Buducnos' i psihologija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Buducnos' i psihologija

Post od Igoritza »

ova pomama za mobilnim telefonima uzima maha geometrijskom progresijom .. znaci, prosto je neverovatno kako se buducnos priblizava nama, vishe nego shto mi idemo ka njoj, a sledece stvari bi vol'o da prodiskutujem sa vama

1. hiper produkcija -
prosto neverovatno kako je od najobicnije neophodnosti mobilna telefonija dostigla nivo koji danas ima .. setite se kad smo kao klincovi gledali kako molder vadi iz dzepa "kutiju za cipele" da se javi skali .. Nokia je preterala u toj meri, da je vishe nenormalno koliko modela izbacuju, cak mi se cini i da imaju 10ak postrojenja, svako pravi modele u svojoj ekonomskoj klasi .. danas osvanjuju toliko mnogo telefona, da meni to deluje tupavo, isto kao i recimo, cinjenica da kristijano ronaldo dobija nedeljno 250 000 evra, zbog jurenja za loptom .. nema svrhe da postoji toliko modela, cak, ne vidim ni profit u buducnosti od toga, za same firme!

2. ljudski faktor - jel moguce da klinci, ili seljoberi kada vide ekran na N73 pomisle da ce sa njim picoke vishe da ih vole, da ce biti veci shmekeri, i da ce imati neshto shto je kul ? a ne pada im napamet da je to smartphone, pa i taj ekran na njemu je toliko efikasan, ne zbog estetike, vec zbog potrebe browsing-a i apliciranuja svega i svacega .. ja recimo imam N70, i ne vidim potrebu da uzmem N73, jer eto, ima lep ekran, valjda cu sacekati da se obrnu dve generacije, pa da razlika izmedju mog, i onog telefona koji zelim dostigne znatnu razliku u funkcionalnosti, a ne fensi ekran, bolju kameru u smislu kolicine piksela, i counter strike na istom

3. jel se vama cini da ce profurati ama bash sve za 10ak godina, ili neko stvarno misli da ce ih napredovati sve do teleporta ? ja se vec brinem za mobilnu industriju, jer po sledecim stavkama ne vidim shta bi mogli da prekorace -

640x480 - nema smisla praviti telefon sa boljom rezolucijom ekrana, jer ce postati neprimetno za ljudsko oko, kao i kolicinu boja, koja mi je smeshna kao "phene specification" jer ljudsko oko registruje max 10 miliona, a samsung je dozvolio sebi da na HD ready televizorima napishe - 5 bilion colors *** refer - http://ask.yahoo.com/20041227.html

wireless - izjednacavanje brzine protoka, sa najbrzim wireless-om, doci ce i do toga, u pitanju je minijaturizacija sistema za send/recieve, i to je to

operativni sistem - jedina stavka koja ima nedoglednu buducnost, mada, i PC OS ce ici samo do nivoa dokle obican covek moze da percepcira sam ono shto mu mashina govori, i tu je granica

media - vec je sve shto kompjuter nudi stavljeno na telefon, nema napredka, osim u smislu memorije, shto je opet stvar novih tehnologija, a iskreno, ne vidim potrebu da neko ima na mobilnom telefonu vishe od 10 giga, kao shto mi je smeshno da postoji iPod od 80 .. meni bar

shta vi mislite o svemu ovome ?
There is no knowledge that is not power

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

vrlo zanimljiv post Igoritza , uzivao sam u citanju . i slazem se 99 % . vrlo jednostavno i po meni najnormalnije razmisljanje . :)

ja mislim da se o ovoj temi moze diskutovati mnogo i moze jos mnogo toga da se napise i prosiri pogotovo . na celokupno zivljenje nase u ovom trenutku civilizacije . ali posto je forum o mobilnima , lepo si se okrenuo tome . ja da sam pisao ovako nesto , verovatno bih se osvrnuo na mnogo vise ne-mobilnih stvari , na mnogo vise stvari koje se uopste ne ticu mobilnih telefona . jer nemoguce je da covek procita ovako nesto a da samo misli na mobilne . prva a jos vise druga tema se tice nas samih i uopste pogleda na svet danas .

da ne sirim mnogo , mislim da je ovakvo stanje najvise zbog zarade ( mislim na proizvodnju tolikog broja raznoraznih modela mobilnih telefona ) i da u tome nema kraja . svi bi hteli da su samo njihovi proizvodi u radnjama i da se samo njihovi proizvodi prodaju i zato i ovoliko luduju i prave svasta . naravno da kad kod nekog modela promene masku i stave mu jednu ili dve funkcije vise , a izbace nesto drugo , samo neko ko ne razmislja moze da pomisli kako je ovo nov i bolji fon . a na to i ciljaju proizvojdaci garantovano .

