Globalna igra.

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Globalna igra.

Post od kefalo »

Evo moram da iznesem svoje zapazanje.
Cini mi se da,iako ja nemam animozitet ni narocite simpatije ni prema jednom proizvodjacu, vec svaki put ih odmjeravam ni po babu ni po stricevima, ali mi se sad ponovo kazem cini da Nokija sije uz duz i poprijeko SE, i to u segmentu u kome je SE prosle sezone bio lider, a to je omjer ulozeno-dobijeno.
Meni je prosto nevjerovatno da je nokija uspjela da izbaci jedan fantastican proizvod, kao sto je n82, sa super kamerom, GPS,wifi-jem,novim ultra brzim procesorom, komotnom RAM memorijom, direktim 3,5 mm izlazom, i to sve po cijeni od 375 evra i to jos stoji mjesec dana unazad.
A SE za isto vrijeme nudi svoj top proizvod u foto klasi, bez operativnog sistema, wifi-ja, sa manjim displejom, bez GPS-a, itd i to sve za 300 evra.
Ili opet problem sa iporukom w960, jer ga do skora nije ni bilo, i opet cijena 440 evra, a stari procesor, slabija kamera u odnosu na N82, itd. itd. a neki clanovi su se iskreno radovali ovom fonu.
Jer opet mi se cini da je prosle i pretprosle godine SE u prezentaciji proizvoda isao linijom revolucije a nokija evolucije.
Eto pade mi na pamet u vrijeme kada se pojavio p990, to je bio bas onako revolucionaran proizvod, znaci on na prom mjestu pa onda 9 praznih pa tek onda nok. 9300i.
To je sto se tice biz klase.
Isto tako i u foto klasi K800 je prosle godine sa performansama i cijenom bio daleko konkurentniji.
E sad jedino ova xperia, moze da nesto uradi, ali i to opet zavisi od brzine realizacije plasmana, jer sigurno i nokija nece mirovati.
A mozda cemo, kao posljedicu ovakve politike, pred kraj ove godine vidjeti ponovo rasprodaju kakva je bila sa w950 i M600, sto meni nikako ne smeta :D
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Meni se sve cini da je to smenjivane namerno... Mislim zasitili bi se nokie da je stalno na vrhu... :) A drugo,I N95 je vrlo slican telefon N82,samo sto u vreme kad se pojavio je bio revolucija a samim tim i cena,a N82,s obzirom na N95/95 8gb,mora da ima Neku nizu cenu,jer nije POTPUNI novitet...
A da SE kaska,slazem se skroz... :) Al verujem da nokia vec ima odgovor na XPERIU... Samo ce malo sacekati...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

kefalo,ovo za cenu k850-ice,zaboravio si da dodas i da se dobija bolja oprema uz n82 tako da kad se oduzme cena opreme razlika u ceni bude oko 20e.W960 bi po meni sad trebao da kosta u vrh glave 350e,ali ne kosta tako da nama ostaje samo nokia sa naj odnosom cena-kvalitet.SE je poceo da vrti stare modele sa malo unapredjenja (K850,P1,...) tako da nam u high segmentu imamo samo nokiu i samsung ako udje sa g810,mada mislim da nece moci da suvise ugrozi N95-N82.
PoZZ :wink:

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

kefalo, nema potrebe porediti w960i sa n82...
Ne zeli da ucestvujem u ovoj diskusiji jer je ovo diskusija Nokija vs SE...
Nokija i dalje tera svoju politiku, dosta visoka cena na pocetku i tesko opada, dok je kod SE malo vise i brzo opada.
Dzabe je sad symbian, sertifikati zezaju, dosta ljudi ima da proda svoje symbian telefone i da predje na WM(pricam za one koji koriste app i symbian, a ne one koji su uzeli n82 da bi bili face sa 5mp kamerom i GPRS, ovaj GPS :wacko: )
N82 jeste fantastican proizvod, ali ni SE ne zaostaje, tj. zaostaje malo.Davno je SE predstavio telefon sa GPS, i wifi tako da SE to nista nije novo, ali citao sam jednu vest jedan od glavnih ljudi SE kaze da je wifi mrtav i da se priprema nova tehnologija koja ce biti ugradjivana u telefone.
Ali onome kome treba wifi uskoro SE izbacuje dodatak sa wifi, koji se kaci na fastport, taj wifi podrzavaju svi telefoni koji su na najnovijoj platformi A2 :roll:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Milance,nije ovo samo SE v Nokia,al realno,bas oni imaju najvise modela u tom segmentu... Tako da su uglavnom jedan drugom najveci protivnik... slazem se da SE ima modele u najavi,al nekako kaskaju... To niko ne moze da ospori... dzabe ti mob kao N95,Kad ce nokia dotle izbaciti nesto sa boljim karakteristikama...

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

SE se dokazao u pravljenju highend dumb telefona (a to je bogami lep deo kolaca.....),najbolji dumb telefon iz nokie je trenutno 6500slide,a on za 230-240e ne nudi ni upola koliko nudi highend model iz SE k850 (koji jeste skuplji za oko 60e,ali sigurno da vredi svaki evro razlike)

Dok se Nokia dokazala sa svojim highend pametnim telefonima,prva n95,pa ispravljanje gresaka n95 8gb,pa sada kao slag na tortu n82....

