iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Re: iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od sugarcoated_ass »

miodrage, meh... ne'am sta da se kunem u nekog proizvodjaca... sve su to ista vnago. Svima su njima samo pare bitne, a do toga dolaze na jedan ili drugi nacin. Neki direktno, a neki to sve rade malo skrivenije.
Pisao sam vec jednom da sam imao prilike dosta da se igram sa iOS-om (na iPod-u, ne na iPhone-tu, ali i nema neke razlike, koliko sam provalio za par sati cackanja iPhone4-ke), cak i pre nego sto sam krenuo mnogo da se zezam sa androidom i jednostavno isto se zavrsilo kao i sa OSX-om, nesto mi nije leglo. Ako me nesto za 3 nedelj ne privuce, najverovatnije nece nikad.
A i ti bi trebalo malo da shvatis (kao i jos neki ovde) da bi jednostavno trebali da se drzite onoga sto vam trenutno odgovara, i da ne ubedjujete druge u to kako je ovo vase bolje od onog drugog. Doduse, trebalo bi sve lepo i isprobati, pa tek onda donositi zakljucke. Volim da se igram sa svim i svacim i isprobao sam nekih 20-ak razlicitih Linux-a dok nisam zakljucio da mi je najbolji Linux Mint i njega sam nastavio da koristim. Pazi kad me je Ubuntu, koji svi redom hvale, odbio! To je ono o cemu pricam, svako ima neki svoj trip i odgovarace mu nesto sasvim deseto!
Dao sam priliku i Symbian-u, imao sam dve nedelje da se igram i sa WP, i one 3 nedelje sa iOS, ali ne kraju me je zadrzao Android.
Meni eto nije jasno kako neko moze da fura symbian koji mi izgleda kao apsolutni dumb OS pa ne vidis me kako po forumu teram ljude da pocnu da koriste nesto drugo. Meni tako izgleda zato sto mi se nije svideo, ali onom ko ga voli izgleda potpuno drugacije!

Oladite malo sa ovim stvarima jer to su samo J*BENI TELEFONI I OPERATIVNI SISTEMI! Toliko. 8)

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Ja nemam nista protiv Apple-a,cak smatram da su im proizvodi dobri.Ali te proizvode su mi najvise ogadili fanovi.Drugar ima I4,i onako sa gadjenjem gleda moj S2.Nnikada mi nije naveo nijedan konkretan razlog zasto je Iphone najbolji telefon,vec samo kao pokvareni gramofon-To je Apple i kraj price.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

psyhound, lepo je ono rekao mali vanzemaljac Paul, u istoimenom filmu: "You can't win with these people." E sad, ona zenska je ipak progledala i na drugo oko.
Ko razume, razumece...

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

siki069, tako sam i ja razmišljao pre par godina, 200-250€ maksimalno, pa onda prešao preko 400€ i jednom kad uđeš u taj krug, samo vrtiš dalje. Jeftiniji telefon prodaš jeftinije pa dodaš za sledeći, skuplji prodaš skuplje i opet dodaš sličnu sumu, tako da... Samo treba preći tu zacrtanu granicu i onda je sve lakše. :wink:

Što se tiče količine jezgara u aktuelnim telefonima, recimo S3 jako lepo radi i sa dva isključena jezgra, što samo dokazuje da se sa hardverom stiglo do čistog i bespotrebnog iživljavanja. Zašto je u novoj petici samo dvojezgarni procesor? Zato što trenutno nema potrebe za jačim. Apple bi mogao i da stavi jači CPU i više rama jer je podrška za 3-4 poslednja modela po nekoliko godina (3GS je takođe dobio iOS6, iako je 2009. godište). U slučaju Android platforme to nije slučaj i gubi se smisao jer većina modela bude ispraćena neko određeno vreme i to je to. Da nema tako dobre podrške Android zajednice, dosta telefona bi mnogo ranije odlazilo u penziju. Itd, itd, itd...

