00saska00, MNP (Mobile Number Protability) ili prenosenje broja uz zadrzavanje istog sa sve prefiksom. Drugim recima, setas se od operatera do operatera bez ikakvih ogranicenja sa svojim brojem. Ali, to ce biti moguce samo ukoliko nemas ugovornu obevezu, sto je i logicno
Sto se tice toga da li ti se isplati ili ne da uzimas telefon uz ugovornu obavezu, to je na tebi i tvojim potrebama. Ja sam uzeo tako telefon i u martu mi istice ugovor ali to sam ja i moje potrebe pa bih svakako koristio i koristio telefon a broj ne bih da menjam tako da mi je to bilo ok. Medjutim, kako sada stvari stoje, ukoliko sve to profunkcionise, ukoliko budemo mogli da prenosimo nase brojeve onda bih najverovatnije presao kod drugog operatera ukoliko mi ponudi iole bolje uslove.
Dakle, post pejd se isplati ako na pri pejdu trosis toliko koliko ti je inace pretplata. Ugovor je tu da te veze zbog telefona i mozes ga raskinuti samo tako sto ces izmiriti preostale obaveze tj sto ces platiti tu razliku koja ti je ostala. Iskreno, moje misljenje je, da sad ne bi trebalo uzimati telefone preko operatera barem dok se ne vidi da li ce MNP zaista uvesti i kako ce to izgledati u praksi. Ako ne bude nekih bitnijih promena ili ako prolongiraju, sto me uopste ne bi cudilo, onda slobodno, ustedeces taman barem 6-7-8 meseci pretplate na toj razlici izmedju cena telefona u slobodnoj prodaji i preko operatera.
P.S. Za vise infoa u vezi MNP-a mozes otici na
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_number_portability