MISLIM DA CE NAS TRKA ZA JOS VECIM I VECIM ZARADJIVANJIMA , DOVESTI NA KRAJU DA SE SAMOUNISTIMO . kao sto je prirodni zakon da kad se ide negde gore , mora da dodje vrh , i da onda sledi samo put nazad nizbrdo , tako i celo ovo ludilo u svetu za zaradjivanjem , ima kraja . a kraj je ponovo otvaranje novog ciklusa , pa Jovo nanovo . samo sveci znaju koliko je takvih ciklusa u covecanstvu bilo do sada . a mi mislimo , kao mi smo najsavremeniji i najpametniji .

jos se cela civilizacija vrti u svetu materijalizma . a tu vladaju dualisticki zakoni . i zato osecam da jedini pravi napredak za coveka moze da bude ako se bude okrenuo ne-materijalnom ili duhovnom svetu . jer koliko je vas upoznato sa cinjenicom da u svetu postoje takvi magovi , da ih tako opisem , koji su vec napredovali u tom smeru a neki od njih i postigli najvise rezultate i koji mogu mnogo sto mi jos mozemo da sanjamo . ne kaze se za dzabe da mi koristimo samo mali procenat naseg mozga . e tu je po meni pravi napredak .

hvala za ovu temu druze . drago mi je da pametnih ima jos . najvaznije je misliti svojom glavom .

:wink:

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Igoritza, svaka cast za post,nemam reci!
Na trenutnom razvoju gsm mobilne telefonije,telefoni su stigli do nivoa dzepnih racunara,ali za najvise 2-3 god bice telefona koji ce u potpunosti zamenti desktop pc ili pak laptop,ali sta ces kada smo takvo neko covecanstvo :D ,svi idem napred jer samo u tom smeru postoji put,a skoro niko ne gleda nazad,recimo konkretan primer je bio bas na ovom forumu kada sam u nekoj temi,rekao da je najbolji telefon ikad napravljen bila nokia 6310i (mislim bt,gprs i baterija od 15 dana),ljudi su me posle posta ispljuvali kao sta najbolji pa nema kolor ekran,symbian,kameru,wi-fi.......
Mislim sta reci!
A dalje sto se tice telefonije,mi smo zaostali (kada kazem mi mislim na Evropu),covece u Japana je vec uveliko u test fazi mreza 4. generacije,sa protokom od nemam pojam 1gb/s......
Kuda ovo vodi-nemam pojma,ali seticemo se za godinu-dve ove teme,pa cemo videti gde smo i sta smo! Pogotovo kada nam trenutno neka beznacajna stvar (lupam 3g prenos :blinky: ) za godinu dana bude krucijalna zivotna stvar-jer bez nje se nece moci,ama bas nikako.... :lol: :lol: :lol:
D500&E71

kroko035
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 14. Apr 2006. 19:51

Post od kroko035 »

Ok igoritza je jako lep post napisao i u mnogim stavarima je u pravu i predvideo je skoro sve od dogadjaja, jedino se ja ne slazem da ce to tako brzo da se izdogadja jer 70 % ljudi koriste telefon iskljucivo za osnovne potrebe !
Prvo 3G jos nije stao na noge to moze biti tek za 3-5 10 godina, telefoni ce dostici nivo kvaliteta recimo N70 tek za 5 godina u nekom nizoj klasi telefona i opet to nece biti to isto. Ima mnogo primera da je stariji model u visokoj klasi bio mnogo bolji od novih sa istim karakteristikama.
Uvek ce biti novih lepsih i skupljih modela nemojte da se sekirate ovo je trka u krugu! :D ;)
Lobachewsy alal vera na postu skidam kapu!! 8)
Poslednja izmena od kroko035 u Uto, 27. Mar 2007. 18:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Zasto da pisem kada je to neko vec napisao!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Tema je odlicna, ali bojim se da covecanstvo jos nije spremno za nju :) Ozbiljan sam...
Ovaj svet je otisao u qurac, ili evo, ako lepse zvuci- polako ali sigurno odlazi u jedan veliki qurac...
Tesko da ce ova tema bilo kome otvoriti oci i naterati ga da drugacije misli. A i ako uspe u tome, broj ljudi koji posecuje ovaj forum je zanemarljiv u odnosu na broj od 6 000 000 000. Iz tih razloga, ova tema ima neku drugaciju funkciju. Funkciju da shvatimo da nismo sami u tom razmisljanju i da postoji jos neko ko misli slicno kao mi... A i to je vazno...

