Otkrice! (vezano za nokia music)

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Otkrice! (vezano za nokia music)

Post od Igoritza »

ljudi, ja sam jbn genije!

pushtam tako pesme, sa N70, i slusham, i na plejlisti naidjem ja na nednu pesmu, ekstrmeno bolji zvuk od ostalih pesama, cak shta vishe, i bass i sve bolje, i jaci je generalni volume pri toj pesmi ..

i sad, zagolica me, i uzmem ja mem kartu, i ubacim u reader na koNpu, i prekopiram sve pesme na kompjuter. i vidim, koristeci DBAMP music konverter (swiss knife za muziku, must have na koNpjuteru) da su svi fajlovi na MMC-u bili enkodirani od strane drugih enkodera, a ova pesma glasnija, od strane LAME encodera (svaki konverter za odredjen fajl u sebi mora da ima encoder za taj tip fajla)

i sad, duga je to nauka, setim se da sam davno citao o tome, i setih se da je LAME encoding bolji mnogo od ostalih Mp3 encodera, vishe o tome ovde - http://en.wikipedia.org/wiki/LAME

i, sad, ne znam kako, ali poenta price je - svaki Mp3 koji je encodiran sa LAME, na nokia telefonima zvuci 10X bolje!!! probajte!

ja sam se oduvek i pitao kako shuntava nokia ne moze da parira SE-u u tome, ali caka je sledeca - LAME je ujedno i jedini besplatni Mp3 encoder! koristeci DBAMP (prelazenjem desnim klikom preko audi fajla daje CEO info) videcete da su skoro svi Mp3 file-ovi koje skinete sa stranih sajtova, najverovatnije LAME encodirani.

kako je nokia napravila da je na LAME mnogo bolji zvuk, u to ne bih ni da ulazim, ali probajte, verujte mi ...

evo vam link za DBAMP converter (freeware je, ako smeta, izbrishite mi liniju, ne ceo topic) on u sebi ima LAME encoder koji je za dzabe! note : prilikom instalacije, sve shto pishe tryal iskljucite, sve shto pishe free overite - DBamp music converter
There is no knowledge that is not power

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

Igoritza, e pa svaka čast ako je to sve tačno što kažeš...ali koliko vidim dBpoweramp Music Converter 12, do kog si postavio link, nije Freeware... :uhuh: ...Ima samo trial od 30 dana... :? ...8)...Ne verujem da na ovaj način, koji si opisao pod note, omogućava da se program koristi neograničeno... :dry:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Saću malo da se igram (na poslu) s ovim što si ostavio, i nadam se da si u pravu, jer se ja inače ubih pljujući Nokijin zvuk, a eto možda baš i nije sve tako crno :|

Ninolina, pa valjda može trial da stoji, a? A ko se snađe da ga malo produži, snašao se, a :wink:

Mada ako je ovo tačno, biće malo smor tražiti neke stvari koje imamo na MP3ju, u riginalu da bismo ih sami ponovo skinuli u MP3 :wacko: Ali ako radi, onda je vredelo truda :)

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

gargamel4, ccccc igras se na poslu i posle se zalis sto te nisu primili u stalni radni odnos :P :P :P

postoji i audacity program koji je besplatan a takodje pored seckanja pesme vrsi i konverzije us pomoc lame-a

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Ja imam neku dosta stariju verziju ovog programa,koja je tada jos uvek bila besplatna.Funkcionise besprekorno.Ako neko hoce mogu da je okacim na net + codecs za ogg i wma 8)

ThePrphecy
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 17. Apr 2007. 12:12

Post od ThePrphecy »

Prebacio sam na mob istu pesmu enkodiranu na dva nacina od kojih je jedan Lame, i na zalost nisam primetio razliku.

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

ninolina, verovatno si kliknula na neki od kodeka, koji je tryal, a program sam po sebi nije. :?

znam da je program freeware, pa pishe i na osnovnoj stranici od download.com :?
a evo i zvanicnog sajta -

http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm

josh jednom da napomenem - ne instalirati nishta de pishe tryal, promptuje vam prilikom instalacije sve shto jeste i shto nije

Angel_Of_Darkness
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 25. Mar 2007. 15:46

Post od Angel_Of_Darkness »

CDex, besplatan program za ripovanje muzike sa cd-ova kao i re-enkodiranje pjesama, sadrži u sebi i Lame encoder...
I Bog je Srbin...

