odgovor.Hvala!!!
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
1.Wlan sa roamingom nema nikakve veze jer je wlan bezicni internet i ne zavisi od mobilne telefonije (a samim tim ni od tvog broja i operatera).
2.Wlan se kod nas nalazi na najprometnijim mestima jer je za nase uslove dosta skupa instalacija. Sto se tice Evrope, naravno da je zastupljeniji, ali ne verujem da je mnogo zastupljen na otvorenim putevima, mada sam cuo da je Makedonija (!) jedina zemlja u Evropi (!!) cija je cela teritorija pokrivena wlanom... E, sad... koliko je to tacno i sta su tacno mislili pod tim...
3. Protok je dosta veliki u odnosu na nas "obican" internet, recimo kao 3G, teoretski i veci...
4. Sto se tice placanja kod nas, znam da postoji neki koji se placa i relativno je skup.
2.Wlan se kod nas nalazi na najprometnijim mestima jer je za nase uslove dosta skupa instalacija. Sto se tice Evrope, naravno da je zastupljeniji, ali ne verujem da je mnogo zastupljen na otvorenim putevima, mada sam cuo da je Makedonija (!) jedina zemlja u Evropi (!!) cija je cela teritorija pokrivena wlanom... E, sad... koliko je to tacno i sta su tacno mislili pod tim...
3. Protok je dosta veliki u odnosu na nas "obican" internet, recimo kao 3G, teoretski i veci...
4. Sto se tice placanja kod nas, znam da postoji neki koji se placa i relativno je skup.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
-
- Novajlija
- Lobachewsky
- Gatekeeper
-
- Novajlija
Hvala,vidim da se bas razumes,pa bih te pitao jos samo jedno pitanje,vec sam pomenuo da planiram neko putovanje,ali mi je stvarno potreban internet stalno na laptop-u(a ne bih uzimao net pakete kod telekoma i telenora posto moraju da se naprave ugovori na 24 ili 12 meseci).Jel bih ja mogao nekako da povezem mobilni tel i da preko gprs imam internet na laptop-u?
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Naravno da i to mozes, preko bluetootha ili kabla, samo to telefon mora da ti podrzava (tu ces morati da konsultujes specifikacije i uputstvo telefona, ili da napises koji fon imas?). Jos bih da dodam da je trenutni protok na WLAN b mrezama do 22 Mbps, a na g mrezama i do 54 Mbps. Naravno za to je potrebna mnogo jaca oprema od one koju poseduje jedan telefon, ali ces imati dosta dobar protok od recimo 384 kbps. Vishe ti i ne treba.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Lobachewsky
- Gatekeeper
Pre svega, ovde imas linkove, na kojima mozes da uporedis
Telekom wLAN
Telekom GPRS net
Telenor GPRS net
i tako vidis sta ti najvise odgovara.
U poslednjem postu spominjes GPRS net, koji nema nikakve veze sa wLANom, ali i jedan i drugi imaju veze sa pristupom interetu.
Ja bih ti skrenuo paznju na sledece:
-Mora da pravis razliku izmedju wLANa i GPRSa jer je GPRS vezan za mobilnu telefoniju, a wlan ne...
-Sto se tice naplate u Srbiji, WLAN se naplacuje vremenom provedenim na internetu, a GPRS ostvarenim protokom u kB.
-Roaming u inostranstvu je dosta skup, tako da ti se GPRS u roamingu nikako ne isplati; Za internet u inostranstvo koristi wLan i vreme (protok) koji tamo kupis ili GPRS sa karticom njihovog operatera (ako omogucavaju).
Sto se tice pitanja da li u Srbiji koristiti WLAN ili GPRS, odgovor je:
-WLAN je dosta brzi od GPRSa
-GPRS je na teritoriji mnogo zastupljeniji od WLANa
-GPRS nema nikakvo ogranicenje, sto se tice vremena provedenog na interetu (jer meri protok), ali zato ne mozes da skidas velike kolicine podataka. Dobro je za proveravanje e-maila i surfovanje internetom.
-WLAN ima vremensko ogranicenje (koliko uplatis), ali za to vreme mozes da poskidas sve sto pozelis velikom brzinom. Korisno je ako skidas veoma veliku kolicinu podataka. Mozes da skines neuporedivo brze i vise nego sa GPRSom za istu cenu. WLAN ti ne preporucujem, ako cesto odlazis na internet, dugo vremena provodis, ali ne skidas krupne fajlove.
Pozdrav
Telekom wLAN
Telekom GPRS net
Telenor GPRS net
i tako vidis sta ti najvise odgovara.
U poslednjem postu spominjes GPRS net, koji nema nikakve veze sa wLANom, ali i jedan i drugi imaju veze sa pristupom interetu.
