A1 novosti

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Meni su ponudili Nokiu C1-01, ali meni svakako nije trebala pa sam odbio. A telefon sma dobio nazad za 8 dana.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Ancient
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 01. Dec 2011. 12:24

Post od Ancient »

mb011 napisao:...
Ima pravo da uzme telefon ali mora da plati ceo iznos za njega, znači ne može da ga plaća u ratama kao što je kod mene to bio slučaj jer sam tek postao novi korisnik. Mada ako je telefon 1 dinar verujem da mu nece biti problem da ga plati odjednom:).......mada to za proveru to mi je čudno, mene su samo pitali da li imam redovna primanja i to je to.

[izmenio tomas.hokenberi]Citiranje celih poruka nije dozvoljeno!

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

telefon je 1 dinar, u pitanju je nokia c3. A on trenutno nema redovna primanja tako da zato pitam...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Ancient, mb011, provera u kreditnom birou je sasvim normalna i razumna mera zastite operatera. Oni se tako sitite od sve cesce prakse nekih korisnika koji sklapaju skupe postpaid ugovore i uzimaju skupe aparate za dinar, a zatim ne placaju pretplatu, posto ugovore sklapaju samo da bi se dokopali aparata. Ako nemaju nikakvu imovinu, niti redovna primanja na koja bi se stvaila "administrativna zabrana", operater nema nacina da pokrije svoje troskove (dzaba operateru ako ti novcanu kaznu zamene zatvorskom - tako nece naplatiti dug). Pre neki mesec je bila vest da valjda samo u okolini nisa mt:s ima vise stotina utuzenih korisnika koji su na taj nacin dosli do skupih telefona.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

@tomas.hokenberi: da ne bude zabune, ja apsolutno podrzavam proveru u k.birou, jer sam svestan problema koji su ovde prisutni. Samo sam ovde postavio pitanje da li postoji mogucnost. Mada ni ja nemam klasicna stalna primanja pa sam bez problema dva puta "prosao" proveru u kb i kod vipa i kod telenora. K.biro ne daje info o primanjima vec samo ako neki problem u otplati necega postoji, kb o tome daje informaciju i samim tim "upozorava". Ali ne daje nikakve druge informacije

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

mb011, kreditini biro prati tvoju kreditnu istoriju i daje procenu da li si "rizican" za kreditiranje. Npr. dovoljno je da je neko cesto odlazio u minus ili da si zakasnio sa jednom ratom nekog kredita da ga oceni rizicnim. Kreditni biro ne prati direktno zarade, ali moze da dodje do podataka o prilivima na tekucim racunima.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Po meni je ta provera totalno suvisna i cist bezobrazluk. Tih neplatisa ima i uvek ce ih biti kako god da okrenes. Pa sta je sledeci korak? Da ti stave nesto pod hipoteku kako bi mogao da budes njihov post pejd korisnik? Nonsens...

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 14:30

Post od djoxie »

Azimuth, uopšte nije suvišna, ako te proveravaju za veš mašinu od 25.000, naravno da će te proveravati i za telefon, koji može koštati od 100 do 600-700e. to je svuda tako normalna stvar
::luv phonez::

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Azimuth, ta provera je suvisna samo neplatisi - tebi je mozda smaranje, ali njima je to nacin da identifikuju ko je potencijalni problem (ne pise nikom na celu "ja sam dosao da vas ojadim za telefon, a kuce nema zasta da me ujede da mi posle naplatite") i nema tu nikakvog bezobrazluka. Ako ispunjavas uslove dobices aparat, ako ne ispunjavas neces.

