iPhone 8 Plus 2017
2017. godina
5.5" LCD, 83.4% body
36% A11 Bionic, iOS 13
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT nema
15W, 2691 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone 8 Plus 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 8 Plus 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 8 Plus 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test glavnog modela - Apple iPhone 8 Plus

Specifikacije

  • iOS 11
  • Boje kućišta - zlatna, srebrna, siva
  • Interna memorija: 64 ili 256 GB
  • Procesor A11 Bionic 64 bitni, ugrađeni koprocesor M11, 6 jezgara ARMv8-A
  • Sistemska memorija: 3 GB
  • Ekran 5.5 inča, IPS, 1920x1080 piksela, 401 ppi, kontrast 1300: 1, osvetljenost 625 cd / m2, True Tone
  • Baterija Li-Ion 2675 mAh, brzo punjenje (potreban vam je zaseban punjač), bežično punjenje Qi, vreme rada uz internet konekciju do 13 sati u režimu video reprodukcije do 14 sati
  • nanoSIM
  • IP67 zaštita od ovde
  • Prednja kamera 7 MP, 1080p video snimanje, f / 2.2, BSI, serijsko snimanje, HDR, pozadinsko osvetljenje umesto blica
  • Glavna kamera je dvostruka, 12 MP, širokog ugla (f / 1.8) i telefoto sočiva (f / 2.8), Portrait režim, fazno osvetljenje (beta verzija), optički zum x2, blic sa korekcijom nijansi, optička stabilizacija sa sočivima širokog ugla, HDR, kontinualno snimanje, JPEG i HEIF formati slike
  • Video snimanje u 4K pri 60fps, usporeni video 240 fps za FullHD
  • H.264 i HEVC video format
  • Senzor otiska prsta ugrađen u "Home" taster
  • Senzori - barometar, troosni žiroskop, akcelerometar, senzor blizine, snezor ambijentalnog osvetljenja
  • Apple Pay
  • NFC (samo za Apple Pay)
  • Wi-Fi 802.11 b / n / g / ac, dual-band, Bluetooth 5.0
  • Digitalni kompas
  • GPS / GLONASS
  • Dimenzije - 158.4x78.1x7.5 mm, masa - 202 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa Lightning kablom
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Žične slušalice
  • Lightning / 3.5 mm adapter konektor
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Do 2017. godine Apple je imao sve jednostavno i jasno: jednom godišnje su izlazila po dva modela - običan iPhone i sa prefiksom Plus, većeg ekrana samo zbog cene vodećeg modela, iako je na mnogo načina bilo reči o kopiji uređaja. Kada je reč o onima koji vole manje uređaje – oni će odabrati obični iPhone, a za ljubitelje većeg ekrana tu je model Plus. Nakon odabira do sledeće godine možete zaboraviti na agoniju izbora, tačno do predstavljanja novog iPhone-a. Od 2017. godine sve se promenilo, pošto je Apple odlučio da proširi liniju, a pored dva tradicionalna modela iPhone 8/8 Plus, na prezentaciji je prikazan i iPhone X.

Predstavljanje trećeg modela je odgovor na činjenicu da Samsung aktivno smanjuje tržišni udeo Apple-a u gotovo svim zemljama sveta, nakon predstavljanja uspešne osme serije. Zapravo, iPhone X kompanije Apple bio je konkurent Galaxy S8, a ne neki drugi modeli. Ali pojavljivanje pametnog telefona, poput X, u liniji kompanije Apple odmah je promenilo pozicioniranje iPhone 8 Plus modela koji se pretvorio iz vodećeg modela u model srednje kategorije. A u odsustvu vidljivih i značajnih razlika u odnosu na prethodni iPhone 7 Plus, ovaj uređaj ostao je neprimetan. Deo kupaca koji su uvek birali Plus zbog njegove cene, sada se fokusira na kupovinu iPhone X-a (manje kućište, veći ekran), drugi deo bira stariji model, koji je jeftiniji, ali nikako i lošiji.

Apple je sam sebi stvorio problem jer su tri modela i konfuzija u vezi sa njihovim pozicioniranjem imali negativan uticaj na prodaju „osmice“. Do neke mere možemo reći da je iPhone 8 Plus poslednji ili pretposlednji model ovakve forme kompanije Apple. Kompanija će napustiti zastarelo kućište i ovakvu ergonomiju i preći na uređaje u stilu iPhone X-a, usled evolucije zahteva na tržištu.

