Pomoc oko kupovine pda

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
iParadox
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 12. Jan 2009. 23:12
Kontakt:

Pomoc oko kupovine pda

Post od iParadox »

Odlucio sam se da kupim neki pda tj smartphone, e sad ne bi da se zeznem pa bih hteo da cujem necije misljenje oko ovoga..

razmisljao sam oko blackberry BOLD ali hocu i vasa misljenja da cujem
mora da ima wifi, email..

hvala unapred! :D
zar je vazno ?!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

iParadox, Koliko zelis novca da potrosis?

Blackberry je dobra ideja samo ako zelis da koristis blackeberry pushmail servise - to podrazumeva postpaid karticu i pretplatu na odgovarajuce servise kod provajdera.

Generalno kao PDA bolje ti je uzmes neki od Windows Mobile aparata. Koji konkretno model - to zavisio od toga kako ga nameravas da koristis i koliko novca zelis da potrosis.

Ako nemas iskustva sa PDA/Windows Mobile aparatima vrlo dobar izbor za prvi WM aparat je Samsung I780. Cena kod legalnog uvoznika je ~220 eur a za te pare dobijas puno (WiFi, touchscreeen, GPS, 624 MHz CPU, ...). Pogledaj za detalje ovo:
viewtopic.php?t=15810&start=0
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

iParadox
Novajlija
Novajlija
Kontakt:

Post od iParadox »

pa oko 400 evra

blackberry me je jako privuko e sad dal je to bold ili curve nebitno..
razmisljao sam i oko nokie e71 i mozda htc

i ne bi na pretplatu, da li to moze nekako da se izbegne ?! pushmail service mi bas i ne treba wifi mi je glavno
zar je vazno ?!

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

iParadox, pa ako ti surf preko wi-fi primarna zelja,onda za taj novac uzmi iphone 3g i miran si...a moze pogledati tytn II ili htc diamond ili nokia e71,n85 a mozda ti utrci i samsung innov8...
D500&E71

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

iParadox, ako ne koristiš bb servise bb je beskoristan...

Kao što reče tomas.hokenberi i780 je po meni trenutno bestbuy phone sa smešnom cenom od 220€ :wink:
Nokia C6

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

iParadox, blackberry ima svoj operativni sistem za koji ces teze naci aplikacije nego za Symbian ili Windows Mobile. Ako ne koristis blackberry servise (a vecini nisu ni potrebni) onda su Windows Mobile ili Symbian telefoni mnogo bolji izbor.

Da ne bude zabune - na WM i Symbian telefonima mozes normalno citati svoju postu preko WiFi ili GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA konekcije.

Blackberry pushmail je poseban servis koji omogucava da ti se posta "gura" (pushmail) na telefon, umesto da ti povremeno proveravas - email ti stize na telefon, poput SMS poruke, cim stigne na email server. Glavna vrednost BB masina je upravo u tom servisu. Ako ne koristis taj servis onda oni, u poredjenju sa Symbian i WM aparatima, i nisu nesto posebno.

Za 400 eur mozes uzeti I780 koji sam ti vec predlozio + 16 GB microSDHC i jos ce ti ostati novca. Od HTC-a: P3470, Touch Cruise, Touch Dual i S370. Od Nokie E71.

Sto se tice Iphone-a - on se meni ne uklapa u PDA pricu - to je vise kvalitetan multimedijalni telefon sa WiFi-jem nego PDA. A i ne uklapa se ("nov") u budzet do 400 evra.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

iParadox, Za 400 evra mozes pazariti dobar smarphone.Kolege forumasi vec dadose dobre predloge,tako da samo mogu da ponovim za njima i izdvojim licne favorite.
Nokia E71,Samsung i780 i TyTn II (ja mislim da se moze naci za 400 evra).
Sva tri modela su prica za sebe, sa svojim manam i vrlinama.Imas na forumu teme o njima i mozes procitati iskustva korisnika i naravno pitati sta te interesuje.
Ako hoces symbian, E71 je vise nego dobar,paklena masina.A ako bi ipak WM onda Tytn II i i780 su dobar izbor, na tebi je da odlucis koji ti se vise dopada.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Ili mozda toshiba? :) Ne znam kakve su, i koliko kostaju, al su izuzetno zanimljive :D
A ovako, salzem se sa kolegama... okani se BB-a ;)
Nokia E71... Elegant, but deadly

Fery11
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 22. Sep 2008. 19:50

Post od Fery11 »

tomas.hokenberi napisao: Za 400 eur mozes uzeti I780 koji sam ti vec predlozio + 16 GB microSDHC i jos ce ti ostati novca. Od HTC-a: P3470, Touch Cruise, Touch Dual i S370. Od Nokie E71.
Samo da ispravim,podrzavam sve predloge, odlicni telefoni i odlicni predlozi ali je iParadox napisao da mu je vazan Wifi,HTC P3470 nema tu mogucnost.Perfektan aparat, ja ga imam ali nema Wifi. :)
Sad kad bolje razmislim ni Touch Dual ga nema,nek me neko ispravi ako gresim :?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Fery11, u pravu si - ja sam pogledao sta ima kod HTC-a do 400 evra, a nisam proverio da li svi imaju WiFi.

