problem: kako prevariti specifikaciju poziva?

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
saurian
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 27. Maj 2007. 00:12

problem: kako prevariti specifikaciju poziva?

Post od saurian »

Imam sledeci problem: jedna osoba (nazvacu je Nikola) je pravila iz meseca u mesec jako veliki racun. Zabrinuo sam se i pregledao sam njegovu specifikaciju poziva (i poruka) preko Telenorovog sajta.

Na specifikaciji sam nasao da je poslato preko 120 poruka na jedan isti broj, upuceno preko 20 poziva prema tom istom broju u trajanju od preko pola sata.
Posto poznajem vlasnicu tog broja (nju cu zvati Marija) i verujem joj 100%, pitao sam je o cemu se tu radi, kaze da od Nikole u zivotu nije primila vise od 10 poruka, a poziva jos manje!?

Ja sam razmisljao sta moze biti caka, posto je Nikola vrlo inteligentan, i ima svoje razloge za sakrivanje mnogih postupaka, moze biti vrlo lako da je u pitanju neko hakovanje. I sad, za pozive sam provalio nesto. Lako mogu da nazovem jedan broj, a meni u telefonu pise da sam zvao drugi broj. Nisam siguran da li ce u specifikaciji pisati broj koji sam stvarno nazvao ili onaj drugi, lazni. To se radi kad se pozovu oba broja istovremeno, u formatu "063xxxxxx063xxxxxx". Naravno, moze biti i bez 063 (ako je u istoj mrezi), ili sa 064, bilo koja kombinacija radi.

E sad, ostaje problem kako to uraditi sa sms porukama, posto navedeni nacin ne radi. A jos veci problem je kako saznati kojoj ili kojim osobama su stvarno otisle tih 120 poruka, i skime je Nikola stvarno pricao. Iskljuceno je da je Marija rekla neistinu, znaci misterija ostaje.

Jel imate neke ideje?

P.S. - Da ne mislite da sam neki opsednut zvirojed koji hoce da zna sve o zivotima drugih ljudi, stvarno imam velike razloge da znam u sta se Nikola uvalio, pa vas molim da ne komentarisete sa te strane. Hvala.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

nisam sve procitao ali mislim da je stvar preusmerenje broja, ti zoves 066 666 666 a dobijes 067 777 777 zato sto je 666 *** preusmerijo na 777 a za poruke ne znam ..mislim da je greska

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

A ja opet mislim da doticna Marija laze. Ajde da u telefonu to prepravis, to i nije tako tesko, ali log operatera da zeznes, e to moras da budes tezak maher. Meni ovo sve smrdi. Nadam se da neko drugi ima neko objasnjenje, jer ja ga nemam.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

metak86
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 10. Maj 2006. 22:47

Post od metak86 »

mislim da ili marija laze ili nikola........definitivno je tu palo dopisivanje....nema teorije da pogrese za toliko...
E71 je moj trenutni izbor:)

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

Za indentifikaciju poziva bi mozda i proslo,al ako na Telenor-ovom sajtu pise da je poslato 120 poruka na taj broj onda je stvarno poslato,mislim da to ne moze da se menja nikako,a i ako moze bilo bi jako tesko!
Iako si rekao da je iskljuceno,mislim da te najverovatnije Marija laze (a mozda i oboje).Mozda bi najbolje bilo da ozbiljno popricas i sa Nikolom pa ces videti ko na kraju laze!
A mozda je palo i neko muvanje pa ne sme da se zna za to! :D
Prava misterija,javi sta je bilo na kraju,bas sam se zainteresovao! :D :wink:

saurian
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od saurian »

miodrage napisao:Ajde da u telefonu to prepravis, to i nije tako tesko, ali log operatera da zeznes, e to moras da budes tezak maher. Meni ovo sve smrdi. Nadam se da neko drugi ima neko objasnjenje, jer ja ga nemam.
Tu si u pravu, fora za poziv je samo u telefonu, u logu operatera ce pisati ceo broj koji si zvao, znaci 063xxxxxx064yyyyyy, tako da je ne moguce tako prevariti.

I da jeste preusmerenje poziva, sta sa porukama onda? To nije moguce preusmeriti, koliko je meni moguce?!

Nikola kaze da se stvarno sa njom dopisivao, dok Marija ostaje pri onome da je od njega primila 10 poruka u zivotu. :?

