MNP - Mobile Number Portability
Ništa od istog broja
Građani Srbije ni sledeće godine neće moći da promene mobilnu mrežu a da pri tom zadrže stari broj
IAKO je Republička agencija za telekomunikacije najavila da će od 1. januara naredne godine korisnici mobilnih telefona u Srbiji postati vlasnici broja i da će moći da prelaze u drugu mrežu ne menjajući ga, to se, ipak, neće dogoditi. Srbija je jedina zemlja u Evropi čiji građani ne mogu da zadrže isti broj telefona ukoliko promene operatera. Prošle jeseni RATEL je doneo Pravilnik o prenosu mobilnog broja u drugu mrežu, a operaterima je dat rok od godinu dana da se pripreme za tu uslugu. Međutim, pošto je oboren tender za nabavku opreme koji je raspisao RATEL, sve se odlaže, pa korisnici mobilnih telefona neće moći da promene mrežu još najmanje pola godine.
Građani Srbije ni sledeće godine neće moći da promene mobilnu mrežu a da pri tom zadrže stari broj
IAKO je Republička agencija za telekomunikacije najavila da će od 1. januara naredne godine korisnici mobilnih telefona u Srbiji postati vlasnici broja i da će moći da prelaze u drugu mrežu ne menjajući ga, to se, ipak, neće dogoditi. Srbija je jedina zemlja u Evropi čiji građani ne mogu da zadrže isti broj telefona ukoliko promene operatera. Prošle jeseni RATEL je doneo Pravilnik o prenosu mobilnog broja u drugu mrežu, a operaterima je dat rok od godinu dana da se pripreme za tu uslugu. Međutim, pošto je oboren tender za nabavku opreme koji je raspisao RATEL, sve se odlaže, pa korisnici mobilnih telefona neće moći da promene mrežu još najmanje pola godine.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Pa ocekivano, oboren tender... to mogu do u nedogled da rade... Sad ostaje jedino da svi korisnici mobilnih telefona izvrshe pritisak na drzavu i operatere da se ovako nesto opet ne desi... A to je nemoguce, jer 2 Srbina, 3 politicke partije. Jebes ti ove nakaradne zakone, i sve... Posle ovakvih stvari uvek se pitam - gde ja to zivim majku mu njegovu....
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- MilančeBGD
- Expert
- Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
- :: Sony Xperia U
- :: SE K800i
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Cudno, jer sam ja pre par dana prichao sa drugaricom koja radi u ministarstvu telekomunikacija i ona kaze da nece od januara ali da bi trebalo od marta.... jer ce kao ministarstvo da izvrshi zajedno sa ratelom pritisak na operatere cak i pod pretnjom oduzimanja licence. Videcemo, iskreno, skeptichan sam postao jako. Imali su godinu dana da se spreme...
- vlada1970
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
- :: Blackberry Q5
- :: Nokia 8310
Sve sto je u svetu nenormalno, u Srbiji je normalno. Dokazano jos jedanput. 

Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas
- Dream Weaver
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
- :: Xiaomi Mi Max 2
- vlada1970
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
- :: Blackberry Q5
- :: Nokia 8310
Srbija je strancima izgleda finansijski raj. Cini mi se da Norvezani uzivaju u kakvu su zemlju dosli da posluju. Sve cake i fazoni im ovde prolaze. Sto u svetu ne bi mogli ni da zamisle, pa ma kolike "provizije ispod ruke" davali. Ovde cas posla dogovore sa nekim ministrom, najbolje sto je za njihovu firmu.
Prvo nisu hteli ni da cuju za MNP, pa onda kad su se izgleda na nekom bogatom rucku dogovorili
da ne smeju javno da budu protiv
, odmah su poceli da pricaju da su i oni za to. A garantovano su imali dogovor da ce sve to da propadne u zadnjem trenutku, na ovakav nacin.
I namerno sam rekao Norvezani, jer mi se cini da jedino oni zavlace i da je njima najmanje drago da se uvede MNP.
Mada iskreno i ovaj nas mts nije cvecka - sad da im ode trecina korisnika, na primer, ne bi mogli u Vladi da traze predvidjenu cenu za prodaju Telekoma.
Prvo nisu hteli ni da cuju za MNP, pa onda kad su se izgleda na nekom bogatom rucku dogovorili

I namerno sam rekao Norvezani, jer mi se cini da jedino oni zavlace i da je njima najmanje drago da se uvede MNP.
Mada iskreno i ovaj nas mts nije cvecka - sad da im ode trecina korisnika, na primer, ne bi mogli u Vladi da traze predvidjenu cenu za prodaju Telekoma.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas
- mb011
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
- :: Sony Xperia M4 Aqua
- :: Nokia 208
Moje mišljenje je da je glavni kočničar MNP-a sama država, tj. Telekom. I to ne zato što će ga uskoro prodati, nego upravo suprotno, zato što od prodaje neće biti ništa, jer sve ukazuje na to. Telenoru i vipu može samo da odgovara MNP jer je mts bukvalno u rasulu već dve godine. Kažem ovo kao neko ko je pobegao sa mts-a (džaba im i broj star 5 godina), jer mi se smučilo da pet meseci obijam pragove poslovnica da bih uradio neke najosnovnije stvari (listing, aktivacija usluga i sl.).
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
mb011, ne razume, kako obijas pragove 5 meseci zarad osnovnih usluga? Ja sve sto sam hteo, resio sam u jednom odlasku - verovatno je stvar nastupa. Kad dodjes i izgledas vrlo odlucno, umereno, a opet agresivno, i postavis se kao da sve znas bolje od njih (a to bar nije tesko), onda odmah urade sve. Aktivaciju DATA dodatka sam uradio pozivom CC-a, promenu tarife odlaskom u poslovnicu... I u Subotici, i u Beogradu, no questions asked, sve je bilo uradjeno odmah i aktivirano u roku od 24h.
Moje zamerke mt:s-u se odnose na vec famoznu promenu stanja, i loshe pakete, mada kako vidim, ni drugde nisu bolji. Za telefone me za sada zabole, jer sam vrlo specifichan, imam specifican nachin kontrole svega sto uzimam, i nemam nameru da se bakcem sa uredjajima pozivajuci se na garancije, i da cekam da me zavlache sto se nazalost mnogim korisnicima jos desava. Ne jednom sam napisao kako i sta radim, i kako nastupam.
Moje zamerke mt:s-u se odnose na vec famoznu promenu stanja, i loshe pakete, mada kako vidim, ni drugde nisu bolji. Za telefone me za sada zabole, jer sam vrlo specifichan, imam specifican nachin kontrole svega sto uzimam, i nemam nameru da se bakcem sa uredjajima pozivajuci se na garancije, i da cekam da me zavlache sto se nazalost mnogim korisnicima jos desava. Ne jednom sam napisao kako i sta radim, i kako nastupam.
- Mirko BGD
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
- :: samsung s8 plus
- Kontakt:
ja isto mislim da ce tu telekom da nadrlja!!!
po nedavnoj anketi koju smo imali na forumu najvise ljudi bi preslo na vip i telenor! pa ja bih najverovatnije svim ljudima kojima odrzavam telefone savetovao da predju na telenor! tako da telekom puca u najavi! ako to dozvole pre prodaje, telekom ce izgubiti veliki broj korisnik!!!
po nedavnoj anketi koju smo imali na forumu najvise ljudi bi preslo na vip i telenor! pa ja bih najverovatnije svim ljudima kojima odrzavam telefone savetovao da predju na telenor! tako da telekom puca u najavi! ako to dozvole pre prodaje, telekom ce izgubiti veliki broj korisnik!!!