Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od гари »

Abioye, ovo što kažeš za Viber, to je do najnovije verzije Vibera. Taman kad smo nas dvojica na naše telefone sad pre Nove godine stavili w10m, tada je i od Vibera stigla ta bezvezna verzija, i ja čak nisam siguran da li mi sve poruke i stignu. Vidim da mi je poruka poslata, i onda pišem tom drugom "pošalji mi poruku opet, molim te". :dry:

Mislim, nije da je ta aplikacija na neki način opterećujuća tvom telefonu, pa da usled toga dolazi do nekih problema, nego aplikacija sama po sebi jednostavno ne radi. Bilo da je problem u samoj aplikaciji, ili da je problem na Viberovom serveru.

Ne baš da ne koriste aplikacije, ali otprilike da koriste to što zateknu na telefonu. A što ne bi koristili onda dumb telefon - sama činjenica da imaju telefon sa većim ekranom, i moćnijim hardverom i softverom koji mogu da bolje i brže učitavaju i prikazuju stranice je dovoljan razlog na prelazak na takav telefon. Mom tati se njegova Lumia 532 više sviđa od njegovih prethodnih telefona, i to pre svega jer može da stavi da mu sva slova budu veća, čita poruke i obavlja pozive bez naočara, a može i ponešto na netu da pogleda, i da potraži po koju ulicu u mapama. Mislim da osim toga nizašta ne koristi svoj telefon. Da, koristi i kameru naravno, i tako te neke osnovne stvarčice.

A otkud onoliko aplikacija... Čak i da samo 10% Android korisnika koristi aplikacije, to je ogroman broj ljudi za koji vredi praviti aplikaciju.

Ali ipak, ja ne kažem da su aplikacije generalno nebitne. Kažem da ima mnogo korisnika koji ih ne koriste, samo to, a koliko je to - ne znam. Ali ipak, svako sa smart telefonom koristi makar nekoliko od aplikacija kao što su Viber, WhatsApp, Skype, Facebook Messanger... Ima aplikacija koje skoro svako koristi, i to je jedan ograničen broj aplikacija.

I slažem se i oko ovoga "jako teško". Mogli su da uzmu lakše taj deo tržišta sa wp8.1 kad je bilo na sve strane korisnika sa Androidima sa kojima nisu znali šta će, jer su posle nekoliko meseci počinjali da baguju. Mada niko ne predlaže da Microsoft ide protiv tih proizvođača koji prave jeftine Androide, nego da neki od takvih proizvođača prave jeftine Windows telefone.

brankisha
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 04. Sep 2014. 07:33
:: Xiaomi Mi5
:: Lumia 925

Post od brankisha »

Mene samo brine sto na micr.store-u nema vise Lumie 950/950xl. Kao "out of stock", bilo je popusta, pisao sam. Ali da je bas toliko prodato, ne verujem. Posto se u Usa/Ca najvise koriste iphoni i po koji samsung.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Slažem se to, mada jesu ih tamo delili šakom i kapom. Prvo snižene cene koje mi možemo samo da sanjamo, a onda uz 950xl daju i 950 gratis. Ali eto, i kod nas je MTS davao 520 uz 950 kao gratis ako nam je za utehu. :D (A 950 naplatio kao da prodaje 950 i 650 zajedno. :) )

Sent from mTalk on Windows 10 phone

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

brankisha, nema vise, stala prodaja u USA. Nije bila tolika prodaja, nego stala proizvodnja.

Sad cekamo sledeci korak - to ce biti taj famozni Surface, jedino je pitanje kada ce to da bude. Postoje razne spekulacije i gomila patenata koje je MSFT u bliskoj proslosti patentirao ili prikazao, ili su jednostavno procureli.
Ono sto se pouzdano zna je da je na najnovijem SD835 moguce pokrenuti full Win10.
E sad, ovo, u kombinaciji sa savitljivim ekranom, pri cemu se telefon rastavlja u tablet, bi bilo fenomenalno, naravno da cena ne bude padanje u nesvest. Iskreno, sa time bih imao reseno SVE. Komp mogu da penzionisem, ili da bude download masina, a sve drugo da radim preko tog phableta.
Koliko su oni blizu.daleko od tog cilja saznacemo. Moguce da od svega bude jedno veliko nista.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