Pre svega, najveci problem koji je nastao na ovom svetu je pogresan sistem vrednosti.
Ljubav vise ne postoji (dobro je da postoje izuzeci)... Jeste, nikad se vise nije pricalo o ljubavi, gde god se okrenes, koji god kanal da pustis, svi se ljube, svuda srca, ljubavni saveti, ljubavni servisi, sve za ljubav... Medjutim, to znaci sasvim nesto drugo... To znaci da svima nama fali ljubavi. To znaci da ljubav kao takva ne postoji i onda ljudi pokusavaju da to nadoknade na bilo koji drugi nacin... Postoje i oni koji to lako zloupotrebljavaju, pa pomocu ljubavi (doduse, oni to poistovecuju sa sexom), prodaju sve, pocev od sokova, pa do automobila. (to je materijalni sistem vrednosti, i covek je spreman na svakakve radnje samo da bi dosao do novca).
Uopste, duhovne i emotivne vrednosti su poslate u drugi plan...
U prvi plan su stavljene materijalne vrednosti. Ceni se onaj ko ima para, ko vozi najbolja kola i ko ima najbolji mobilni. Nebitno je to sto je to nabavio ilegalnim ili nemoralnim (neetickim) radnjama, sto je gazio preko najblizeg svoga. Nebitno je to (a i njemu je nebitno) sto na spavanje odlazi sa pancirom i sto se trza na svaku eksploziju iz auspuha. Nebitno je to sto ne oseca emocije i sto ljubav poistovecuje sa dobrom kurvom koja ga vara cim ovaj udje u njegov skup automobil i ode na posao. A i kurvi je nebitno... Ljubav je provozati se najboljim autom i imati dobru bundu. Nebitno je to sto vidja muza jedanput nedeljno jer muz provodi vreme na sluzbenim putevima. Uopste, ne druzimo se sa nekim zato sto je dobar covek ili zato sto ga volimo, vec se sve radi iz koristi...

Hajdemo sada na globalnom nivou... Tema je neiscrpna... Podseticu onda samo na najnoviji dogadjaj. Globalno zagrevanje. Shvatili su neki ljudi da nema vise vremena. Shvatili su da je stvar mnogo mnogo mnogo ozbiljnija nego sto 99% ljudi na svetu misli i resili su da urade nesto povodom toga. Ko se suprotstavio? Ko je spreman za smak sveta i za propast covecanstva... Ni manje ni vise- Proizvodjaci automobila! Kazu oni da im se ne isplati da menjaju tehnologiju proizvodnje motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Previse je godina i novca ulozeno da bi sada promenili zbog neke tamo planete zemlje i buducnosti sledecih generacija. Ko njih jebe, bitne su pare... A kada dodje do smaka sveta, sve pare u ruke i bezim u Nemacku! :) Cemu pare, ako ne mogu da ih potrosim, ako nemam s kime da ih potrosim ili ako nemam vremena da ih potrosim. Covek zaradjuje da bi mu pare omogucile da vise uziva u emocijama i ljubavi, a ne obrnuto... Ali coveku se to izokrenulo i poremetilo...

