X20 2021
2021. godina
6.67" LCD, 79.8% body
25% 480 5G, Android 11
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
18W, 4470 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
 
 
Test mobilni telefon Nokia X20
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia X20. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia X20 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Nokia X20 je pametni telefon srednjeg opsega i svedenog dizajna. Pogodan je za one koji žele ogoljeni Android uređaj visokih performansi i kvaliteta u svakom smislu uz dugoročnu podršku (sigurnosne zakrpe će dolaziti svakog meseca tokom tri godine).

Nokia kao ciljnu publiku vidi korporativne korisnike a kompanije će ceniti čist Android sa pogodnim mogućnostima upravljanja.

Glavne prodajne tačke ovog modela su:

  • 64MP kamera
  • 6.67-inčni ekran
  • Android 11 + dugoročna podrška
  • Skandinavski dizajn
Nokia nudi kupovinu dodatne opreme sa kojom se pametni telefon može isporučiti.

Specifikacije:

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 480 5G (8nm), osam jezgara (2 × 2.0 GHz Kryo 460 & 6 × 1.8 GHz Kryo 460), Adreno 619 grafika
  • Operativni sistem: Android 11
  • Memorija: 8GB / 128GB, microSD kombinovani slot
  • Ekran: 6.67 inča, IPS LCD, rezolucija 1080 x 2400 piksela, odnos stranica ekrana 20: 9, gustina ekrana 395 ppi, osvetljenost 450 nita, Corning Gorilla Glass 5
  • Baterija: Li-Po 4470 mAh, brzo punjenje 18 W
  • Glavna kamera:
    • 64 MP, (širokougaona), PDAF
    • 5 MP, (ultra širokougaona)
    • 2 MP, (makro)
    • 2 MP, (senzor dubine)
    • 1080 @ 60 fps video snimanje
  • Prednja kamera: 32 MP, (širokougaona)
  • SIM kartice: 2 Nano-SIM
  • Mreže i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD, A-GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, USB Type-C 2.0
  • Senzori: skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, osvetljenja, kompas
  • Ostalo: NFC, dostupan je i 3.5 mm priključak, FM radio, kao i futrola za uređaj
  • Materijali: Plastika i staklo
  • Dimenzije: 168.9 x 79.7 x 9.1 mm, masa 220 g

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • 18W punjač i kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Debela bela futrola
  • Dokumentacija

Izgled

Prilikom testiranja korišćen je telefon plave boje koji izgleda mnogo zanimljivije od onoga u boji bronze. Odmah treba napomenuti da je ovaj pametni telefon veliki i težak (220 grama), ali da udobno pristaje u ruku ili u futrolu, što pametni telefon čini još većim. Ukratko, obavezno uzmite telefon u ruke pre kupovine. Pokušajte da ga stavite u džep i utvrdite da li vam se dopada. Ostalo pročitajte u opisima fotografija. Uvek je bolje videti jednom nego čuti sto puta!

Ekran ima izrez na središnjem delu ekrana. Nije najmanji modul koji je do sada viđen, ali nikako ne smeta.
Intenzivna plava boja i stilski modul kamere se ističu. Može biti mnogo žalbi na novu Nokia iz HMD-a, ali mora se priznati da znaju kako da dizajniraju. Evropski pristup je odmah vidljiv.
Ovako izgleda zaprljano kućište. Generalno, otisci su gotovo nevidljivi.
Sa desne strane nalazi se skener otiska prsta i taster kontrole jačine zvuka i to je odlična lokacija. Podsećanja radi, ovaj pametni telefon je veliki, isprobajte ga pre kupovine.
Sa leve strane nalazi se slot za 2 SIM kartice, od kojih se jedna može zameniti microSD karticom. Postoji zaseban Google Assistant taster.
Sa gorenje strane je samo mikrofon za redukciju šuma.
Sa donje strane nalaze se 3.5 mm priključak, mikrofon, USB Type-C i zvučnik.
Lokacija zvučnika je odlična, nema potrebe da tražite položaj kako da ga približite uz uho. Ekran je ispod fabričkog filma, a prst odlično klizi po njemu.
U pitanju je vrlo elegantan modul kamere sa dobrom zaštitom. U stvari, možete uklopiti koliko god želite sočiva koja vam se sviđaju u takav oblik, a i dalje će izgledati uredno.

