Apple iPhone 14 Plus / Pro / Pro Max

Najnovija generacija iPhone 14 / Pro / Pro Max

07:03 h - 25.08.2022
Na svojim prethodnim modelima Apple nije inovirao na način i brzinom koju su korisnici očekivali, bilo je mnogo manjih poboljšanja koji su u zbiru dali modelu novu mladost i učinili ga atraktivnim za kupovinu, ali vrlo malo detalja koji će uzburkati emocije kako postojećih i tako i potencijalnih novih korisnika - do danas.
Diferencijacija je ključna reč koja odredjuje novi iPhone 14. Apple ne diferencira svoje modele samo u odnosu na svoju konkurenciju, već je sa ovom generacijom modela započeo drastičnu diferencijaciju i unutar iste generacije iPhone 14 modela, do te mere da modeli koji nisu Pro sada koriste čip koji je bio upotrebljen na prethodnoj generaciji iPhone modela, a samo Pro modeli dobijaju potpuno novi čip. Apple se na iPhone 14 modelu nije zaustavio samo na čipsetu, već je i sam izgled telefona bitno izmenjen na prednjoj strani, nema više Notch-a već je tu sada isečak oblika pilule - nazvan Dynamic Island. Razlike izmedju običnih iPhone 14 modela i iPhone 14 modela su drastične do te mere da kada kupite ne-Pro model, imaćete utisak da ste kupili realno prošlogodišnji model. Sa druge strane, doplata za Pro modele je $100 ili $200, što za telefon od oko hiljadu dolara u USA, predstavlja neodoljivu ponudu, još jedan način da se pod pritiskom kupac usmeri na skuplji model.

Prvo da pričamo o tome koji su iPhone 14 noviteti za sve modele.

Nova verzija operativnog sistema iOS 16 donosi brojne nove mogućnosti, koje će biti dostupne i na starijim modelima posle update operativnog sistema. Glavna novina je da se može u potpunosti prilagoditi izgled zaključanog ekrana sa slikama, vidžetima i sličnim. Live Activities pomaže da lakše pratite odredjene stvari u realnom vremenu kao što je to fudbalska utakmica. Sve aplikacije su unapredjene u novoj verziji operativnog sistema.
Svi novi iPhone 14 modeli su dobili dva vrlo interesantna bezbednosna dodatka koje nismo očekivali. Prva je mogućnost da, ukoliko ste u nevolji na mestima gde nema mobilne mreže, pošaljete poruku putem satelita direktno koji se kreći na više stotina kilometara iznad zemlje. Ovaj sistem radi tako što sugeriše korisniku kako treba da pozicionira telefon okrenut ka nebu i poruka će usporeno ali sigurno stići do službi za hitnu pomoć. Druga neočekivana novina je Crash Detection, tj. sistem za detekciju sudara automobila. Ukoliko je vaš telefon u kolima, koristeći veštačku inteligenciju, će detektovati da ste doživeli saobraćajnu nesreću i odmah automatski obavestiti nadležne i/ili vaše kontakte. Za ovo je zaslužan i novi senzor pokreta koji može da zabeleži do 256G silu, tj. 256 puta veću nego što je sila zemljine teže.
Na iPhone 14 seriji modela ćete naći tri nove mogućnosti. Prva je Photonic Engine koji je novi softver koji drastično poboljšava kvalitet fotografija snimljenih u uslovima lošeg svetla, a kreće se u rasponu 2-2.5x bolje, po rečima Apple-a. Postojeći Cinematic Mode sada dozvoljava 4K HDR u 30 slika u sekundi, pre je maksimum bio 1080p format. Treća novost je Action Mode koji vrši još bolju i precizniju stabilizaciju slike prilikom snimanja video klipova. Prednja selfi kamera sada ima kontinuelni autofokus, a u kombinaciji sa novim blic svetlom na zadnjoj strani, daje nove mogućnosti iPhone 14 modelima.
Finalno iPhone 14 modeli dobijaju svi novi Bluetooth 5.3 standard koji menja dosadašnji 5.0 iz 2016 godine, smanjujući potrošnju energije drastično i čineći vezu stabilnijom. Novi iPhone modeli za američko tržište više neće imati fizičke SIM kartice, već samo dve eSIM virtuelne kartice. Korisnik u USA neće moći prosto da zameni SIM karticu i da nastavi da koristi telefon, već će istu morati da traži od operatera. Apple navodi da ovo može ubrzati promenu provajdera, a realnost je da će zapravo dosta zakomplikovati brzu promenu operatera i/ili paketa.