Dalje... Covek je zivotinja, pre svega... Zivotinje su se odrzale miljardama godina- osecajima. Covek je i svesno bice- svest je savrsenstvo, ali se svest jos uvek nije razvila u toj meri da moze da postoji samostalno. Ne smemo da zapostavimo osecanja. Ona nas odrzavaju u zivotu, a ne materijalni svet, iako je svest krenula u pogresnom- materijalnom pravcu iako je ona u osnovi duhovna...
Ako nikad nisi osetio emocije, naravno da i nema razloga da se boris za njih. Boris se za ono sto smatras da je lepo... iako nisi istrazio i otkrio da je sa emocijama mnogo lepse. Kada saznas, promenices i nacin razmisljanja...
1. hiper produkcija -
prosto neverovatno kako je od najobicnije neophodnosti mobilna telefonija dostigla nivo koji danas ima .. setite se kad smo kao klincovi gledali kako molder vadi iz dzepa "kutiju za cipele" da se javi skali .. Nokia je preterala u toj meri, da je vishe nenormalno koliko modela izbacuju, cak mi se cini i da imaju 10ak postrojenja, svako pravi modele u svojoj ekonomskoj klasi .. danas osvanjuju toliko mnogo telefona, da meni to deluje tupavo, isto kao i recimo, cinjenica da kristijano ronaldo dobija nedeljno 250 000 evra, zbog jurenja za loptom .. nema svrhe da postoji toliko modela, cak, ne vidim ni profit u buducnosti od toga, za same firme!
.

Danas je kvantitet bitniji od kvaliteta. Evo recimo- jagode na pijaci :) Nebitno je to sto su one kao gumene zvake bez ukusa i mirisa, bitno je da su velike kao pesnica (za potrosace) i da radjaju pet puta vise nego prirodne (za proizvodjaca).
jel se vama cini da ce profurati ama bash sve za 10ak godina, ili neko stvarno misli da ce ih napredovati sve do teleporta ? ja se vec brinem za mobilnu industriju, jer po sledecim stavkama ne vidim shta bi mogli da prekorace
Sto se tice usavrsavanja... Pogledaj televizore (ne plazma, to je nova tehnologija, vec "obicne") ili fiksne telefone sa zicom. Usavrsavaju se idalje... A sta fali televizoru u boji mog dede? Ili fiksnom telefonu? Uvek postoji mesta za usavrsavanje finesa ili dizajna koji zavisi od trenutne mode. Sto se tice brzine protoka od recimo 4 GBps, za nas obicne korisnike je to i vise nego dovoljno, ali postoje neke stvari za koje je i to malo, tako da ce se teziti da i to bude sto vece- nepotrebno veliko za kucnu upotrebu.
Sve u svemu ima mesta za usavrsavanje i izmisljanje novih tehnologija. Problem je samo da nas te tehnologije do kraja ne uniste jer ljudi ne znaju da kontrolisu svoju inteligenciju i svest i da je usmere na pravi nacin...

vlada1970, da te ne citiram, slazem se sa tvojim postom... ali eto ljutska vrsta je vec neku deceniju u fazi kada su joj bitne materijalne vrednosti, a ne shvata da smo hiljade i hiljade godina preziveli zahvaljujuci duhovnim...

Za kraj: U svemu treba biti umeren. Treba naci neki balans izmedju duhovnog i materijalnog sistema vrednosti... S tim sto u danasnjem vremenu mnogo vise treba posvetiti paznju duhovnim i emotivnim vrednostima- upravo zbog te ravnoteze.
btw. Sta sam sve ispisao, ali krajnje i potpuno mi je sve jedno sto se neki nece sloziti sa mnom... Neka im to bude razlog da malo porazmisle o ovoj temi...
Lepo je pricati nekad i o ovakvim temama, pa ako neko zeli da prodiskutujemo o takvim i slicnim stvarima, moze da me kontaktira na mail.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

Lobachewsky majstore! potrefio si temu, zajedno sa vlada1970, i shto se mene tice, ovaj forum okuplja jako inteligentne osobe, pa mozemo da kontaktiramo admine da proshire sa josh jednim subforum-om - general talk, ili neshto tako, u smislu - pricajte o cemu vam se cefne

dodushe, ja sam za ovaj forum n00b :D pa mogu i da zavrshim u ricajkl bin-u ;)