Pa za koga je onda iPhone 8 Plus? Odgovor je očigledan. To su prvenstveno korisnici prethodnih generacija Plus modela, na primer, iPhone 6 Plus. To su oni koji su navikli na ovu formu, iOS i oni koji samo žele da unaprede svoj uređaj. Vlasnici iPhone 7 Plus ne vide puno smisla u ažuriranju svojih telefona, neki od kupaca su oni koji već imaju uobičajeni iPhone, ali uz znatno niže troškove u odnosu na X-a, a tu je i dostupnost rata i kreditnih programa (kao i subvencija operatora u SAD-u i Evropi). U prvoj godini prodaje iPhone 8 Plus postaje najneuspešniji uređaj kompanije Apple u pogledu prodaje, ne može nadmašiti uobičajenu „osmicu“ niti dostići iPhone X popularnost. Za ljude izvan Apple ekosistema, kupovina iPhone 8 Plus nije očigledna, nema toliko potencijalnih kupaca. Sve u svemu, u pitanju je prilično obična prodaja i percepcija modela koji su mnogi već nazvali dosadnim.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nažalost, Apple pokušava da ne eksperimentiše izgledom iPhone-a, tako da je već četvrtu godinu zaredom prednji poklopac kod svih uređaji isti. Samo na osnovu nekoliko sitnica i kada se zagledate možete da pogodite koji je telefon ispred vas.

Glavna promena kod modela iPhone-u 8/8 Plus bio je zadnji poklopac izrađen od stakla budući da je uređajima dodao bežično punjenje koje ne može da kroz metalno kućište. Kućište izrađeno od stakla zaista zaslužuje pohvalu budući da je zaista interesantno jer ga odlikuju zanimljive boje koje se prelamaju na svetlosti. Tako, na primer, uređaj u boji zlata odlikuje neka ružičasta nijansa i odlično izgleda u različitim uslovima osvjetljenja.

Uređaj je dostupan u tri boje – u boji zlata, sivoj i boji srebra.

Najpopularnija boja na tržištu je siva, onda ide boja zlata, a zatim boja srebra. Zanimljivo je da se često aparat u boji zlata može videti u rukama ne samo žena već i muškaraca, što pokazuje da je došlo do određenih izmena u shvatanjima kupaca.

Na kvalitet stakla nema pritužbi, gotovo da ne dolazi do ogrebotina a originalan izgled zadržava se dugo vremena. Nije lako lomljivo, a kada pada, verovatno neće biti nikakvih posledica budući da je pouzdanost na istom nivou kao i kod modela Samsung Note 8. Aparat karakteriše Corning staklo ali nije Gorilla Glass, već staklo dizajnirano za Apple.

Naravno, na staklu ostaju tragovi, ali ne postoje razlike u poređenju sa bilo kojim uređajem ove klase, oni se zamagljuju i to je normalno, jer ne postoji stalni i večni oleofobni premaz. Prst klizi lagano preko ekranu bez ikakvih poteškoća i to je stvarno dobar osećaj.

Kao slaba strana dizajna može se naglasiti to što prilikom nošenja aparata u džepu modul kamere stalno nešto dodiruje. Jedino rešenje je korišćenje zaštitne futrole koja čini da kamera ne štrči i čitav aparat dobija istu debljinu.

Međutim, uzimajući u obzir dimenzije telefona u 158.4 x 78.1 x 7.5 mm i njegovu ukupnu masu od 202 grama, teško da će se neko odlučiti za zaštitnu futrolu želim, to je već monstruozna veličina, posebno za one koji svoje pametne telefone nose u džepovima . Šteta je, ali Apple je na početku predstavio seriju Plus modela dovoljno loših po pitanju ergonomije, odnos ekrana i kućišta kod tih modela je uvek bio gori u poređenju sa konkurentskim modelima. Na primer, kod modela iPhone 6 Plus ovaj parametar je bio 67,9 odsto, a kod iPhone 8 Plus je potpuno isti. Istovremeno, iPhone 8 Plus teži 30 grama više, to jest, ergonomija, koja je bila daleko od idealne, ovde je još gora.