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

ajde ljudi, probajte, meni je mnogo bolji zvuk, evo, sad sam testirao sa adapterima, na w700i i na N70, sa istim slushalicama (TnB double sensations) i bolji je zvuk na nokiji, zivota mi moga! bash ocu da vidim da li je i vama tako ?? note - imam ipod shufle, i PSP i dosta sam telefona i plejera promuljao kroz ruke, takoda znam da proverim zvuk, i kako bi neki rekli, veliki sam audiofil

edit: evo poslednje verzije lame, zvanicni, sa sourceforge-a: LAME

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Igoritze, sve je to stvar ličnog subjektivnog doživljaja. Ta stvar koja se toliko "drastično" razlikuje (kažeš 10x) je verovatno sređena pre pakovanja, nema to veze ni sa enkoderom ni sa Nokiom.

Pri istom bitrate-u i LAME i Fraunhofer procesiraju istu količinu audio zapisa, i oba će eliminisati istu količinu. Razlika je u načinu na koji određuju šta je u audio fajlu bitno a šta ne (što se tiče "psiho-akustičnog" doživljaja). Krajnji kvalitet spakovanog fajla ne zavisi samo od enkodera već i od vrste muzike koja se pakuje, kao i same produkcije.

Fraunhofer eliminiše audio sadržaj ravnomernije u celom frekventnom opsegu i pravi fajl koji je približan frekventnom odzivu originala, dok LAME koristi malo drugačiji algoritam da eliminiše frekvencije koje ljudski sluh "teže" čuje i na taj način mu ostaje nešto više prostora da obradi ono što se "lakše" čuje.

LAME daje nešto bolje rezultate u nižem varijabilnom bitrate-u u joint-stereo varijanti, ali pri višem konstantnom bitrate-u (192K ili 224K full stereo) razlika će biti teško primetna (da ne pominjem 256-320K, tu razlike skoro i nema). VBR je pogodniji za dobijanje manjih fajlova uz korišćenje višeg bitrate-a.

Nekad je i bilo bitno voditi računa o veličini fajlova (na uštrb kvaliteta) ali danas kada nam je dostupna velika količina memorije u raznim uređajima, mislim da je čisto sakaćenje i lišavanje sebe kvalitetnijeg zvuka.

A kad već pominjete termin "audiofil", treba da znate da se MP3 u audiofilskim krugovima uopšte ne priznaje kao kvalitetan. Čak je i Mini Disc format svojevremeno bio ispljuvan baš zbog toga što koristi kompresiju.

Savet svima koji hoće da se igraju - ako prepakujete već spakovani fajl, budite sigurni da ćete ga još dodatno osakatiti. Znači, uzmite čist PCM wave sa CD-a i igrajte se. Već sam pominjao u temi o slušalicama ali ponoviću, Exact Audio Copy je jedan od najboljih programa za audio ekstrakciju i takođe ima mogućnost da koristi bilo koji instalirani kodek.

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan

Post od Igoritza »

hehe, onda po tvojoj preporuci, za koju godinu, kad budemo imali MMC od 100 giga, najbolje da stavimo wav format ? :D

shalim se, wow, svaka cast za znanje, ja cenim da je lame encodiran file bolji , jer sam to uradio naknadno sa nekim file-ovima, pa se bolje i cuje, ali dobro sad, kako si sam rekao - psiho akusticni dozivljaj je u pitanju.

shto se tice Mp3 formata, znam i sam kako to ide, realan zvuk se zapisuje po nyquistovoj teoremi - Da bi signal mogao da se verno rekonstruiše potrebno je meriti ga dva puta češće od njegove najveće frekvencije. pa kad se uzme to u obzir dobija se sledeca formula -

1 minut zvuka = 60 X 44100 (opshte prihvaceni audio standard frekvencije) X 2 bajta (sa dva bajta se dobija raspon od 96 DB, shto je prihvatljivo) X 2 kanala (stereo) = 10,5 MB

hehe, kvalitetan zvuk jedne minute iznosi 10,5 MB

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Jeste, tačno tako, toliko zauzima nekompresovan PCM. Samo si zaboravio da napomeneš da je u 16bit-nom formatu. :wink:

Što se tiče one MMC od 100GB, zašto da ne! Sirovi i surovi wav najbolje zvuči (bar što se tiče digitalne forme). :D
Naravno, nisam mislio da sada to treba raditi već da se ne koristi bitrate ispod 192K, i ako je moguće da bude stereo, bez "joint", jer može da se javi čudno "uvijanje" srednjih i visokih frekvencija koje ste verovatno svi primetili u loše spakovanim pesmama. To se dešava kada se poremeti stereo "slika" (da ne davim sa detaljnijim objašnjenjem). :)

Već se polako prelazi na 24bit-a, samplig rate ide na 96KHz (a i na 192KHz). Ne znam da li se neko od vas zanimao da čuje kako zvuči DVD audio i SACD..? ;)

Odgovori