Sada prelazimo na novosti samo za iPhone 14 Pro i Pro Max modele.

Samo na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max će biti dostupan Always On Display mogućnost, tj. da ekran uvek bude vidljiv čak i kada se ne koristi. Ovo nije novina, već je vidjeno na Android konkurentskim modelima, ali ono sto je bitna razlika je da je umesto skromnih par podataka, na novom iPhone 14 Pro i Pro Max modelima na ekranu se vidi cela kolor slika, samo malo prigušenog osvetljenja ekrana i osvežavanje podataka na ekranu je jednom svake sekunde. Ukoliko pratite rezultate neke utakmice recimo, videćete bez diranja telefona promenu rezultata. Ova mogućnost neće bitno uticati na potrošnju baterije zbog postojanja posebnog hardverskog čipa koji će kontrolisati ekran i osvežavanje a koji praktično ništa ne troši. Dok je telefon u stanju mirovanja, moguće je kontrolisati opcije u tom modu. Ovo je jedna od glavnih zamerki okorelih Android korisnika koji vole Always On Display, sada to imaju na iPhone 14 Pro i Pro Max modelima i to u vrhunskoj izvedbi.
Druga novost za iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modele je da nema više Notch-a, tj. useka u ekran sa gornje strane. Umesto toga sada je tu usek oblika pilule, ništa novo reklo bi se. Medjutim, Apple ne bi bio Apple da nije pokušao da inovira i da uslovno rečeno manu imanja rupe u ekranu na vrhu pretvori u korisnu i vizuelno primamljivu stvar. Apple je to nazvao Dynamic Island, tj. dinamično ostrvo u prevodu. Funkcioniše tako sto fizički isečak ekrana proširuje i daje razne notifikacije i nove mogućnosti. Rupa u ekranu se širi u svim pravcima, a svaka aplikacija ima svoj potpuno drugačiji izgled. Sve je savršeno animirano i intuitivno. Ukoliko na primer pustite da snimate glas preko aplikacije, kada povučete nagore da smanjite aplikaciju, ona će se iz punog ekrana pretvoriti u prošireni usek sa dodatnim informacijama i opcijama. Kada kliknete na pilulicu vraća vas u aplikaciju direktno, a ako držite onda dobijate dodatne opcije. U Display Island moze da se pojavi više notifikacija, jedna je uvek glavna a druge su u malim kružićima pored. Ovo je tako dobro izvedeno da će korisnici smatrati ovu opciju ključnim delom.
Novi iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, za razliku od modela koji nisu Pro, dobijaju novi čipset Apple A16 Bionic koji je izradjen u 4nm procesu, što bitno smanjuje zagrevanje, potrošnju baterije i ostavlja prostora da se dobiju brže performanse procesora, samo na osnovu prelaska na precizniji proces izrade čipa. Novi Apple A16 Bionic je najjači Apple čip ikada i ujedno i najbrži na svetu u mobilnom telefonu, očekivano, a Apple tvrdi da je novi čip do 44% brži od najbržeg Android konkurenta. Jača jezgra u čipu imaju 20% nižu potrošnju energije nego ranije a koristi samo 1/3 energije konkurenta. U brojkama, procesor ima 15 milijardi tranzistora, a AI procesor ima 17 milijardi operacija u sekundi, dok na svakoj slici koju slikate se primeni do 4 milijardi proračuna da bi se dobila savršena fotografija.
Ekrani su bitno unapredjeni, pored mogućnosti osvežavanja 1 u sekundi zbog potrošnje, tu je i dalje 120 puta osvežavanje kada se koristi tako da je sve fluidno. Ono što je poboljšanje je čak 1600 nita za HDR video, umesto 1200 ranije. Takodje, novi iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju neverovatnih 2000nits osvetljenja kada se koriste na direktnom suncu, što ih čini neverovatno lakim za korišćenje na direktnom suncu, sve će se vrlo jasno videti gde god da se nalazite. Rezolucija ekrana je povećana za par piksela.
Kamere na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modelima su potpuno izmenjene. Najveća promena je na glavnoj kameri koja umesto 12MP ima zapravo 4x 12MP u jednom senzoru koji je 65% veći fizicki, ukupne rezolucije 48MP. Apple je iskoristio hardverske mogućnosti senzora da doda nove opcije, prva je da ukoliko je svetlo scene koja se fotografiše dobro, onda se fotografiše slika od 48MP, ali ako je u pitanju loša osvetljenost scene, telefon prelazi u mod od 12MP tako da imamo da čak 4 piksela senzora čitaju isti podatak što dozvoljava drastično kvalitetnije slike pri slabom svetlu.
Još jedna neočekivana stvar je da se 48MP senzor koristi i za 2x optički zum tako sto se na senzoru koristi samo središnjih 12MP, tako da je Apple sada dobio vrlo jasno hardversko zumiranje, od 0.5x na Wide kameri u 12MP, do 1x na glavnoj u 48MP, potom 2x na glavnoj u 12MP i na kraju 3x na telefoto kameri u 12 MP. Nove mogućnosti zumiranja su dodatno osnažene potpuno novim blicem sa čak 9 nezavisnih dioda razlicite toplote svetla, tako da će blic da usmeri svetlo tamo gde je kadar zumiran, dajući jače svetlo i bolje slike. U slabom osvetljenju nove kamere daju 2x bolje rezultate, a na wide kameri 3x bolje rezultate.