Jos jedna sumnjiva stvar. Par puta je Nikola ostavio mobilni negde, nije bio prisutan, kad ga je neko zvao. Ja uzmem telefon, pise nesto kao da je sakriven broj. Javim se, kazem 'halo?', i sa druge strane spusti slusalicu. Zove posle 10min opet, otvorim vezu i cutim. Osoba ceka 10sec i spusti slusalicu... To se desilo sinoc.
I oko 23h stize mu poruka, opet ja blizu, uzmem tel. i vidim od Marije, kaze: "Izvinite sto vam ovako kasno pisem, ali ja ne zelim da imam nista sa vasim zivotom." Tek sad mi nije nista jasno. Mozda da dignem ruke od svega, pa kud puklo puklo... :dry:

goranj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 04. Maj 2007. 17:33

Post od goranj »

Moze se dati i jedno jednostavno objasnjenje zasto doticna "Marija" tvrdi da je dobila 10-ak poruka a na racunu stoji da je "Nikola" poslao 120 poruka, a da "Marija" ne laze (puno). "Nikola" je slao EMS poruke sa ubacenim EMS animacijama, zvukom i slicicama i/ili dugackim tekstom. Svaka takva poruka je ekvivalent nekoliko "plain text" SMS poruka a "Marija" bi ih dobila i tretirala kao jednu poruku.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Možda se još neko javi sa po nekom idejom, i sa tehničke tačke gledišta ovo je vrlo zanimljivo ako je to sve tako kao što kažeš. Ali čisto sumnjam. Pre bih rekao da ima psihološku dimenziju, i mislim da ćeš problem najbolje rešiti ako malo sačekaš i vidiš šta se dalje dešava. A pravi savet, za situaciju koju samo ti znaš, nećeš dobiti nigde pa ni na ovom forumu. Gledaj, slušaj, skupljaj informacije (BIA, ovaj CIA snajka, CIA), i tek onda radi šta misliš da moraš.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Post od Igoritza »

ja bih se prvo malo pozabavio psihologijom - ne bi ih ti nazvao nikola i marija, da nisu u pitanju mushko i zensko. sad, ako cenish da bi ih mogao upariti, znaci da je takva varijanta uopshte moguca, reci cu ti samo sledece - dvoje ljudi sa medjusobnim afinitetima su u stanju ne samoda slazu, vec i da se poubijaju (zadnja dva novinska clanka - otrov zajedno za jedan par, i 7 metaka za drugi par, a svi su ih znali kao "divne i zaljubljene, ne znam shta im bi")

a shto se tice tehnickog problema, moguce je da je EMS u pitanju, kao shto je rekao goranj mada, ne znam isto, da li server registruje MMS kao pojedinacnu statistiku, jer i MMS i SMS rade po principu GPRS-a. najbolje da to proverish je tajming izmedju nekoliko poruka, ako je u vishe od 10 sekundi razlika, mislim da je vreme da se obratish -

Slika
There is no knowledge that is not power

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

SMS i MMS ne bi trebalo da su ista stvar, tj. da jedan MMS može da se u listingu vidi kao nekoliko SMSova ni pod razno. SMS ne mora da ide preko GPRSa, ali može, dok MMS mora. Mada sa ovom poslednjom rečenicom si u pravu. Onda bi to stvarno bila neka greška.

Btw. Fox je dao otkaz na ovo slabo plaćeno i po zdravlje rizično radno mesto i otišao u slobodne umetnike, mada još uvek pomaže mala neprofitna udruženja entuzijasta. Možda imamo šanse iako nismo Lone Gunman kalibar :D :D :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

A meni jos nije nesto jasno.saurian, ti si se ovde na forumu predstavio kao musko. Sta tebe onda zabole za Nikolu i Mariju? Meni se ovo vishe cini da si ti sa Nikolom u vezi (devojka, zena) i da sada sumnjas da ovaj ima neke izlete sa tvojom nekom drugaricom od "poverenja". Ako nisam u pravu pojescu svoju diplomu privatnog detektiva koju uzgred budi receno NEMAM! :lol: :lol: :lol:

Ertan
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 23. Maj 2006. 20:14

Post od Ertan »

@saurian, mislim da bi ti najsigurniji nacin da proveris stvari bio taj da nabavis i listing za Marijin broj. Pa ako i tamo pise da je dobila 120 poruka i 20 poziva sa Nikolinog broja, onda je ocigledno da Marija laze.