drago mi je da ima ljudi koji tako gledaju na stvari, shto samo znaci da nas josh ima koji veruju u moc emocija, nasuprot gomile koja veruje u moc trenutka ...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Hmmm, evo ja cu morati da budem crna ovca koja se nece moci sloziti sa svime ovde napisanim.
Pa da krenemo oko ovoga sto se materijalnih i duhovnih vrednosti tiche. Alo ljudi, pa zivi se od novca koji zaradjujemo na najrazlicitije nacine. Za taj novac obezbedjujemo sebi egzistenciju.
Ok, hajde da se okrenemo duhovnim vrednostima, i vratimo se u kameno doba, bez struje, vode, hrane... za sve ima da se mucimo sami; da idemo u lov, da skupljamo drva, da molimo Boga da padne kisha da nam niknu usevi... Nije losh danasnji zivot, stavise, mislim da je mnogo bolji od nekog koji je bio pre samo 50 godina. Koliko je danas laksa komunikacija u eri mobilnih telefona. Stane mi negde auto u nedodjiji, desi mi se nesto... okrenem fon i resen problem. Pre to nije bilo moguce. Stariji ce da se sete koliko puta se desilo da im neko drag ne dolazi, i dugo kasni, a oni pojma nemaju sta se desava.
Sto se hiperprodukcije tiche, mislim da je ona najnormalnija pojava, i da je postojala sve vreme u ljudskoj istoriji, ako ne proizvodnja mobilnih telefona onda automobila, televizora... ma svega popularnog i namenjenog za masovnu upotrebu. Da nece neko da mi kaze da se mobilni telefoni hiperprodukuju, a recimo cokolade ne?
Ljudski faktor - pa prirodno je da covek misli da je neko i nesto, ako ima nesto sto drugi nema. To je tako u ljudskoj psihi. Neka ne bude nesto materijalno, neka bude nesto sto moze ili ume... SVEJEDNO! Bitno je razlikovati se na neki nacin.
Da li ce se profurati sve za 10 godina? Nema sanse! Mislim da se nikad nece sve profurati. Ovako nesto moze da kaze samo covek bez ikakve vizije. Setimo se izjave Bila Gejtsa iz 1981 u kojoj tvrdi da je 640 KB dovoljno svakome.... Mislim da ce savremeni telekomunikacioni uredjaji da se razvijaju u pravcu minimalizacije istih, i maksimalizacije njihovih funkcija. Neki cak tvrde da ce nam na kraju ugradjivati telekomunikacione cipove u telo. Ipak mislim da to nece biti u toku mog zivota, ali opet, ko zna. Putovanja i naseljavanja prostranstava u svemiru su obaveza covecanstva ako zeli da opstane. A komunikacija je izuzetno bitna u takvim poduhvatima. Masine ce postajati pametnije, moci ce da uce, sigurno je da ce da se razvije oblik vestacke inteligencije.
Rezolucije ekrana, brzine transfera i svega ce da se povecavaju, jer to je ono sto prodaje proizvod. Zasto danas svi kupuju fotoaparate sa vishe MPix kada je opste poznato da ljudsko oko nije u stanju da razlikuje vise od 3.1? Kupuju se aparati sa 5, 7, 10 i vise MPix... Odgovor je marketing, a i vishe u sadasnjem svetu, znachi BOLJE! 'Ajde da cujem, kome treba auto sa 500 konja ispod haube? Ali ljudi to kupuju. I sve se svodi na ono sto sam gore pomenuo, zelja da se istaknu i razlikuju!!!
I za kraj, sta mislite kad ce prestati trka oko brzine racunara i uopsteno svih aparata? Pa onog momenta kad budu bili u stanju da reaguju skoro brzinom ljudske misli. Znachi zamislis nesto i voila, eto ga! E tada, jer dalje pomeranje te granice nece biti moguce iz razloga sto ljudski mozak to nece moci da prihvati. Ako radnju posmatramo kao akciju i reakciju, onda mozemo da kazemo da je apsolutna brzina, ustvari brzina ljudske misli. Jer ako se reakcija desi pre akcije, mozak to ne moze da shvati, za njega akcije nije ni bilo, pa ce njen "rezultat", reakcija, biti prihvacen kao stanje "zdravo za gotovo". Ne znam da li ste me uspeli shvatiti sa ovim poslednjim sta sam hteo da kazem. I sam sam sebi konfuzan dok ovo citam.
Da zakljucim, napredak ljudskog drustva lezi u naprtku tehnologije, a kada ona dostigne jedan takav nivo da uspe da omoguci svakom coveku na ovom svetu lagodan zivot, da se iskoreni beda, glad, bolesti... E tada ce covek da se okrene duhovnom i tezice da napravi ravnotezu izmedju sebe i okruzenja. A dotle, uzivajmo u onom sto sada imamo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

miodrage, treba da postoji ravnoteza, niko ne spominje kameno doba bez struje i vode...
Covek treba da se usavrsava, tehnologija je olaksala i omogucila ono sto je pre 100 godina bilo nezamislivo. Ali nekada krene tom tehnologijom da ugrozava samog sebe. Nekada zbog novca zapostavlja i ugrozava ostale vazne i bitnije stvari, svesno ili nesvesno...
Novac treba da radi za coveka, a ne covek za novac.