U nastavku da vidimo razlike izmedju modela direktno.
Za početak paleta boja je promenjena, sada su dostupne bledo plava, bledo ljubičasta, crna, bela i jarko crvena. Baterija traje 1 sat duže kada gledate video. Povećana je debljina uredjaja za 0.15mm, a masa je 2 grama manja. Grafički procesor sada ima 5 umesto 4 jezgra, za bolje performanse. Glavna kamera ima bolje performanse u slabom osvetljenju zbog otvora blende od f1.5 umesto f1.6, što u kombinaciji sa ostalim sistemima daje do 49% bolje performanse pri slabom svetlu. Selfi kamera je 38% bolja pri slabom svetlu, zbog otvora blende od f1.9 umesto f2.2.
Razlike izmedju iPhone 13 Pro Max i iPhone 14 Pro Max obradjujemo sledeće. Baterija traje 1 sat duže za gledanje videa nego ranije, ukupno 29 sati. Rezolucija ekrana je povećana za par piksela svega. Novi model je uži za 1mm, ali i deblji za 0.2mm. Nove kamere imaju nešto gori otvor blende nego ranije, ali to kompenzuje softverska obrada slike. Ukinuta je svetlo plava boja, a umesto sivo-zelene je uvedena sivo-ljubičasta boja. Razlike izmedju iPhone 14 i iPhone 14 Plus modela su minimalne, tiču se samo dimenzija, veličine ekrana i baterije. Ekran je 6.7 umesto 6.1, a rezolucija je povećana sa 2532x1170px na 2778x1284px. Baterija je bitno veća pa reprodukcija video materijala ide do 26 sati, što je do 6 više nego na običnom modelu.
Izmedju iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max nema bitne razlike, izuzev ekrana, baterije i dimenzija. U suštini su to u potpunosti isti modeli, pitanje je samo koja dimenzija odgovara kom korisniku.

Svi modeli se mogu poručiti od 09. septembra, a jedino osnovni iPhone 14 je dostupan odmah 09. septembra, dok će iPhone 14 Pro i Pro Max biti u prodaji od 16. septembra, dok će novi iPhone 14 Plus biti tek 07. oktobra u prodaji. Cene respektivno idu po $100 nagore po modelima, tako da startuju iPhone 14 od $799, potom iPhone 14 Plus od $899, potom iPhone 14 Pro od $999 i na kraju iPhone 14 Pro Max $1099. Smatramo da je ponuda Pro modela drastično bolja za minimalnu doplatu, to je vrlo lako zaključiti. Osnovni modeli nemaju najnoviji čip i praktično sem par noviteta spomenutih na početku teksta predstavljaju zapravo realno prošlogodišnji model dodatno unapredjen u odredjenim detaljima, dok su Pro modeli drastičan skok unapred.
Posle dugo vremena Apple je počeo da uvodi radikalne promene u svoje modele, jer već 4 godine su reciklirali istu ideju na različite načine. One koji su čekali da iPhone dobije novo ruho, novi iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max neće razočarati nimalo. Udaljavanje običnih od Pro modela je sada drastično, to su zapravo potpuno drugačiji modeli po dosta parametara.