Glavna pritužba na iPhone 8 Plus je ogromna veličina aparata koja nije prilagođena za 2018. Samim tim se ne može ni uporediti sa konkurentima koji nude sličnu veličinu kućišta, ekran nije ni 5.5 inča ni 6.3 inča, dovoljan je za upoređivanje sa iPhone X modelom koji ima mnogo manji ekranom od 5.7 inča. Ideja je jednostavna i očigledna: prošlo je tri godine od 2014. godine, kada je predstavljen prvi Plus, ali se Apple jednostavno nije trudio da popravi prvobitno neuspešnu ergonomiju. Jasno je da se možete naviknuti na bilo šta, a mnogi ljudi smatraju Plus dobrim, ali kada jednom u ruke uzmete neki od konkurentskih modela shvatite da niko nije radio na iPhone-u po pitanju ergonomije (nema uglova za bolje prianjanje, ništa nije moguće raditi jednom rukom - tastatura i donji ekran su nekako smešni i nisu vrlo korisni). Ako se Note 8 može koristiti jednim rukom, onda ćete iPhone 8 Plus sigurno ispustiti iz ruke budući da je ovo aparat za rad sa obe ruke i sa ergonomijom iz daleke prošlosti tržišta pametnih telefona.

Kontrole se nalaze na uobičajenom mesto, sa leve strane nalaze se dva tastera za jačinu zvuka, kao i taster za aktiviranje tihog režima rada, što je zgodno. Na desnoj strani nalazi se dugme za uključivanje/isključivanje, kao i slot za jednu nanoSIM karticu.

Na dnu su rupe, iza kojih postoji jedan zvučnik. Iz nekog razloga, uvek se piše o stereo zvučnicima, iako se to lako može proveriti. Kada slušate muziku, onda, pokrivajući prave rupe, čućete kako je zvuk utišan. Pošto ste to isto uradili i sa leve strane, videćete da se ništa ne događa.

U samom centru nalazi se Lightning priključak, ovde nema nikakvih promena i ne bi ni trebalo da bude. Na prednjem poklopcu nalazi se taster „Home“, a ustvari je to samo kontaktna tabla u kojoj je ugrađen vibracioni motor (taptički engine). Ideja je odlična, implementacija je zanimljiva - nema pokretnih delova, ali postoji osećaj da je pred vama mehanički ključ. Moguće je podesiti način na koji reaguje na klikove, prilagodite vibracije. Na istom tasteru, senzor otisaka prstiju radi brzo i pouzdano.

Telefon odlikuje zaštita od vode, IP67 standard. Možete ispustiti uređaj u vodu i gotovo sa velikom verovatnoćom ništa se neće desiti. Kvalitet izrade je tradicionalno dobar, nema nikakvih pritužbi.

Ostaje još da se kaže da je na ekranu prisutan i senzor blizine a tu je i prednja kamera.

Ekran

Ako pogledate opis ekrana za iPhone 7 Plus i za novi model, videćete da se ništa nije promenilo u velikoj meri, ekran je apsolutno isti. Evo kratkih opisa sa zvanične strane kompanije Apple:

  • Retina HD
  • Veliki format LCD ekran Multi-Touch sa dijagonalom od 5.5 inča i IPS tehnologijom
  • 1920x1080 piksela, 401 ppi
  • Odnos kontrasta 1300: 1 (standard)
  • True Tone ekran
  • Ekran sa proširenom gamom boja (P3)
  • 3D Touch
  • Jačina osvetljenja do 625 cd / m2 (standard)
  • Double-domain pikseli za proširenje uglova vidljivosti
  • Olefobski sloj, otporan na otiske prstiju

Jedina razlika u odnosu na iPhone 7 Plus je tehnologija True Tone, koja podešava balans belog na ekranu u zavisnosti od ambijentalnog svetla. Prvobitno, ova tehnologija se pojavila u okviru iPad Pro modela, a zatim je proširena i na druge uređaje, uključujući i iPhone 8 Plus. True Tone možete da omogućite u podešavanjima.