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

miodrage napisao: Da zakljucim, napredak ljudskog drustva lezi u naprtku tehnologije, a kada ona dostigne jedan takav nivo da uspe da omoguci svakom coveku na ovom svetu lagodan zivot, da se iskoreni beda, glad, bolesti... E tada ce covek da se okrene duhovnom i tezice da napravi ravnotezu izmedju sebe i okruzenja. A dotle, uzivajmo u onom sto sada imamo.
e, ovo cu morati da trollujem - covece, omashio si slobodnu procenu mnooogoo, nisi ni svestan koliko si u zabludi! "svakom coveku lagodan zivot" nece obezbediti napredak tehnike, vec ce ga upropastiti! ovo shto si napisao je izvodljivo jedino ako rokne 10ak atomki, pa poumire vecina covecanstva, pa i tad prezivelima treba da sevne svest o tome, da su mnogo jeli *ovna pa da treba da se uozbilje, i tek onda, kada budu mnogo znali, a ne budu mnogo morali da proizvode, jer ce manje ljudi biti, a svakom dovoljno, onda o tome mozemo da pricamo ..

drugo - jesi li svestan da je svaki tehnoloshki izum doneo vishe globalnog zla, nego koristi ? atomska bomba, mobilne mreze (pracenje pojedinca, veoma korisno za underground organizacije), mashinerija koja upropascava zemlju unishtavanjem ozona, telekomunikacije koje se koriste kako bi projektili bili shto efikasniji, i avioni, itd ..

samo li severna koreja ili iran bace bombu, na bilo gde na zemlji, eto ti haosa, i dzaba i tebi i meni ne znam koji mobilni, i ne znam koji gedzeti, osim eventualno flying car-a, kojeg ocekujem do svoje 45 godine ..

duhovne vrednosti - daleko zapostavljene u odnosu na mateirjalne, jednostavno mi nije jasno kako ljudi nalaze satisfakciju u zuvotu, bez toga .. nisi ni svestan da najobicniji punisha mali moze da ti namesti ekipu ubica, zato shto si ga mrko pogledao na splavu, i da ti upropaste 20 i X godina zivota koje si proziveo za vece, jer ljudi gube emocije .. a ja to znam ,jer mi se zamalo desilo, zbog tih sranja sam cak imao ideju i da se otudjim, i da snajperom ubijam olosh, jer sam ni kriv ni duzan upao u frku sa kretenima, koji he sad daleeeko vishe od normalnih ljudi ..

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

He, super tema, (ja malo study psihologiju), iluzorno je diskutovati o materijalnim/duhovnim vrednostima jer ovo prvo je u NEVEROVATNOM zamahu (posebno se brzo širi na slabo razvijenim područjima, to smo mi) - čitaj "tehnologija gazi". Ljuti odgovor na to je druga krajnost - asketizam, Tibet ( :) ), nedajbože sekte.., što je isto :dry: , hmm, svaka čast ko može...
Neko rešenje (po meni) je u MERI, tj.da svako SAZNA (nije teško) šta mu treba, recimo - ne treba ti baš BMW 6-tak za vozikanje po gradu, dovoljan je i neki malolitražni ili eko autić za to. Isto je i sa mobilnima, masa uzima "nekakve" telefone samo zbog MOJ mob to ima/može, a tvoj NE, he-he. (čast izuzecima).
Lobachewsky spominje Q...c, ekvivalentno je Qrčenju, nešto kao u filmu Mrs.Doubtfire, kad Robin Williams otkida Mercedesov znak sa lux kola suparnika uz komentar "to je zamena za mali polni organ".
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Ovo sa snajperom ti i nije losha ideja :P , da odstrelish olosh ali bi onda postao isti kao i oni a ako ne cak i gori.
Ljudi su jako okrenuti materijalnim vrednostima ( ni ja nisam nista bolji), neko ko ima pare odma je i lepsi i pametniji i bolji. Ne zanima ljude da li je taj svoju rodjenu majko prevario, bitno je da je imucan, da ima dobra kola, stan (kucu), garderobu, mobilni i svi gresi su mu zaboravljeni i oprosteni ali to nije nista novo jer takve stvari postoje od pamtiveka. Novcem se moze kupiti postenje i cast :uhuh: Zar nisu pola Nemanjica svetci jer su dizali crkve i zaduzbine a kao kraljevi su vodili ratove medjusobno i sa drugima gde su mnogi ljudi ginuli? I sad su svetci??
Money makes the world go around :D
and justice for all...

