Urban mit na videu! Benzin i mobilni!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Urban mit na videu! Benzin i mobilni!

Post od gameforce »

Sigurno ste videli upozorenja da ne treba koristiti mobilne na pumpama za točenje goriva?
Mit, urbana legenda ili nešto treće?
Čuveni MythBusters-i su probali da potvrde ili opovrgnu.
U sledećem video snimku pogledajte jedan od sličnih pokušaja.
Mali hint...uspešan pokušaj!
Klik za video ovde trajanje 2:04min
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Pa kad koristi Samsung...ostali proizvođači fabrički ugrađuju čuveni PD program (PetrolDefender) :D. A šta je ono prvo stavio na tiganjče???
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

kartonske parcice da bi folia imala prazan hod ispod...zanimljivo ali mala je verovatnoca za tako nesto u praksi mada nije nemoguce
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Pa ako kaze da treba bas dosta da se poziva da bi se efekat postigao,koja je verovatnoca da vas neko pozove dok sipate benzin i da prica sa vama dovoljno dugo da se desi neka paljevina!?
A takodje vidimo da je telefon dosta blizu tiganju sa benzinom, pa tako onda je skoro nemoguce upaliti gorivo ako bi se racunao razmak izmedju telefona dok ga drzite pri uvu i samih isparenja benzina dok ga tocite u auto.
Ima neke logike ako se posmatra sa naucne tacke gledista,kao radio talasi,zagrevanje telefona u toku razgovora i slicno...

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

Stvarno zanimljivo,nisam verovao da tako nesto moze da se desi dok nisam ovo video!
Posle ovoga mi ne pada na pamet da koristim mobilni na benzinskim pumpama iako je vrlo mala verovatnoca da bi se nesto desilo!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ma da, 'oce to tako. Lik ga je drljao drljao, i onda se ono kao upalilo. Meni to lichi na neku montazu, ali sad Boze moj, to je samo moja ocena. Licno nisam ubedjen da je ovako nesto moguce, jer bi onda vecina nas ostala bez svojih domova. Pa nije samo benzin zapaljiv.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

cisto sumnjam da je foto montaza jer, mislim cemu to, nije bilo na lokalnoj televiziji tako da i nije se ti mzamarat jel ili nije ..moguce je ali u opste ne verujem da se nesto slicno moze desit na bez. pumpi jer kao sto rece miodrage, nije samo benzin zapaljiv, stabi trebao plin il nesto drugo, alkohol na primer a i nijedan slucaj nije pronadjen da se desilo zbog poziva.. jeste, ima kamara prica ili jedan zabilezen video ali i to nije bilo od mobitela tako da.. mislim da ne treba panicit

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Ni ja ne mislim da je foto-montaža ali ni da je "OVO" moguće na pumpama (pa koliko pumpi ima širom sveta, i koliko mobilnih, pa to bi "pucalo" na sve strane...). -(ovo je moguće samo u laboratorijskim, tj.idealnim uslovima)- Rešenje postoji, aj'ga nađemo, zašto je lik prelivao benzin baš preko metalne folije??? :wink:

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Teoretski je moguce- dokazano na klipu, ali u praksi je nemoguce.
Zasto? Jednostavno- zracenje telefona je veoma slabo da bi se tako nesto desilo za vreme razgovora, ma koliko on trajao. Kao sto se vidi na videu, lik ga nije zapalio za 2 minuta, vec ko zna koliko mu je vremena trebalo da legendu sprovede u delo I sam klip je ubrzan dok traju razgovori.