iParadox, sto se tice PDA telefona sa WiFi, a do 400 evra (prema cenama na sajtu), izbor se svodi na:

LG KS20 (WM6.0)

Samsung I780 (WM 6.0 - postoji upgrade na WM 6.1) <-- moja preporuka

HTC S730 (WM 6.0)

HTC Touch Cruise (WM 6.0)

Toshiba G900 (WM 6.0)

Nokia E63 (Symbian 9.2, Series 60 3.1)

Nokia E71 (Symbian 9.2, Series 60 3.1)

SE P1 (Symbian 9.1, UIQ 3.0)

Po meni PDA telefon mora imati ili Qwerty ili touchscreen ili (sto je najbolje) oboje. Zato gore nisam naveo modele bez TS i qwerty i neke modele koji vise nisu "svezi" (Nokia E61(i), SE P990, Samsung I600).

Ako ne koristis BB servise svaki od ovih modela ce ti pruziti vise od BB modela za iste ili manje para.

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

iParadox, moj savet ti je Samsung i780, koji je telefon za koji mislim da mozda ima i najbolji odnos cena/kvalitet na trzistu. Jedina mana po meni je ekran, ali ne njegov kvalitet nego velicina (mada da je drugacije morali bi da stave sliding qwerty, a onda je tu i flet kabl i sve po redu). Sve ostalo je odlicno.
Pozdrav :wink:
Linux&Android

iParadox
Novajlija
Novajlija
Kontakt:

Post od iParadox »

hvala na ovim predlozima! i pomoc oko ovoga..
dvoumim se oko blackberrya i e71... necu nesto jeftino jer znam kad bi uzo onda bi izaslo nesto novo i bolje i lepse... gledao sam po netu, kao BB vs e71 review, i izgleda da je BB bolji, kad je upitanju funkcija i brzina.. e71 je kvalitetan telefon i bolje izradjen.. mislim oba telefona su dobra ali ipak cu ici na BB.. jednostavno telefon me jako privlaci
ne treba mi symbian jer onda bi ga prenatrpao aplikacijama i ostalim stvarima, i naravno radilo bi sporije kao sto je i kod svakog symbiana tako..
blackberry mi je taman, ima sve sto treba i jos poneki program kojih ima na netu da se poskida

htc telefoni previse su skupi, hocu odma da uzmem nesto novo i dobro, jer sad imam para posle necu imati :D

e sad sto me najvise zanima jeste, gde kupiti BB bold ovde u srbiji ? naravno bez ikakvih pretplata i servisa kod nekih provajdera..?

hvala jos jednom! da imam manje para naravno poslusao bih vas :D
zar je vazno ?!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

iParadox, Mislim da jako gresis - blackberry nije funkcionalniji od e71. Sustina "pametnih telefona" je u prosirivosti odnosno mogucnosti instaliranja aplikacija. BB telefoni tu zaostaju za Symbian S60 i Windows Mobile telefonima. Kada ne koristis njihovu glavnu funkciju (blackberry pushmail servise) preostale funkcije su inferiorne u poredjenju sa Symbian S60 i Windows Mobile telefonima. Izmedju BB telefona i E71 ja bih, bez veceg razmisljanja uzeo E71. Symbian na E71 uopste nije spor. Te price "spor kao svaki symbian" su mozda bile tacne pre neku godinu ali to vise nije istina. Zivo me zanima koje su to "funkcije" po kojima je BB toliko bolji (za 480x320 ekran se slazem da je bolji)? Npr. za blackberry bold ces jako tesko naci GPS softver osim onog koji dobijas uz telefon i za koji ces morati da platis mape. Na E71 mozes instalirati Garmin XT za koji postoji gomila mapa.

Mislim da ti logika "imam 400 evra, ajde da ih spucam" nije najbolja. Samsung I780 jeste,posle skorasnjeg pada cene (u avgustu 2008 je kostao 470 evra, pojavio se pocetkom 2008), jeftiniji od BB i E71, ali je znacajno funkcionalniji uredjaj kvalitetne izrade.

Ako kupis BB platices cenu pristojnog smart telefona a dobices telefon koji ces uglavnom koristiti kao obican dumb telefon. Onda bolje kupi neki dobar kamera telefon kao sto je SE C905 ili nesto slicno, to je isplativija kupovina.