miodrage, ne bih se baš složio sa tvojim pisanijem. ;)
Android je postao ozbiljan OS, iako mu treba još optimizacije - radi jako lepo, ima gomilu opcija, podrška je fenomenalna i onaj ko hoće da mu se posveti - biće vrlo zadovoljan. Ali tek kada mu se posveti, isto važi i za iOS, i za bilo koji drugi OS. Čak iOS zahteva mnogo više čačkanja da bi se izvukao maksimum. Onaj ko nije spreman da se upusti u ozbiljno čačkanje, vrlo brzo će dići ruke od iOS-a. Ja bih recimo prešao na Android, ali me trenutno ništa specijalno ne vuče k' istom, sviđa mi se četvorka, sistem radi odlično, do srži sam u materiji i nisam raspoložen da se bakćem sa drugim OS-om, čak ni paralelno. Kad mi dosadi Apple i vizuelno i funkcionalno ili se uželim promene radi promene - menjam tabor. :)

Dakle da ponovimo gradivo: pustite velike igrače da se kolju međusobno, a mi ćemo zadovoljno da trljamo ruke i uživamo u plodovima njihovog nadmetanja (neko u jabukama, neko u robotima, neko u suvom i jednostavnom telefoniranju)... :wink:

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Green, fanboy-izam je cudo... Ima ga u svim mogucim oblicima. Ovde je slucaj sa Apple, Android ili Samsung fanboy-evima, dok na drugim mestim imas Iron Maiden, Cannibal Corpse ili uopste fanboy-evima odredjenog muzickog zanra koji se kunu da nikada nece slusati nista drugo. Pa tu su onda i fudbalski fanboy-evi, pa fanboy-evi automobilske industrije, oruzja, palacinaka sa nutelom i plazmom... nikada mi nece biti jasna potreba pripadanja odredjenoj grupi ljudi. Doduse, uvek je teze biti neutralan jer te *ebu sa svih strana (imam visegodisnje iskustvo u neutralnosti i to u svemu) i onda oni slabiji moraju da se priklone nekoj strani. E takvi budu najzesci u pokazivanju svog fanboy-izma! :uhuh:

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Apr 2010. 19:29
:: iPhone 4s
:: uskoro iPhone 5

Post od gorang »

Telep napisao: Tu si u pravu, jedan od boljih drugova je preko noci doziveo preobrazaj iz nokia u apple obozavatelja. Posle dve nedelje je postalo sve sa apple-om najbolje, stevica je postao car (iako do juce nije imao pojma uopste ko je) itd.
Green napisao:Ali mali junosa vec pokazuje ozbiljne simptome fanatizma. Pored cetvorke poseduje iPad 2 i MacBook Pro, koje je kupio u roku mesec dana. Nije neki poznavalac, ali vec skace i 'oce da ti iskopa oci ako samo krenes da kazes nesto protiv.
Cudna ste vi sorta, zaista cudna...
Pitanje svih pitanja: Zasto Stevica nije vise onaj dobri Stevica? Erik je probao bananu i postao bananaMen.A Stevica i mali junosa? Oni su zagrizli jabuku...

Ljudi, poenta moje price nije da pljujem po Androidu ili ne znam sta drugo. Da se razumemo Android je odlican OS, potpuno zreo proizvod, ozbiljan, na kraju krajeva i android i ios su bazirani na linux-u. E sad, sta je mene opredelilo da se priklonim ios-u i u opste apple proizvodima?!? Znamo da je osnovna mera za kvalitet nekog uredjaja (racunara ili telefona )to koliko je on brz (od toga potice sve). Kada sam resio da se otarasim nokie, bilo je pitanje ios ili android tj. koji je brzi (hardver me nije zanimao)! Sve ostalo je bilo slicno, broj aplikacija, podrska, otvorenost sistema (ios+jb).... sve je slicno... Znajuci da je android zasnovan na javi (JAVA), "iskopam" da ios za razvoj aplikacija koristi objective-c (potice od jezika C). Sad koji je od ova dva jezika brzi? jezik C je jedan od najbrzih. A JAVA, java mora da izvrsava aplikacije preko "virtuelne masine" (dalvik), Drugo, kod objectiva-c programer mora da pazi na upravljanje memorijom dok kod JAVA "smece" se skuplja automatski.Obe ove stvari primetno utice na brzinu izvrsavanja aplikacija.