Idemo sada redom:
1. folija- aluminijumska folija spada u dobre provodnike toplote. Sta to znaci? To znaci, da je u stanju da veoma brzo akumulira toplotu iz spoljasnje sredine, a zatim veoma brzo i u veoma velikim kolicinama prenese na obliznje molekule goriva i tako ih zapali. U ovom primeru folija skuplja energiju (toplotu) elektromagnetnih talasa mobilnih telefona.
Da pojasnim na primeru iz zivota:
Zamislite leto i velike vrucine. Napolju je 40 stepeni. Pipnite drvo- nije toplo. Pipnite metel- kvaku, automobil- opecicete se. Verovali ili ne, ta dva predmeta su potpuno iste temperature. Medjutim, razlog je taj sto metalni predmeti mnogo brze prenose toplotu nego drveni pa su se tih 40 stepeni mnogo brze preneli na vasu ruku. Bas iz tog razloga se koristila metalna folija.
2. gorivo - dolazi do zapaljenja pare na oko 100 stepeni +- 25 *C, da ga j... :) .
3. mobilni telefon- zraci elektromagnetne talase, cija je osobina da izazivaju toplotni efekat. Tesko je odrediti, za koje vreme ce ti talasi zagrejati foliju na 100 stepeni celzijusovih, ali da biste imali uvid- na svakih 10 minuta razgovora, mozak se zagreje za 0,1 stepen celizjusa.. Za foliju je potrebno mnogo manje vremena, jer je metal mnogo veci provodnik od ljutskog tkiva, ali opet, ne moze da bude 1000 puta brze...
Ceo proces zavisi od frekvencije (900Mhz, ona inace probija dublje od 1800Mhz), dalje, zavisi od snage EM-talasa (600-125 mW je snaga mobilnih telefona, i nije neka ako pogledamo sijalicu od 100W) i apsorbcije predmeta, tj prirode predmeta (ona mu dodje najbitnija jer zapravo od toga zavisi koliko ce neki predmet toplote da upije). Kod ljudi je dozvoljena granica 1,6w/kg (SAR). Metal, naravno apsorbuje mnogo brze, ali nema razloga za paniku jer je opet potrebno dosta dosta vremena. Bem mu, pa ne razgovaramo mi na pumpi 10 sati i u blizini nemamo nikakvu foliju koja bi mogla brzo da zagreje isparavanja. Isparavanja bi na pumpi mogla da se zagreju samo preko vazduha, a vazduh spada u izolatore!!! :roll:
Na ovoj slici je uticaj zracenja telefona na mozak, kada sam vec u prolazu...

Slika

Ovaj kompjuterski model preseka ljudske glave pokazuje kako se energija zracenja mobilnog telefona apsorbovala uz zračenje od 600 mW pri 835 MHz. Većina energije ja absorbovana unutar prva dva centimetra ispod povrsine lobanje.

4. tiganj :) - lokalizuje vatru i sprecava da se dalje siri.
---
Razlika izmedju njegovog ogleda i situacije na pumpi iz zivota:
-ogled: Lik je koristio foliju (objasnjeno iznad zasto). Telefon je morao da priblizi, da bi bila pod obimnim uticajem elektro-magnetnih zracenja. Posle dugog razgovora folija se zagrejala i gorivo se zapalilo.
-pumpa u realnom zivotu: U blizini nemamo nikakvu foliju niti bilo kakav metal (automobil je previse daleko i previse je masivan, pa se toplota veoma brzo siri i gubi sireci se. To mu dodje isto kao kada bismo serpom vrele vode pokusali da zagrejemo hladan bazen). Razgovorom, koji ne traje toliko dugo, mozemo da zagrejemo samo svoju glavu i vazduh, koji inace spadaju u slabe provodnike toplote...

I posle svega ovoga :roll: :
Nema potrebe obracati paznju na ovo jer bi to isto bilo kao kada bi neko reko, nemojte da palite sijalicu jer mozete da dobijete opekotine. I onda, lik da bi dokazao, upali sijalicu i posle deset minuta, kada se sijalica zagreje, uhvati je rukama i opece se...
To je to... ;) :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

Al ga objasni Lobachewsky,svaka ti cast! :D :wink:

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Za ovo objashnjenje smo mogli da pokrenemo novu temu... :wink:

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Mislio sam da će ovo duže da traje pa da se samospaljujemo u cilju "istrage" :D
Svaka čast... :)

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

E a zna li onda neko zbog cega na vecini pumpi za benzin ipak stoji znak da se iskljuce mobilni telefoni u toku tocenja??? Ne znam za vas,ali mene bas zanima...
Ako je sve ovo sto je Lobachewsky, naveo tacno,a verujem da jeste, zasto se ne kaze svetu da je taj znak ipak postavljen jer se tako nesto ipak moze desiti, makar verovatnoca bila 1:10000000000000 ili sta ti ja znam koliko... Po svemu gore navedenom nije mi jasna postavka bas tog znaka sa slikom mobilnog... :dry:

