Operateri, ovo su nase zelje! :-)

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Dr.Mobilus
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sub, 12. Maj 2007. 01:27

Post od Dr.Mobilus »

Evo jedno vidjenje iz Engleske:

Ja sam na mrezi O2 kao pripejd korisnik i evo sta imam "od njih" :)

CALLS AND MESSAGING FREE MONTHLY ALLOWANCE
Ako kreditiram £10 mesecno kao poklon dobijam 100 units(jedinica) koje funkcionisu kao
1unit=1 minut za zvanje BILO KOJE MREZE(fiksne ili mobile) unutar Engleske ili,
1unit=1sms ili,
3units=1mms

Uz to imam aktiviranu opciju TALKALOTMORE koja paralelno vazi uz gore navedenu i daje:
Za £15 mesecno dobijam 150min "evening and weekend calls" (Pon-pet od 19.30h-0730h i ceo vikend) za bilo koju mrezu (ovaj put samo minuti,nema sms)
A za £30 mesecno dobijem 300min!

Uz sve ove opcije ide 1mb gprs browsing mesecno gratis.

To u mom slucaju izgleda ovako:
Kupim £30, dobijem 100unitsa za bilo sta PLUS 300 vecernjih i vikend minuta za bilo koga i najvaznije od svega...OSTAJE MI £30 KREDITA 8)

Uz to mreza nudi korisnicima svaka 3 meseca nesto kao poklon,imao sam 500minuta produzenog vikenda (sub,ned i pon) ka mojoj mrezi,pa 500min unutar svoje bazne stanice za pozive bilo kada ka fiksnoj i istoj mrezi, itd.

Prilikom kupovine kredita dobijem 10% extra, a svaka 3 meseca se sabire sta sam kreditirao pa mi uplate jos extra 10% :wink:

Za Inostranstvo (zvanje kuci u Bg) a i bilo gde po Evropi pozivi su,verovali ili ne 7p minut za fiksne brojeve i 30p za zvanje monilnih. A kada idem u Evropu kupovinum MY EUROPE EXTRA za £10 mesecno imam besplatan roaming na bilo kojoj mrezi Evrope (stavili su i Srpske mreze u to opciju sto je ludilo) a pozivi po Evropi su 25p po minutu.

Da ne gnjavim vise jos samo da napomenem da se sabire sve sto kreditiram da popust prilikom kupovine novog telefona (10% od ukupnog iznosa) Znaci kreditiraj £500 godisnje dobijes £50 popusta. Gleda se zadnjih 24 meseca,pa kada kupis nov telefon opet iz pocetka sakupljas bonus.

Ja nemam fiksni (nema svrhe) vec sve obavljam na mobilnom. Doduse kupujem ja i vise od £30( nekada mesecno i oko £70-80) ali zato "visim" na telefonu. Zaista vredi svaku paru potrositi jer nude zaista velikodusno.

Pozdrav!

outsider_hr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37

Post od outsider_hr »

Svaka cast za O2!
To se zove zapad a ne kao kod nas na Balkanu :-)
Iako moram priznati da Tele2 u Hr. brzo grabi stopama jeftinijeg telefoniranja.
Primjer:
Tarifa kikiriki, cijena unutar mreze je za 0,01kn skuplja nego kod fiksnih operatera.
Tarifa knock-out je 0,49kn po minuti ili nesto manje od duplo skuplje od fiksnog telefona (fiksni je 0,28kn minuta), uz uspostavu poziva 0,25kn :-)
Naravno da "stari" operateri VIP i t-mobile jos nisu ni pokusali da spuste cijene osim unutar mreze (sto im je najmanji trosak) gdje ti za odredjenu mjesecnu pretplatu (cca 100kn) daju oko 1000-1500min skoro besplatnog telefoniranja (ovo "skoro" jer se naplacuje uspostava poziva 0,25kn)

Kurs je oko 1kn=10din.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Lepo, lepo, he-he, lako je vama "zapadnjacima" da se sladite tuđom mukom, ima i kod nas da nastane opšta radost i blagostanje, čim nabacimo još 5-6 operatera Slika
:wink:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Svaka chast za Englesku!
Ja sam trenutno van zemlje i muchim muku sa telefonom!Nije bash tako jeftin telefon na zapadu,roming kida sa cenama po 25-30din za sms,a sms sa ovih mreza odavde ka srbiji su 50-80 centi.tako da jedino se isplate telefonske govornice kod pakistanaca.. :)