Da bi se dve iste apikacije podjednakom brzinom izvrsavale na ios i androidu, dok procesor na ios-u radi na leru, ovaj drugi na androidu mora sa dosta vecim gasom.... Zato samsung mora da ima bar duplo jaci procesor od iPhone i tu je sva mudrost. Fluidnost... svi trazimo da se te aplikacije lepo izvrsavaju bez lagovanja. Zato je Apple tu neprikosnoven i os x i ios. To su cinjenice i tu nema rasprave!

To Apple proizvodima daje ogromnu prednost i sto se tice baterije i grejanja i brzine a samim tim i tezine pa ako hocete i izgleda tj. dizajna. Znaci, cak i dizajneri imaju mnogo vise prostora za kojekakve kombinacije nego ovi kod Samsunga. Apple postavlja standarde a ostali ga prate. Pa ko umije njemu dvije...

Sad koji je lepsi, koji bolje lezi u ruci, koji je sareniji a koji sladji... stvar ukusa!
Rekao bih, ovo je trka "kornjace" i "zeca", s tim ako "zec" uzme da odrema malo, "kornjaca" ce ga pobediti.

Eto, "zec" je ipak dobrica, nece bas punim gasom, tek toliko da "kornjaci" da volje da istrce trku do kraja, koja po svemu sudeci nema kraja.

A Stevica? Stevica vise nije Stevica niti je mali junosa mali junosa. Oni su zahvaljujuci jabuci, eto malo porasli... vitamini su cudo. sorry.

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Adams napisao:Sve ovo kako je miodrage, rekao i ja sam isto pricao. Ranije sam toliko pljuvao Apple i sve ,,ogranicene'' proizvode koje prave dok rodjeni burazer nije kupio iPhone 4 sim free. E pa onda sam morao da pojedem sve ono sto sam.... pricao ranije..... i to ne sa 4 jezgra pa da ne osetis lag. Nego jedno jezgro od 800mhz koje cuda cini sa dobrim softverom.(i kvalitetnom izradom)
Vidim vec par ljudi ovde to spominje, pa me zanima kakve veze ima 800Mhz ili 1Ghz cpu sa lagom?
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

Počeli su testovi iPhone-a 5, uglavnom su svi oduševljeni uređajem, ali ono što manje oduševljava je iOS6, pogotovo mape.

Evo jednog opisa, sa sajta za koji lično mislim da daje najrealnije testove :

iPhone5

Slika

I sa engadgeta : review

Mashable : Roundup

Inače svi se zezaju na račun mapa na iOS6 :

Slika

Evo i šta Apple kaže na to : "strpljenje!"
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Evo jedna reklamica :D
http://www.youtube.com/watch?v=FIwKlD0q ... r_embedded

Shitsungovci da placu, a mi Jabucari da se malo smejemo :D Ovo je inace odgovor na reklmanu kampanju koju je Sljamsung pokrenuo.

Nego Green, dovoljno je sto si rekao da si Android-lover, samim ti si Apple-hater. Hteo ti to da priznas ili ne, tako je. Retki su slucajevi ljudi koji imaju i iOS i Android uredjaje, i podjednako ih koriste (Steve Wozniak, Gargamel4, Ninolina - ako jos nije prodala 3Gs, DreamWeaver)
Kazes milion puta si cackao iPhone4, na koliko dugo? Sta si sve sa njim radio i uradio? Jer i ja sam zilion puta cackao razne Android uredjaje, ali ne mogu da kazem da sam ikada nesto uradio sa njim. Iskreno, mnogo mi je teze da se snadjem u nekom Android sistemu nego u iOS-u, cak mi je i Symbian daleko laksi za snalazenje.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

gorang napisao:... na kraju krajeva i android i ios su bazirani na linux-u.
iOS, kao i OSX su Unix... cisto informativno. ;)
miodrage napisao: ...dovoljno je sto si rekao da si Android-lover, samim ti si Apple-hater.
E ovo mi nikako nece biti jasno. Zasto? Objasnjenje molicu... To je k'o da si rekao: "Ti si belac i samim tim mrziz crnce... (ili obrnuto)" Dafuq?