Ja bih ti skrenuo paznju na sledece:
-Mora da pravis razliku izmedju wLANa i GPRSa jer je GPRS vezan za mobilnu telefoniju, a wlan ne...
-Sto se tice naplate u Srbiji, WLAN se naplacuje vremenom provedenim na internetu, a GPRS ostvarenim protokom u kB.
-Roaming u inostranstvu je dosta skup, tako da ti se GPRS u roamingu nikako ne isplati; Za internet u inostranstvo koristi wLan i vreme (protok) koji tamo kupis ili GPRS sa karticom njihovog operatera (ako omogucavaju).
Sto se tice pitanja da li u Srbiji koristiti WLAN ili GPRS, odgovor je:
-WLAN je dosta brzi od GPRSa
-GPRS je na teritoriji mnogo zastupljeniji od WLANa
-GPRS nema nikakvo ogranicenje, sto se tice vremena provedenog na interetu (jer meri protok), ali zato ne mozes da skidas velike kolicine podataka. Dobro je za proveravanje e-maila i surfovanje internetom.
-WLAN ima vremensko ogranicenje (koliko uplatis), ali za to vreme mozes da poskidas sve sto pozelis velikom brzinom. Korisno je ako skidas veoma veliku kolicinu podataka. Mozes da skines neuporedivo brze i vise nego sa GPRSom za istu cenu. WLAN ti ne preporucujem, ako cesto odlazis na internet, dugo vremena provodis, ali ne skidas krupne fajlove.
Pozdrav

- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Lobachewsky, moram da dodam jos nesto, samo je kod telekoma WLAN ogranicen vremenskim trajanjem konekcije, svi ostali provideri nude placanje potrosnje u megabajtima, sto je i najbolja stvar kod wifi konekcije. Ja je koristim vec 3 godine kuci, i nemam nameru da je menjam za sada. ADSL je u Subotici jos uvek daleka buducnost.
-
- Novajlija
Hvala vam na odgovorima!!Navedeni net paketi mi ne odgovaraju posto se sklapaju ugovori na 12 i 24 meseca,a i trebao bih da kupim sony ericson modem koji mi se nikako ne kupuje.WLAN bi mi odlicno dosao ali sobzirom da se radi o putovanju po evropi ne verujem da bih svuda imao mrezu za WLAN.Znaci ostaje mi samo jedna varijanta,da povezem laptop sa mobilnim telefonom i da imam internet preko gprs.Ali pitanje je kako?Kojom bi brzinom otvarao http stranice na laptopu?Koja bi cena bila MB u romingu(naravno sa normalnim telekomovim bel paketom)?U stvari da li je to uopste izvodljivo?!Radi se o telefonu E61.Ja se izvinjavam ali meni je stvarno potrebna konstantna internet konekcija.HVALA!!!
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
shomyzemun ako imas E61, ne treba ti nista drugo za internet. Telefon i komp onda najbolje povezi kablom, pa odaberi opciju IP passtrough da bi isao na net telefonom a preko kompa. Odnosno da bi preko kompa isao, u PC Suite odaberi connect to the Internet.
Jedino moras da imas u vidu da bi net uopste fercerao na E61 preko WLAN-a, AP mora da bude udaljen najvise 15-20 metara. Iznad toga je signal za E61 preslab. Ako ides preko GPRS-a, imaces ok brzinu, ali ce da bude skupo, koliko ne znam zaista, sve zavisi gde si.
Sto se mene tiche, meni kompi ne treba pored E61. Sve mogu da vidim i odradim. Malo je manje komforno ali Boze moj.
Jedino moras da imas u vidu da bi net uopste fercerao na E61 preko WLAN-a, AP mora da bude udaljen najvise 15-20 metara. Iznad toga je signal za E61 preslab. Ako ides preko GPRS-a, imaces ok brzinu, ali ce da bude skupo, koliko ne znam zaista, sve zavisi gde si.
Sto se mene tiche, meni kompi ne treba pored E61. Sve mogu da vidim i odradim. Malo je manje komforno ali Boze moj.
- Lobachewsky
- Gatekeeper
Sve u svemu, tehnicki je izvodljivo a finansijski malo teze...
GPRS u roamingu je preskup, i nepredvidivo ti trosi kredit, tako da moze da se desi da ti ode hiljadarka, a da se i ne secas dal' si uopste i bio na GPRSu... Pitam se koliki ce racun da bude tebi koji u roamingu zeli stalnu internet konekciju.
btw. povezivanje telefona i pc-a imas na mt:s sajtu, u GPRS odeljku.
Pozdrav

btw. povezivanje telefona i pc-a imas na mt:s sajtu, u GPRS odeljku.
Pozdrav
-
- Novajlija