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Šta je tu svaka čast... jel znate vi koliko je 30 funti... :roll: za te pare se i ovde napričaš koliko hoćeš... dodaš omiljene brojeve, smsx5, večernje razgovore... 500 funti godišnje... :lol:

25p min... preracunajte...

ne zanosite se... :D
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Akki, uporedi plateznu moc. Preracunaj kome je lakse da izdvoji tih 30 funti mesecno. Kolika je tvoja plata u funtama, a kolika nekom englezu. E to je razlika! Meni je potpuno irelevantno da li ce cena minute da bude 0.00002 pare ili 2935829348539458 evra, ali mi je bitno koliki je to deo od mog dohotka. Ako je ta cifra 5% mojih primanja, sab me gabri, ali ako je 15-20% to je vec nesto drugo. E o tome se radi.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

...upravo sam hteo da pitam kako da radim u Engleskoj a da telefoniram u Srbiji :? A šta kažete na cene "komšija"?
:wink:

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

miodrage, poenta je da su cene niže ovde nego što su tamo i da cene kod nas ne mogu da budu niže jer prosto mora i kompanija da zaradi nešto ( svi pričaju da kada dodje mobilkom da će pasti cene, taj scenario je teško ostvarljiv, ali videćemo)... i to dosta su niže... ljudi se kod nas zanose da nije tako... Što se tiče platežne moći naravno da je veća kod Engleza i naravno da će Englez lakše da izdvoji 30 funti nego prosečan Srbin ali to nije poenta...
A ni prosečan Englez neće baš lako da izdvoji 30 funti za tel...
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Naravno da su vazna primanja, jer ako je plata 10 puta veca (slikovito), usluge mogu da budu i 5 puta skuplje, nama ce mnogo vise da se isplati nego trenutno.
A sada se nadovezuje akkijev post, tj. operateru se isplati da cena usluga bude veca jer je on opremu kupio po evropskim (visokim cenama), a sada to mora da vraca po srpskim (niskim) mnogo sporije, dok drugi operateri u Evropi vracaju evropskim (visokim) cenama. Vazno je da se novac obrce
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Alo, pa jel moguce da niste shvatili sta sam hteo da kazem? Pa lepo sam napisao da je sto se mene tiche potpuno nebitno koja je cena, bitna je moja PLATEZNA MOC! Operater moze da ima 1din/sat od mene, ako ja to ne mogu da platim, a isto tako moze da ima i 100evra/min, ako to moj dzep ne oseti. To je bila svrha mog posta.
Naravno da i ja znam da su kod nas visestruko nize cene, ali je isto tako i visestruko snizena platezna moc gradjana. Ako pogledamo prosek, onda se mesecno za mobilni telefon izdvoji 500-1000 din mesecno po osobi. Za te pare ne mozes preterano da pricas, niti da sms-ujes, a jos manje da surfujes netom. Drugo, iako kompanije besomucno reklamiraju svoje nove usluge, hajde da izracunamo koji procenat ljudi je cuo za njih, i ako i jeste, koji procenat ih koristi. Budimo realni, ovo je zemlja Srbija, nazalost zemlja u kojoj ima jako mnogo neprosvecenih i nezainteresovanih za napredak, mnogih kojima su to sve trice i kucine.
Evo jedan stvarno banalan primer, iako obe mreze imaju po 2 pozivna broja, gro naroda kada pita na kojoj ste mrezi ne pita Telekom ili Telenor (mnogi jos uvek kazu Mobtel), nego 063 ili 064. E onda kad im odvalis 062 ili 065 mnogi se zacude. Toliko o tome. Ali ne sekirajmo se, doci ce taj svet jednom i kod nas... a kada, pa jednog lepog dana!