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

psyhound, da li je unix ili linux, manje-vise nebitno za poentu moje price. U krajnjem slucaju oba os-a su iz iste familije.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

U Sunce mu poljubim zarko pa sta se desilo sa forumom pobogu? Ja kad sam pisao ovaj poslednji post 10 ovih postova uopste nije postojalo... Tc Tc Tc...
psyhound, to je vise puta dokazano na forumu u njegovim psotovima, i postovima vecine korisnika Android ili Symbian uredjaja. Jos nisam uspeo da nadjem post na forumu nekog non-Apple korisnika da je napisao nesto pozitivno...
Ili ako je i napisao, to je dodatno zacinio nekom pljuvacinom. Eto, na tome se zasniva to sto sam ja mozda i malo prejako i pogresno formulisao.
Retki su ljudi da vole oba sistema. Ima onih koji ih imaju, ali su onda po pitanju oba vise manje neutralni... nisu fanboys :D
Ziveo mali junosa :D

Jorda
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 12. Jan 2010. 22:42
:: Prism Blue S10

Post od Jorda »

miodrage napisao:Jorda,
Sto se Apple-a tice - mozes da ga obozavas, ili mozes da ga mrzis, ne mozes da ga ignorises!
I to je tako i na ovom forumu i svuda. SVI imaju svoje misljenje o Apple-u, a ono je ili dizanje u nebesa, ili pljuvacina.
Nisam upoznao jos nikoga da je rekao, tja... ono...
Evo onda sam ja prvi. Moja reakcija na apple je meh... nit smrdi nit mirise. Uredjaji su kvalitetni, nema sta da se prica oko toga, ali njihova politika, nacin poslovanja idt je smrdljiv da nema dalje. Da ne pominjem zaludjenost korisnika.
Ako vi volite da vam neko prodaje mooda za bubrege, samo izvolite, nemam nista protiv. ALI PUSTITE NAS (ne apple korisnike) NA MIRU!!!!
Takodje, nisam fan samsunga, iako od 3 fona koje sam koristio 2 su bila od istog. Ali android od tattooa pa do svakog telefona koji sam video i cackao je radio perverzija. Cak i huawei g300 cini mi se koji ima moj kolega sljaka kao leptiric (mali lag je primetan jer je ipak kinez). I nemoj pominjati lag, miodrage, koristim s2 preko godinu dana i od te price nema nista. Svukao sam ram na minimum i sve radi kao podmazano. Moram priznati da mi je galerija lagovala pre neki dan jer je fon bio u awake stanju preko 450 sati, reset od 40 sekundi je to resio. ;)
EDIT: na ios6 maps STATUE OF LIBERTY NE POSTOJI!!! FAIL!!!!!11111!!!
http://forum.phillyd.tv/discussion/5882 ... ard#latest
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... NBP18nrRdw
Znaci pokidao sam se od smeha. :)

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Jorda, eto, ovo dokazuje moju predjasnju tvrdnju, ti si Android-lover i Apple -hater - jer da si ravnodusan kao sto kazes, nista od ovoga svega ne bi ni pomenuo. Toliko o tome :D
I da, iOS6 je jedan od vecih promasaja, bar za sada, ali ja samo cekam kad ce da izadje iOS6.0.1 ili tako nesto, pa ce sve greske da budu otklonjene. Svaki sistem u startu ima greske.
Inace za iPhone5, sad citam sve vise korisnika koji su uzeli crne se zali da im se boja ljusti za manje od par sati koriscenja uredjaja. Ne mogu da verujem da je Apple ovako nesto dozvolio sebi. E sad, ako se dokaze da su namerno zuljali telefone, onda je to drugo. Ako se pak zaista dokaze da korisnici nisu nista krivi vec Apple - onda veliki #FAIL za njih.
Elem, ostajem ja uz svoju vernu cetvorku za sada, a cekam WP8 da vidim sta ce da mi donese. Onaj ATIV S mi se sve vise svidja, iako je plastikaner :(