Pametni telefon se isporučuje sa glomaznom belom futrolom, sa kojom uređaj postaje još veći. Zadnja strana je matirana, blago hrapava i izrađena od dodirno prijatnih materijala.

Ekran

Pametni telefon odlikuje 6.67-inčni IPS LCD ekran rezolucije 1080 x 2400 piksela. Iako se u početku čini da je ekran veliki, ekran je sasvim običan, po savremenim standardima. Generalno, u pitanju je samo veliki pametni telefon.

Pametni telefon nudi osvetljenje od 450 nita. U automatskom režimu, uređaj može da obezbedi do 600 nita jačine osvetljenja. To je odlična vrednost koja će vam omogućiti ugodan rad ekrana na otvorenom, čak i po sunčanom danu.

Dobra reprodukcija boja, nivo odstupanja (delta E) je u proseku oko 5.4, što je dobar rezultat za pametne telefone u ovom cenovnom segmentu. Nema izobličenja niti primetnih različitih nijansi, bela boja je čista (nije plava, nije zelena itd.).

Možda je vredno napomenuti da veliki fontovi izgledaju dobro na ekranu. Dakle, uređaj je pogodan za one koji ne vole da gledaju izbliza. Sva druga podešavanja su tipična za Android 11 bez dodataka.

Ekran nudi odličnu reprodukciju boja, a osvetljenost za IPS ekran je takođe dobra. Obzirom na cenovni opseg kojem pripada Nokia X20 model, svako bi očekivao AMOLED ekran. Samsung Galaxy A52 takođe pripada istoj cenovnoj kategoriji i njegov ekran obezbeđuje manje od 800 nita. Sa druge strane, IPS ekran kod Nokia X20 nema PWM, što znači da ne treperi kada je osvetljenost smanjena. Za neke ovo može biti važan element pri izboru pametnog telefona.

Performanse

Qualcomm je odlučio da udahne novi život čipsetima serije 400. Korisnici su navikli na činjenicu da je model serije 400 niskih performansi prilično loš, pa je umesto njega bolje uzeti MediaTek.

Model Nokia X20 pokreće Qualcomm Snapdragon 480 5G čipset, a pred samu najavu ovog pametnog telefona bilo je različitih reakcija.

U stvari, Snapdragon 480 5G je odličan čipset koji konkuriše Snapdragon 732G u pogledu performansi. Usput, pogledajte snimke ekrana AIDA64. Aplikacija ignoriše Qualcomm-ove marketinške igre i identifikuje čipset kao Snapdragon 750G.

Budući da Nokia nije štedela na veličini pametnog telefona, hlađenje je ovde odlično sprovedeno. Čak i kada su vršeni sintetički testovi, uređaj se nije zagrevao. Test rada pri maksimalnom opterećenju je to potvrdio: nema velikog smanjenja snage pod opterećenjem.

Pametni telefon ima memoriju i skladišteni kapacitet koji pokazuju dobre performanse po pitanju brzine. Ovo prvenstveno utiče na celokupnu percepciju sistema. Sve radi brzo, glatko, bez ikakvog zastoja.

U okviru AnTuTu testa, pametni telefon je zabeležio 328 hiljada poena. Ovo je logičan rezultat za ovaj čipset.

Ovaj pametni telefon nije za igranje igara, pa će u okviru Genshin Impact biti vidljiva srednje-niska podešavanja kada je reč o grafici. Sve druge jednostavnije igre, kao što je Call of Duty Mobile, rade bez ikakvih problema.