MS ko MS, izbaci par modela sa oznakom MS Lumija, onda gasi brend, najavi da se nece baviti vise proizvodnjom telefona vec razvojem OS-a za ostale koji prave, da bi se proturila buva kako izlazi Surface telefon. Ako zazivi taj Surface bilo bi dobro kada bi se drzali bar necega sto kazu, naprave 2-3 verzije tog uredjaja I peglaju sistem. Nece odmah napraviti bum ali verujem da ce vremenom sa jasnom i transparentnijom poslovnom politikom napraviti nesto u buducnosti.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Tako su i sa onim VR igračkicama ćutali, pa su ih jesenas predstavili i iznenadili mnoge. Nadam se da će tako nešto i sad biti, a zaista i jeste glupo da govore šta će napraviti jer još ni oni sami to još ne znaju. Oni imaju ciljeve koje misle da će uspeti da ostvare, ali bilo bi glupo da govore "donosimo ovakav ili onakav telefon tad i tad", a mnogo zavisi od hardvera čiji razvoj ne zavisi toliko od njih.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

miodrage napisao: Ono sto se pouzdano zna je da je na najnovijem SD835 moguce pokrenuti full Win10.
Prvo je bila priča da će taj telefon raditi sa W10M i imati mogućnost otvaranja W10 programa putem emulacije. Sad kažu da će raditi na W10 - dakle, ne na OS-u za mobilne telefone kakav danas imamo - i ako to bude tako, možemo reći da će W10M time biti upokojen - ne formalno, ali svakako realno, jer sumnjam da će ijedna firma u budućnosti posegnuti za njim kao OS-om za svoje aparate.
miodrage napisao:E sad, ovo, u kombinaciji sa savitljivim ekranom, pri cemu se telefon rastavlja u tablet, bi bilo fenomenalno, naravno da cena ne bude padanje u nesvest. Iskreno, sa time bih imao reseno SVE.

Da u to još ubace i olovku, i onda bi za mene lično to bio gotovo proizvod iz snova - ali:
miodrage napisao:Moguce da od svega bude jedno veliko nista.
... kao što je često bilo kad je MS-ovo poslovanje s telefonima u pitanju.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ne mislim da bi ga to upokojilo jer bi i takvom telefonu trebale univerzalne aplikacije za komotniji rad (na malom touch ekranu), a i taj čipset može da legne samo u najskuplje telefone. Mislim tako jer važi relacija UWP podskup Windows 10 (za PC). Zato pojavljivanjem takvog telefona UWP ne bi trebala da zamre. Ali priznajem da nije sasvim jasno kako bi se stvari odvijale.

Tako da mislim da bi w10m i w10 na telefonu u tom slučaju postojali paralelno, pa sve do njih trenutka dok se tehnologija ne razvije toliko da i najjeftiniji telefoni mogu da imaju w10, i dok w10m ne postane bespotreban.

Mislim da bi pretpostavka da bi zbog ovoga w10m sad zamro bilo isto kao i reći da danas niko neće biti zainteresovan da pravi w10m telefona bez continuuma. Logičnije mi je da proizvođači nude i jedno i drugo i treće. :)