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

sigi, ova prva vest ti je od 31.05.2009. Da se nisi malo zbunio?
Sheesh.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Suvisna je u smislu sto oni nista ne kreditiraju. Uzeo ti telefon ili ne, provera je obavezna. Drugo, operater nista nece platiti umesto korisnika kao sto je slucaj sa tom ves masinom ili bilo kojim drugim kreditom/lizingom gde banka placa to nesto umesto tebe pa se naplacuje. U krajnjoj liniji, oni zele da se uvere da je neko u radnom odnosu i da ima redovna primanja, pa idu tom nekom logikom da ce takvi i biti redovne platise. E upravo zbog toga smatram to totalno suvisnim jer zadiru u nesto u sta ne bi smeli i sto im nece biti nikakva garancija. Naprotiv, i pored toga su u identicnom polozaju kao i da nisu nista proveravali, osim sto bi imali definitivno vise korisnika.
Mali je procenat onih koji hoce, a jos manji onih koji mogu, da zavrnu operatera za telefon. Zato i postoji licna karta (a svako moze imati samo jednu sa jmbg-om i jednim prebivalistem/boravistem) i baza onih koji su zakljucili ugovor.
Ne kazem da svi moramo na isti nacin da rezonujemo i razmisljamo, iznosim samo svoj stav :wink:

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od djoxie »

ti kad uzimas telefon na ugovor, uzimas ga po subvencionisanoj ceni i u neku ruku ga otplacujes tih 12/24 meseci. pa galaxy sII na najvecem paketu kosta 17000, ako to nije neka vrsta kredita, onda sam ja dara bubamara

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ajde opat na pocetak, da li vrse proveru u kred. birou i ukoliko neko ne uzme telefon a zeli neki veci paket? Mislim da je odgovor potvrdan :wink: Zasto je cena telefona manja srazmerno visini paketa je prica za sebe i nema veze sa ovim o cemu ja pricam.
P.S. Sto se tice onog dela gde se telefon u neku ruku otplacuje tih 12/24 meseca... Ne bih se slozio jer ti tu apsolutno nista ne otplacujes, jer prosto paket kosta toliko pa kosta, bez obzira bio on sa ili bez telefona.

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od djoxie »

Azimuth, ocigledno ne vredi raspravljati na ovu temu, obavezivanjem na jednu ili dve godine kompanija je sigurna u tvoje placanje i naravno da ti jednim delom otplacujes taj telefon. pogledaj samo deal koji imaju handy i mt:s ili handy i vip. ti placas subvencionisanu cenu u startu handy-ju, dok ostatak placa operater od novca koji uplacujes naredna 24 meseca. od svake tvoje pretplate deo ide handy-ju, deo na usluge operatera. ti si dobio mogucnost da otplatis telefon na 2 godine i zato te indirektno gledano manje kosta pretplata, jer deo ide na aparat. pa to je jasno ko dan

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

djoxie, lose ti to racunas. Operater ti da povoljnije telefon da bi te primamio i vezao ugovorom a kasnije pretplatu koju placas ti te usluge i koristis. I tu nema nikakve otplate telefona. Sad ako ti te usluge ne koristis to je vec nesto drugo.

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od djoxie »

deksicom, ok ako ti tako to vidis. galaxy sII je na najvecem paketu u vip-u 17000, a to je svakako ispod njegove nabavne cene koja je negde iznad 35000. time sto placas pretplatu, jedan deo se generise za otplatu tog aparata i cak i zaradu na njemu. pa nisu operateri i distributeri sisali vesla da poklanjaju telefone...

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

djoxie, deksicom jeste u pravu sto se toga tice jer ti nikako neces iskoristiti sve sto ti paket nudi... Eto npr. VIP 2000... kada ces ti, ja, bilo ko poslati 2000 MMS-ova, a sve to ti je uracunato u pretplatu! Eto njima lepe zarade. Meni na VIP 325 redovno ostane bar 200 neiskoriscenih SMS-ova i mozda posaljem jedan ili dva MMS-a u mesecu, a sve to sam ja njima vac platio sa tom mojom pretpltom. :)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

djoxie, pa eto operater ti da jeftinije telefon i normalno je da otprilike oko 10 meseci operater od korisnika i nema zaradu jer tom pretplatom dopunjuje cenu telefona. Ali zato kasnije operater zaradjuje na korisniku. To ja nevidim kao otplatu na rate.

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od djoxie »

jbt, ti ko da si u saksiji rastao, to jeste VRSTA kreditiranja, a to sto kod nas ljudi znaju za potrosacki, stambeni i kes kredit, to je sad deseti problem. pitaj koga god ko imalo ima veze sa ekonomijom pa ce ti potvrditi moje reci.
vise se ne oglasavam po ovom pitanju, ionako je teski off

Odgovori