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

miodrage, poenta je i tome sto se kod nas i slabije koristi mobilni,jer je u narodu ostalo uverenje da je to skupo (kao npr ranije 1998-2001) i samim tim se sve svodi na cimanje i po koju poruku.....
Recimo moj brat on posalje mesecno 300-400 poruka,i ja ne mogu da ga ubedim da mu je barem 50% jeftinije da sa nekim dogovori npr kafu sa 1min razgovora (oko 8 din na maticnoj mrezi ili 12 din na osatlim mrezama ) nego 4-5 sms-ova za isto to (to je oko 12-15 din)!
A kod nas za 500-1000 din uz pravilan izbor paketa moze da se lepo koristi telefon,npr bel 150 je oko 800din sa pdv-om i ostaje jos 200 din za probijanje limita poziva i poruka ili gprs-a.
D500&E71

Dr.Mobilus
Novajlija
Novajlija

Post od Dr.Mobilus »

Samo da napomenem da je kada se preracunaju besplatni minuti cena je 7,5p! (400min@£30)
Ali ja jos uvek imam svojih £30 funti kredita da ih potrosim kako hocu! :P
A pokloni sto mreza daje, tkz. "O2 Treats", besplatno 3 meseca zvanje iste mreze, pa 500min sledeca 3 meseca (friends&family) sto sada imam itd,itd. A svojih £30 funti mogu da utrosim na kupovinu dodatnih opcija,minuta,sms,interneta itd.

Ja sam dobio od njih Samsung E900 za £32 funte jer je moj bonus bio £68. Gde to ima?

Evo jednog primera sto ce svi da razumeju:
Recimo da je prosecna plata u Srbiji 20.000din a da kreditirate na telefon 600din mesecno.
Onda MTS ili Telenor vam daju sve te silne minute i sms i internet i kazu: "ETO TI TVOJIH 600DIN,TROSI IH KAKO HOCES"

Pa ljudi,ovde je tura pica u pabu bar £10 :roll: ,verujte mi, meni je £30 kao u Srbiji 600din.

A pazi samo ova dva primera za mesecne pretplatnike:
O2 nudi na tarifi od £35 mesecno:
600min za zvanje bilo koga,bilo kada PLUS
1000sms jedinica za bilo koju mrezu po principu 1jedinica=1sms, 3jedinice=1mms PLUS
2000 LONG WEEKENDS minuta (sub,ned i pon od 00-24) za bilo koju mrezu :o PLUS
BILO KOJI TELEFON BESPLATNO UZ TU TARIFU (od pre par dana i Nokia N95 je u toj ponudi,da ne pricam za ostale modele).

T-Mobile za istu cenu nudi terifu Flext 180:
Mesecna pretplata £35 a na tom racunu ti je uplaceno £180 koje funkcionise kao
Ili 900min (jedan min 20p) ili 1800sms (jedan sms 10p,jedan mms 20p) ili bilo koja kombinacija,
sa extra besplatnim vecernjim i vikend pozivima za sve
sa neogranicenim pozivima ka fiksnoj telefoniji 24h
a za dodatak od £7.50 mesecno NEOGRANICEN full browsing internet na mobilnom :o

Ima 5 glavnih operatera u drzavi (O2,vodafone,t-mobile,orange i 3) uz gomilu virtuelnih (koriste postojece mreze za nudjenje usluga (tkz. piggyback) poput Virgin Mobile, EasyMobile, Tesco, Asda itd.

Prejaka konkurencija, ubijaju jedni drugima cene...Milina za nas korisnike :wink:

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

Heh ... kada bi tura pića u Srbiji bila 200 RSD, a sve ostale cene u liniji sa tom komparacijom, mislim da se niko ne bi žalio ...

Al' to je druga priča ... ;)
Samsung Omnia HD 8GB

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Lobachewsky napisao:A sada se nadovezuje akkijev post, tj. operateru se isplati da cena usluga bude veca jer je on opremu kupio po evropskim (visokim cenama), a sada to mora da vraca po srpskim (niskim) mnogo sporije, dok drugi operateri u Evropi vracaju evropskim (visokim) cenama. Vazno je da se novac obrce
Pa ko ih je terao da dođu ovde? Cenu određuje tržište/konkurencija a ne Operatorova generalna politika (princip rada je "tamo 'vako, vamo 'nako") ;)
"alo" miodrage, pa ja sam te razumeo, full
Dr.Mobilus, šta reći na takve povoljnosti...hmmmm...možda...Serbia is champion of Eurovision, uta-ta :lol: :lol: :P Eto...mali smo, malecki...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