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Dream Weaver, pa valjda civilizacijski napredujemo? Nisi morao baš da ideš do Nemanjića :lol: , '68. u Londonu su tako "peglali" demonstrantne "Bobiji", i to drvenim pendrecima :o , a danas nam oni prodaju "ljudska prava" :lol:
:)

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

To mi je prvo palo na pamet :P :oops:
Britanci i ljudska prava :P :P smesno, sta su samo radili po svojim kolonijama.
Ma zlatno pravilo: onaj ko ima zlato pise pravila :wink:
and justice for all...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Cekaj, (da ne prozivam), hajmo da ne poistovecujemo duhovno usavrsavanje i sekte- besmisleno je... znaci to smo razjasnili :)
Sto se tice "zamaha", Vlada_Zem, upravu si. Ali nekontrolisani zamah i jeste problem i on ce postojati dok snazno ne lupimo glavom kroz zid... sa ogromnim posledicama.
Ljudi su kao deca- das im nesto u ruke i nemaju meru. Dok ne pokvare, ne staju... A i mnoge stvari nisu za decu, a deca se njima igraju...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

bravo Lobachewsky , ovo zadnje mi se svidelo skroz . :) zadnji post ti opisuje sustinu stvari . nekontrolisani zamah i iskoriscavanje materijalnih vrednosti u pogresne svrhe je poenta . kad to ljudi poceli da shvataju , onda je moguc napredak . jer sta god da covek otkrije , mora biti iskoristeno u pozitivne svrhe . jer Bozje nadahnuce za to otkrivanje ,naucnici nisu dobili da bi oni sami bili slavni ili da bi posle neki losi to iskoristili za sopstveno bogacenje i unistavanje , nego da bi covecanstvo napredovalo u svom razvicu .

jos je vrlo vazno to da se pocne shvatati da sve sto se do sada otkrilo , je samo otkriveno , a ne izmisljeno , a to znaci da je oduvek i postojalo . i zato covek ne sme da misli da je on vlasnik Zemlje . kao sto veliki mudrac i svetac swami Jogananda kaze u svojoj knjizi "Autobiografija jednog jogija" - koju svakom preporucujem od sveg srca ako moze da je nadje , " priroda i svet bi bili u vrlo nezgodnom polozaju kada bi delovanje prirodnih zakona zavisilo od njihovog naucnog otkrica" . zar gravitacija nije postojala i pre Njutnovog otkrica tog zakona ?

znaci covek je dobio Zemlju samo kao poklon da bi na njenom terenu sebe usavrsavao i napredovao . nista drugo . siguran sam da kada bi to ljudi imali jasno u svojim glavama , mnogo bi manje problema bilo . i onda bi poceli da kapiraju zbog cega sve rade . i sta je sustina tj.razlog postojanja . da se usavrse uz pomoc svega sto mu je na raspolaganju u ovom svetu . e onda materijalno pocinje da se gleda na pravi nacin . ne kao cilj , nego kao sredstvo .

pozdrav veliki Vlada :roll:
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Slažem se Lobachewsky&vlada1970, ali za spašavanje majčice Zemlje ste zakasnili preko 60 godina, "projekat Menhetn"... Onog Oto Hana je trebalo strpati u ludnicu (kao i svakog poremećenog genija) a ne dati mu Nobelovu nagradu... Kad smo kod radijacije, jel'ste provalili izveštaje sa terena -20-a godišnjica Černobilja- ljudi nema, životinjski svet buja, obnavljaju se retke vrste, nema genetskih promena, postaje nacionalni park, sve to tvrde ne ukrajinski već EU stručnjaci :o
Ljudska rasa se preterano qrči i tu kraja nema (ili ima, ali će biti tužan). "...and there's no map to human behavior" Bjork.