Kamera

Pametni telefon ima sistem od četiri kamere:

  • 64 MP (širokougaona), PDAF
  • 5 MP (ultra širokougaona)
  • 2 MP (makro)
  • 2 MP (senzor dubine)

Ono što nudi model je donekle kontroverzno. Ako se 64 MP modul ne dovodi u obzir i možete zatvoriti oči kada je u pitanju 2 MP makro kameri, sigurno je da će ultraširokougaona 5 MP dovesti do nekih pitanja. Najbliži konkurenti ovog modelu su Galaxy i Redmi koje odlikuju 8 MP i 12 MP moduli.

Aplikacija kamere je jednostavna.

Kvalitet dnevnog snimanja glavnom kamerom je dobar. Na istom nivou kao i kod konkurencije. Međutim, u uslovima jakog osvetljenja, jasno je da HDR nije potpuno razrađen. Neke fotografije izgledaju malo bleđe nego što je to poželjno. Kamera nudi x 2 uvećanje, ali ovo je kropovanje, a ne optika.

Primer rada u tri režima - 0.6x - 1x - 2x.

Primeri dnevnih snimaka.

Makro kamera od 2 MP više je marketinški trik. Za stvaranje dobre fotografije potrebno je biti smiren u potpunosti.

Sve u svemu, rezultati noćnog snimanja su zadovoljavajući. U uslovima potpune tame, pametni telefon dobro beleži solidne rezultate, dok je situacija sa belim neonskim znakovima loša. Kada je u pitanju zelena oznaka na apoteci, rezultat je više nego odličan.

Na kraju, nekoliko primera selfi fotografija i portreta. Prvo, Nokia ima vlasnički režim portreta koji dodaje sve vrste dekorativnih elemenata. Na primer, na donjem portretu možete videti zvezdice.

Pri jakom suncu boje su se pokazale bledim i ovde bi bilo dobro postojanje algoritma za blago nijansiranje.

Trajanje baterije

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Po 4470 mAh bateriju. Dostupno je i brzo punjenje od 18 W, potrebno je tačno 1 sat i 45 minuta da napunite svoj pametni telefon od 0 do 100 odsto.

Nažalost, pametni telefon nije prikazao poslednji ekran PCMark testa baterije. Dakle, postoji samo takav snimak ekrana, pa se ponovnim izračunavanjem dobija rezultat od 7.6 sati ekrana, što je tipičan prosek. Ažuriranje stranice putem Wi-Fi veze uz maksimalnu manuelnu osvetljenost ekrana pokazao je nešto bolje vreme - 9 sati.

Opcije povezivanja i korisnički interfejs

Pametni telefon ima dva mikrofona, pa postoji funkcija za poništavanje buke. Ova opcija odlično radi te dobro filtrira vetar i uličnu buku. Naravno, tu je i NFC, i Android koji ima mogućnost snimanja razgovora (oglasiće se obaveštenje da je snimanje uključeno).

Pametni telefon podržava 5G komunikaciju, što je važno samo onim korisnicima gde postoji 5G.

Pametni telefon pokreće gotovo čisti Android sa minimalnim dodacima kompanije Nokia. Nema nikakvih aplikacija za oglase, a sve ostale aplikacije moraju biti dostupne po zakonu.

Pametni telefon ima aplikaciju AppList, gde su sve potencijalno zanimljive domaće aplikacije sakrivene (pored obavezne liste).

Zaključak i konkurenti

Da je Nokia postojala u vakumu, odmah bi se moglo reći da je pametni telefon nije loš. Jedan od značajnih prodajnih detalja pametnog telefona je 5G i to po niskoj ceni, ali pošto još nema komercijalnih mreža pete generacije na globalnom tržištu, ovo je nije ključna prednost.

Pametni telefon ima neke više nego očigledne prednosti:

  • 5G Snapdragon 480 čipset
  • Dobar modul glavne kamere
  • Ogoljeni Android sa dugoročnom podrškom
  • IPS ekran za one koji ne vole AMOLED
  • Lep dizajn i interesantna futrola.

Ako vam se nešto od gore navedenog dopada, onda kupite uređaj i nećete imati nikakvih problema. Ako ne, pogledajte neke od konkurentskih modela među kojima su Redmi Note 10 Pro i Samsung Galaxy A52.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024