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Potpuno razumem tvoj sled misli, koji i jeste logičan, ali baš zato sam napisao da W10M neće biti formalno napušten, ali realnost će najverovatnije biti drugačija: ako se WoA pokaže kao nešto dobro, onda će većina proizvođača tableta izabrati taj sistem, a ne W10M - a takav će slučaj biti i sa telefonima, ukoliko MS proizvođačima telefona uopšte dozvoli korišćenje WoA u njihovim modelima, jer možda odluči da im i dalje nudi samo W10M, kako bi, s jedne strane, zadržao monopol nad WoA na uređajima manjih dimenzija, a s druge strane, da bi koliko-toliko održao W10M prisutnim na tržištu.
Kako god bude, dolaskom WoA na telefone, W10M bi dobio još jednog, moguće i kompletnijeg od sebe, konkurenta, u kom slučaju univerzalne aplikacije ne bi igrale presudnu ulogu pri odluci kompanija (pa ni kupaca) po pitanju izbora OS-a u svojim uređajima.
Dakle, moje iskreno mišljenje je ustvari vrlo slično tvom, a to je da će W10M nastaviti da nadograđuju i poboljšavaju, uporedo sa razvijanjem novih univerzalnih aplikacija (iako im to ide mnogo sporije i teže nego što su planirali) - ali će, kao i do sada, i u bliskoj budućnosti biti izuzetno mali broj novih modela pokretanih sa W10M, što će realno, iako ne i formalno, značiti njegovu dalju marginalizaciju i nestajanje u globalnom smislu jer će broj W10M telefona i dalje konstantno opadati usled ekstremno male nove ponude, i zato neće biti novih korisnika i trenutni korisnici će biti u položaju da pređu na druge sisteme, od kojih jedan može biti i WoA.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ali, WoA će moći samo u telefone koji si skuplji. Kao što su nastale "kopije" Surfaca u vidu jeftinijih 2u1, tako bi i w10m telefoni bili jeftinije "kopije" tog Surface telefona ili WoA telefona.

Uzgred, za šta je tačno skraćenica WoA?

Ali da, slično mislimo, samo sam ja optimističniji. Treba da stavim Sunđer Boba na avatar. :lol:

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

filip89x napisao:Pitam se vredi li cemu jos uvek Lumia 1520 ima za 160 dolara na Aliexpresu 8) Mene privlaci samo Zeiss prosto mi fali na Mi4 :oops:
Moraš obratiti pažnju, ako te zanima da koristiš sa win10 tu su unazadili kameru na 735, mora se vratiti na 8, dobro se informiši kakva je kamera na win10 i 1520.

Abioye napisao: Za ovih nekoliko nedelja koliko koristim Lumiu primetio sam da to i nije baš slučaj.
U početku mi je Viber radio normalno a onda su došli problemi sa notifikacijama, kada neko pošalje poruku stigne obaveštenje ali potrebno je po nekoliko minuta da se ta poruka i pojavi, ako je poruka slikovna onda i duže.
Kočile su mi i sistemske aplikacije kao store i kamera.
Apsolutno isto iskustvo. Da mi je 735 glavni fon, mogao bih da ga tresnem o beton ili odmah menjam. Viber je jedva upotrebljiv. Poruka se učitava dugo, kada je pročitate onda stoji dugo obaveštenje na pločici da nije pročitana, često otvarate viber misleći da imate novu poruku zbog tog obaveštenja, zapravo stoji obaveštenje od stare poruke. Viber ima dosta manje opcija od androida, čak nema ni opciju da sakrijete poruke!
Abioye napisao: Da li stvarno misliš da većina ne koristi aplikacije na Androidu? Otkud toliki broj aplikacija ako ih niko ne koristi?
Ali čak i da je tako, zašto bi onda koristili Windows phone, zašto ne neki dumb telefon ako su aplikacije nebitne?
Osim onih koji sami sebe ubeđju da im ne trebaju (0,3% na globalnom tržištu), ili nemaju internet ni kući ni na telefonu, telefon koriste samo za pozive.

Ovo sa app na win je na nivou digitrona, koliko fali app, koliko su sakate opcijama, koliko su alternative loše, tuga, ovo je osuđeno na neuspeh.

