MNP - Mobile Number Portability

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Kako cemo znati,mi koji imamo besplatne minute u mrezi,da kad posle 1.1.11. okrenem npr.nekog u 062/3/9 ,a imam bepslatne minute u mrezi da sam dobio nekog u telenor mrezi? Ili cu to da vidim tek kad mi stigne racun :lol:
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Po pravilniku, treba da postoji sistem obavestavanja da je pozvani pretplatnik sa tim i tim brojem sada u toj i toj mrezi. E sad, to nece biti za sve, nego samo za one koji su presli...
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

E super,dobro je da su predvideli ovo,nisam procitao sve clanove ,sto je Mirko stavio gore link. :D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ja se samo nadam da ce korisnici konacno moci da prelazi sa postpaida na prepaid i obrnuto bez obzira da li vrse promenu operatera, ili ostaju na maticnoj mrezi!
zna li neko da li je ovo moguce u zemljama u okruzenju?

geza
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Uto, 01. Feb 2005. 11:24
:: Moto G5
Kontakt:

Post od geza »

Ništa od istog broja

Građani Srbije ni sledeće godine neće moći da promene mobilnu mrežu a da pri tom zadrže stari broj

IAKO je Republička agencija za telekomunikacije najavila da će od 1. januara naredne godine korisnici mobilnih telefona u Srbiji postati vlasnici broja i da će moći da prelaze u drugu mrežu ne menjajući ga, to se, ipak, neće dogoditi. Srbija je jedina zemlja u Evropi čiji građani ne mogu da zadrže isti broj telefona ukoliko promene operatera. Prošle jeseni RATEL je doneo Pravilnik o prenosu mobilnog broja u drugu mrežu, a operaterima je dat rok od godinu dana da se pripreme za tu uslugu. Međutim, pošto je oboren tender za nabavku opreme koji je raspisao RATEL, sve se odlaže, pa korisnici mobilnih telefona neće moći da promene mrežu još najmanje pola godine.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ha pa to se i vidi iz novembarskih ponuda operatera.Nikakvih snizenja cena telefona nije bilo a bas sam pratio,bilo je tu i tamo poneke promocije uz tarifne pakete i drugo nista.

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

znaci da ostaje ono da smo najzaostaliji i najjadniji, kao sto se i ocekivalo od nasih!!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ocekivano, oboren tender... to mogu do u nedogled da rade... Sad ostaje jedino da svi korisnici mobilnih telefona izvrshe pritisak na drzavu i operatere da se ovako nesto opet ne desi... A to je nemoguce, jer 2 Srbina, 3 politicke partije. Jebes ti ove nakaradne zakone, i sve... Posle ovakvih stvari uvek se pitam - gde ja to zivim majku mu njegovu....

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Cim uleti Tmobile (i Tcom) verovatno ce tender uspeti... :roll:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

da da... upravo se ovo i ocekivalo :x :x :x :x zalosno!
a lepo meni rece jedan li sto radi u telekomu kad sam uzimao br. brate nemoj da se nadas, nece to skoro da bude, bar jos 3 godine! ja bio u fazonu ma daaaaaj sad ce to od prvog, kaze ovaj ma nema teoretske sanse! radim u toj firmi pre juna 2012 nista!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Cudno, jer sam ja pre par dana prichao sa drugaricom koja radi u ministarstvu telekomunikacija i ona kaze da nece od januara ali da bi trebalo od marta.... jer ce kao ministarstvo da izvrshi zajedno sa ratelom pritisak na operatere cak i pod pretnjom oduzimanja licence. Videcemo, iskreno, skeptichan sam postao jako. Imali su godinu dana da se spreme...

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Od prvog odlaganja sam skeptičan, i i dalje sam. Nema šanse to kod nas da proradi. Interes građana nije veliki, operaterima ne odgovara, nikakvi politički poeni ne mogu da se dobiju... Logično je da od toga nema ništa.