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

miodrage, Zbog prirode posla kojim se bavim ne mogu da uradim update na ios 6.0 dok se ne pojavi jb, pa me zanima zasto je ios 6 promasaj? A to ako je istina da se ljusti boja na 5-tici ne nakon par sati vec u opste, ja cu svoj 4s ladno da pojedem. Bojim se da je to Samsngova ocajnicka kampanja protiv apple-a. Besni su, moraju silne pare da plate apple-u za odstetu.
Poslednja izmena od gorang u Pet, 21. Sep 2012. 14:32, izmenjeno 1 put ukupno.

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 30. Sep 2008. 05:42

iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od mladen_bgd »

Zato sto ne donosi nikakvu novinu u odnosu na 5.1.1. Nisu ga nista specijalno unapredili.

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

telep napisao: Vidim vec par ljudi ovde to spominje, pa me zanima kakve veze ima 800Mhz ili 1Ghz cpu sa lagom?

Drugarica mi je dobila za osamnaesti rodjendan Samsung Galaxy S3, pa s obzirom da nikad nije imala Android zvala me je da joj pokazem malo sta i kako se radi iako se licno ne razumem toliko. Uglavnom sam joj pokazivao kako se sta podesava, kako da sacuva bateriju, koje su joj aplikacije must have. Sama masina me je odusevila. Cista sirova snaga i to sa vidljivom razlikom u odnosu na GS 2. Tek GS3 me je sa glatkocom rada podsetio na bratov iPhone 4 koji ima jednojezgarni procesor i 512mb rama. E to je ono sto se zove optimizacija softvera i hardvera. Nadjite mi neki Android telefon sa 1ghz procesorom i 512 rama koji ce da radi ,,as smooth as'' iPhone 4. Mozda taj lag i problemi kod Androida i nemaju veze sa procesorom i ramom ali neko je napisao ranije valjda na ovoj temi ili u nekom drugom prepucavanju u fazonu, prava snaga Androida se vidi tek sa ovim najjacim modelima (One X, GS3....) koji nikad nisu zalagovali a ovi jeftiniji naravno da ce da rade sporije. E sad sto li rade sporije, mozda im je losije napisan softver. ;)
Ovo mi je poslednja poruka na ovoj temi dok neko stvarno ne kupi iPhone 5, pa napisali smo vise poruka za 10 dana nego na temi o iP4s za celu godinu. :o
Nokia Lumia 1520

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

Sto se tice broja postova na 4s, verovatno nije bilo mene sa komentarima ;). A sto se tice zasto je ios brzi od andrida, citaj malo gore pricu o Stevici i malom junosi :)

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

@Adams, nema toliko veze optimizacija, nego razlika u filozofiji. Apple forsira smooth UI po svaku cenu, makar se to odrazilo na druge stvari ali UI mora da bude smooth. Zato ce tebi iOS u pozadini da ubije download, a meni nece,
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Jorda
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 12. Jan 2010. 22:42
:: Prism Blue S10

Post od Jorda »

miodrage napisao:Jorda, eto, ovo dokazuje moju predjasnju tvrdnju, ti si Android-lover i Apple -hater - jer da si ravnodusan kao sto kazes, nista od ovoga svega ne bi ni pomenuo.
False. Ja hejtujem vas fanboyse zato sto vi hejtujete sve ostale. A prema jabuci flat line.
Kao sto rekoh, ostavite nas na miru i kupujte sta god hocete, ne omalovazavajte tudje izbore.
Adams, i dalje ne znam o kom lagu govoris, to sto si ti pogledao s2 kod nekoga neiskusnog ko koristi oficijelni samsung sistem, koji nije ni pokusao da optimizuje i "primetio" lag je druga stvar. Meni nista nema po defaultu, SVE ali SVE je izmenjeno alternativnim aplikacijama i sve radi savrseno.

Odgovori