Čini se da će Apple ubuduće nuditi na osnovnim modelima ono što je prethodna Pro generacija imala, a u novu generaciju Pro modela dodavati inovacije i to naplatiti. Ovo dozvoljava Apple-u da dodatno optimizuje samu proizvodnju jer će čipovi sada trajati 2 godine umesto samo 1 godinu, što snižava troškove i osigurava stalnost u lancu snabdevanja. Kriza nije uticala na Apple, čak se čini da je inovativnost ubrzala i čini se da je Apple na dobrom putu ponovo.
Netflix je stigao u A1 u Srbiji
A1 Grupa je potpisala strateško partnerstvo sa Netflix-om, čime je A1 Srbija postao prvi mobilni operator na domaćem tržištu koji svojim korisnicima donosi ovaj servis. Korisnici koji odaberu NEO24&Netflix paket do kraja aprila dobijaju Netflix Standard plan bez dodatnih troškova do kraja 2024.
06.mar 2024
Eco Rating čuva životnu sredinu
Prosečan vek upotrebe mobilnih uređaja u Srbiji i svetu iznosi dve godine. Kao jedan od ključnih razloga za kupovinu novog mobilnog telefona se navode kvarovi i habanje, ali ova praksa direktno utiče na skraćivanje životnog veka uređaja. Dugovečnost mobilnog telefona zavisi od više faktora, izdržljivosti, mogućnosti popravke, kao i potrošnje energije prilikom punjenja, a njegova duža upotreba pre zamene za novi, direktno smanjuje emisiju CO2 i doprinosi očuvanju životne sredine.

Trajnost je samo jedan od aspekata u okviru životnog ciklusa uređaja koje Eco Rating, međunarodna metodologija koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, uzima u obzir prilikom ocenjivanja telefona. Maksimalan broj poena koji jedan uređaj može da dobije je 100, a što je rezultat veći, bolje su performanse uređaja u pogledu održivosti. Pored toga, Eco Rating pruža smernice u još četiri ključne oblasti: mogućnost popravke, mogućnost recikliranja, klimatska efikasnost i efikasnost resursa.

A1 je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza svoju tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.

Više detalja i produženoj garanciji na 3 godine za odabrane modele pogledajte na sajtu A1 operatera.
31.avg 2023
Brži i lakši prenos broja
Početak avgusta obeležile su odlične vesti za sve korisnike mobilnih usluga u Srbiji. Novi propisi Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) stupili su na snagu i odmah duplo skratili proces prenosa broja iz jedne mreže u drugu sa četiri na samo dva dana.

Novi pravilnik smanjuje šansu da se zahtev za prenosom broja odbije zbog sitnih razlika u adresama ili nazivima pretplatnika. Sada je matični broj (JMBG za fizičko lice i matični broj za pravno lice) ključan faktor prilikom procene ispravnosti zahteva.

Nova legislativa donela je i promene u vezi sa ugovornim obavezama između korisnika i operatora davaoca broja, koje više ne mogu da budu osnova za odbijanje zahteva za prenos broja. Pored toga, definisan je i izuzetak od toga, čime se izbegavaju različita tumačenja i olakšava odlučivanje o ispravnosti zahteva.

Još jedna novina u pravilniku odnosi se i na sve korisnike mobilnih usluga koji zbog posla imaju veći broj telefonskih brojeva. Naime, operatori su dužni da korisnicima dostave podatke o svim njihovim telefonskim brojevima, uz podatke o ugovoru i datumu isticanja ugovora za svaki od brojeva.

Zahtev za prenos broja će moći da se podnese i elektronskim putem.Prenos broja moći će da se zakaže unapred sa tačno određenim datumom, a posebno je uređen i postupak prilikom prenosa velikih serija brojeva kod poslovnih korisnika.

Rokovi za proveru zahteva i izvršenje prenosa broja su skraćeni sa dva na jedan radni dan. Novi pravilnik propisuje da zahtev za prenos broja može da se podnese elektronskim putem i subotom, što do sada nije bio slučaj. Uz sve ove pogodnosti, polako se dolazi do cilja da se prenos broja završi u istom danu.
29.avg 2023
A1 preporuke kako izbeći kradju identiteta putem društvenih mreža
Krađa identiteta se dešava kada kriminalci koriste identitet žrtve da, na primer, kupuju stvari i plaćaju na rate. Ali da bi to uradili, prvo moraju da ukradu vaše lične podatke, kao što su vaše ime, broj telefona, datum rođenja, adresa i broj kreditne kartice.