Ideja True Tone tehnologije dolazi sa tržišta profesionalnih monitora, gde se procenjuje spoljno osvetljenje i zavisno od njega podešava balans bele. Spoljno osvetljenje često zavisi od toga kako mi percipiramo boje na ekranu. Većina vodećih modela drugih kompanija ima slične tehnologije, dakle iPhone nije jedinstven po ovom pitanju, Note 8 je opremljen sa dva senzora RGB osvetljenja, na prednjem i zadnjem panelu, kako bi se preciznije odredila osvetljenost ekrana i balans bele. Kada je funkcija Night Shift uključena, iz očiglednih razloga, True Tone ne radi (zato što ekran daje drugačiju boju i balans bele ne igra nikakvu ulogu, što je u suprotnosti sa samom idejom uređaja). Na suncu, ekran opremljen True Tone tehnologijom vam omogućava da postignete bolju čitljivost teksta na istoj osvetljenosti.

Kao i kod iPhone 7 Plus, ekran se može nazvati dobrim, za IPS matricu, prikazivanje boja je potpuno različito, precizno i kvalitetno. Niska rezolucija vam ne dozvoljava da koristite ekran sa VR naočarima, što i nije naročito bitno obzirom da fanovi virtuelne realnosti nisu među fanovima iOS odnosno Apple iPhone modela.

Maksimalna osvetljenost od 625 nita može se postići ručnim podešavanjem, dok u automatskom režimu je ova vrednost 725 nita, što je još uvek malo (drugi glavni modeli obezbeđuju 800-900 nita, a najbolji - do 1200 nita!).

Sviđa nam se ekran modela iPhone 8 Plus, u teškim uslovima, na jakom suncu slika i informacije ostaje čitljivi, ali ne daju realnu sliku što je lekcija koju su drugi proizvođači već naučili. Korišćena je prethodna generacija ekrana, kojoj je dodat poboljšani senzor ambijentalnog osvetljenja. Sve u svemu dobro rešenje, ali veoma daleko od najboljeg.

Baterija

Ugrađena je Li-Ion baterija kapaciteta 2675 mAh, dostupno je brzo punjenje (zahteva poseban adapter), Qi bežično punjenje, pri čemu baterija obezbeđuje do 13 sati surfovanja internetom i do 14 sati reprodukcije video zapisa.

Standardni adapter snage 5W je uključen u prodajno pakovanje, pri čemu se uređaj u potpunosti napuni za 180 minuta! To jest, ovo je neka vrsta anti-rekorda među svim uređajima ove generacije, obzirom da nigde nije do sada potvrđeno da se neki uređaj puni sporije. Brzo punjenje se izvodi pri snazi od 9W, pri čemu morate kupiti zasebni punjač. On puni bateriju za 120 minuta. Brže, ali ne tako brzo kao i drugi proizvođači.

Vreme rada iPhone 8 Plus je tipično za ovu vrstu uređaja i zavisi od scenarija upotrebe. Naš uređaj je radio prosečno dva dana uz umerenu upotrebu (sistem agresivno zatvara sve pozadinske procese, uglavnom koristeći prenos podataka). Ali za dva dana smo koristili ekran oko 1,5 sat. Sa aktivnom upotrebom, ovo je otprilike jedan dan rada osvetljenog ekrana, (ako odaberete polovinu jačine osvetljenosti onda uređaj nudi oko 4-5 sati rada ekrana). Za većinu ljudi, odabrani i implementirani scenariji za iPhone 8 Plus su pogodni, pošto produžuju vreme rada uređaja. Ali oni koji veoma aktivno koriste pametne telefone, moraju često da pune baterije.

Memorija, RAM, performanse

Apple je odabrao A11 Bionic procesor za najnoviju generaciju telefona. Bionic prefiks znači da su AI algoritmi podržani, skoro isti kao što smo videli u Snapdragon 835 i sličnim čipsetima. U 2018. godini pominjanje AI-a za procesore će postati uobičajeno, i predstavlja neku vrstu marketinga proizvođača, dovoljno je setiti se Kirin 955 kompanije Huawei-a.

Kao i kod iPhone X modela postoji 3 GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za većinu zadataka. Samo treba zapamtiti da se upravljanje memorijom u iOS implementira veoma agresivno, mnoge aplikacije se gase i kasnije ponovo pokreću. Ovo dovodi do činjenice da u pregledaču ne možete držati puno otvorenih kartica (moguće da vam to nije ni potrebno). Za one koji žele brzo prebacivanje između različitih aplikacija dok se drže relevantne informacije u njima, iOS nije najbolji izbor.