Posle korišćenja i druženja sa 735 na win10 nekoliko dana, mišljenja sam da win10 nije mrtav, ali takođe tvrdim da su ovi telefoni upotrebljivi samo kao drugi telefon, nikako kao uređaj na koji se možete osloniti kao glavni i završiti gomilu stvari sa njim. Takođe sam mišljenja da za win telefon ne vredi dati više od 70e, možda sam preterao al ajde da ne kažem 50e, jer Mi4c ima za 100e polovan i manje, zavisi koliko ko bi izdvojio za drugi fon.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Samo se strpite za Viber, svima nam je sad tako, s poslednjom verzijom su baš us*ali. :smutny:

Za ovo poslednje - neću se ništa nadovezivati, svi znate već šta mislim po tom pitanju. Ova Lumia 730 mi je jedini telefon, mislim da je glupo imati primarni i sekundarni, zato imam dual sim telefon uostalom. Završava mi sve poslove, i daleko od toga da koristim aplikacije samo za pozive kao što kažeš. :)

I na Androidu se dešava mom drugu recimo da aplikacija treba da proverava mejl na svakih sat vremena, i ona onda njega obavesti o pristiglom mejlu tek ne znam koliko sati kasnije... To nije opravdanje za Windows, ali samo navodim da ni tamo ne cvetaju ruže, iako verujem da situacija jeste bolja.

I kad smo kod toga, nije mi jasno zašto kad se pokaže da je neka verzija bagovita, developeri ne puste staru verziju ponovo, pa da ljudi imaju aplikaciju koja valja. :shock: Ako iz nekih razloga mora broj da bude rastući, neka se onda dovijaju tako što će ponovo objaviti staru verziju sa novim brojem, i rešena stvar, ne da nas driblaju ovako, puca nam uvo što najnovija verzija ima više animiranih stikera, performanse su najvažnije.

TosaNS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2016. 16:36
:: Xiaomi Mi 9 lite
:: Huawei p10 lite

Post od TosaNS »

Ja se oslanjam na 735 kao glavni telefon i koristim ga najnormalnije. Ne mislim da sam hendikepiran time čak šta više zadovoljan sam. Viber radi zadovoljavajuće ali ne kako bi trebalo mada za komunikaciju sa društvom više koristim vatsap. Fejsbuk koristim preko edge jer ova nativna radi loše, tako da imam zamenu za fb i youtube koristim preko edge, dizer radi ok mtalk u poslednje vreme radi sporije nego što je bilo pre zadnjeg apdejta.

Soylent green is people
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

гари napisao:Samo se strpite za Viber,....
... već 4 godine ista priča, samo se strpite.... :D
гари napisao:....svima nam je sad tako,.....
...i nije svima nama, nego samo vama (prozordžijama). :lol:
Poslednja izmena od 1808 u Uto, 03. Jan 2017. 14:42, izmenjeno 1 put ukupno.

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10

Post od filip89x »

Baraba, Ma jok, hocu da penzionisam 808 pa bih da ga prodam dok jos mogu i dok jos radi i dok je jos kao nov uz malu doplatu da uzmem neki smart sa dobrom kamerom i dobrim video zapisom ( pri smanjenom osvetljenu). 1520 ima bolju kameru na Windowsu 10 nego na 8.1, dobro sam proverio. Takodje windows 10 radi OK na njemu, ali kamera kao kamera i video zapis pogotovo zoom i ostalo nije ni blizu kao na 808 tako da nista.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

1808, ovo ažuriranje za Viber koje je tako pokvarilo situaciju j eobjavljeno 26. decembra, 2016 (koji dan gore dole). Nemoj da se ubacuješ u priču o kojoj nemaš pojma.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Aha, a pre toga je Viber radio savršeno. [emoji38]

Sent from HUAWEI P9 lite (VNS-L21) via tapatalk

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

Znaci neverovatno. Asphalt Extreeme, 1,4gb igrica radi fluidno na fonu koji nov kosta 80€ i ima 4" ekran i 1gb rama. Malo secne samo u introima. Znači nemaju opravdanja za sve navedene sitne bugove.
[img]http://i.imgur.com/dZmxTLA.png[/img]

Lumia 532ds Win10 continum carl zeis 256gb Grand surface
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

гари napisao:1808, ovo ažuriranje za Viber koje je tako pokvarilo situaciju j eobjavljeno 26. decembra, 2016 (koji dan gore dole).
Šta to menja stvari, kad Viber na WP-u nikada nije radio kako treba.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Sugarcoated_ass, pre toga Viber je radio odlicno. Govorim za W10M otkako ga koristim.

Sent from Lumia 950 using mTalk
Festina lente.

Odgovori