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Green, čuo si verovatno za one USA states zakone, tipa "Zabranjeno je jahanje slonova ako se nosi revolver". Petrolcompany's su "teški igrači" i moraju biti zaštićeni sa svake strane, da ih neko ne bi posle tužio - "Eto, odleteo sam u vazduh jer vaša pumpa nema znak za zabranu" - pa kompanija posle nek'dokazuje na sudu jel'je to moguće ili ne, a advokati su skupi, znakovi jeftini. :wink:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Svaka ti dala Lobachewsky, svaka cast!
Lepo si to rekao da je ogranicenje za ljude 1.6w/kg, a vecina mobilnih telefona ima SAR <0.7w/kg pa ajmo da racunamo. Inace na snimku se jasno vidi da lik stalno drlja telefon, jer pri pozivanju on najvise i zrachi. Kad se uspostavi veza, zracenje se smanjuje. Najprostije to mozemo da vidimo (ili cujemo) blizu zvucnika kada nekome stize poziv, pa se cuje ono karakteristicno pucketanje i zujanje.
Stoga mislim da ako je ovo i zaista sprovedeno u delo, onda je to pod idealnim uslovima i sve, a sansa da se ovako nesto desi na benzinskoj stanici je manja nego da dobijem na svim lutrijama sveta istovremeno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

Vlada Zem, jao bre cuo sam kakvih gluposti ima u zakonima US of A,pa to da stavis negde javno da se ljudi posteno ismeju i da upisaju gace :D :D :D
A onda je to bas to kako kazes,neko bi se sigurno nasao da tuzi nekog zato sto nije bilo ovog ili onog glupog znaka...Zato se u modernom svetu ipak tesko snaci,jer je sve obelezeno,cak i previse :dry:

miodrage, kazu da je mnogo veca sansa da vam padne klavir na glavu nego da poginete u avionskoj nesreci... :D :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ovo mora da procitate! Neverovatni su...

Šta sve ne smete da radite u SAD-u
Da su Amerikanci zaista čudan narod svedoci i nedavno objavljena lista od 10 najbesmislenijih zakona koji su na snazi u državama SAD.

-Tako, na primer, u državi Ilinois doživećete velike neprijatnosti ako se drznete da vodite ljubav za vreme lova, ili pecate na dan svog venčanja.

-U Minesoti je izričito zabranjeno da muškarac vodi ljubav sa ženom ako mu se dah oseća na luk (beli ili crni) ili sardine. Ukoliko žena ipak insistira, zakon dopušta izuzetak, ali obavezuje muškarca da opere zube pre samog čina.

-Za slučaj da se zateknete u baru u Montani, ne smete se popeti da igrate na stolu ukoliko vaša odeća ukupno ne teži 500 grama.

-Težina obavezuje i posetioce države Ajdaho: muškarac ne sme da pokloni ženi bombonjeru koja je lakša od 23 kilograma (?!).

-U Memfisu zakon ne ograničava samo slobodu ljudi: i žabama je zabranjeno da krekeću nakon 23 časa, kako ne bi uznemiravale okolinu.

-Florida se nalazi pri vrhu liste sa krajnje neobičnim propisom. Naime, razvedene ili neudate žene nikako ne smeju da skaču padobranom subotom pre podne.

-Ako se nađete u državi Kalifornija, možete da uživate bez brige, jer vam zakonski pripada procenat sunčeve energije, dok u državi Vašington ne smete jahati ružnog konja.

-U Koloradu ne smete da pozajmite usisivač svom prvom komšiji, ma koliko on insistirao, dok u Pensilvaniji ne smete da pevate u kadi, čak ni sopstvenoj.

-Ubedljivo najbesmislenije zakone imaju država Njujork (zabrana istovremenog hodanja unazad i jedenja kikirikija tokom muzičkog koncerta) i Oklahoma (propis protiv stavljanja hipnotisane osobe u izlog radi reklame).

-U Detroitu je zabranjeno vezivati krokodila za hidrant :o
---
Sve su rekli :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Lobachewsky :lol: :lol: :lol: :lol:
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

loshmy
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 23. Nov 2006. 21:43

Post od loshmy »

Neznam da li ste znali ali u uputstvu nokie n73 pise da telefon treba iskljuciti kada se toci benzin! :wink:
nokia n73+kingston miniSD 1GB+sony PSP+sony playstation 3 60 GB

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

:lol: :lol: BOMBA!!! :lol: :lol:
Lobachewsky napisao:Oklahoma (propis protiv stavljanja hipnotisane osobe u izlog radi reklame).
Monti Pajton??? Ma neeeeee...mala su deca za ovo...
Slika

Odgovori