Svaka kuca ima svoju klijentelu..evo ja npr cesto me uhvati zelja da uzmem neki symbian,ali se pbrzo ohladim i shvatim da ce mi i smart i dumb telefon isto sluziti (call/sms/internet/poneka igra...),pa onda odaberem ono sto je prostije-dumb telefon (+dosta duze mu drzi baterija!)

Obe kompanije pomalo ukrstaju koplja u nekim segmentima trzista gde se prklapaju,ali opet nista znacajno,smatram da svaka kompanija ima svoj smer kretanja i razvoja za SE ce to biti dalje unapredjivanje dumb telefona,za nokiu iskoriscavanje potencijala s60 platforme,za samsung unapredjivanje dizajna...i za ostale...pa ko sta ugrabi ,tj ukrade od ove trojice giganata....
D500&E71

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Hmm, ajde i ja da se oglasim. Ja cu da se slozim sa konstatacijom da SE trenutno jako kaska za Nokijom. Pogledajmo vrhunske telefone za obe strane: Nokia odnosi pobedu glat! Pogledajmo budzetlije... sa obe strane... da ne budem cepidlaka tu SE koliko-toliko ravnopravno parira Nokiji, ALI (koje devojci srecu kvari) sad moram da pocnem da cepidlacim. SE, bar sto se mene tiche, ima jedan toliko ruzan UI da je to van svake pameti. A furaju ga godinama unazad. One ikonice su mi odvratne, ali stvarno, a uz male prepravke sve je to isto i na k300, i w200, i p990... Kome se to tamo toliko svidja da ne zeli da prepravlja? Uzdam se jedino da ce ova XPERIA da napravi nesto, i da unese malo svezine na trziste. Ostale proizvodjache sam i prestao da pratim. Samsung takodje pravi sve isto ubaceno u novo sjajnije kuciste, Motorola pokusava da reinkarnira RZR, Benq-Siemens prakticno ne postoji, a ostalo je smejurija (Alcatel, VK Mobile, Telital...).
Jeste, sve su mi zanimljiviji WM telefoni, samo su istovremeno i preskupi. Vrlo bih rado da posedujem nesto od HTC-a, HP-a, i ostalih ali cak i da imam te pare, tesko da bih ih dao na telefon. Trenutno mi E61 radi posao, ali ko zna koliko ce dugo.
Rezime svega glasi: Nokia se dobro ucvrstila na liderskoj poziciji i nema direktnog rivala. Osim WM telefona, nema ko da je ugrozi barem sto se highend telefona tiche, ali i oni zauzimaju trenutno zanemarljiv udeo trzista. U srednjem i budzet sektoru takodje Nokia drzi primat, ali ne toliko ubedljivo.
Videcemo kako ce dalje situacija da se razvija, ali za sada Nokiji prognoziram mirnu lidersku poziciju do kraja ove godine.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

"lepota je u oku posmatraca". Ne bih sad pametovao koji su telefoni bolji i zasto, jer necu da radim isto sto i vi, da nabijam svoje misljenje drugima. Jedino bih se slozio sa miodrage-om da bi SE mogao malo da izmeni UI
w810 + 8GB

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Da,da stvarno je tesko ne primetiti da SE trenutno malo zaostaje za Nokijom,ali ne bi trebalo jos dugo jer ako Xperia bude i upola dobra kao sto je na papiru bice posla za nokijin tim i morace spremiti dobar odgovor (mada sumnjam da oni vec nesto nemaju u rukavu).
Vidim ovde se dosta clanova "zaklinje" u N82 a ne vidim zbog cega?Sta nam to n82 donosi tako revolucionarno pa da se uzdise za njim,iskreno NISTA.Samo sitna poboljsana i monoblok kao mozda po meni jedina vredna stvar za taj model u toj klasi.Mozda je cak i bolje sto SE nije ispratio nokiju i dao odgovor na n82 jer bi to bio jos jedan proizvod u njihovoj proizvodnoj liniji koji bi donio troskove i vrlo malu dobit a ne bi mogao da parira n82 jer je ipak ime na strani nokijie i mnogo vise kupaca bi se odlucilo za njihov model a ne model SE.
Ovako SE se malo "primirio" i doradjuje Xperiu koja izlazi kao potpuno novi proizvod i sigurno ce biti bolje prodavan nego da su obogatili postojecu proizvodnu liniju nekom standardnim modelom.
djape48, Ne "nabijamo" mi svoja misljenja nikome,nego ih amo iznosimo a na sagovorniku je da li ce da ih prihvati i slozi se ili pak da iznese kontra argumente. :wink:
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Nema sta da se zaklinjemo u N-82.Jednostavno,nema boljeg za tu sumu novca a ako neko zna koji model telefona nudi nesto revolucionarno u toj cenovnoj klasi neka napise(da ne zivimo u zabludi i kupimo taj model).Ne slazem se sa mastanjem,tj.ocekivanjima,sta ce biti,kad izace ovaj ili onaj vec je sada takva situacija (realnost)kako je lepo opisao kefalo,loki i miodrag.
LG G2 Black,16GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Sony Ericsson očekuje manju zaradu od prvobitno prognozirane