"alo" miodrage :lol: razumemo te, ali poenta je i u tome sto cene ne mogu drasticno da idu dole kod nas. Cilj je povecati plate i da se novac obrce. Da se dostignu evropski standardi.
Slikovito:
-evropa: plata 100 000e, minut 100e, oprema 1000 000. Operater povrati ulozeno na brzinu.
-Srbija- plata 100 evra, minut 0,01 evro, oprema se porucuje iz evrope- znaci isto 1000 000. Operater ce da povrati malo sutra... To je sustina po meni...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Operater moze i to sve da povrati ako zeli. Koliko ja znam, u principu operatera prica unutar mreze ne bi trebala nista da kosta. Pa odvalis neku pretplatu tipa 5000 din ili vishe, sta ja znam, i za to u toj mrezi imas prichu do mile volje (no limit ili tipa 1000 minuta), sms isto moze da bude za dz, a net da se naplacuje. Poenta je da ova tarifa ipak ne bude svima dostupna jer ce da dodje do zagusenja mreze.
E sad, ovo sve pada u vodu ako moja pocetna hipoteza o tome da ovo operatera nista ne kosta nije tacna.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Ne kosta ga nista, u smislu da se nesto trosi. Kosta ga jedino ono sto je na pocetku platio opremu. E sada, ta oprema ima svoj vek trajanja- oko 10 godina, i operater ima 10 godina fore da povrati ulozeno i zaradi. Sve bi bilo bolje da su nam plate vece :) ali posto smo mi tu gde jesmo, nama bi snizenje cena bolje doslo... I sigurno ce biti snizenja u smislu, platis onoliko koliko im je potrebno za vracanje duga, a ti posle pricaj i pricaj.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Lobachewsky napisao: Cilj je povecati plate
-Srbija- plata 100 evra, minut 0,01 evro, oprema se porucuje iz evrope- znaci isto 1000 000. Operater ce da povrati malo sutra... To je sustina po meni...
"Cilj je povećati plate...", to mi zvuči kao izjava debelog ministra za "nešto" iz '90-tih...(sorry Lobachewsky ;) ) Ostalo - joj - šta mene kao običnog, recimo glupavog, korisnika zabole kad će "ONI" da povrate uložene novce??? To je njihov problem, mene kao "istog tog glupavog korisnika" zanima samo CENA! CENE "spinuju" Telenor i Mts, a kakva smo zemlja i Topnet će ući u dil (ja se nadam da ne). Uopšte ne znam čemu rasprava, imamo cene "tamo", imamo cene "ovde", plate "tamo", plate "ovde"...
;)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

@Vlada Zem, mislim da me nisi bas razumeo. Ne, povecati plate, a da nema pokrica, vec da se novac obrce i tako omoguciti velike plate jer je zarada velika. Objasnicu kasnije, sada radim nesto :)

Dr.Mobilus
Novajlija
Novajlija

Post od Dr.Mobilus »

Princip je jednostavan,bilo koja zemlja da je u pitanju.

Prodaj sto vise za sto manje,nego obrnuto :uhuh: (jaka teorija)
Da je meni minut 50p, ne bi uzeo telefon u ruke za vise od 5-10min mesecno(kao sto je i bilo pre 7-8god). Pratio sam evoluciju cena i razvoja mreza u UK pa mogu da dam pravilnu viziju.

Od trenutka postepenog spustanja cena,logicno vise koristis telefon. Mreza se trosi sama po sebi (repetitori su ukljuceni zvao ili ne) :roll: , servisna sluzba mora da radi, call centar itd. E sad,posto ja znam da mi je povoljno normalno je da cu da telefoniram vise. Ja njima dam pare,i previse,ali dobijem ono sto trazim.
Meni je minut sa Srbijom bio pre £1.50,i zvao sam ali umereno, a sada je 0.07p i ne skidam se sa telefona! (Recimo,vidim da je kod MTS i Telenora cena zvanja Engleske oko 45din, pa to je preskupo i za ove sadasnje uslove). Ranije potrosim £10 mesecno,sada i £70-80 :shock: . Pa jel' mrezi bolje bilo pre kada sam joj davao "samo" £10, ili sada kada joj trpam pare u dzep i vicem: "Daj mi jos kredita da zovem i trosim". Ako uzmete prosek u Britaniji, to vam je oko 7-8% od plate,sto je prihvatljivo.

Naravoucenije: Jedini cilj je da mreze povecaju kapacitet da izdrze navalu i da primame potrosace malim cenama da bi trosili! :oops:

Odgovori