@miodrage, sta i da si u pravu? Sta je trebao covek/zena da kaze? Je li mozda: ja sam Jelena Jelenovic (uz broj licne i adresu stalnog prebivalista) i udata sam za Dragana Draganovica (uz broj licne i adresu stalnog prebivalista) i sumnjam da me ona vara sa sa mojom najboljom prijateljicom Brankom Brankovic? Ako neko i ima ovakav problem sigurno ga nece na takav nacin javno iznositi. A osim toga ne znam ni zbog cega bi nekoga to zanimalo.

goranj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od goranj »

Igoritza napisao:
a shto se tice tehnickog problema, moguce je da je EMS u pitanju, kao shto je rekao goranj mada, ne znam isto, da li server registruje MMS kao pojedinacnu statistiku, jer i MMS i SMS rade po principu GPRS-a. najbolje da to proverish je tajming izmedju nekoliko poruka, ako je u vishe od 10 sekundi razlika, mislim da je vreme da se obratish -
Kod nas nema SMS preko GPRS ni na 063 ni na 064.
Ne treba mesati EMS sa MMS. Da pdsetim: EMS je Enhanced SMS koji omogucava spajanje vise SMS poruka i ubacivanje jednostavnih slicica/animacija/zvukova. Salje se kao svaka druga SMS poruka i na racunu ce uvek biti obracunat kao vise SMS poruka.

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

saurian, aj leba ti mi objasni (na pp) kako si proverio taj listing. :?
...shit happens... keep d smile!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ertan, pa mislim, extremno glupo zvuchi da musko proverava musko... nekako izvitopereno :) ... da je zensko, pa da razumem.

Ertan
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 23. Maj 2006. 20:14

Post od Ertan »

@miodrage, a mozda je saurian zensko, a samo se predstavila kao musko da bi zavarala trag :) A mozda je musko i ne proverava Nikolu, nego Mariju :) Sve u svemu, mogucnosti su bezgranicne :)

Stele
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 29. Mar 2007. 00:41

Post od Stele »

Ajde sad cu zestoko da lupim ali nema veze: stariji telefoni imaju oko 160 karaktera za jednu sms poruku. Noviji imaju vise npr. 1000. Ako neko sa novijeg telefona posalje poruku sa vise od 160 karaktera, na ovaj stariji ta poruka stize u vidu vise poruka. a mozda to i neide bas tako :disgust:

saurian
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od saurian »

Ljudi, kao sto sam vas zamolio, ne trebaju mi lekcije iz psihologije. Ja sam pitao samo za tehnicke mogucnosti da se tako nesto izvede, da se prevari log operatora.
miodrage napisao:Ako nisam u pravu pojescu svoju diplomu privatnog detektiva
jedi diplomu, jer sam musko i nisam nastran.

EMS nije u pitanju, ni dugacke poruke, posto su razmaci izmedju poruka na listingu uglavnom vise od 5 minuta.
blade_bre napisao:aj leba ti mi objasni (na pp) kako si proverio taj listing.
nije nikakav problem, odes na site telenor.co.yu, [privatni korisnici]>[usluge]>[portal "moj telenor"] itd pratis dalje. Stim sto ti treba fizicki pristup tom broju za koji hoces da proveris. Prvo saljes prijavu sa tog telefona, onda oni tebi neposredno pre izlistavanja posalju kod, koji ima vreme trajanja 5min, u tom roku moras da se prijavis.
gargamel4 napisao:Pre bih rekao da ima psihološku dimenziju, i mislim da ćeš problem najbolje rešiti ako malo sačekaš i vidiš šta se dalje dešava.
slazem se sa tobom. Resio sam da prekinem da se bavim time, kosta me puno zivaca, a vreme ce pokazati.. Dotle, ako se nadje neko sa svezim informacijama tehnickog pogleda, dobrodosao je.
igoritza napisao:reci cu ti samo sledece - dvoje ljudi sa medjusobnim afinitetima su u stanju ne samo da slazu, vec i da se poubijaju
Na zalost, tu si u pravu, a to me i vrlo brine...

Dakle ljudi, kao sto rekoh, ostaje da cekam. Ako saznam neke nove informacije, pisacu ovde, cisto da zadovoljim znatizelju pojedinih :P

regards
Poslednja izmena od saurian u Pon, 28. Maj 2007. 09:31, izmenjeno 1 put ukupno.

goranj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od goranj »

saurian napisao: jedi diplomu, jer sam musko i nisam nastran.
Ajd sada molim te reci u kojoj si mojoj poruci procitao ovu recenicu (diploma privatnog detektiva)?

saurian
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od saurian »

goranj, oprosti covek, slucajno sam pogresio. ispravio sam gresku, u pitanju je bio miodrage, ne ti.

Odgovori