Primer takve prevare desio se nedavno, kada je organizovana navodna nagradna igra za korisnike Dinakard platnih kartica putem lažne stranice Narodne banke Srbije na Fejsbuku. Mehanizam je podrazumevao da učestvovanjem u nagradnoj igri korisnik dobija priliku da udvostruči sredstva koja ima na platnom računu, a da bi to uspeo neophodno je da dostavi podatke o svojoj kartici i stanju na računu.

Cilj ovog napada bio je da od korisnika prikupi informacije o platnoj kartici, kao što su broj, datum važenja i slično, a kada napadač dođe do tih informacija, prosleđuje ih nekome ko može da ih zloupotrebi za obavljanje transakcija bez saglasnosti korisnika.

Pravilo broj jedan je da, ukoliko sami niste inicirali neko plaćanje, da zastanete i proverite par bitnih detalja. Prvo je da li se u imenu sajta na početku nalazi HTTPS, ovo poslednje slovo S označava Sigurnost, tj. da je veza izmedju vas i sajta enkriptovana i zaštićena tako da ako unesete broj kartice niko izmedju vas i sajta to neće moći da presretne.

Obratite pažnju na ime sajta, obično postoji neka slovna greška u imenu sajta, npr. napišu malo slovo L umesto broja 1 ili slično tako da vama isprva deluje kao ispravan domen. Lozinke, kartice, lične podatke nikada nemojte ukucati na nesigurnim sajtovima. Lozinku definišite tako da ima puno karaktera, sadrži više nepovezanih pojmova.

Nepažnja samo jednog zaposlenog i otvaranje sumnjivog priloga u emailu može skupo koštati kompaniju jer vrlo lako cela firma može biti meta phishinga, a šteta nemerljiva. Upravo ovo se desilo jednom velikom Youtube kanalu koji se bavi baš tehnologijama, neko ko je jako dobro tehnički obrazovan. Jedan zaposleni je otvorio pogrešan mail, hakeri su pokupili login podatke Youtube naloga tog korisnika i počeli da brišu video klipove sa kanala.

Za još informacija posetite stranicu A1 operatera.
26.jun 2023
A1 Kutak za bezbedan Net
U digitalnom okruženju korisnicima je potrebno više vremena da primete da su njihovi lični podaci ukradeni, za razliku od situacije u stvarnom svetu. Zbog toga je od izuzetne važnosti da obezbedimo sigurnost naših uređaja, jer na taj način obezbeđujemo i našu sopstvenu sigurnost.

Lozinke su prvi nivo zaštite i ne treba da sadrže jednostavne nizove brojeva, vama neke važne datume ili ime kućnog ljubimca, takve lozinke se lako mogu pogoditi. Umesto toga, osmislite jake i jedinstvene šifre sastavljene od mešavine malih, velikih slova i brojeva. Pored toga, trudite se da ih menjate i obnavljate na svakih mesec dana.

Elektronske i SMS poruke vas često mame hitnošću, što bi trebalo odmah da vam izazove sumnju. Najbolje što možete da uradite jeste da ne kliknete na određeni link i spasite sebe potencijalne krađe poverljivih informacija. Svaki podatak koji ukucate na sajtu kome adresa ne počinje sa "https://" praktično je lako vidljiva bilo kome ko može da presretne vaš upit.

Svako od nas je makar jednom u životu koristio otvorenu wireless mrežu, ali ono što možda niste znali jeste da tako postajete laka meta zlonamernom hakeru. Zato je savet da uvek koristite proverene i pouzdane mreže sa jakim pristupnim šiframa.

Znanje je moć i zato treba biti informisan i pratiti dešavanja. Platforma Kutak za bezbedan Net može biti sjajan saputnik u virtuelnom svetu. Upravo tu vas čekaju najnoviji trendovi, kursevi, uputstva i korisni saveti o korišćenju različitih alata za zaštitu na internetu. Za više informacija posetite A1 Kutak za bezbedan Net stranicu.
15.jun 2023
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024