Sto se tice HTC telefona, sta to znaci "previse skupi"? Svi modeli koje sam ti naveo gore kostaju manje od 400 evra.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

iParadox, Ne da gresis, nego gresis na kvadrat.BB ti bez svoje osnovne namene dodje kao obican telefon u boji i ne moze nikako da se poredi sa E71.Mislim malo mi je nejasna tvoja logika?Imas temu o E71 na forumu, procitaj malo iskustva korisnika i ako vec hoces postavi pitanje u vezi brzine i videces da ces dobiti suprotan odgovor od onoga sto si ti naveo po pitanju istog.
Imam utisak da ti kupujes BB samo da bi mogao da kazes da posedujes jedan BB uredjaj.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Samo ti kupi BB, sta te briga sta mi ovde pricamo :wink: Tvoje su pare pa odluci za sta ces ih dati. Cini mi se da te ne zanimaju nikakve "napredne" funkcije tj mogucnosti telefona koje su ti momci naveli. Javi samo kako radi i posle par meseci da li je vredelo dati tolike novce za telefon koji je, ukoliko zanemarimo pushmail servise, dumb telefon. Ako ti je pak bitno da se pokazes u drustvu da imas BB telefon koji ruku na scre stvaro lepo izgleda onda mozes da pogledas i neke "luksuznije" modele tipa Luna & Co. Na isto ti se svodi, za isto ce ti sluziti i isto ce ti pruziti.

iParadox
Novajlija
Novajlija
Kontakt:

Post od iParadox »

ne znam stvarno, jako se dvoumim oko ta dva telefona.. mozda ste i upravu
i naravno, ne uzimam telefon zato sto bi se palio nego zato sto mi jako treba, jer sam sa strane i malo poslovan covek, zato mi je potreban wifi i email.. mozda i uzmem preko vipa posto.. cak sam i pogledao i raspitao sam se, 500 evra sve ukupno ispadne sa tom nekom tarifom, 2 godine se isplacuje i tako..

stvarno cenim ovu pomoc iako se i dalje bacam na BB ali dvoumim se :D pa cu videti.. jer ako uzmem preko vipa onda dobijam full servise BB-a, a njega hocu bas bas.. a e71 je tu ako ne bude bilo para...

i jos jedno zadnje pitanje, naso sam u oglasima ovde blackberry bold za 280 evra nov full oprema, netaknut i sve, da nije to malo sumnjivo ?!

hvala jos jednom
zar je vazno ?!

..::Bobby::..
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Jan 2009. 01:58

Post od ..::Bobby::.. »

cek,uzmi ti lepo bb-imas wifi,imas mail,imas super lep telefon..ja te sasvim razumem :)))) BB bold ti je najbolje resenje... :)))
Nije sumnjivo....

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

iParadox, vidi, niko od nas tebi nece zavideti ali svi pokusavamo da ti kazemo da je pametnije da uzmes E71, neki HTC ili nesto tog tipa jer je daleko funkcionalniji od BB-a. Njih mozes da koristis bez ikakvih dodatnih troskova u smislu placanja tih usluga. I wifi i email i jos mnostvo drugih funkcija dobijas sa ovim ostalim modelima. Razmisli, tvoje su pare, znas sta ti treba pa to i kupi. Svi smo ti rekli nasa misljenja i iz najbolje namere pokusali da te odgovorimo od BB-a ali tvoja je poslednja...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

iParadox, Imas pravo da kupis bilo koji telefon koji ti se svidja. Mi smo ti rekli svoje misljenje i objasnili zasto je BlackBerry losa i preskupa ideja.

Ako si se raspitao o u uslovima u VIP-u onda znas da je samo pretplata za BlackBerry uslugu 1000 din mesecno + PDV = 1180 din mesecno. Na to treba dodati osnovnu pretplatu. Najmanja je 250 din + PDV = 295 din.

BlackBerry Bold je 39.999 din ako ga kupis uz najjeftiniju pretplatu (Postpaid 60). BB Bold + BB servis za 2 godine izadju 39999 + 28320 = 68319 din ~ 720 evra! (Ne racunajuci normalnu pretplatu).

Mozes da kupis BB Bold i za 19999 din uz Postpaid 1500 ako si spreman da svakog meseca platis 3000 din + PDV = 3540 din osnovne pretplate. Sa BB servisom to ukupno iznosi 4720 din svakog od narednih 48 meseci na koliko se sklapa ugovor, odnosno ukupno 113280 din sto je priblizno 1200 evra. Sa ~200 evra koliko ces "platiti' aparat to ukupno izadje 1400 evra!

Nadam se da si zaista "poslovan covek" i da si spreman da placas tu pretplatu naredne 2 godine.

Sto se tice tog BB za 280 evra preko oglasa tu postoji mali problem. Ako ga kupis preko oglasa neces moci da koristis BB servise kod nasih provajdera.

Info:

http://www.vipmobile.rs/cm/private/post ... ckages.php

http://www.vipmobile.rs/cm/private/post ... y_Bold.php

U telekomu je slicna situacija:

http://www.mts064.telekom.yu/index.php?ID=2071

jedino jos uvek nemaju Bold u ponudi.

Telenor ima Bold u ponudi ali je i skuplji od VIP-a:

http://www.telenor.rs/?section=private&page=5626
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Ned, 08. Feb 2009. 16:11, izmenjeno 2 puta ukupno.

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

iParadox, ja i dalje mislim da ti je i780 najbolja kupovina. Kosta 220e legalno, a sve ostalo ti je dosta skuplje, a ti neces dobiti nesto Bog zna sta vise sa njima. Razmisli jos jednom...
Pozdrav :wink:
Linux&Android

Odgovori