Tradicionalno, u sintetičkim testovima, iPhone pokazuje neke od najviših rezultata.

Druga stvar je što je u realnom životu iOS prisiljen da radi na novim i starim uređajima, tako da su interfejs i brzina skrolovanja nedovoljni, ne koriste se sve funkcije novih procesora u ovoj oblasti, inače će stari iPhone modeli imati zaista spor interfejs. Glavni modeli bazirani na Androidu igraju na brzinu interfejsa, kao i često otvaranje menija i aplikacija, pri čemu sada postižu mnogo bolje rezultate nego novi iPhone.

Po količini memorije uređaj je dostupan u dve verzije - 64 i 256 GB. Za takav uređaj, logično je kupiti model sa više memorije, jer će onaj sa manje biti od interesa samo onima kojima ga kupuju čisto da bi imali iPhone.

Opcije povezivanja

Podržana je agregacija LTE frekvencija, njihov broj je maksimalan za svaki model. Verzija Bluetooth-a je 5.0, ali je moguće povezati samo jednu slušalicu ili drugi audio uređaj istovremeno, a Bluetooth implementacija nije uvek idealna, ponekad se uređaj ne povezuje odmah sa handsfree sistemom u automobilu.

Prisustvo NFC nije od važnosti, kod ovog modela koristi se samo za Apple Pay.

Kamera

O frontalnoj 7-megapikselnoj kameri nema ništa da kaže, ne pravi fotografije posebnog kvaliteta, ne ističe se kao nešto značajno, pri čemu je kamera prilagođena da zamagljuje pozadinu, što nije loše. Ali ona ne kreira ništa posebno lepe portrete. Glavni modeli drugih kompanija, po pravilu, imaju bolju kameru.

Dvostruka kamera nema optičku stabilizaciju (u okviru Plus očigledno kompanija nije želela dodatne troškove, ali u okviru X modela ona postoji), a drugi objektiv je malo bolji kada je reč o otvoru blende, što u praksi ne utiče na bilo koji način.

Ovde imamo nekoliko primeraka fotografija.

Takođe, postoji i režim portreta sa različitim podešavanjima (beta), Možete ga koristiti, ali nema smisla.

Stvarno nam se sviđa kako jedinica snima video zapis (posebno 4K sa 60 sličica u sekundi), ali gledanje ovog videa može biti samo na uređaju jer koristi novi format kompresije pa kada se vrši prebacivanje na druge uređaje video se konvertuje pa se kvalitet pogoršava. Kada je reč o snimanju zvuka, on se snima jednim mikrofonom što je neobično za moderne uređaje. Primere videa možete pogledati u nastavku.

Utisci

Plus linija se uspostavila kao izbor za one kojima je potreban veliki ekran i dugo radno vreme. Ergonomija uređaja se ne menja tokom godina. Sa jedne strane to je uobičajeno, a sa druge, ostali proizvođači su mnogo napredovali. Ali obično je izbor u ovoj kategoriji između Apple-a i Samsung-a, odnosno oni koji žele brend prve klase ne žele jeftinije alternative.

U liniji Samsung modela kao direktni konkurent iPhone Plus 8 modelu je S8. iPhone 8 Plus poseduje dvostruke kamere (Samsung ih trenutno ima samo na Note 8 modelu), dok kada je reč o ostalim parametrima Apple gubi u svemu - veličina i tip ekrana, nemogućnost proširivanja memorije, skraćene mogućnosti komunikacije, i lista se nastavlja.

Ljubitelji kompanije Apple ne razumeju zašto nam je potreban uobičajeni model iPhone 8 ako već postoji model X, tako da ih prodaje na istorijski niskom nivou.

U zaključku bismo želeli da kažemo da će iPhone Plus 8 biti od interesa za one koji su navikli na Appleov ekosistem, a iz bilo kog razloga, ne žele da kupe iPhone X. Uređaj nije zanimljiv u pozadini svojih prethodnika, i ne nudi ništa posebno novo. U ovom aspektu postaje razumna kupovina prethodnog Plus modela, jeftiniji je i nudi gotovo sve kao i 8 Plus. Jednom rečju, vredi mnogo vremena razmišljati, šta kupiti. Dinamika opadanja prodaje ovog modela pokazuje da je potražnja relativno niska i da njegova ponuda prevazilazi njegovu potražnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024