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

miodrage napisao: jer ce kao ministarstvo da izvrshi zajedno sa ratelom pritisak na operatere cak i pod pretnjom oduzimanja licence
A kome ce to pa da oduzmu licencu lelekomu nece sigurno znaci mozda cemo uskoro videti svu moc balkanskog monopoliste :disgust: :disgust: :disgust:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Sve sto je u svetu nenormalno, u Srbiji je normalno. Dokazano jos jedanput. :wacko:
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ma nece biti nista od toga :( definivino telekomu ne odg! mozda posle prodaje! :angry:

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Zalosno, stvarno zalosno :uhuh:

Verujem da ce uvesti MNP ali kad operaterima to bude odgovaralo.
Verovatno operateri jos malo kupuju na vremenu ali morace jednog dana to da uvedu!
Na kraju ce to EU da nas natera da uradimo kako bi se usaglasili sa njihovim zakonima i praksom :wink:
and justice for all...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Srbija je strancima izgleda finansijski raj. Cini mi se da Norvezani uzivaju u kakvu su zemlju dosli da posluju. Sve cake i fazoni im ovde prolaze. Sto u svetu ne bi mogli ni da zamisle, pa ma kolike "provizije ispod ruke" davali. Ovde cas posla dogovore sa nekim ministrom, najbolje sto je za njihovu firmu.

Prvo nisu hteli ni da cuju za MNP, pa onda kad su se izgleda na nekom bogatom rucku dogovorili :P da ne smeju javno da budu protiv :P , odmah su poceli da pricaju da su i oni za to. A garantovano su imali dogovor da ce sve to da propadne u zadnjem trenutku, na ovakav nacin.

I namerno sam rekao Norvezani, jer mi se cini da jedino oni zavlace i da je njima najmanje drago da se uvede MNP.

Mada iskreno i ovaj nas mts nije cvecka - sad da im ode trecina korisnika, na primer, ne bi mogli u Vladi da traze predvidjenu cenu za prodaju Telekoma.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

Moje mišljenje je da je glavni kočničar MNP-a sama država, tj. Telekom. I to ne zato što će ga uskoro prodati, nego upravo suprotno, zato što od prodaje neće biti ništa, jer sve ukazuje na to. Telenoru i vipu može samo da odgovara MNP jer je mts bukvalno u rasulu već dve godine. Kažem ovo kao neko ko je pobegao sa mts-a (džaba im i broj star 5 godina), jer mi se smučilo da pet meseci obijam pragove poslovnica da bih uradio neke najosnovnije stvari (listing, aktivacija usluga i sl.).

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

mb011, ne razume, kako obijas pragove 5 meseci zarad osnovnih usluga? Ja sve sto sam hteo, resio sam u jednom odlasku - verovatno je stvar nastupa. Kad dodjes i izgledas vrlo odlucno, umereno, a opet agresivno, i postavis se kao da sve znas bolje od njih (a to bar nije tesko), onda odmah urade sve. Aktivaciju DATA dodatka sam uradio pozivom CC-a, promenu tarife odlaskom u poslovnicu... I u Subotici, i u Beogradu, no questions asked, sve je bilo uradjeno odmah i aktivirano u roku od 24h.
Moje zamerke mt:s-u se odnose na vec famoznu promenu stanja, i loshe pakete, mada kako vidim, ni drugde nisu bolji. Za telefone me za sada zabole, jer sam vrlo specifichan, imam specifican nachin kontrole svega sto uzimam, i nemam nameru da se bakcem sa uredjajima pozivajuci se na garancije, i da cekam da me zavlache sto se nazalost mnogim korisnicima jos desava. Ne jednom sam napisao kako i sta radim, i kako nastupam.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ja isto mislim da ce tu telekom da nadrlja!!!
po nedavnoj anketi koju smo imali na forumu najvise ljudi bi preslo na vip i telenor! pa ja bih najverovatnije svim ljudima kojima odrzavam telefone savetovao da predju na telenor! tako da telekom puca u najavi! ako to dozvole pre prodaje, telekom ce izgubiti veliki broj korisnik!!!

Odgovori