Mislim da sada mogu da napišem neke svoje utiske nakon par nedelja korišćenja telefona.
Dizajn i izrada
Što se dizajna tiče, telefon je stvarno lep uživo. Prednji deo super izgleda zbog stereo zvučnika gore i dole, a nazad nesvakidašnji stakleni "vizir" kamere, mat FP senzor i mat tamno siva leđa baš lepo izgledaju.
Power i volume dugmići su sa desne strane, s tim da je power izrezbaren pa se razlikuje od volume dugmića.
Jedina zamerka što se dizajna tiče jesu zvučnici napred jer je udaljenost gornjeg zvučnika od gornje ivice malo veća od udaljenosti donjeg od donje ivice, tipa 1-2mm. Neko to možda ne bi ni primetio, ali eto, čisto da kažem.
I mooožda bi bio još lepši da su one trake (bezeli) gore i dole malo manji.
Izrada je super, telefon u ruci odaje baš premium osećaj. Sviđa mi se njegova težina jer nije lagan kao npr. iPhone 6(S) Plus kome mala težina kvari premium osećaj. Ništa ne krcka niti škripi, sve je tip top.
Dugmići su ok, mada dosta ljudi se žalilo da je klik previše mek i slažem se da bi bili bolji da je klik malo tvrđi (teži). Žalili su se i za vibraciju, ali meni je super, jaka je i nije neprijatna ni kada telefon zvoni, ni kada se kuca poruka.
Meni je zapao primerak kome se unutra mrda sočivo kamere (što nije retko). Tipa, kada zadnjim delom telefona polako lupkam u dlan čuje se sitno zveckanje, ali osim toga nema nikakvih problema.
Ekran
Odličan. Bela nije bela kao na iPhone-u jer je AMOLED, ali uz custom kernel može se dobro doterati. Boje su super.
Držim ga na 50% sa uključenim Adaptive Brightness i dovoljno mi je. Vidljivost napolju je dobra, ne moram da tražim senku, niti da povećavam osvetljenje da bih video šta je na ekranu.
Ambient Display mi je uključen i u 99% slučajeva dobro odreaguje. Treba mu oko ~1s za to.
Sve kolege sa posla koje imaju Jabuke su oduševljeni ekranom.
Kamera
Za mene odlična. Nisam neki photo guy, ali volim dobru fotku. Jedino ima problema oko fokusiranja kada je predmet fokusa na 10-15 cm od kamere. Ne znam da li je to neki softverski problem koji se može rešiti.
Što se videa tiče, nisam puno snimao pa ne mogu reći ništa konkretno za to. Šteta samo što ima EIS, a ne OIS, ali šta sad.
Sad i nemam neke fotke za pokazati, ali kada budem imao okačiću u odgovarajućoj temi.
Zvuk
Probaću manje da koristim reč
odličan/no, ali sada moram. Zvuk je odličan.
Dosta je glasan tokom slušanja muzike i na max nema pucketanja/šuštanja/distorzije. Sad sam upoređivao sa zvukom na Macbook Pro 2012 i čini mi se da je i glasniji i čistiji.
Zvuk sa slušalicama takođe dobar, solidno glasno i bez pucketanja.
Razgovori super, druga strana me čuje jasno i glasno kao i ja njih. Desilo mi se 2-3 puta da druga strana čuje sebe dok priča, ali mislim da je to ili do mreže ili do nedovršenog softvera (na N preview sam).
Baterija
Često mi se dešava da nakon 2+ sata na standby ne potroši ni jedan procenat što me je iznenadilo.
Nisam sačuvao ni jedan SS jer uvek zaboravim, ali uz moje korišćenje traje mi od jutra pa dok ne legnem da spavam (ponoć, možda sat dva posle ponoći), a nekad kad ga ne "akam" previše izgura i dan i po, dva.
3G napolju, WiFi unutra, sync dva mejla, WA, Messenger, Tapatalk, surf, par poziva, dosta poruka, par fotki...
Definitivno najbolja baterija do sad što sam imao. Punjač ima fast charge, ali nikako da kupim adapter pa ga punim na nekom starom.
Softver
Last, but not least.
Toliko sam bio izložen na vanilla Android da sam jedva dočekao da uzmem Nexus. Ni jedna jedina zamerka. Not a single one.
Prvog dana od kupovine sam odmah ubacio Android N Preview (2) i bio na njemu nekoliko dana, da bih posle toga prešao na Chroma + Franco kernel i igrao se sa podešavanjima i Layers-ima (menjanje boja u UI-u). Gurao sam to dve nedelje, pa se vratio na novu N verziju (3). Sad sam na njoj i sve radi odlično.
Keširanje super, šaltam aplikacije i ništa ne učitava iznova. Igram igricu, kuckam se na društvenim mrežama, telefoniram, pošaljem mejl ili tako nešto i sve drži u memoriji. Na MX4 sam ludeo zbog toga jer ako igram igricu i neko me pozove, mogu da se pozdravim sa igrom i da čekam da se iznova učita.
FP dobro radi, brži je od FP-a na drugovom iP6 i S6.
U vreme kada sam ga uzimao mogao sam da uzmem Note 5 za slične novce, ali je ipak softver i dizajn telefona (mada je i Note 5 baš lep) presudio. Nisam se pokajao ni malo.