Sony Ericsson je upozorio partnere i investitore da neće uspeti da ostvari profita koliko je očekivano. Očekuje se da će tokom prvog kvartala ove godine biti prodato nešto manje mobilnih telefona u odnosu na prvobitne projekcije, a tu su se nadovezali i dodatni troškovi. Puno je uloženo u istraživanja i razvoj, a bilo je i problema u vezi sa snabdevanjem i nabavkom komponenti. Kompanija očekuje da će tokom prvog ovogodišnjeg kvartala prodati oko 22 miliona mobilnih telefona, po prosečnoj ceni od oko 120 evra. Očekuje se da će neto prihodi iznositi između 150 i 200 miliona evra, što je dosta manje u odnosu na prošlogodišnjih 362 miliona.

evo i zvanicne potvrde.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

Vrh
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 16. Nov 2006. 11:06

Post od Vrh »

i kefalo, imiodrage, su rekli sve...da se ne ponavljamo.i skroz su u pravu...da me ne mrzi sada bih trazio poruku koju sam napisao pre jedvo nekoliko meseci koja upravo govori isto sto i kefalo, danas,samo sto sam ja tada za razliku od njega,dobio packe od SE klana :P ...mislim da cak nije morao da izadje ni N82 da bi se konstatovalo ovako nesto.Nokia je iskusno,po poslovnom pravilu,zauzela(pogodila)sve ciljne grupe jer ima veoma veoma siroki spektar modela i time ostale proizvodjace gurnula u stranu.Od motorole sam zaista mnogo ocekivao...mozda me uskoro demantuju...
Blackberry 9700

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

Wicker Man, ako ne nabijamo misljenja, onda smo svejedno veoma subjektivni. Kao sto je Vrh napisao postoje klanovi koji se crvsto drze svog misljenja i nikakvi tudji argumenti ih nece razuveriti (ma koliko bili tacni). Mozda je zanimljivo procitati te statistike o ostvarenom profitu, ali da budemo realni, ova tema je najvise nastala zbog kefalove pozitivne zelje da ozivi atmosferu na forumu
w810 + 8GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Motorola povećala kvartalni gubitak

Američka Motorola povećala je gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju, zbog smanjenja isporuka i nedostatka novih modela mobitela kojima bi mogla konkurirati proizvodima Applea i Nokije. Neto gubitak kompanije iznosio je 194 milijuna dolara ili 9 centi po dionici, u usporedbi s 181 milijun dolara gubitka u istom prošlogodišnjem periodu. Prihodi su skliznuli 21 posto na 7,45 milijardi dolara. Bloombergovi analitičari prognozirali su prihode u vrijednosti od 7,79 milijardi dolara te gubitak od 6 centi po dionici. Ako se izuzmu troškovi ukidanja radnih mjesta, gubitak po dionici iznosio je 5 centi. Motorola je sa smanjenjem broja zaposlenika počela prošle godine, kako bi se vratila na putove profitabilnosti. Ovog mjeseca kompanija je priopćila kako je zbog posljednjeg ukidanja 2.600 radnih pozicija zabilježila 104 milijuna dolara troškova prije oporezivanja. Profit u poslovanju s bezičnim mrežama oslabio je 8,4 posto na 153 milijuna dolara, dok je divizija mobitela u kvartalu povećala gubitak na 418 milijuna dolara, u odnosu na 233 milijuna u istom prošlogodišnjem tromjesečju. Dionice Motorole potonule su više od 4 posto u jutarnjem trgovanju na Wall Streetu, a od početka godine izgubile su 40 posto na vrijednosti.

vrijeme za konacnu odluku im se blizi, sad moraju da vide sta ce sa ovim segmentom industrije.

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

hang on moto :)
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

au brate... Koliko love izgubise.. .ju ju ju... odose niz kanalizaciju.... ju ju ju... Al valjda ce se oporave :)

coker
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sub, 22. Mar 2008. 23:32

Post od coker »

AnGeL oF LoVe
Znam ja HTC-xda orbit 330 e,do juce sam imao igracku od telefona n95,a sad imam ovo,uostalom sve sto ima wm

Izmenio:gameforce:Zabranjeno citiranje celih poruka! Sledeći put brisanje bez upozorenja!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

coker, gde si ga nasao za 330e? :blinky:

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

pa ako je verovati nekim starijim podacima, po prozivodnji, zastupljenosti itd SE je zato 4-ti, posle samsunga i motorole, dok nokia drzi ubedljivo prvo mesto...

definitivno n82 je najbolji ikad napravljen telefon, najblize do sada all in one uredjaju, samo kad bi imao obicnu LED diodu kao sto k850 ima dve, bio bi vrh...

igord
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 21:46

Post od igord »

Za pare koje date za N95, N82 .... mozete uzeti HTC ili neki HP. Evo moj predlog, HTC TyTN(ili P3600 isti su hardwareski) ili HP 6815 i za jedan i za drugi postoji WM6.1.

Odgovori