Knelle
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 27. Mar 2007. 16:46

Post od Knelle »

Uh nije mi se dalo citati ostale postove,ali prvi post Igoritza, sam procitao....dobro razmisljanje...a sta cemo kad smo takvi,i to se nece promeniti...
Beogradska zvona zvone,da pozdrave sampione,zazvonite malo jace za Zvezdine navijace!!!

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Ljudi, tema je krenula simpatično, Igoritza se prilično zadržao u tematskim okvirima ovog foruma, ali priča se dalje širi u nešto o čemu ovde ne treba da raspravljamo. Znači, mobilna telefonija i zanimljivosti vezane za istu, ostalo zaobiđite, bar na ovom forumu...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Igoritza, prijatelju, moracu da nastavim svoj sukob u misljenju sa tobom.
[quote=Igoritza]"svakom coveku lagodan zivot" nece obezbediti napredak tehnike, vec ce ga upropastiti! ovo shto si napisao je izvodljivo jedino ako rokne 10ak atomki, pa poumire vecina covecanstva, pa i tad prezivelima treba da sevne svest o tome, da su mnogo jeli *ovna pa da treba da se uozbilje, i tek onda, kada budu mnogo znali, a ne budu mnogo morali da proizvode, jer ce manje ljudi biti, a svakom dovoljno, onda o tome mozemo da pricamo .. [/quote]

Pa vidi ovako, ako ce svi da imaju, i ako ce tehnoloski napredak da bude toliki da bukvalno masine sve rade za nas, ljudi ce moci da se okrenu sebi samima. Nece biti novca, nece biti grca za sticanje dobara... cega kad svi imaju sve? Odnosno kada svako trosi po potrebama, a ima. Ali ce tada i da se promeni globalna svest ljudi. Ok, ovo zvuchi kao utopija, slazem se, ali jednog dana, mozda kroz 200 godina se pod uticajem tehnologije, i oslobadjanjem ljudi od rada i promeni ljudska svest.

Da uzmes snajper jel? Pa uzmi, poistoveti se sa kretenima koje si spomenuo.
"Zlo dobra donijeti nece" i "ko se lati maca, od maca ce i poginuti" - uvek imaj to na umu.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Dobra tema,svaka cast Igortiza.Ja to vidim ovako:
1.Danas svaka kompanija zeli da se sto vise njihovih proizvoda nadje na trzistu ne bi li tako "zatrpali"
konkurenciju.Pokusavaju naprviti telefon za svaciji dzep i svaku klasu,oduzimajuci ili dodavajuci pojedine funkcije.Nisu oni glupi il' ne znaju napraviti dobar telefon vec jednostavno nece,svaki telefon mora posedovati odredjenu manu da bi mogli ostaviti prostora za izbacivanje novih modela koji ce im doneti dupli profit.Naprimer Nokia e61 je sjajan telefon ali nema kameru pa oni kojim je to bitno nece ga uzeti i pored svih njegovih kvalteta,ali eto nama e61i koji ima sve kao e61+kameru,e sad ce njega uzeti svi koji su bili pokolebani zbog kamere a mozda i oni koji imaju e61 ce doplatiti za e61i.
2.Pa kod nas je sistem poremecenih vrednosti,pojedinci misle da ako imaju novi phone da su kraljevi bez obzira sto ne znaju iskoristiti sve njegove potencijale.Ljudi teze usavrsavanju i novim stvarima misleci da ce im to doneti srecu.Znate napr. imate vi K700 ali niste srecni sa njm vec tezite ka K800i misleci da ce te biti srecniji sa njim, i kad ga nabavite srecni ste prvih 2-3 meseca a onda opet vam se cini da to nije to.Budite iskreni i recite da vam se to nije desilo,meni licno jeste.Srecu cine male stvari.
3.Ne bih rekao da ce sve profurati za 10 godina,tehnologija ce se u savrsavati jos i preko 10 godina
sto ce imati svoje prednosti a bogami i mane e sad koliko cemo biti spremni te mane da kontrolisemo ostaje da se vidi,ali nesto sam skeptican i bojim se da bi sve moglo da krene niz brdo.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Odgovori